۱۲۶۶۰۳
۵۰۰۸
۵۰۰۸
پ

آسیب شناسی مدیریت واحدها در ایران (۲)

اکثر شرکت ها و صنایع با تولید قطعات متعدد و مونتاژ آن به محصول نهایی دست پیدا خواهند کرد. معمولا بخش مهمی از هزینه های یک واحد تولیدی، مونتاژ و سوار کردن قطعات تا رسیدن به محصول نهایی است.

پنجره خلاقیت:

مونتاژ

اکثر شرکت ها و صنایع با تولید قطعات متعدد و مونتاژ آن به محصول نهایی دست پیدا خواهند کرد. معمولا بخش مهمی از هزینه های یک واحد تولیدی، مونتاژ و سوار کردن قطعات تا رسیدن به محصول نهایی است. برای محاسبه هزینه های مونتاژ یک کالا با در نظر گرفتن تمام مسائل مربوط به آن از فضا، انرژی، نیروی انسانی و مسائل مدیریتی می توان به هزینه نهایی آن دست یافت و سپس با بسیج افراد یا خانواده ها یا سازمان هایی مانند کمیته امداد، بهزیستی، زندانیان، مدارس و نظایر آن ابتدا مونتاژ را آموزش داد و سپس قیمت تمام شده را با روش کلاسیک قبلی مقایسه کرد.

منابع داخلی جایگزین واردات

اکثر صنایع و کارخانجات که معمولا از کشورهای صنعتی خریداری و در ایران راه اندازی شده، براساس برنامه ها و مواد اولیه و روش هایی که توسط فروشنده ارائه شده اداره می شود و کمتر مشاهده گردیده که مدیری نسبت به جایگزینی آلیاژی، ماده اولیه ای یا ابزارهایی،اقدامی جدی به عمل آورده باشد.

این تلاش ها علاوه بر خودکفایی واحد تولیدی، موجب فرار از تحریم شده و نوسانات ارزی را برطرف می کند. چند مثال ساده می تواند آگاهی دهنده برای کسانی باشد که مایل به استفاده از این روش هستند.

1- جایگزینی موادی که بدنه محصول را شکل میدهند؛ به عنوان مثال تغییر یک بدنه فلزی به پلاستیکی.

2- جایگزینی مواد اولیه: بارها اینجانب موفق به تامین مواد مورد نیاز از منابع داخلی شده و موجب ارزان شدن و حذف ارزبری کالا گردیدم. مثلا استفاده از الکل اتانول داخلی با ایزوپروپیل الکل وارداتی یا استفاده از کود اوره جهت تکمیل فرمولاسیون تری اتانول آمین یا استفاده از آلیاژ آلومینیوم 6063 در ساخت تیوپ های آلومینیومی و صدها نمونه مشابه.

مطلب مرتبط:

آسیب شناسی مدیریت واحدها در ایران (1)


آسیب شناسی مدیریت واحدها در ایران (2)

۳- ماشین آلات: در زمینه ماشین آلاتی که در خط تولید استفاده می شود با ابتکارات و ابداعات متعددی می توان هم باعث بالا بردن راندمان و هم ارزان شدن دستگاه های مورد نیاز تولید شد یا تغییراتی در خط تولید به وجود آورد که صرفه جویی در هزینه یا سرعت تولید را به دنبال داشته باشد.

ضایعات

از جمله منابع قابل توجه و انبوهی که در کشور کمتر مورد توجه صاحبان صنایع قرار گرفته، ضایعات است. استفاده از منابع ضایعات علاوه بر دور ماندن از تحریم و نوسانات ارز بسیار ارزان بوده که کمتر مورد توجه قرار می گیرد. ضایعات به چند دسته تقسیم می شود:

A. ضایعات صنعتی

B. ضایعات کشاورزی

C. ضایعات طبیعی

ضایعات صنعتی: مقادیر قابل توجهی از ضایعات در پالایشگاه ها و واحدهای پتروشیمی که فعلا به دریا ریخته می شود یا ضایعات لاستیک، الکترونیک و نساجی از جمله این ضایعات هستند.

ضایعات کشاورزی: شامل اندام گیاهان، محصولات فاسد شده نظیر فضولات حیوانی، گوجه فرنگی، پوست میوه ها، برگ خرما، ساقه برنج و بی شمار مواد ضایعاتی قابل فرآوری.

ضایعات طبیعی: شامل گیاهان خودرو در طبیعت - جلبک های کنار ساحل ها - آفت های موجود در دریاها، خاک های رنگی و مواد شیمایی نظیر سولفات سدیم در کویر و امثال آن.

صنایع پایین دستی پتروشیمی

از جمله فرصت های پیش روی مدیران و صاحبان صنایع، محصولات پایین دستی پتروشیمی را می توان برشمرد. امروز بیش از ۷۰ هزار فرآورده از مواد اولیه پتروشیمی قابل دسترسی است. این محصولات در ابعاد بسیار کوچک تا طرح های عظیم متغیر است و محصولات خانگی و آرایشی، صنعتی، نساجی، حمل و نقل، پزشکی و بی شمار رشته های گوناگون را دربر می گیرد. اهمیت سرمایه گذاری در این صنایع، داخلی بودن مواد اولیه و دور ماندن از تحریم ها و نرخ ارز می باشد.

پایان درآمد نفتی

با اجرای هدفمندی یارانه ها از این پس بهای انرژی بر مبنای نرخ جهانی محاسبه خواهد شد و چنانچه به پایان دوران درآمد نفتی باور داشته باشیم، تامین منابع ارزی برای خرید مواد اولیه واحد تحت مدیریت شما دچار بحران خواهد شد، زیرا تامین ارز آن هم به نرخ آزاد، بهای کالای شما را به نحو چشمگیری افزایش داده و آن را غیررقابتی خواهد ساخت. چنانچه مقرر باشد از این پس در کشوری مانند ایران قصد سرمایه گذاری در صنعت و تولید داشته باشیم، توجه به این نکته ما را از خطر قطعی نابودی نجات خواهد داد.

سایر منابع کشور

به دلیل درآمد سرشار نفتی، توجه ایرانیان به منابع داخلی مغفول ماند. با نگاهی گذرا می توان توجه سرمایه گذاران را به منابع داخلی کشور سوق داد. به عنوان مثال تانن از مواد وارداتی است که مصارف بی شماری در صنایع گوناگون اعم از رنگ سازی یا نساجی دارد و ضایعات جنگل های بلوط ایران و میوه آن منابع سرشاری برای تولیداین ماده صنعتی را فراهم خواهد ساخت.

خاک های رنگی ایران که توجه جهانیان را به ایران معطوف داشته و یا تولید رنگ های طبیعی و منبع عظیم پروتئین از آفت های دریای خزر، شکر ۴۰۰ برابر شیرین تر از گلوکز برگ خرما و ساقه برنج برای تولید بلوک ساختمان یا سولفات موجود در کویر ایران و یا دستگاه های تولید آب برای کشوری که از بی آبی رنج می برد، از جمله آنهاست.

کشاورزی در ایران

کشاورزی در ایران به شدت عقب مانده و کهنه است و هنوز ایرانیان کشاورزی را به عنوان معیشت پذیرفته اند، در حالی که کشورهای بدون نفت و گاز هم آبادتر و هم ثروتمندتر از ایرانیان اند. با یک نگاه گذرا درخواهیم یافت که ایران به دلیل دارا بودن ۹ اقلیم از ۱۱ اقلیم جهان، فرصت های بیشماری را در خود دارد که می تواند در صنایع غذایی، آرایشی، بهداشتی، دارویی، صنعتی و غیره نقش مهمی را ایفاد کند.

به عنوان مثال تغییر فضای سبز کشور که صدها هزار هکتار از اراضی کشور را با هزینه های نجومی و با مصرف آب تصفیه شده در حقیقت بی مصرف و بیهوده می کند، می توانند جای خود را به گیاهان دائمی و قابل فروش بدهد و برای صنایع کشور کمک سرشاری را به دنبال داشته باشد.

آشنایی با میوه های جدید، گیاهان صنعتی، جایگزینی صنوبر و تبریزی به درختانی برای تولید چوب، تهیه خوراک دام از منابع ضایعاتی و فضولات حیوانات و تولید لوازم آرایشی گرانقیمت از منابع کشاورزی و هزاران فرصت کوچک و بزرگ از جمله ایجاد واحدهای کشت و صنعت، از جمله این مثال هاست.

توسعه واحد با مالیات

چنانچه مدیران درآمد حاصله را صرف توسعه واحد یا خرید ماشین آلات یا توسعه بنا یا اهداف آینده نمایند، بالطبع سودی برای محاسبه مالیات و پرداخت آن به دولت باقی نخواهد ماند؛ در حالی که سرمایه گذاری انجام شده پشتوانه قوی تری برای آن واحد ایجاد خواهد کرد و در شرایط بحران می تواند امنیت سرمایه را فراهم سازد.

تغییر خط تولید

مدیران همزمان با احداث واحد صنعتی یا تولیدی باید به این نکته توجه داشته باشند که ممکن است روزی عمر سازمان به پایان برسد، زیرا واحدهای تولیدی مانند موجود زنده به دنیا می آیند، رشد می کنند و بالنده می شوند و سرانجام سالخورده و به مرگ نزدیک می شوند.

مدیران باید به این مهم بیندیشند که در صورت بروز بحران رقابت یا پایان دوران مصرف آن کالا از ماشین آلات و خطوطی که ایجاد کرده اند چه محصولات دیگری می توان تولید کرد و از همان روز اول فضای مناسب برای آن را فراهم سازند تا چنانچه کالای تولید شده در این واحد، بازار خود را از دست داد، بتوانند با همان امکانات در رشته های دیگری از نیازهای جامعه فعال شوند.

به عنوان مثال شرکت فولکس واگن در جنگ جهانی به دلیل بمباران و نبود بنزین در آستانه تعطیلی قرار گرفت ولی به جهت پیش بینی بنیانگذاران شرکت، از روز بعد قالب های درب و کاپکوت و گلگیر و غیره را باز کردند و به جای آن ساخت قالب کلاه و قمقمه و ظروف مورد نیاز در جبهه ها را آغاز نمودند که بازارهای به مراتب داغ تر از بازار گذشته داشت و این شرکت به طور شبانه روزی به تامین نیازهای جنگی پرداخت.

حذف هزینه های سربار

یکی از اهداف مدیران باید پایین آوردن قیمت تمام شده و رقابتی شدن کالا باشد و باید از روش هایی که شرح مختصری از آن گذشت، الگو و روش تولید خود را متحول ساخته و براساس روش های قرن بیست و یکم به فعالیت ادامه دهند. این روش ها شامل مشاغل خانگی، ظرفیت خالی کارخانجات، مونتاژ، تغییر منابع مواد اولیه و کاهش ۱۶۵ هزینه سربار در کشور است.

بازرگانی و فروش

همانطور که ذکر آن گذشت درآمد نفتی ایران در یک قرن اخیر، مدیران را از توجه به بازارهای اطراف کشور دور نگه داشت و همین امر موجب شد بازارهای متعدد اطراف کشور به کشورهای دیگر سپرده شود و آن کشورها با حوصله و تدبیر توانستند اعتماد مصرف کنندگان را فراهم ساخته و راه ورود ایرانیان را مسدود سازند. امروز به دلیل شرایط تحریم و عدم امکان انتقال ارز، بازارهای مرزی ایران نظیر عشق آباد، اینچه برون، اربیل، شلمچه و غیره ما را با ۱۵ کشور که جمعیتی بالغ بر دو میلیارد را دربر دارند مرتبط خواهد ساخت.

قابل توجه است که این کشورها از نظر شرایط اجتماعی و اقتصادی در شرایط چندان مطلوبی نبوده و نیازمند به انواع کالاهای گوناگون می باشند. با استفاده از این روش مشکل انتقال ارزی برطرف شده و زمینه مناسبی برای واردات و صادرات را فراهم خواهد ساخت. امید است اشتباهی که نسل گذشته به دلیل بی نیازی، از آن غافل ماند، توسط مدیران جوان کشور به صورت اصولی پایه ریزی و حضور ایران در این کشورها عملی شود.

توصیه

با توجه به شرایط سیاسی، اقتصادی و جغرافیایی به خوبی می دانیم که مشکلات عدیده ای بر سر راه مدیران و صاحبان صنایع قرار دارد، به نحوی که هر روزه شاهد فروپاشی، تعطیلی یا ورشکستگی واحدهای تولیدی کشور هستیم. از این رو توجه سرمایه گذاران را به این نکته جلب می نماییم که از انتخاب ایده ها براساس آرزو، رویا و آرمان اجتناب نموده و براساس واقعیت های موجود و یک قرن تجربه نفت در ایران حرکت در مسیری را انتخاب کنند که کمتر دستخوش موانع پیش بینی نشده باشد.

به عنوان مثال در کشور ایران ۲۰ میلیون خانواده و ۱۰ میلیون واحد صنفی و خدماتی است که شامل رستوران ها، کافی شاپ ها، هتل ها و غیره می شود. براساس این محاسبات روزانه صبح و عصر و شب بیش از ۹۰ میلیون سفره در کشور گسترده می شود که می تواند بازار اطمینان بخشی برای سرمایه گذاری باشد. یعنی ۹۰ میلیون مصرف کننده در روز که اگر از هر ۱۰ هزار نفر یک نفر خریدار کالای شما باشد، امنیت کافی برای شما فراهم می شود؛ لذا اولویت در این کشورها صنایع غذایی است بعد از آن محصولاتی که منابع اولیه آن در داخل کشور موجود است و نیاز مبرم کشورهای همسایه است که خوشبختانه این فرصت ها بی شمار است.

روش های قابل توجه بهره وری

I. اجاره دادن برندهای معروف از جمله روش های متداول در عصر حاضر است و برندهای معروف و شاخته شده مارک خود را به واحدهای غیرمعروف یا تازه کار اجاره می دهند تا از شهرت و مقبولیت آن برند کالای جدید عرضه شده با دو نام به بازار آید؛ یکی با نام واقعی خود و دیگری با نام برند معروف و در حقیقت رقابت با خود را در پیش می گیرد. در ایران شرکت بن ساله ماکارونی خود را با برند مهرام به بازار عرضه نمود و از این شهرت برای معرفی کیفیت کالای خود بهره مندشد.

II. سرمایه گذاری در محصولات با مصرف عام: در کشورهای جهان سوم که آستانه آسیب پذیری آنها به دلایل مختلف زیاد است و همواره در معرض تحریم یا نوسانات ارزی قرار دارند یا در کشورهایی که ناهنجاری ها و رانت خواری بر آنها حاکم است، نباید تولیدکننده محصولاتی بود که دو یا چند شرکت مصرف کننده آن باشند و هر زمان آن شرکت های مصرف کننده به هر دلیل نظیر اعمال نفوذ افرادی خاص یا منافع مدیران یا منافعی که از واردات همان کالا وجود دارد از خرید محصولات شما خودداری نمایند به ناچار محکوم به ورشکستگی خواهید بود.

به عنوان مثال تولید قطعات برای چند کارخانه مصرف کننده همواره این خطر را دارد که به هر نحو با شما رفتار شود یا در پرداخت صورتحساب یا تحمیل قیمت خرید، تولید کننده را ناچار به تسلیم نمایند.

در این کشورها باید به تولید محصولاتی پرداخت که مصرف کننده عام دارند و اگر درصد ناچیزی از جامعه، مصرف کننده محصول شما باشند ادامه حیات شما ممکن خواهد بود، به خصوص آن که ۲ میلیارد از جمعیت جهان در ۱۵ کشور همسایه که در شرایط کم و بیش مشابه ما قرار دارند می توانند جزو مصرف کنندگان کالای ما باشند.

III. تحقیق و مطالعه جوامع دیگر جهان: متاسفانه کپی کردن ایده های اجرا شده در کشور بسیار متداول است و به محض آن که واحدهایی را موفق احساس کردیم به کپی کردن و برپایی واحدهای مشابه می پردازیم؛ غافل از آن که مطالعات میدانی یا بررسی دقیق شرایط حال و آینده آن واحد می تواند گویای حقیقتی دیگر باشد؛ در حالی که می توان با مطالعه صنایع و واحدهای تولید دیگر کشورها و انطباق آن با شرایط اجتماعی ایران، ایده های مناسب تری را انتخاب کرد که ضریب ریسک پذیری آن به حداقل برسد.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج