۲۰۷۱۰۶
۱۳ نظر
۵۰۰۱
۱۳ نظر
۵۰۰۱
پ

خداحافظ! ماهواره

دکتر فردین علیخواه، جامعه شناس در ایران نوشت: فصل گرما رسیده است، چند روز قبل برای راه‌اندازی کولر خانه به پشت بام رفتم. معمولاً وقتی پشت بام می‌روم یکی از کارهایی که انجام می‌دهم بررسی افزایش یا کاهش تعداد دیش‌های ماهواره‌ای بر بام ساختمان‌های اطراف است.

دکتر فردین علیخواه، جامعه شناس در ایران نوشت: فصل گرما رسیده است، چند روز قبل برای راه‌اندازی کولر خانه به پشت بام رفتم. معمولاً وقتی پشت بام می‌روم یکی از کارهایی که انجام می‌دهم بررسی افزایش یا کاهش تعداد دیش‌های ماهواره‌ای بر بام ساختمان‌های اطراف است.

این بار کار آسان شده بود چون فقط خانه‌های محدودی را شمردم که بر بام آنها دیش دیده نمی‌شد! البته اینها معمولاً دو گروه‌اند: یا بنا به دلایل مختلف گیرنده ماهواره‌ای ندارند یا دیش را به تراس خانه منتقل کرده‌اند تا در معرض امواج پارازیت قرار نگیرد.

قانون ممنوعیت استفاده از تجهیزات گیرنده شبکه‌های ماهواره‌ای حدود ۲۰ سال پیش یعنی در سال ۱۳۷۳ به تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی وقت رسید. در آن زمان فناوری گیرنده‌های ماهواره‌ای به شکل آنالوگ و در مجموع حدود ۳۰شبکه در ایران قابل دریافت بود که بیشتر آنها شبکه‌های اروپایی و عربی بودند، تقریباً هیچ شبکه فارسی زبانی در آن زمان وجود نداشت.

طی این سال‌ها در این فناوری تغییراتی رخ داد که تغییر آنالوگ به دیجیتال، افزایش تنوع شبکه‌ها و در نهایت افزایش قابل توجه شبکه‌های فارسی زبان از آن جمله است. جالب است بدانیم که طبق تحقیقات ۱۵ ساله ام در این زمینه، از آن زمان تاکنون حدود ۱۸۰ شبکه فارسی زبان وارد این عرصه شده‌اند، هر چند امروزه فقط حدود ۶۰ شبکه باقی مانده‌اند، این رقم بسیار قابل توجه است. در این بیست سال، در دوره‌های مختلف مجلس شورای اسلامی تلاش‌هایی برای اصلاح قانون ممنوعیت و تصویب استفاده مشروط از شبکه‌های ماهواره‌ای صرف شد ولی نتیجه بخش نبود.

طی ماه‌های اخیر می‌بینیم که از طریق میزگردها، نشست ها، مقالات و یادداشت‌های مختلف رسانه‌های جمعی، دیدگاه‌های مختلف در خصوص رسانه‌های جدید بویژه شبکه‌های اجتماعی موبایلی مطرح می‌شود، هر چند این حوزه از جمله حوزه‌های کنجکاوی و تحقیق نگارنده این سطور است، با وجود این اما سؤال را از خود می‌پرسم که آیا دیگر باید ماهواره را امری عادی دید؟ به شکل ساده تر آیا ماهواره در ایران دیگر عادی شده است؟ آیا ما به سلامت از مسأله ماهواره عبور کردیم و هم اکنون باید به شبکه‌های اجتماعی مجازی بپردازیم؟ واقعیت آن است که جواب قانع کننده‌ای برای این سؤالات ندارم. خودمان را نمی‌توانیم فریب بدهیم.

طبق قانون، استفاده از گیرنده‌های ماهواره‌ای ممنوع است، از طرف دیگر وقتی به پشت بام می‌روم تعداد ساختمان هایی که فاقد دیش ماهواره‌اند انگشت شمارند، صدا و سیما هم دچار بحران مالی جدی است و نمی‌تواند با حدود ۶۰ شبکه فارسی زبان رقابت کند. سه جنبه‌ای که سیاستگذاری رسانه‌ای جدیدی را ضروری می‌سازد.

متأسفانه در این چند سال دیگر بحثی جدید در خصوص سیاستگذاری رسانه‌ای معطوف به جذب مخاطب ایرانی صورت نمی‌گیرد. پرداختن به موضوع ماهواره فقط آن شده است که بنری در خیابان‌های شهر نصب کنیم و در یک طرف آن عکس یک دیش ماهواره و در طرف دیگر آن، عکس مرد و زنی پشت به یکدیگر را نشان دهیم و زیرش هم بنویسیم آثار ماهواره، ولی در عرصه سیاستگذاری رسانه ای، ماهواره تقریباً به حال خود رها شده است.

خیلی ساده بگویم: گویی مارادونا رها شده و همه به رسانه‌های اجتماعی توجه کرده‌اند! و قطعاً منظورم از رها شدن ماهواره، معطوف به نیروی انتظامی نیست، معطوف به سیاستگذاری رسانه‌ای است. در همه نوشته هایم در خصوص ماهواره گفته‌ام که باید امکان ورود بخش خصوصی
(چه داخلی و چه بین‌المللی) به عرصه تولید و پخش برنامه‌های رادیویی و تلویزیونی فراهم شود.

همه شبکه‌های فارسی و غیر فارسی ماهواره‌ای مخرب نیستند. ماهواره دارای شبکه هایی با آثار مخرب زیاد، متوسط و کم است. برخی از شبکه‌های ماهواره‌ای هم تصاویر و کلمات ناهنجار را حذف می‌کنند. واقعیت آن است که دیگر نمی‌توان همه شبکه‌ها را یکسان فرض کرد. ای‌کاش همانطور که فناوری اینترنت را پذیرفتیم ولی برخی از سایت‌های آن‌را نه، در خصوص ماهواره هم این‌گونه رفتار می‌کردیم. نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی همیشه در آغاز فعالیت‌های دوره چهار ساله خود مطالبی در خصوص راه‌های برون رفت از این شرایط مطرح می‌کنند ولی بعد از مدتی مسأله به فراموشی سپرده می‌شود. قطعاً در این خصوص مجلس شورای اسلامی می‌توانست مؤثر باشد.

در پایان نکته‌ای طنز‌آمیز هم بگویم، معمولاً وقتی چنین یادداشت هایی می‌نویسم برخی از خوانندگان خرده می‌گیرند که حالا که ماهواره عادی شده و کسی به کسی کاری ندارد چرا با نوشتن این یادداشت‌ها نسبت به ماهواره حساسیت ایجاد می‌کنید! خواستم بگویم در پی این یادداشت لطفاً کسی نسبت به دیش‌های پشت بام‌ها حساس نشود!
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • علی

      به احتمال زیاد طرف خودش فروشنده ماهواره یا نصاب ان است

    • بدون نام

      پس بهتره تیترو مینوشتی سلام ماهواره!

    • فینگلیش

      چه ربطي به خداحافظ! ماهواره داره ؟؟؟؟

    • بدون نام

      اگه صدا سیما خودمون قوی باشه و بهتر بگم،اگه اون زمان که ماهواره میخواست جاشو باز کنه صدا سیما قوی بود دیگه این اتفاق نمی افتاد.شما نگاه کنید،کی زمان پخش سریال یوسف پیامبر و مختار میزد کانالای ماهواره؟هیچ کس.همه میخ کوب میشدن پای تلویزیون.حالا کمکاری آقایون باعث شده مردم میخ کوب بشن پای سریالای چرت و آبکی ترکیه ای.از ماست که بر ماست داداش من

    • حمید

      ی زمانی هم من یادم میاد که ویدئو رو توی دستمال می پیچیدیم و از این کوچه به اون کوچه با ترس و لرز حمل می کردیم!!!!
      آخرش که چی؟

    • مسعود

      تشکر از دوست و برادر خودم؛ ناظر محترم که دیدگاه این کمترین رو ثبت نکردند؛ اینکار شما به حق دلسوزانه و البته قابل تمجید است. هههه

    • بدون نام

      والا ما ماهواره نداریم بچه هام الحمدالله از سلامت روحی کاملی برخوردارن نمیدونم واقعا میارزه خودنونو و خانواده تون رو از سلامت روحی دور کنید و وقتتوت رو با این چیزا هدر بدبد

    • رضا

      متاسفانه برنامه های صدا و سیمای کشورمون بعلت ممیزی زیاد و کلیشه ای و گزینشی شدن و نسپردن کار به افراد متخصص و مدیری که اینکاره اند روز به روز بیشتر منزوی و کم طرفدار میشود وبه همین خاطر مردم با سمت ماهواره ها میروند که یه مشت سریال بدون محتوا ولی رنگین و با داستانهای جدید هست میروند

    • علی

      من بشدت با ماهواره مخالفم و خدارو شکر همه خانواده من از برنامه های ماهواره ای متنفرهستند. یکی از اقوام ماهواره داشت بوضوح تأثیر منفی این لعنتی روی بچه 4 ساله اش می دیدم این دختر اون قدر بی حیا شده که حد و حساب نداره و همیشه ادا و اطوارهای جلف ماهواره ای در میاره. خدا رحم کنه به دل های پاک بچه هایی که والدینشون خیلی راحت ماهواره پذبرفتن

      پاسخ ها

      • علیش

        چه راحت پشت سر اقوام خودت غیبت میکنی و از کلمات رکیک استفاده میبری اونوقت فکر می کنی ادم ..... هستی تو برو خودت را اصلاح کن

    • غضنفر

      ای شیطون رفته بودی پشت بام دیش تو درست کنی!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • بدون نام

      من که از ماهواره به شدت بدم می آید.
      نه فقط بخاطر اینکه برنامه های مبتذل دارد بلکه وقت تماشاچی را می گیرند هیچ چیز به او نمی دهند
      سرایلهای که پخش می کنند همه بی محتواست. وقتی نگاه می کنم اعصابم به هم می ریزد.
      با تلویزیون خودمان با تمام نواقصی که دارد خیلی بشتر حال می کنم و خیلی راحتر هستم.

    • مجید

      تلوزیون خودمون دمشگرم یا چهار نفر دورهم جلسه گذاشتن یا چهار نفر مردم روسرکار گذاشتن یا چهار نفر خاله بازی راه انداختن باصحنه های اکشن (اوف)

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج