جاباما
۲۲۹۳۸
۱۱۶ نظر
۷۶۸۱
۱۱۶ نظر
۷۶۸۱
پ

چگونه قهوه خور حرفه ای شویم ؟!

اگر کلاس دارید و استاد شش دانگ حواسش به شماست که چشم هایتان مثل بای سیکل ران شده و با تنه درخت هم باز نمی ماند. یک شات قهوه را زیر صندلی تان امتحان کنید.

هفته نامه همشهری جوان: قهوه چشم های آدم را باز می کند و خواب از سر می جهاند. البته قهوه ها با نگارنده همواره خصومت داشته اند و بگویید صدم میلی متری به باز شدن چشم ها کمک کرده، نکرده اما از آنجا که تا نباشد چیزکی مردم نگویند چیزها، توصیه می شود وقت هایی قهوه بخورید که بخواهید هوشیار باشید. می گویند به خاطر کافئینی که دارد و خاصیت محرکش آدم را شارژ می کند و بیدار نگه می دارد. بنابراین اگر صبح ها به ضرب چوب، چماق، چک، لگد، کتری آب جوش و سرد هم از جاتان تکان نمی خورید.

این بار متمدنانه فنجان قهوه را امتحان کنید. یا بخواهید که امتحانتان کنند! ریختن یک فنجان قهوه در حلق به کنده شدن از تخت کمک می کند. اگر کلاس دارید و استاد شش دانگ حواسش به شماست که چشم هایتان مثل بای سیکل ران شده و با تنه درخت هم باز نمی ماند. یک شات قهوه را زیر صندلی تان امتحان کنید. از کجا می آورید دیگر به ما ربطی ندارد، فقط حواستان باشد در آن هاگیر واگیر، قهوه بدون کافئین ندهند دستتان. بازاری ها کافئین بعضی قهوه ها را با آب یا یک حلال دیگر می گیرند.

در این صورت مجبورید با همان چشمان نیمه بسته به خانه بروید و در خماری اش باقی بمانید. البته هر چیزی به اندازه اش خوب است. به تحقیقات علمی هم گوش نکردید نکردید. بگذارید دعواهاشان که بین خودشان تمام شد و ۱۰۰ سالی گذشت جدی بگیریدشان. اینها را گفتیم که بگوییم اینکه نوشیدن قهوه از بروز دریابت جلوگیری می کند را خیلی هم جدی نگیرید، بگیرید فقط خیلی جدی نگیرید. پارچ پارچ قهوه خوردن شما را تبدیل به یک معتاد به کافئین عصبی می کند که بیماری های قلبی در کمینش نشسته اند.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!

هر قهوه ای، قهوه نیست

همچنان که می دانید، دانه های قهوه دانه هایی ریز و بیضوی هستند که عین زبان وسطشان قاچ خورده و درختشان در مناطق گرمسیری می روید. دانه ها ابتدا به رنگ سبز هستند اما وقتی داغ شوند اول رویشان زرد و سپس قهوه ای و برشته می شود. خلاصه که نوشیدی محبوبی است.

اسپرسو و مافیای قهوه ای

این دانه ها که هواداران زیادی در جهان دارند، به دو نوع Arabica و Robusta تقسیم می شوند که اولی گران تر است و عطر و طعمش از باقی بهتر و دومی کافئینش بالاتر است و برای جوانه زدن و رشد قر و ناز اولی را ندارد. طعمش تلخ و ترش است و انواع بهترش در اسپرسو به کار می رود. یادتان باشد که گول اسم های مختلف قهوه هایی که در کافی شاپ ها سرو می شود را نخورید و مرعوب جناب کافی من با آن لبخند پیروزمندانه اش نشوید.

اصولا همه انواع قهوه، به جز قهوه ترک و فرانسه که خودشان اند، پایه شان اسپرسوست و فقط چهره عوض کرده اند و رد گم. بنابراین هر جا خواستید پشم و پیل سفارش گیرنده را بریزید، نگاهی به منو بیندازید و به رویش بیاورید که همه شان مادرزادی اسپرسو اند. طرف فکر می کند حرفه ای هستید و شاید برایتان قهوه بهتری بیاورد. کیفیت هم عوض نشود لااقل آن لبخند پیروزمندانه که می رود. نمی رود؟

اخیرا در راستای کشف خوراکی های جدید، نگارنده به یک محصول وطنی هم دست پیدا کرده که دور دانه های قهوه لایه نازکی از شکلات کشیده و به عنوان شکلات قهوه و با ظاهری بس زیبا عرضه می کردند. در یک آزمایش، این محصول را به هرکه عرضه کردیم. با اخ و تف گیرنده مواجه شد و تنها مشتری سالانه اش لابد خودش ماند و خودش. البته این تولیدات به ذات مهربان و برانگیزاننده قهوه لطمه ای وارد نمی کند.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!

نوع مرغوب چه طوری است؟

قهوه باید روشن باشد. خوش عطر و بو باشد. همچنین دست که می بری تویش پودر یکدست و نرمی داشته باشد. هرچه بهتر پودر شده باشد عطر و طعمش را بیشتر نشان می دهد. ضمنا بسته به اینکه چطور پودر شده باشد، کیفیت بهتری پیدا می کند. مثلا در حالتی که آسیاب می شود چون حرارت بیشتری در زمان پودر شدن تولید می شود کیفیت پودر تولید شده هم بهتر است. بدیهی است که با هزار و یک امکان موجود از هاون گرفته تا دستگاه های قدیمی مادرهامان به نام «یک دو سه» با مارک مولینکس! و... می شود دانه ها را پودر کرد.
ضمنا اگر قهوه خور قهارید یا علاقه مندید که باشید، بهتر است برای خودتان یک آسیاب بخرید و هربار که هوس قهوه کردید همان موقع قهوه تان را پودر کنید تا بوی بهتر و بیشتری بدهد. بودادن دانه ها هم فیل هوا کردن نیست. میتوانید خودتان دست به کار شوید. تف دادنش مثل تخمه است. هرچه بیشتر حرارت بدهید. طبیعتا رنگش تیره تر می شود و کافئینش بیشتر آزاد می شود. اسپرسو از همه قهوه ها تیره تر است و مزه اش هم تلخ تر. لاته و فرانسه روشن ترند. اگر کافئین بیشتر می خواهید راه به دست آوردنش سوزاندن قهوه های بی زبان نیست دوست عزیز. از آن دانه های کوچک بی زبان چه توقعی دارید؟

نکته: برای تشخیص کیفیت قهوه فرانسه این کار را بکنید: مقداری از پودر را روی آب بپاشید و منتظر بمانید. نه به اندازه مرور کردن یک فصل از سریال جدیدی که گرفته اید اما می توانید با این بهانه که دارید میزان مرغوبیت کالا را اندازه می گیرید، کمی خانواده را دو در کنید و ضمنا آنها هم احساس کنند مهندس تحویل جامعه داده اند. منتظر چه هستید؟ منتظر این که ببینید قهوه تان ته نشین یا حل می شود یا نه. قهوه فرانسه با کیفیت معقول باید برای مدت طولانی روی سطح آب بماند.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!

نکته: تفاله اش را دور نریزید.

در ظرفی که قهوه را در آن نگه می دارید کیپ کنید که عطرش نپرد. اگر درش را باز گذاشتید و چندی بعد که برای مهمان عزیزتان قهوه مخصوصتان را سرو کردید، دیدید قهوه تان بو و طعم خاک اره می دهد تعجب نکنید. آدمیزاد چوب اعمالش را می خورد در قهوه ای با همین طعم. اگر مزه چوب بهتان نمی چسبد لطفا ظرف در بسته قهوه تان را در یک جای تاریک و خشک و خنک قرار بدهید که نم نکشد. بعضی قهوه ها با گذر زمان طعم و مزه بهتری پیدا می کنند. هرچه بیشتر بمانند ترشی شان کمتر می شود و عطر بهتری می گیرند. جای اینکه تفاله قهوه تان را بخورید یا دور بریزید، آن را بدهید گلدان هایتان بخورند و در لذت خودتان آنها را هم شریک کنید. میزان نیتروژنش بالاست و کود خوبی برایشان محسوب می شود. همین مهربانی ها و توجه نشان دادن هاست که هم آنها و هم شما را شکوفا می کند.

قهوه محبوب ایرانی؟

نه ترک است و نه یونانی. در مالزی و سنگاپور و اندونزی تولید می شود. اما چون ترک ها طرز تهیه اش را کشف کردند، به قهوه ترک معروف شده! وگرنه این بی پدر و مادر اصلیت دیگری دارد. این قهوه، چون غلیظ است و به غلظت ما ایرانی ها می خورد، قهوه مورد علاقه ما ایرانی هاست. ضمنا هموطنان ارامنه مان هم در تهیه این قهوه حرف های زیادی برای گرفتن دارند. ضمن اینکه جاذبه های توریستی هم مانند فال بعد از نوشیدن دارد که کم کم به حرفه تبدیل و همین روزهاست که از مشاغل پردرآمد اعلام شود. این قهوه در فنجان های کوچک سرو می شود و چون موقع سرو یا دم کردن از صافی استفاده نمی شود، ته این مایع غلیظ یک لا یه لرد مانند می نشیند که بهتر است از خیر خوردن آن بگذرید. چون ۷ هزار تومان بابت یک قلپ قهوه داده اید ته آن را لیس نزنید، خوبیت ندارد. این ته مانده، تفاله قهوه است و آدم با شخصیت تفاله نمی خورد. البته ما همواره به خوردن این نوع تفاله اصرار می ورزیم ولی اگر سعی در شیک بودن دارید بدانید و آگاه باشید که این تفاله خوری از میزان شیکی شما می کاهد.

طرز تهیه: هر شی مخروطی بی کله ای ارلن نیست. بعضی از آنها که معمولا مسی اند یا استیل و شبیه شیر جوش، ایبریک نام دارند. چهره شان آشناست و زیاد زیارتشان کرده اید و فقط اسمشان را نمی دانستید. حالا که آشنا شدید، یک فنجان کوچک آب داخل ایشان بریزد. یک قاشق (که به روایت های مختلف، سر پر و سر خالی، مرباخوری و چای خوری عنوان شده) قهوه ترک به آن اضافه کنید. اگر قهوه شیرین می خورید همین الان هرچقدر که شکر می خواهید به آن اضافه کنید. این طوری دمای جوش آب بالاتر می رود و قهوه تان بهتر عمل می آید.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!
حالا هم بزنید تا شکر حل شود. اگر هم کلا پیرو شعار زندگی تلخ، قهوه تلخ هستید که فبها. حالا شعله گاز را روشن کنید و شعله را کم کنید. دستتان را بکنید میزان سنجش حرارت و بگیریدش روی آتش. یادتان باشد کباب دست نمی خواهید درست کنید. پس آن را در فاصله ای که ایبریک یا قهوه جوش را قرار است بگذارید بگیرید و از 2001 تا 2003 بشمرید. حرارت باید این قدر باشد که تا این حد دستتان طاقت بیاورد. حالا با دست کباب شده بایستید بالای سر قهوه جوش و منتظر باشید که کف قهوه بالا بیاید. اولین قل را که زد قهوه جوش را بردارید. قرار نیست عین کتری آب جوش قل قل بجوشد. برش دارید دیگر تا کفش از بین نرفته! قهوه ترک خوب باید رویش کف داشته باشد. حالا اگر قرار است برای چند نفر سرو شود کف را تقسیم کنید، بعد خود قهوه را بریزید.

قهوه را به روش های زیادی می شود نوش کرد، هرچقدر خلاقیت جواب بدهد.

آفوگاتو، کاپولاته، موکالیزا...

می گویند برای اولین بار چوپان های اتیوپی قهوه را کشف کردند. می دیدند دام هاشان با خوردن دانه های این گیاه شنگول و سرحال می شوند. ظاهرا هی نگاه گوسفندها کردند و با دیدن حال خوش آنها به حال خودشان افسوس خوردند و بالاخره حسادت کار خودش را کرد و آنها هم آن دانه معجزه آسا را چشیدند و پس از آن دیگر با دام ها بر سر خوردن دانه ها دعوا داشتند. بخش دوم این روایت تخیلی است و هیچ ارزشی ندارد. اما اینکه تا سال ها این دانه ها خام خام خورده می شد واقعی است و عاری از تخیل. چون پوسته اطراف دانه قند دارد و شیرین است احساس نمی کردند.

موکا

گول اسمش را نخورید. یک قهوه قاطی پرافاده است که می خواهد با اسم خفنش ملت را گیج و گنگ کند. می توانید به دوستتان که زنگ زده بگویید دارید در کافه موکا می خورید تا کیفش ببرد و رویش هم نشود بپرسد اینکه می گویید یعنی چه. خودتان هم نمی دانید یعنی چه وگرنه پزش را نمی دادید.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!

طرز تهیه: یک قاشق قهوه را در قهوه ساز برقی بریزید و بگذارید قهوه ساز آماده اش کند. یک لیوان بردارید و دیواره اش را با سس شکلات تزئین یا به قولی آغشته کنید. حالا قهوه را به آن اضافه نموده و یک ترکیب قهوه کاکائو درست کنید. حالا لازم نیست طرز تهیه اش را به همه بگویید. در این صورت زن نمونه و عروس با سلیقه تلقی نخواهید شد بلکه اسامی دیگری برایتان در نظر می گیرند که شما هرگز از آنها مطلع نخواهید شد. حالا که کسی نمی داند شما چه هستید، می توانید روی قهوه را هم با کافی میت یا پودر شکلات یا کاکائو تزئین کنید. و اینک یک اجی مجی که شما را دو، سه لول با کلاس تر می کند. روی لیوان موکاتان کف شیر بریزد و حالا موکا تبدیل به موکاپینو می شود. اگر کف خامه و جای کف شیر بریزید که دیگر مکش مرگ ما تر هم خواهد بود و وسوسه انگیزتر. عجب باکلاس شیادی هستید شما!

اسپرسو

این نوع قهوه را آقای «لوییجی بتزرا»ی ایتالیایی در سال ۱۹۰۳ معرفی کرد. در این روش دم کردن، دوسوم قهوه ای که در فرانسه استفاده می شود را با مقدار کمی آب دم می کنند. البته نه در قهوه جوش که در دستگاه. دستگاه زود قهوه را دم می آورد و فرصت نمی دهد ترکیبات نامطلوب هم از آن استخراج شوند. حالا اگر دستگاهش را دارید در خانه و می خواهید آن را درست کنید یادتان باشد آبی که استفاده می کنید سرد و تازه باشد.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!

فنجان ها را هم قبل اینکه در شان اسپرسو بریزید گرم کنید. فنجان ها سرد باشند آن یک لقمه اسپرسو فوری سرد می شود. باید روی اسپرسوتان خامه قهوه یا یک رویه کاراملی رنگ باشد. اگر احتمال می دهید که رویه کاراملی رنگ باشد. اگر احتمال می دهید نیست، تا می توانید قهوه را از بالا بریزید تا حسابی کف کند و کسی متوجه دستپخت تان نشود. گرم کردن فنجان ها هم در این صورت بی معنی خواهد بود. از آن فاصله که شما گرفته اید از دوش هم بیاید یخ می کند تا به زمین برسد.

کاپوچینو

بعد از این همه سال زندگی با آبرو آیا درست است که سر یک فنجان قهوه بی آبرویی به خرج دهید و کاپوچینو را در فنجان معمولی سرو کنید؟ این استاد معظم کف و خون، ببخشید کف و شیر باید در فنجان های پهن سرو شود که یک جور رهاشدگی را در خود دارند. حالا که فنجان آماده است با ترکیب یک سوم اسپرسو، یک سوم شیر داغ و یک سوم کف شیر یک کاپوچینو بسازید.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!
می توانید برای غلیظ تر شدن، یک اسپرسوی دیگر هم به آن اضافه کنید. کمی پودر نسکافه روی کف بریزید. شکر هم اگر خواستید یا باید اول به اسپرسو اضافه کنید یا بگذارید به عهده خورنده. حالا همین طور که دارید کاپوچ می خورید به این فکر کنید که چرا روی کاپوچ لکه لکه است؟ پاسخ: روایت است که کاپوها دوره گردهای ایتالیایی بودن که آفتاب صورتشان را لکه های ریزی انداخته بود. روی کاپوچینو هم مقداری نسکافه می ریزند تا لکه لکه شده و بتوانند به آن بگویند کاپوچینو. سوال بعدی: این حرکت از شدت عشق به کاپوها می آید یا به خاطر تحقیرشان است؟

کافه لاته

به لاتیش نگاه نکنید. طبل توخالیست. بیشترش شیر است تا قهوه ولی با این حال ادعایش می شود. این قهوه یک جور اسپرسوی غلیظ است که روش را مقدار زیادی شیرداغ می ریزند و رویش هم یک لایه کف شیر. مثل کاپوچینو است ولی نسبت مقدار کف شیر و شیر داغ و اسپرسویش فرق می کند. در کاپوچینو این نسبت ها مساوی است ولی در لاته شیر دو برابر اسپرسو است و کفش هم کمتر.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!

کافه گلاسه

اصولا قهوه را می شود با خیلی چیزها قاطی کرد و چیزهای تازه به دست آورد. مثلا شاید بشود آن را با خریزه یا طالبی هم قاطی کرد و قاط زد. کافه ها ترکیب های این چنینی اند که مواد ترکیبی شان از مواد ترکیبی پیشنهادی ما هوشمندانه تر انتخاب شده و ترکیب وصفی خوبی ساخته. کافه گلاسه یکی از همین هاست که یک جور دسر سرد است با قهوه. برای تهیه آن دو لیوان بستنی وانیلی را با یک فنجان خامه رقیق مخلوط می کنند. یک فنجان و نیم قهوه را هم شکر می زنند. بعد این دو را با هم مخلوط می کنند و می گذارند در فریزر که قوام بیاید. کافه گلاسه را باید در لیوان بخورید نه در فنجان.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!

شیر قهوه

و اینک روشی دیگر برای خوردن قهوه. یک فنجان قهوه (اسپرسو یا فرانسه) را با کمی پودر شکلات یا دارچین به شیر جوشیده اضافه کنید یا برعکس. شیرتان داغ داغ نباشد حول و حوش 75 درجه خوب است! یک لا یه کف شیر هم اگر روی آن بریزید که نور علی نور است. می توانید قهوه را آخر سر بریزید. در این صورت آرام و از وسط فنجان که کف را خراب کنید، این کار را بکنید. همین طور شره نکنید قهوه را در آن. حالا کمی پودر قهوه با دارچین هم برای تزئین. شیر قهوه ما آماده است.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!

میلک شیک قهوه

این هم یک دسر سرد دیگر. دو فنجان شیر با یک قاشق شکر و چهار قاشق بستنی وانیلی و قهوه سرد و غلیظ را مخلوط کنید و بریزید توی مخلوط کن و چند دقیقه بزنید. حالا آن را بریزید در یک لیوان که از قبل سرد شده. به همین سادگی، به همین خوشمزگی.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!

فرانسه

این قهوه هم ربطی به فرانسه ندارد و در برزیل عمل می آید اما چون آقای ژان پاتیست دو بلوا آن را برای اولین بار در فرانسه تهیه کردند، به قهوه فرانسه معروف شده. پودر قهوه فرانسه درشت تر از ترک و اسپرسو است و ویژگی قهوه فرانسه این است که کمی چرب تر است و چند ساعت می شود آن را گرم نگه داشته. بیشتر ایرانی ها قهوه سازی که در خانه دارند برای قهوه فرانسه است که البته می شود استفاده بهینه ازش کرد و اسپرسو را هم با همان تهیه کرد.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!

نسکافه

یک جور قهوه فوری است خوراک تنبل ها و آدم هایی که اغلب نسبت های بدی متوجهشان است. از ما می شنوید اصلا طعم یک قهوه واقعی را ندارد. بیشتر توهم قهوه است تا خودش اما به هر حال کاچی به از هیچی است و ضمنا می شود با ترفندهایی خوشمزه ترش هم کرد؛ مثلا می توانید نسکافه کلاسیک را با گلد به نسبت پنج به دو یا چهار به یک مخلوط کنید. آب جوش یا شیر یا اگر عشقتان کشید هر دو را به آن اضافه کنید. از آنجایی که چیزهای عشقی خوشمزه تر از چیزهای حساب کتابی است، کافی میت را کاملا عشقی جایگزین شیر کنید تا نتیجه خوشمزه تر شود.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!
کافی میت چرب تر است و بر همگان روشن است که راز خوشمزگی در چربی بیشتر است. حالا که کار به اینجا کشیده و دست ها رو شده، کمی خامه هم اضافه کنید. درست است که دست ها رو شده اما دل و روده قوطی خامه را بگذاریم پنهان بماند و همه قوطی خامه را خالی نکنید. یک قاشق کوچک فقط حالا روی فنجان قهوه فوری تان کمی کف شیر بریزید بعد رویش را پودر قهوه یا کاکائو یا دارچین بریزید و بعد با خلال دندان رویش دو قلب بکشید که تیری از میانش رد شده. این است یک قهوه فوری عشقی.

آفوگاتو و غیره

یکی از ژانگولرهایی است که یکی یک جایی زده و اعتماد به نفس ارائه اش را داشته. شما هم می توانید کسی باشید که آفوگاتویی دیگر به دنیای قهوه ها ارائه می کنید اگر بدانید که آفوگاتو چیست. یک فنجان اسپرسوست که یک قاشق بستنی را در آن انداخته اند. همین! همین شده یک دسر که بعد از ناهار و شام خورده می شود. آیا شما از این آفوگاتوساز هم کمترید؟ دست به کار شوید و تا همه بستنی ها تمام نشده چند قاشق دیگر به آن اضافه کنید و اسم خودتان را بزنید بغلش. ابتکارهای دیگر فعلا زده شده. مثلا اسپرسو کن پنا یک اسپرسوی معمولی است که روی سطحش خامه زده شده دارد با شکلات تلخ، دوپیوو، اسپرسوی دوبل است یعنی دوبرابر یک اسپرسوی معمولی قهوه دارد. موچا اسپرسوی معمولی است همراه با شکلات داغ و شیر گرم که در یک لیوان شیشه ای سرو می شود. کافه فردو اسپرسوی معمولی است فقط سرد شده! این نوشتار خرد است. شما هم با افزودن به آن به گسترش جامعه کافی دوست ها کمک کنید.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!

قهوه سازی

کف زن: یک چیزی است در مایه های همان هم زن. ارزان است و اگر قهوه خور حرفه ای هستید خوب است یکی از اینها را هم داشته باشید. نگران نباشید جیب شما امن خواهد ماند و ضمنا با آن می توانید برای پذیرایی از خودتان و دیگران سلیقه به خرج بدهید و دل مهمان را کف بروید. وقتی از کف زن استفاده می کنید اگر حالش را داشتید و نگران چربی تان نبودید کمی خامه هم به آن اضافه کنید تا نتیجه کارتان سنگین تر و حجیم تر و خوشمزه تر شود. یادتان باشد هرچه کمتر کف بزنید بیشتر از کفتان می روند.

آسیاب: جهت پودر کردن دانه های قهوه است. صدای خرت خرت خوبی وقت سابیدن قهوه درست می کند که به تنهایی می تواند مسکن اعصاب باشد. البته برای شما، نه برای شنونده.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!
قهوه خوری

آب سرد را بگذارید کنار فنجان قهوه تان. هم یک لیوان آب سرد که حاشیه بیرونیش بخار گرفته هم خوشگل و شیک است هم ملت فکر می کنند قهوه خور حرفه ای هستید. حالا قبل خوردن قهوه اول آب سرد بخورید. این طوری کامتان آماده می شود تا طعم قهوه را بهتر جذب کند. بعضی ها قبل خوردن قهوه ترک بعد ناهار یک لیوان عرق نعنا می خورند. بعضی ها هم آن را با طعم های مختلف قاطی می کنند. مثلا کمی هل یا دارچین یا شکلات می ریزند تویش که البته به نظر ما بسیار کار لوسی است. آخر کار اگر می خواهید کافئین کمتر وارد خون مبارکتان شود لیوان آبتان را تمام کنید. آب زحمت دفع بخش زیادی از کافئین را می کشد. نکته کاربردی دیگر اینکه: ظاهرا بوییدن دانه های قهوه بعد از آشپزی کمک می کند اشتها برگردد. چون جنبش مولکول های قهوه کمک می کند مولکول های غذا از گیرنده های بویایی بینی جدا شوند.
دانستنی های سیاسی - جغرافیایی قهوه

گفته می شود قهوه بعد از ورود اسلام و حرام شدن مشروبات الکلی بین مسلمانان رواج پیدا کرد تا جایگزین نوشیدنی های سابق باشد.

*قهوه زمان صفوی ها جای خودش را بین ایرانی ها باز کرد و تا قرن نوزدهم که چای نوشیدنی غالب مردم شد همچنان محبوب بود. ظاهرا ابن سینا در کتاب خود شرح جامعی در مورد قهوه آورده. البته ایرانی ها در آن عصر به آن بونو (Buno) می گفتند که هنوز در اتیوپی همین واژه برای آن استفاده می شود. علی الظاهر ابن سینا قهوه را به منظور تحریک بیماران افسرده استفاده کرده است.

*خوردن قهوه در دوره ای کوتاه در اوایل قرن شانزدهم میلادی برای مسلمان ها حرام شد تا قبل آن این نوشیدنی را تحت عنوان «نوشیدنی مسلمانان» هم می شناختند.

*قهوه در واقع «قهوه البن» بوده یعنی شراب گیاه بن.

*اولین قهوه خانه یا کافی شاپ جهان سال 1475 در استانبول تاسیس شد.
چگونه  قهوه خور حرفه ای شویم ؟!

*یمن در قرن پانزده مرکز صادرات قهوه به شهرهای بزرگ خاورمیانه و قاهره و استانبول بود.

*اولین کافی شاپ اروپایی ها در دهه ۵۰ میلادی در آکسفورد و لندن و ونیز افتتاح شدند.

*اولین دستگاه اسپرسوساز خانگی سال ۱۸۲۲ در فرانسه ساخته شد. ایتالیایی ها ۱۹۰۵ اولین دستگاه اسپرسوساز تجاری شان را ساختند.

*دولت سوئد دوبار مصرف قهوه را به خاطر حمایت از اقتصاد ملی ممنوع کرد. ۱۷۵۶ و طی ۱۸۱۷-۱۸۲۲ که موفق هم نبود.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
درآمد ماهیانه 5-20 میلیون از توی خونه با موبایل

آموزش رایگان کسب درآمد 5-20 میلیون ماهیانه از خونه و فقط با یه موبایل ساده رو در یک وبینار رایگان آموزشی یاد بگیر

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • شکیبا

      من خودم قهوه خور حرفه ایم اما به نظر من ادم باید قهوه رو دوست داشته باشه تا بتونه بهش عادت کنه

    • وفا

      خیلی جالب بود. بعضی جاهاش کلی خندیدم. tank u

    • بدون نام

      از لحن بیانت خیلی خوشم اومد بیشتر از خود قهوه

    • مقدم

      بسيار آموزنده بود
      واقعا بهش احتياج داشتم
      ممنووووووووووووووووووووووووووووووووووووووووون

      پاسخ ها

      • بدون نام

        من بلد نیستم قخوه درست کنم لطفا من و راهنمایی کنید

      • بدون نام

        منم بلد نیستم خخخ

    • سحر

      فوق العاده بود مرسی از اطلاعات خوبی که در اختیار گذاشتید

    • sisi

      مرسیــــــــــــــ.. عزیزم! خیلی از این مواردی رو که گفتی نمیدونستم..

      بابت اطلاعات مفیدی که دادای یک دنیا سپاس!

    • منا

      منم عاشق قهوه ام ولی متاسفانه هر وقت میخورم روی اعصابم بد جور راه میره

    • ژاكلين

      قهوه خوب اسپرسو مي خوايد بريد لميز بهترين اسپرسو رو ميده يكيش اول خيابان سعدآباده يكيش وليعصر نزديكاي ميدونه سوميش هم دقيقا" يادم نيست ولي اونايي كه خيلي غليظ نميخوان ميتونن بگن براشون با شير سرو بشه يه كيك هم كنارش داشته باشن يه حالي ميده مخصوصا" وقتي خسته و كوفته از سر كار مياي و تو خونه هم يه عالمه كار داري بعد از خوردنش سرحال مياي و به كاراتم ميرسي

    • aria

      این خبر ! آگهی تبلیغاتی شرکت نستله وابسته به یهود است که هر چند وقت یکبار در رسانه های وطنی نمایان میشود.
      جالب است بدانید که در برخی کشور های اروپایی میگویند اگر میخواهید سیگار بکشید اما دود نداشته باشد قهوه بخورید. قهوه یک سم مهلک است.

      پاسخ ها

      • خودمم

        قهوه عشقه سیگار از اون بهتر!

      • Mahdı

        ببین دوست عزیز توهم زدی!
        طب باستانی ایران راجع به قهوه برو بخون چی گفته بعد اینجا واسه ما تز بده :|

    • شکیبا

      کاش این خبر چاپ نمیشد چون شاید دیگران عین من به قهوه معتاد بشن و توی ماه رمضون نتونن روزه بگیرن البته من روزه میگیرمااااا ولی به سختی تحمل میکنم ....
      ولی خب قهوه افسردگی میاره مثلا من از وقتی معتاد به قهوه شدم هم روزه گرفتن سخته هم دیگه زیاد دوست ندارم تو جمع باشم هم اینکه قهوه بهم نرسه عصبانی میشم....اما حالا تو ترکم

    • rainoflove

      kheili matlabe ghashangi bood.kheili hal kardam

    • داود

      خيلى آموزنده بود فقط حيف كه مطالب به اين مفيدى خيلى لوس بيان شده بود،

      پاسخ ها

      • بدون نام

        لوس نبود. طنز تلخ بود!!
        (البته چون درباره قهوه بود)

    • سارا

      خیلی جالبو بامزه بود راستی یک ظرف قهوه با روکش شکلات به من هدیه شد من و هرکسی ازش خورد اخ و تف کرد واقعا گل گفتی. نویسنده این مطلب کیه من که خیلی خوشم اومد. مرسی

    • حسین مرادی نیا

      خیلی عالی بود. خیلی لذت بردیم. نحوه بیان مطالب و طنز اون هم بسیار جالب بود.
      باز هم در زمینه قهوه مطلب بذارید
      ممنون

    • امیر بیک لو

      عالی بود ، مرسی

    • محمدرضا

      سلام
      مرسی ممنون ازت عزیز دلم
      خیلی با مزه و در عین حال آموزنده بود

    • رضا

      ممنون؛ اطلاعات خوبی بود. منتها این چه نگارش جلف و لوسی بود؟! اگر قصد طنازی داشتید اصلاً موفق نبودید.

    • المیرا

      merc mamnon. fogholade ali bod. merc .

    • elahe

      sprso saz bosch khoobe????

    • پژمان

      دمت گرم

    • وحید

      سلام.با اسپروساز دستی که قهوه درست میکنم کف نمیکنه یا به اصطلاح خامه قهوه نداره ،علتش چیه،بعدشم ته فنجونم ته نشین میشه و لرد داره

    • وحید

      سلام.با اسپروساز دستی که قهوه درست میکنم کف نمیکنه یا به اصطلاح خامه قهوه نداره ،علتش چیه،بعدشم ته فنجونم ته نشین میشه و لرد داره

    • مینا

      با سلام و احترام مطالب بسیار جامع و جالب بود بسیار ممنون

    • مهسا

      لطفا يك كم در مورد تهيه كف روي كاپوچينو توضيح ميديد؟ با تشكر از مطلب مفيد و نگارش بسيار جالب تان.

    • مصطفی

      خیلی ها تصور می کنند که اسپرسو یک نوع دانه قهوه است. در حالی که اسپرسو یک روش درست کردن قهوه است.

    • نمیگم که

      خیلی جالب بود

    • ستاره

      عااااااااااااااااااااااالی بود...واااقعا دمت گرم..خیلی به دردم خورد

    • مهدی

      خیلی حال کردم دمت گرم

    • فاديا

      thnxxxx..vry good!

    • یه دوست

      سلام چه مطالب جامع و جالبی.این صفحه رو برای مطالعه ی بیشتر و بهتر سیو کردم.از لحن شیرینتون هم کلی کیفور شدم.خلاصه سپاس دوست من سپاس.

    • حسین

      سلام احوال شما 1- خیلی باحالی 2- تو این چیزایی که گفتی (مودابش در این مواردی که شرحش بر ما گذشت) نفرمودی چرا این قهوه ترک لعنتی من کف نمیکنه تازه یه قهوه ساز شش کاپ خریدم اینا که وسطش قهوه رو می ریزن تهش آب صافی مافی داره (گرفتی چی میگم؟) ولی لامسب کف مف نمیکنه مث آب پاش آبو میپاشه تو اون یکی قسمت کفم نمیکنه البته قهوه م از این 1500 تومنیاس مال 3 سال پیشم هستیش البته قهوه ساز به قول فروشنده ، قهوه ساز اسپرسو شیش کاپو 50000 تومن خریدم حالا چه خاکی تو سرم بریزم عزیز آبروم پیش دوستام رفت به نظر گرامیتون اشکال از قهوس؟

    • محمد

      عالی نوشته شده این متن

    • بدون نام

      دمت گرم من اصلا قهوه جوش برقی دوست نداشتم . و به این ترتیب با کلاس تر می شوم اگر از این ظروف مسی کوچک تهیه کنم :)

    • بدون نام

      خیلی جالب بود ممنونم.

    • حمید

      بجای آموزش بیشتر عقده هات رو با این لحنت خالی کردی

    • مهسا

      عالی بود ممنونم ازت.

    • مهدی

      من خیلی آدم کسلی بودم زیرا بعد یه روز سنگین واقعا حوصله و توان بیدار موندن و همراه خانواده بودن رو نداشتم...
      از روزی که شروع کردن به قهوه خوردن بطور مدام هم سرحال تر شدم
      الان ترک میخورم؛اما زمانی که نیاز به بیدار موندن بیشتری دارم؛مثلا شب های امتحان؛شب های مهمونی های سر شبی اسپرسو استفاده میکنم
      درکل بهتون بگم قهوه ای که خیلیا میگن بده و نخورید خییییلیییی بهتر از چایی هستش که هیچ آفت و حیوانی سمتش نمیره و جز سم چیزی نداره.
      راستی خیلی با مطالبتون حال کردم
      من تقریبا خیلییی سایت ها درباره قهوه رو مشاهده کردم؛هیچ کدوم مثل اینجا کامل.جامع.خلاصه.باحال و بامزه نبود
      عجب نویسنده ای داشت

    • نگاره

      thank you مرسی که متواضعانه توضیح دادین حتما به دردمون خواهد خورد. پیروز باشید

    • سارا

      لطفا اسم و آدرس کافی شاپتونو بدید خدمت برسیم

    • سمیرا

      یعنی تصورت کردم الهی غنچه ای :)) داره حرف میزنه.. اگه اینجوری نمیگفنی عمرا تا آخرش نمیخوندم.. این صفحه رو سیو کردم تو لپ تاپم که از اطلاعاتت استفاده کنم.. مرسی از زحمتت. یه چند تا کافه ی خوبم که بشه روی قهوه هاش حساب کرد معرفی کن باااااا :)

    • AmiR ALi

      خیلی قشنگ توضیح داده بودی :))
      فقط یه سوال برای درست کردن قهوه فرانسه میشه از موکا پات استفاده کرد یا باید قهوه ساز برقی داشته باشم ؟؟؟

    • maryam

      مرسی مطالب عالی بود
      من چیزی درمورد قهوه نمی دونستم واصلا هم لوس نبودخیلی شیرین بود وبا اشتیاق همه را خواندم

    • بدون نام

      من هر کاری میکنم نمیتونم بخورم ولی خیلی دوست دارم بخورم

    • کاظم

      از راهنمایی خوبتون ممنون

    • massi

      خیلی خیلی خوب بود.مرسی.از خوندنش لذت بردم و نوت برداریم کردم........:))

    • مینا

      مطلبتون خیلی خوب بود شیوه بیان عالی بود کاملا دوستانه و به دور از کسالت آموزش .من کلی استفاده کردم و کلی ازتون ممنونم .امیدوارم بازم مطلب جدید بذارید

    • مهدی

      با سلام ممنون از اطلاعاتتون.

    • شاهرخ

      یه سوال ؟
      موقع خوردن کاپوچینو ، باید کف شیر رو با اسپرسو با قاشق هم زد ؟

    • بدون نام

      خيلي عالي بود من خيلي استفاده كردم مرسي عزيز

    • علی مشهدی

      چه گونه روی قهوه راباشیر قشنگ کنیم

    • دونا

      موقع سرو اسپرسو تو کافه ها معمولاً شکلات تلخ هم همراهش میذارن. آیا باید این شکلات تکه ای رو توی قهوه حل کنیم؟

    • میثم اکباتانی

      خیلی عالی نوشتی عاشق ادبیاتت شدم / مرسی مطالب خیلی خوبی بود در مورد آیبریک هم بگم که ظاهرا در اصل این کلمه فارسی و آبریز بوده بعد رفته به عربی شده ابریق بعدم به ترکی شده آیبریک / اینم واسه اینکه گفتی زیاد دیدم و اسمشو نمیدونستیم خخخخخ فدات بازم مرسی

    • سحر

      ممنون. مطالب خیلی عالی و با ادبیات نوشتاری جالبی عنوان شده بود

    • پريوش

      عالي بود
      تا چه مدت ميشه قهوه درست شده تو دستگاه با فيلتر رو نگه داشت ؟

    • افشین

      چرا قهوهای کفوییندار براق هستند وامکان دارد چیزی به انها اضافه شده باشه که گیرییش زیاد بشه

    • بدون نام

      کافه موکا اسمش رو تز مکانی به اسم موکا در یمن وام گرفته.

    • نیلوفر

      بی نظیر بود مطلبتون. خیلی استفاده کردم درود بر شما.

    • نیلوفر

      بی نظیر بود مطلبتون. خیلی استفاده کردم درود بر شما.

    • امید

      خیلی عالی بود، خنده دار و در عین حال آموزنده.
      ممنون

    • سحر

      چرا من هر موقع میخورم استرس و افسردگی اوت میکنه؟ عاشششق قهوه کاکئو ... ام راستی خیلی خوووووووووب توضیح دادی ییییییی

    • فهیمه

      عالی بود مطالب نوع نوشتار علی الخصوص واسه همین تا آخرش تقریبا خوندم.

    • میترا

      بسیار عالی بود

    • علی

      عااالی بود مرسی ;)

    • بدون نام

      سلام
      عالی ه عالی بود
      ممنون

    • بهار

      سلام مطالبتون خیلی عالی بود بخصوص طرز بیانتون

    • بدون نام

      عالی بود

    • امید

      سلام و وقت بخیر. عالی عالی عالی. هم نحوه بیان مطلب و هم خود مطالب. سیوش کردم تا استفاده مداوم داشته باشم ازش. سپاس

    • اسماعیل

      ﺳﻼﻡ ﻋﺎﻟﯽ ﺑﻮﺩ ﻃﻨﺰ ﺯﯾﺒﺎﺍﯼ ﺩﺭﻣﻄﺎﻟﺐ ﺍﺳﺘﻔﺎﺩﻩ ﮐﺮﺩﯾﺪ ﻫﻤﯿﻦ ﮐﺎﺭﺕ ﺑﺎﻋﺚ ﺷﺪ ﺟﻤﻼﺕ ﻭﺗﻮﺿﯿﺤﺎﺗﺖ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﺗﻮ ﺫﻫﻨﻤﻮﻥ ﺑﻤﻮﻧﻪ ﻣﻤﻤﻤﻨﻮﻥ

    • ماهان

      ببین کلا قهوه رو بیخیال ...
      عاشق سبک نوشتنت ام ... کلی خندیدم ... دم شما گرم ...

    • شیرین

      سلام
      بسیار عالی

    • مهدی شهبازی

      درود
      اگه قهوه ترک را بخواهیم با آب خالی بدون شیر شکر درست کنیم و کف و پف داشته دقیقن باید چکار کنیم
      هر کاری میکنم کف و پف نمیکنه

    • مهدی

      خیلی عالی بود به باید قهوه را دوست داشته باشی تا بتونی بخوری من از بوی قهوه خیلی خوشم میاد کیف میکنم

    • محمد

      قهوه خوب میخاید ی کافه هستش شهرکرد به نام دور همی واقعا حرفه ای میزنه. من بهترین قهوه ها رو اونجا خوردم

    • يك باريستا

      دوست گرامي اين اراجيفي كه راجع به باريستا ميگين چرت محضه. محض اطلاعتون به همه قهوه هايي كه پايه اسپرسو دارن قهوه هاي تركيبي ميگن و كاملا طعم هاش متفاوته. در ضمن مث اين ميكونه بگين پايه همه غذاها گوشت و برنجه و فرقي با هم نداره .

    • parisa

      سلام
      ممنون بابت توضيحات مبسوط شما
      بنده عاشق قهوه و مشتقاتش هستم و تقريبا بيشتر مواردي را كه شما زحمت كشيده بوديد و توضيح داده بوديد را ميدانستم،به جز اينكه چرا يك ليوان آب كنار فنجان قهوه گاها سرو ميشود،واقعا بابت توضيح اين نكته از شما سپاسگزارم
      مطالب عاااااااالي بودند

    • محسن

      ممنون از نویسنده . مطلب جالبی بود و خوب نوشته شده بود

    • مهدی

      سلام
      وقت ب خیر
      مطلب آموزنده و مفید و همراه با طنازی شیرینی بود
      گرچه نظرات متفاوته،اما زیاد ب اونایی ک گفتن مطلبت لوس بود توجه نکن،معمولا این جور افراد از تعریف کردن یه لطیفه بامزه هم عاجزن!!!
      شاد باشی و شاد کنی

    • مریم

      مچکرم عزیزم.

    • ساسان

      خخخ دمت گرم خیلی قشنگ همشو توضیح فرمودی

    • شهرزاد

      سلام مطالبتون حرف نداشت عالي بود ممنون من كه خودم خيلي چيزا برام روشن شد و كلي ديگه تو كافي شاپ برم ميتونم كلاس بزارم

    • هاشم

      فارغ از اطلاعات خیلی مفیدی که در مقاله بود نحوه نوشتن نویسنده مقاله بود که واقعا عالی بود آدم خوابش نمیگرفت از خوندن مطلب مخصوصا قسمت گوسفندهای شنگول خیلی خنده دار بود ممنون از نویسنده

    • سامی

      عالی بود . از همون اول که گفتی قهوه روی تو تاثیر نمیذاره خوشم اومد . منم همین جوریم. قهوه رو میخورم بعد سرمو میذارم تخت میخوابم . متنت حرف نداشت . خلاصه که خیلی باحالی

    • مرتضی

      ما که بریم همون چایی خودمونو بخوریم ول کن این حرف هارو

    • گمنام

      سلام خسته نباشید
      فوق العاده بود ممنون
      فقط یه سوال دارم که ممنون میشم جواب بدید
      کافه لاته رو چجوری میخورن؟ منظورم با قاشقه یا همونجوری با لیوان؟؟ راستی کافه لاته رو قبل از خوردن هم میزنن یا نه؟؟ کنارشم کیک گزینه خوبیه یا نه؟؟

    • آرزو

      بسیار عالی بود
      لذت بردم
      هم اموزنده و هم نگارش و ادبیات دلپذیری دارید
      ممنون

    • بدون نام

      ببخشید قهوه لاوازا مدل روسا خوبه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟

    • قهوه

      ولی توی این سایته خلاف اینی که نوشتی رو نوشته!
      اینجا روشش فرق داره برای قهوه درست کردن، یی میگه اول باید قهوه رو بریزی، بعد آب جوش، ما آخر نفهمیدیم چی شد! ی آدم خیر جواب مارو بده لطفا

    • ترانه

      بسیار عالی بود.از مطالب بسیار استفاده کردم
      ممنون از نگارنده عزیز با حس طنز عالیشون...

    • محمد

      ممنون بابت مطالبتون

    • محمد

      بسیار عالی بود و لحن بیانتون خیلی خوب بود

    • بدون نام

      متشكرم ازتوضيحاتتون ولي خيلي حرف اضافي زدي سردردگرفتم ازچرندياتت

    • محمودی

      سلام ممنون از مطالبت و تاریخچه ای که خلاصه و مفیده...

    • صبا

      به به عجب چیزی بود

    • هانیه

      قهوه باشیر چگونه تهیه میشود

    • مجتبی

      سلام
      میخواستم بیام شاگردیتون رو بکنم اما نه برای قهوه درست کردن برای نویسندگی...
      یعنی انتقد سبک نوشتنتون خوب بود که منی که دو خط بیشتر نمیخونم مطالب رو تا آخر با حظ بسیار خوندم
      بازم مرسی

      پاسخ ها

      • مهدی

        همینایی که این دوستمون گفت :)

    • hedieh

      طرز بیانتون مثل قهوه تلخ و در عین حال شیرین بود
      ممنون

    • مهدی

      هنوزم نفهمیدم اسپرسو چیه ؟ چند سال پیش چند بار کاپو چینو خوردم و خیلی خوشم اومد ! یکی این اسپرسو رو تعریف کنه مام به دنیای قهوه خورا پا بذارم LOL

    • بدون نام

      این مسخره بازیا چیه؟؟؟ تبلیغ وسط صفه! نمیشه متنو خوند احمقا

    • مهسا

      چه متن خوب و شیرینی بود ، شما نویسنده شو

    • حميد

      عالي بود دمتون گرم.

    • مهدی

      سلام
      خود این نوشته به تنهایی یه قهوه خوب با کافئین بالا بود که به من خیلی حال داد
      دم نویسندش گرم
      بخش آموزندش هم که دیگه معرکه بود واقعا ممنون :)

    • عباس

      بعد از خوندن این نوشتّت دو شات اسپرسو زدم به سلامتیت

    • a

      اقا دمتون گرم با این پیجتون

    • جاوی

      با درود خیلی لذت بردم از لحن اموزش و تعریف شما . در هر ایتم از اموزش قهوه احساس میکردم در کنار شمام و تمام قهوه ها را تست میکنم موفق باشی دوست عزیز

    • بدون نام

      چرا پس از درست کردن قهوه تفاله آن آب می شود

    • عطیه

      عالی بود مرسی

    • علی

      بسیار اموزنده و بامزه بود، لحن بیانش خیلی باحال بود کلی چیز یاد گرفتم ممنون

    • جواد

      دوستان من قهوه خریدم دوبار درست کردم ازکنار جوش میزنه ولی کف نمیکنه بالا نمیاد چرا کسی میدونه

    • سید محمد موسوی

      به نظرم مقاله فوق رو کسی نوشته که اصلا اطلاعاتی راجع به قهوه نداره، بسیار سطحی و اکثر اشتباه، از دید کسی که سالها کارش فروش قهوه وهمچنین کافه دار هم هستم میگم

      پاسخ ها

      • مهری

        خلاصه ته نشین شده قهوه روبایدخوردیانه

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج