۲۳۰۴۴۶
۲۱ نظر
۵۰۰۲
۲۱ نظر
۵۰۰۲
پ

کاهش نگران‌کننده جمعیت دختران

در سال های اخیر با چرخش ۱۸۰ درجه ای سیاست های جمعیت مسائلی که افزایش جمعیت در ایران را با چالش مواجه می کند بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.

روزنامه آرمان: در سال های اخیر با چرخش ۱۸۰ درجه ای سیاست های جمعیت مسائلی که افزایش جمعیت در ایران را با چالش مواجه می کند بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است.

علاوه بر اینکه مسئولان و کارشناسان درباره کاهش تمایل زوجین به فرزندآوری هشدار می دهند آنطور که اظهارنظرهای اخیر نشان می دهد بعضی از تغییرات جمعیتی نیز می تواند بحران جمعیت در ایران را تشدید کند؛ یکی از موارد تولد بیشتر نوزادان پسر نسبت به دختران است.

در سال ۹۰ رشد جمعیت ایران ۳/۱ بود که نشان از کاهش جمعیت در ایران و رسیدن به آمار جهانی رشد جمعیت ۲/۱ داشت. میزان باروری كل (متوسط تعداد بچه‌های زنده‌ای كه یك مادر در طول دوره باروری به دنیا می‌آورد) به زیر دو بچه كاهش یافته و این به معنی كاهش تدریجی جمعیت و نهایتا انقراض نسل است. تبعات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی کاهش جمعیت و تأثیر منفی آن بر رشد و پیشرفت کشور باعث شده است که سیاست افزایش جمعیت در سال‌های اخیر مورد توجه قرار گیرد.

بحران کاهش جمعیت فقط معطوف به ایران نیست و بسیاری از كشورهای پیشرفته كه نرخ باروری كلی آنها كمتر از ۲ است با ارائه مشوق‌هایی تلاش دارند تا والدین را به داشتن فرزند بیشتر ترغیب كنند. در کشور ما هم دولت تلاش کرد با اجرای برنامه‌های تشویقی مختلف نرخ باروری را در کشور بالا ببرد. یکی از این سیاست‌ها افزایش مرخصی بعد از زایمان زنان از شش ماه به نه ماه است. در صورتی که برنامه‌های افزایش جمعیت، رشد و توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را در کنار افزایش جمعیت مدنظر قرار دهند می‌توانند موفقیت‌آمیز باشند.

کاهش دختران در جامعه به بحران تجدید نسل می‌انجامد

معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی دبیرخانه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی گفت: کاهش شمار دختران در جامعه، کشور را در آینده دچار بحران تجدید نسل خواهد کرد. محمد اسحاقی در همایش «تبیین سیاست‌های کلی جمعیت مبتنی بر سلامت مادر و کودک» در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: اگر همین روند ادامه یابد و بیشتر فرزندان متولد شده پسر باشند؛ در آینده با کاهش تعداد مادران به منظور فرزندآوری و تجدید نسل مواجه می‌شویم.

او همچنین با بیان اینکه در حال نزدیک شدن به بحران باروری هستیم، اظهار کرد: مقرر بود نرخ رشد جمعیت در سال ۹۰ به ۳/۲ درصد برسد اما به رقم ۳/۱ درصد رسیدیم. اسحاقی ادامه داد: مقرر بود نرخ باروری کلی از ۴/۶ درصد در سال ۶۵ به چهار درصد در سال ۹۰ برسد اما در سال ۷۱ به این نقطه هدف رسیدیم و با ادامه روند کاهشی نرخ باروری، در سال ۹۰ این رقم به ۷ /۱ درصد رسید. او کمترین نرخ باروری را مربوط به چهار استان تهران، گیلان، اصفهان و سمنان با نرخ ۲/ ۱ تا ۶/ ۱ درصد دانست و افزود: این نرخ باروری در برخی نقاط تهران کمتر از یک درصد است که بسیاری از ساکنان این نقاط نیز از قشر مرفه و دارای تحصیلات بالا هستند.

اسحاقی اظهارکرد: کاهش نرخ باروری کلی، امری فراگیر در کشور شده است که این موضوع خسارت‌های بزرگی به کشور وارد می‌کند. او بیان کرد: با کاهش باروری، کشور دچار چالش‌های جمعیتی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی می‌شود؛ از جمله چالش‌های جمعیتی می‌توان به کاهش جمعیت ملی، کاهش نیروی کار، بحران سالمندی و افزایش مهاجرت‌های بین‌المللی اشاره کرد.

معاون برنامه‌ریزی و هماهنگی دبیرخانه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: براساس پیش‌بینی‌ها، اگر نرخ باروری کلی به همین روند پایین باشد، جمعیت ایران در سال ۱۴۸۰ شمسی به ۳۱ میلیون نفر کاهش می‌یابد. او افزود: مهم‌ترین علل کاهش نرخ باروری تاخیر در ازدواج و فرزندآوری و همچنین کاهش فرزندآوری است که این معضلات باید با فرهنگ‌سازی، اعمال قوانین مرتبط، اصلاح سبک زندگی و مدیریت صحیح حل شود.

سیاست‌های افزایش جمعیت به تعدیل جنسیت کمک می‌کنند

به‌رغم ادعاهای مطرح‌شده در مورد کاهش دختران یک کارشناس جمعیت با بیان اینکه در ایران اصلا چنین پدیده‌ای را نداریم به «آرمان» می‌گوید: گرایش بیشتر به فرزند پسر در جوامع سنتی و کشاورزی روی می‌دهد که به نیروی کار پسر احتیاج دارند. چین از جمله کشورهایی بود که به‌دلیل اجباری بودن تک‌فرزندی و رواج معیشت مبتنی بر کشاورزی در آن تعداد موالید پسر افزایش یافته بود اما در جامعه ما به نظر می‌رسد که چنین اتفاقی رخ نداده باشد.

شهلا کاظمی می‌افزاید: تحقیقاتی که من در سه چهار ساله اخیر انجام داده‌ام نشان می‌دهد که برای اکثریت خانواده‌هایی که یک یا دو بچه دارند جنسیت بچه فرقی نمی‌کند. او تصریح می‌کند: در کشور ما به‌دلیل توسعه‌یافتگی آمار موالید پایین آمده است و شاید این پایین آمدن موالید و گرایش خانواده‌ها به تک فرزندی باعث شود که گرایش آنها به فرزند پسر بیشتر شود. او تأکید می‌کند: این درحالی است که سیاست‌های افزایش جمعیت که در جامعه دنبال می‌شوند، می‌توانند به تعدیل جنسیت در جامعه کمک کنند.

روش‌های مؤثر بر تعیین جنسیت فرزند

یک متخصص زنان و زایمان با اشاره به اینکه استفاده از بعضی روش‌ها می‌تواند روی جنسیت فرزند تأثیر بگذارد به «آرمان» می‌گوید: تغذیه درمانی یکی از روش‌هایی است که وجود دارد. مصرف موادی که سدیم و پتاسیم بالا و کلسیم پایین دارند احتمال پسردارشدن را بالا می‌برد و مصرف موادی که سدیم و پتاسیم پایین و کلسیم و منیزیم بالا احتمال دختردارشدن را بالا می‌برد. روناک نوری می‌افزاید: به‌جز تغذیه‌درمانی روش‌های دیگری هم وجود دارند که استفاده از آنها بر تعیین جنسیت فرزند تأثیر می‌گذارد. او تصریح می‌کند: این روش‌ها تا حدودی تأثیرگذار هستند ولی تأثیرگذاری آنها صد درصد نیست و در مورد میزان تأثیرگذاری آنها آمار دقیقی وجود ندارد.

ثبات جامعه در گرو تعادل بین جمعیت پسر و دختر است

یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در مورد کاهش تعداد دختران به «آرمان» می‌گوید: کاهش تعداد دختران در جامعه تبعات بسیاری به همراه دارد و جای نگرانی دارد. ثبات یک جامعه در تعادل بین جمعیت دختران و پسران است و کاهش جمعیت یک جنس می‌تواند تعادل جامعه را به هم بزند. کارن خانلری می‌افزاید: امیدوارم که این مساله موقتی باشد، زیرا در صورتی که ادامه داشته باشد عواقب بدی برای جامعه خواهد داشت که کاهش ازدواج و کاهش نرخ موالید تنها بخش کوچکی از عوارض آن است.

او تصریح می‌کند: عملی شدن سیاست‌های درست افزایش جمعیت می‌تواند مساله کاهش جمعیت را حل کند و از روی دادن مسائلی این‌چنینی در جامعه بکاهد. او ادامه می‌دهد: کاهش جمعیت تأثیرات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی‌ای مهمی در پی دارد و به همین دلیل توجه به آن اهمیت زیادی دارد.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • کاربر

      هرچه مردم میگن گرانی و تورم هست نمیشه با این حقوق زندگی کرد خوب مسئولین باور نمیکنند و خروجی واقیعت مردم همین است که شما مشاهده میفرمایید کجاست دل خوش از صبح تا غروب کار میکنیم با تن خسته میریم خونه تا صبح بشه روز از نو روزی ازنو تا زن ببریم خونه اجاره کنیم شما هم دلتون خوشه والا

      پاسخ ها

      • بدون نام

        وقتی آقای مسئول در آمد ماهانه اش بالای 5 میلیونه معلومه باور نمی کنه .البته اگه از خود ایشون بپرسید چند تا فرزند دارند خواهید دید که یک فرزند دارند و این شعارها و برنامه ها برای مردم بدبخته

    • علی رضا

      به نظر نمی رسه آمار درست باشه!!فکر می کنم باز بر اساس مصلحت و افزایش تعداد دتخترای مجرد این فرمایشو فرمودن ...ولی اینا راهکار ازدواج نیس!!!

    • پدر نادم

      بچه دار شدن با اين شرايط بد اقتصادي خيانت و نامردي در حق بچه اي است كه با خواست پدر و مادر پا در اين دنياي كثيف ميگذارد پس چرا با بچه دار شدن و شاهد عذاب و سختي كشيدن بچه بي گناه عذاب وجدان خودمان را زياد كنيم من به خدا پشيمونم هر روز بچه هامو ميبينم به خودم لعنت ميفرستم چرا چنين حماقتي كردم من كه نميتوانستم حداقل امكانات اين بچه ها را فراهم كنم چرا عقلمو دادم دست ديگران بجه دار شديم

      پاسخ ها

      • سمیه

        موافق

    • بدون نام

      هه هه...
      باشه تا قدر دختران و بدونن!

    • الهام

      این نرخ رشد بالایی که برای اوایل دهه شصت نام میبرید مربوط به زمانیه که جمعیت ایران 35 میلیون بوده و با تشویق به خاطر دادن خانه به خانوارهای 6و 7 فرزندی یکدفعه نرخ رشد رو بالا بردید،همون موقع هم اگر در روند رشد جمعیت دخالتی نمیشد شاید الان این همه بیکاری و فقر و مشکل ازدواج نداشتیم،کیفیت مهمه نه کمیت به جای تشویق برای افزایش نسل مشکل جوونها رو حل کنید جمعیت خود به خود زیاد میشه و به جای فکر کردن به افزایش جمعیت فکری برای فرهنگ دینی بچه هامون بکنید ......البته میدونم که نظرم رو منتشر نمیکنید

    • بدون نام

      فقط اقتصاد رو درست کنید و اختلاس نکنید ایران آباد می شود

    • بدون نام

      وقتی بخوان به همه چیز مردم کار داشته باشند پاسخ مردم به آنها بدین پاسخ شکل منفی داده میشود نه اقتصاد درست حسابی داریم نه جوانان آرامش دارند ونه امکانات برای ازدیاد جمعیت وجود دارد انتظار دارید مردم جفت جفت بچه دار شوند با ماهی شش میلیون تومان هم نمیشه دو تا بچه بزرگ کرد .

    • محمود

      به نظر من حقیر بهترین راه افزایش جمعیت اینه که دولت بهداشت و اموزش را رایگان کنه و کلیه مدارس و بیمارستانهای خصوصی را جمع کنه وگرنه یه لقمه نون که برای بچه ها پیدا میشه.

    • میلاد

      یکی از این سیاست‌ها افزایش مرخصی بعد از زایمان زنان از شش ماه به نه ماه است.

      زحمت کشیدین ... واقعا خیلی تشویق کردین با این طرحتون!
      وقتی یه آزمایش سلامتی نوزاد 2 میلیون آب میخوره ، تازه خدایی نکرده نوزاد نارس به دنیا بیاد باید اون موقع هم شبی 1-2 تومن خرجش کنن، به نظر شما پدر و مادر عقلشونو از دست دادن که بچه دار شن؟

      واسه 9 ماه مرخصی یه عمر سختی بکشن؟ حالتون خوبه؟ یه طرحی بذارین که ارزش داشته باشه نه اینکه گول بزنید جوانان رو ...

      در مورد آمار هم آمارتون بوداره ... الان هر جا از دانشگاه تا شرکتا رو نگاه کنید دخترا تعدادشون بیشتره ... چجوری میگین پسرا بیشترن؟ لابد ما نصف تعدادمون زیر زمین زندگی میکنیم!
      بجای اینکه بگین دخترا تعدادشون بیشتره که و پسرا کمتره که دخترا کمی از توقعاتشون پایین بیان، شما بدتر خرابش میکنید ... دستتون درد نکنه!
      تازه تو تنهایی لیلا هم همچین ازدواج و مراسم عروسی رو نشون میده انگار انقدر راحته! داستانش فقط رویاست نه واقعیت!

      پاسخ ها

      • مهسا

        منظور تعداد نوزادای پسر متولد شده در این چند سال اخیر هست وه از نوزاد دختر بیشتره،در ثانی این مطلب کاملا صحیحه،چون تو این چند سال تو اشناهای خود من بیش از 10 نوزاد پسر به دنیا اومده و فقط یک نوزاد دختر

      • میلاد

        برعکس شما توی سالهای اخیر تو خانواده ما 5 دختر و یک پسر به دنیا اومده!

      • بنده خدا

        می خوان اغفال کنن!
        "در ۱۸ ماه اخیر حدودا ۴۷ هزار زن شاغل بعد از استفاده از مرخصی زایمان از محل کار خود اخراج شدند و دیگر نتوانستند شاغل باشند."

    • بدون نام

      با سن کم ازدواج کردیم عقلمون و دزدیدن بچه دار شدیم با هزار جور بدبختی بچه بزرگ کردیم به امید اینکه خوشبختی شونو ببینیم سختی ها رو تحمل کردیم ولی حالا با وجود تحصیلات بالا هیچ کدام سر کار مناسب با حقشون نیستن ! حکومت چه باری از دوش خانواده ها برمیدارد بسیار از این جوانان معتاد برخی فراری از مملکت بسوی دیار قربت ! منه مادر به دخترم نصیحت میکنم اشتباه مرا تکرار نکن ! بگذار تا یاد بگیرند قدر جوان را بدانند ! هیچکدام از فرزندانم بچه دار نشدند ! و میلی هم به بچه دار شدن ندارند.

    • محمد

      خوش به حال انهائي كه در سال 1481 زندگي خواهند كرد جمعيت كم همه با كار ورفاه زندگي خواهند كر دما كه سه بچه داريم درسن كار وازدواج هستند امكان ش را نداريم براي چه دبچه را بيچاره كنند ودر اين كشور به دنيا بياورند انهائي كه بچه مي اورند مطمئن هستند كه دولت به بچه هاي انها امكانات زندگي خواهد داد

      پاسخ ها

      • بدون نام

        ما تو خانواده چهار تا بچه با مدرک لیسانس هستیم که به خدا سه تا بیکارند.آنوقت نگران کاهش جمعیت باشین. وای بر مسئولی که فکر انسانها نباشد

    • بدون نام

      لطفا درصد رشد را مقرر نفرمائید خانواده ها را به رفاه نسبی برسانید

    • assi

      من بچه هام بیکار مثل شمع جلوی چشمام دارن اب میشن شما مگین بچه دارشین .زن بگیرین باچی هزینه زندگی یک ادم بیکار کی میده

    • کاربر

      قدیما توقع کم بود. جوان ها و خانواده ها برای ازدواج این قدر سخت گیر نبودند. رنگ چشم و تحصیلات و اجبار برای داشتن کار رسمی و محدود کردن خانم ها و درخواست جهیزیه های بالا و مکان قرار گرفتن خونه و از یاد رفتن ملاک اصلی برای ازدواج که همون ایمان و اخلاقه میتونه از عوامل عدم ازدواج باشه.

    • بدون نام

      آخه مگه با این گرونی ها و قیمت مسکن و حقوق ها میشه تشکیل خانواده داد؟؟!!!!

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج