جاباما
۷۱۶۷۰۴
۸ نظر
۵۰۰۷
۸ نظر
۵۰۰۷
پ

پیشنهاد کارگران برای ساماندهی قرارداد‌های موقت

پس از ۲۸سال از تصویب قانون کار،ساماندهی قراردادهای موقت در حالی در دستور کار قرار گرفته که اجرای دو توصیه سازمان بین المللی کار و انعقاد قرارداد بر اساس ماهیت شغل مطالبه نمایندگان کارگری است.

خبرگزاری مهر: حدود ۲۸ سال از تصویب قانون کار در مجمع تشخیص مصلحت نظام در آبان ۶۹ می گذرد اما زور قراردادهای موقت همچنان بر قراردادهای دائم می‌چربد. فعالان کارگری معقتدند از دهه ۷۰ که قراردادهای موقت رواج پیدا کرد تا امروز بالغ بر ۹۵ درصد از قراردادهای کار به صورت منعقد بین کارگر و کارفرما منعقد می شود.

از سوی دیگر به رغم اینکه قانون کار در تبصره یک ماده ۷ بر ساماندهی قراردادهای موقت و «تعیین حداکثر مدت موقت برای مشاغل غیرمستمر» تاکید کرده اما تاکنون هیچ یک از دولت ها برای تدوین آیین نامه این تبصره قانونی دست به کار نشده اند.

اکنون پس از ۲۸ سال سرانجام پیش نویس آیین نامه تبصره یک ماده ۷ قانون کار در کمیته روابط کار شورای عالی کار تهیه شده و به منظور اعمال نظر نمایندگان کارگری و کارفرمایی شورای عالی کار به عنوان دو ضلع شرکای اجتماعی در دستور کار این هفته این کمیته قرار گرفته است تا پس از طرح پیشنهادات از سوی شرکای اجتماعی، آیین نامه ساماندهی قراردادهای کار تدوین شود.

هر چند تمرکز تبصره یک ماده ۷ قانون کار بر ساماندهی قراردادهای موقت برای «مشاغل غیرمستمر» است اما به گفته فعالان کارگری غالب قراردادهای موقت در حوزه «مشاغل مستمر» است و معتقدند ساماندهی قراردادهای موقت باید شامل تمام مشاغل شود.

فقدان امنیت شغلی به دغدغه مهم فعالان کارگری تبدیل شده و اهمیت آن را بیش از معیشت کارگر عنوان می‌کنند.

در همین زمینه اولیا علی‌بیگی رئیس کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: مهمترین و اساسی ترین مشکلی که جامعه کارگری طی سال‌های طولانی با آن مواجه شده موضوع قراردادهای موقت و عدم امنیت شغلی در بین جامعه کار و کارگری است به طوری در حال حاضر متاسفانه ۹۶ درصد از کارگران کشور با قراردادهای موقت مشغول به کار هستند.

وی با بیان اینکه غالب کارگران دارای قراردادهای موقت، در مشاغل مستمراشتغال به کار دارند که به رغم سوابق طولانی همچنان با قراردادهای یکساله، ۶ ماهه و سه ماهه و حتی یک ماهه فعالیت می کنند، افزود: بنابراین باید بپذیریم که عدم تامین امنیت شغلی کرامت نیروی کار را مخدوش کرده و حتی آزادگی را از تشکل های کارگری سلب کرده است. در این شرایط آیا نماینده کارگران در یک واحد یا بنگاه خدماتی، تولیدی، اقتصادی یا کشاورزی می تواند مطالبات کارگران را در آن کارگاه پیگیری کند؟ طبیعتا در صورت پیگیری حقوق کارگران، این فرد بعد از اتمام قرارداد با عدم نیاز از سوی کارفرما مواجه خواهد شد که به دلیل نبود امنیت شغلی است.

این فعال کارگری با بیان اینکه امروز حتی جامعه کارفرمایی می داند مهمترین دغدغه کارگران عدم امنیت شغلی است، اداممه داد:جمهوری اسلامی ایران عضو سازمان بین المللی کار است و در این شرایط الزامات و توصیه های این سازمان بالادستی را باید در حوزه روابط کار مورد توجه قرار دهد.

علی اظهار داشت: نمایندگان سازمان بین المللی کار در یک کارگاه آموزشی در اصفهان برای ساماندهی قراردادهای کار دو پیشنهاد داشتند که اگر این پیشنهادات را مورد توجه قرار دهیم بخش عظیمی از مشکلات کارگران مرتفع خواهد شد. یک توصیه آنها این بود که اگر یک فرد سه سال متوالی در یک کارگاه یا بنگاه، اشتغال بکار داشته باشد ماهیت آن شغل «مستمر» تلقی می شود و باید با وی قرارداد دائم منعقد شود. این در حالی است که در بسیاری از موارد مشاهده شده افرادی حتی با سوابق کاری ۲۰ سال همچنان با قراردادهای موقت سه ماهه، شش ماهه و یک ساله مشغول به کار هستند.

سهم قراردادهای دائم در کشورهای توسعه یافته

وی افزود: معمولا در کشورهای توسعه یافته ۷۰ درصد کارگران با قراردادهای دائم و ۳۰ درصد دیگر به دلیل فراز و نشیب و نوسانات اقتصادی با قرارداد موقت مشغول به کار هستند.

وی ادامه داد: توصیه دیگر نمایندگان سازمان جهانی کار استفاده از این سیستم قراردادی در ایران برای ارتقای بهره وری نیروی کار است.

رئیس کانون عالی شوراهای اسلامی کار کشور افزود: بنابراین وقتی ایران عضو سازمان جهانی کار است و هر ساله در اجلاس های این سازمان شرکت می کند مهمترین دستاورد نمایندگان دولت، کارفرمایان و کارگران حاضر در اجلاس این سازمان این است که به توصیه های این نهاد بین المللی توجه کنند. حضور در اجلاس های سازمان جهانی کار زمانی ارزشمند است که توصیه های منطقی را مورد توجه قرار دهیم.

این فعال کارگری ادامه داد: بنابراین سازمان جهانی کار توصیه کرد ایران نیز می تواند این دو شیوه را برای ساماندهی قراردادهای موقت اجرایی کند.

علی بیگی افزود: علاوه بر توصیه های سازمان بین المللی کار، پیشنهادی هم ما تشکل های کارگری برای ساماندهی قراردادهای موقت داریم؛ پیشنهاد ما این است که در بحث قراردادهای کار تفکیک قائل شویم و سه تعریف مشخص از قراردادهای کار داشته باشیم تا بر مبنای ماهیت مشاغل قراردادها را تنظیم کنیم.

وی گفت: نخست اینکه مشاغل مستمر و غیرمستمر شناسایی و بر اساس ماهیت شغل، قرارداد کار بین کارگر و کارفرما تنظیم تنظیم شود به این ترتیب که قراردادهای کار در مشاغل مستمر به صورت دائم منعقد شود.

رئیس کانون عالی شوراهای اسلامی کار ادامه داد: پیشنهاد دیگر ما این است که در مشاغل فصلی قراردادهای کار به صورت فصلی منعقد شوند. همچنین در برخی مشاغل که ماهیت آنها «معین» است پیشنهاد می کنیم قراردادهای این نوع مشاغل به صورت معین تعریف و منعقد شود.

وی گفت: بنابراین اگر اراده ای برای خروج از نابسامانی قراردادهای موقت داریم باید سه تعریف جامع از مشاغل مستمر، مشاغل فصلی و معین داشته باشیم تا قراردادهای کار ساماندهی شوند و یقین داشته باشید که نتیجه ساماندهی قراردادهای موقت، افزایش بهره وری نیروی کار و کیفیت خدمات و محصول ایرانی خواهد بود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
درآمد ماهیانه 5-20 میلیون از توی خونه با موبایل

آموزش رایگان کسب درآمد 5-20 میلیون ماهیانه از خونه و فقط با یه موبایل ساده رو در یک وبینار رایگان آموزشی یاد بگیر

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      خدا از باعث و بانیش نگذره همه هم میدونن که کی بود و چه کرد و خدا جوابشو توی استخر داد

    • سجادی

      قرارداد امضا میکنم 2/300 میلیون تومان، پولی که بهمون میدن 1/200 میلیون تومان که هنوز به روز پنجم ماه نرسیده، تهش دويست هزار تومان میمونه برام. خودمو به بدبختی و قناعت و خجالت جلوی زن و بچه هام تا یارانه 26 هر ماه میکشونم تا بتونیم زنده بمونیم. خدایا چه گناهی کردیم، چقدر می‌خواهیم عمر کنیم‌ که تازه روزهای خوبمون اینه. برنج شده کیسه ای 80 هزار تومان، روغن و چای شده هر کدوم 28 هزار تومان، گوشت کیلویی چهل هزار تومان آخه یکی به من بگه اگه توی این شرایط و با این حقوق اگه کسی از اعضای خانواده کارگر مریض بشه یا مایحتاجی اعم از لباس و تحصیل و بهداشت و درمانی بخواد باید چکار کنه. جوابش رو همه میدونیم تو دل خودش غم و غصه‌ها ش رو بریزه و سکته کنه بمیره.

      پاسخ ها

      • کارمند2

        سلام داداش سجادی اکثریت کارمندان و کارگران همدرد شماهستند یارانه خانوارمن به ناحق قطع شده هیچکس هم جوابگو نیست حدود 5-6 ماه بیکاربودم .گاهی اوقات پولی برای پرداخت قبض برق و تلفن و گاز نمیمونه و بزور تا آخر ماه با این حقوق های ناچیز زندگی میکنیم .صدامون هم به جایی نمیرسه و با این ارسال نظرات هم اصلا اتفاقی نمی افته و ما یه کم خالی میشیم

    • بدون نام

      العان یک عده‌ای از مسولین توی اتاق فکر جمع شدند که فقط به پیشنهاد کار گران عمل کنند ! به نظر من باید جلوی بخور بخور بعضی از مسولین بی کفایت گرفته بشه که مشکل کار گران هم حل بشه وگرنه به فکر نیستند

    • قهرمان قاسمی علی بگلو

      با سلام من کارگر هیجده ساله شرکت قند ارومیه هنوز هیچ تضمینی برای فردایمان نیست قراردادی هستم

    • بدون نام

      من الان 24 سال سابقه دارم هنوز یکماهه قرارداد میزنن برام خودم تعجبم 24 سال استرس چطور زنده ماندم ولی 46سال سن دارم هرکس ببینه فکر میکنه 7 سال دارم فقط پیر شدم وشرکتی که فقط کاملا مواد شیمیایی استفاده میکنه بهم میگه سختی کار بهت تعلق نمیگیره چون کارگر کنترل کیفیت هستی در حالی که فرق نمیکنه ماهم یکسره با این مواد سروکار داریم

    • اسماعیل

      ترو خدا شعار ندید بیایین کارگر های قراردادی بالای ۱۵ سال را رسمی کنین

    • بدون نام

      هیچ جای دنیاقردادموقت ومعنی نداروپیمانکاروبایدافغانیهارواخراج کنیدتاکارفرماوپیمانکارهای خاین پولکی بی غیرت سواستفادگرنادان ازکارگرایرانی هم وطن به کاربگیرودولتم بیمه روارزان ترکنه حمایت واین فقط راه موفقیت تمام وگرنه اگه دوست دارین افغانستان بش وخراب این کارونکنیدوهمه به ریشتون بخندن

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج