۷۲۶۵۹۳
۴ نظر
۵۰۲۸
۴ نظر
۵۰۲۸
پ

«اسکلت باردار» در کجای ایران است؟

زنی ۴۰۰۰ ساله همراه با جنینی در شکم بیشتر از ۲۰ سال است بی‌آن‌که خوابش آشفته شود، در حمام تاریخی شهر سمنان آرام گرفته است، خوابی که به‌زودی «آب» آن را با خود خواهد برد.

خبرگزاری ایسنا: زنی ۴۰۰۰ ساله همراه با جنینی در شکم بیشتر از ۲۰ سال است بی‌آن‌که خوابش آشفته شود، در حمام تاریخی شهر سمنان آرام گرفته است، خوابی که به‌زودی «آب» آن را با خود خواهد برد.

اسکلت نجات یافته بانوی «تپه حصار» روایت منحصر به‌فردی از دفن مردگان در ایران باستان است که در حمام «حضرت» یا «پهنه» سمنان به نمایش گذاشته شده، حمام در کنار مسجد جامع سمنان در بافت تاریخی شهر واقع شده که قدمتش به دوره صفوی و قاجار می‌رسد و سال ۱۳۵۳ در فهرست آثار ملی ثبت شده و سال ۱۳۷۳ بعد از مرمت به موزه باستانشناسی و مردم‌شناسی تبدیل شده است.

اما آنچه این حمام صفوی ـ قجری را خاص کرده، نمایش اسکلت زنی است که سال ۷۴ از تپه حصار یافت شده و با همه جزییات به این موزه منتقل شده است. تخمین زده می‌شود عمر این زن هنگام مرگ بین ۱۸ تا ۲۰ سال بوده باشد.

«اسکلت باردار» در کجای ایران است؟

اسکلت به روش آیین مهر و به پهلو و سمت نور دفن شده است. نزدیک جمجمه، ظرف غذا و نوشیدنی قرار گرفته که در محیط آن استخوان‌های شکار پیدا شده که روایتگر نوع تغذیه در آن دوره است. در دستان اسکلت انگشتر و دستبندی از جنس مفرغ وجود دارد. روی گردن آن شئ براقی شبیه دندان دیده می‌شود که گمان می‌رود بازمانده گردنبند این زن باشد که از سنگ آهک ساخته شده است.

شگفت‌انگیزترین بخش ماجرای این اسکلت به استخوان‌های جا مانده از جنینی برمی‌گردد که هنوز در شکم مادر ۴۰۰۰ ساله‌اش است. بخشی از اجزای اسکلت جنین در کنار اسکلت بزرگ‌تر و پشت لگن آن دیده می‌شود.

از خشتی که زیر پای اسکلت مادر وجود دارد و شیوه دفن در ایران باستان را نشان می‌دهد، با قطعیت می‌گویند، این زن هنگام زایمان جان داده است و شایعه‌هایی درباره مرگ او در زلزله یا جنگ و حتی آوار درست نیست.

«اسکلت باردار» در کجای ایران است؟

سال ۷۴ وقتی اسکلت در تپه حصار پیدا شد، با خاک و محتویات داخل قبر به موزه منتقل شد، بدون آن‌که شئ‌یی از آن جدا شود. طبق اظهارات راهنمای موزه باستان شناسی سمنان، اسکلت باردار ۴۰۰۰ ساله تا کنون بررسی دقیق نشده است و بر اساس مشهدات محیط پیرامونی، اشیاء همراه، حالت تدفین، به تجربه و پس از شناسایی اولیه، این اطلاعات از او نقل می‌شود.

اسکلت با همه ضمایمش در تابوتی شیشه‌ای به نمایش گذاشته شده است که هدف از آن نشان دادن شیوه تدفین در هزاره دوم پیش از میلاد در فلات مرکزی ایران بوده است.

اما در کنار اسکلت که به اعتقاد راهنمای موزه، جزو نادرترین‌های جهان به شمار می‌آید، اشیاء دیگری یافت شده از تپه حصار متعلق به هزاره دوم پیش از میلاد همچون کاسه‌های آبریز و سفال‌های خاکستری و ظروف مختص به مراسم‌های آیینی و همچنین ظروف سفالی بدست آمده از منطقه خطیرکوه مربوط به هزار اول پیش از میلاد و آثاری یافت شده از دوران اسلامی به همراه زیورآلات سنتی عشایر این منطقه و ابزارهای استعمال دخانیات در هشتی حمام به نمایش گذاشته شده است.

«اسکلت باردار» در کجای ایران است؟

خود حمام حضرت نیز از نظر معماری و کاشی‌کاری که به دوره صفوی و قاجار تعلق دارد، مجالی برای دیدن می‌طلبد که البته به گفته حمیدرضا دوست‌محمدی ـ مدیر اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سمنان ـ قرار است در آینده به موزه «آب» تبدیل شود.

او به ایسنا گفت: موزه باستان‌شناسی و مردم‌شناسی سمنان ساختار آهکی دارد که ضرورت دارد کاربری متناسب با آن تعریف شود تا رطوبت برای آن مزاحمتی ایجاد نکند. بهترین جایگزین، موزه آب است که با توجه به قدمت سیستم تقسیم آب در سمنان که به یک هزار سال می‌رسد، این طرح بزودی اجرا خواهد شد.

دوست‌محمدی درباره محل تعیین شده برای انتقال آثار موزه باستان‌شناسی سمنان اظهار کرد: طرحی برای موزه بزرگ سمنان ارائه شده که اگر آماده شود، عملیات اجرایی آن از امسال آغاز خواهد شد. اگر اعتباری ویژه نیز تخصیص دهند، در دو سال آینده موزه بزرگ سمنان راه‌اندازی و آثار موجود در حمام پهنه هم به آنجا منتقل می‌شود و این گرمابه هم به موزه آب تبدیل خواهد شد.

«اسکلت باردار» در کجای ایران است؟

کاشی‌هایی که از تخریب جان سالم به در برده‌اند، اما در عوض با نقاشی و گچ ترمیم شده‌اند و در کنار آن، کف‌پوشی مصنوعی که با تغییر کاربری حمام به موزه استفاده شده

«اسکلت باردار» در کجای ایران است؟

شبیه‌سازی کاشی‌های گرمابه پهنه با نقاشی روی گچ

«اسکلت باردار» در کجای ایران است؟

گوشه‌ای از موزه مردم‌شناسی پهنه با نمایش زیورآلات سنتی ساکنان فلات مرکزی ایران

«اسکلت باردار» در کجای ایران است؟

اسکلت ۴۰۰۰ساله همراه با جنین / استخوان‌های جنین روی خاک در پشت لگن دیده می‌شود

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • مینا

      بهتر بود آقای دوست محمدی می گفتند که تپه حصار برای دامغان است و از دامغان که زمانی پایتخت ایران و مرکز ایالت قومس بوده نیز اسم می برند و اینقدر خودخواه و ناسیونالیست نسبت به سمنان نمیشدن ، این رفتارها باعث درگیری های شهرها در آینده می شود

    • بدون نام

      خیلی جالب بود ؛به جای خبرای مزخرف ازبهاره رهنما ازاین خبرها بیشتر بزارید؛ممنون

    • بدون نام

      بی انصاف بگو که تپه حصار در دامغان واقع شده واین قطعه بینظیر در دامغان یافت شده و علیرغم مخالفت مردمی در نوزه دامغان نگهداری نشد.حمام حضرت سمنان چه ربطی به تپه حصار باستانی دامغان دارد که اونجا رو توصیف میکنی دزدی تاریخ شده یک عادت

    • شاه حسینی

      سلام
      با توجه به مشی مسئولین سمنانی جای تعجب ندارد که در تمام متن خبر هیچ اشاره ای به اینکه تپه حصار در کدام شهر قرار دارد نمی شود. اینکه چرا این میراث ارزشمند تپه حصار دامغان به موزه ای در سمنان منتقل شده بماند. اگر امکان انتقال آثار تاریخی چون مسجد تاریخانه و حتی خود تپه حصار به سمنان وجود داشت، مسئولین دلسوز سمنانی حتما این کار را انجام می دادند تا از قبل آن برای خود تاریخ بتراشند و بودجه ای را که باید صرف نگهداری آثار تاریخی ارزشمند در دامغان و سایر شهرستانهای استان کنند در سمنان صرف این آثار نمایند. کافی است سری به این آثار در دامغان بزنید و وضعیت اسف بار این آثار را ببینید که چگونه با نگاه بخشی این مسئولین دلسوز در حال تبدیل شدن به تل خاک هستند. این آثار ملی است و روا نیست که اینگونه با بی توجهی از بین بروند.

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج