۷۳۳۳۷۳
۳۶ نظر
۵۰۰۸
۳۶ نظر
۵۰۰۸
پ

متهم اصلی گرانی‌های اخیر کیست؟

دکتر تیمور رحمانی در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: در طول سال‌های گذشته به‌رغم تداوم رشد‌های بالای نقدینگی، نرخ تورم ابتدا روند نزولی داشته و سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ نرخ تورم تک‌رقمی حدود ۹ درصد ثبت شد.

دکتر تیمور رحمانی در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: در طول سال‌های گذشته به‌رغم تداوم رشد‌های بالای نقدینگی، نرخ تورم ابتدا روند نزولی داشته و سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ نرخ تورم تک‌رقمی حدود ۹ درصد ثبت شد. بسیاری از تحلیلگران اقتصادی این وضعیت را عجیب و ناهماهنگ با نظریات رایج اقتصادی می‌دانستند و حتی برخی به این نتیجه رسیده‌اند که ارتباط رشد نقدینگی و نرخ تورم از اساس وجود نداشته و آنچه در این سال‌ها رخ داده است بطلان این نظریه رایج اقتصادی است.

گرچه دانش آموخته‌های اقتصاد باید به دور از جزم اندیشی باشند و رابطه متغیرهای اقتصادی را در طول زمان قانونی آهنین و غیرقابل تغییر ندانند و این امکان را در نظر بگیرند همان‌گونه که بسیاری از پدیده‌های طبیعی از قبیل ساختار بیولوژیک جانداران، واکنش درمان بیماری‌ها به دارو و اقلیم و محیط زیست دچار تغییر هستند، روابط پدیده‌های اقتصادی نیز دستخوش تغییر می‌شوند. اما در این خصوص بارها ثابت شده گسست دوره‌ای به معنای بی‌ارتباطی مطلق نیست. در واقع گسست رابطه رشد نقدینگی و نرخ تورم اولا پدیده‌ای تازه نیست و در نوشتار دیگری در همین روزنامه قبلا دوره‌های زمانی این گسست و دلیل آنها را ذکر کرده‌ام و ثانیا به نشانه‌هایی از اعاده این رابطه و تخلیه شدن اثر رشد‌های بالای نقدینگی بر سطح قیمت‌ها اشاره کرده بودم.

در طول حدود ۵ سال گذشته که نرخ تورم با وجود رشد بالای نقدینگی کاهش یافته و تک‌رقمی شده است، عامل گسست نرخ رشد نقدینگی و نرخ تورم وجود نرخ بالای سود و شیوه خلق نقدینگی در کنار کنترل نسبی نرخ ارز بوده است. بالا بودن نرخ سود که به‌طور چشمگیری خود را در افزایش شدید نسبت شبه‌پول به نقدینگی و بنابراین افزایش شدید ضریب فزاینده خلق نقدینگی نشان داده (و در نتیجه کاهش قابل‌توجه نسبت پول به نقدینگی و ضریب فزاینده خلق پول)، سبب شده است مخارج مصرفی و سرمایه‌گذاری به‌عنوان مهم‌ترین بخش تقاضای کل در حال کاهش یا رشد اندک باشند و به همین دلیل فشار رشد نقدینگی بر سطح قیمت‌ها موقتا به تاخیر بیفتد. در واقع، اگر به آمار کمیت‌های پولی توجه شود با وجود رشد‌های بالای نقدینگی، رشد پایه پولی و به‌ویژه حجم پول ملایم‌تر بوده و به‌عبارت دیگر بخش سیال نقدینگی رشد نسبتا کمتری در مقایسه با شبه‌پول داشته است. آشکار است تا زمانی که رشد نقدینگی عمدتا مرتبط با اجزای غیرسیال آن باشد، فشار آن بر سطح قیمت‌ها محدود است. نکته دیگر آن است که رشد‌های بالای نقدینگی به شدت مرتبط با تنگنای اعتباری و پدیدار شدن دارایی‌های منجمد در ترازنامه بانک‌ها و موسسات اعتباری بوده است. در شرایط وجود چنین دارایی‌هایی در ترازنامه بانک‌ها و موسسات اعتباری، آنها ناچار بوده‌اند با نرخ سود بالا سپرده‌گذاران را ترغیب کنند تا سپرده‌های غیردیداری نگهداری کنند و برای رسیدن به این هدف ناچار به پیشنهاد نرخ سود بالاتر و وارد شدن در جنگ قیمتی روی نرخ سود بوده‌اند. این از یک طرف به معنی کاهش مخارج کل اقتصاد و از طرف دیگر به معنی افزایش دارایی بانک‌ها عمدتا به شکل امهال وام‌ها و تسهیلات غیرقابل‌بازپرداخت (و نه اعطای تسهیلات جدید) و شناسایی سود روی پروژه‌ها و افزودن آن به دارایی‌ها در ترازنامه بوده است؛ بدون آنکه چنین سودی تحقق یافته باشد. به همین دلیل است که با وجود رشد‌های بالای نقدینگی، کمبود نقدینگی یکی از مشکلات اساسی بنگاه‌ها در تداوم فعالیت جاری و اجرای پروژه‌های سرمایه‌گذاری بوده است.

حال پرسش این است که آیا این شیوه رشد بالای نقدینگی در سال‌جاری و سال‌های آتی نیز امکان تداوم دارد و آیا سیاست‌گذار که تاکنون با کنترل نسبی پایه پولی شاهد کنترل تورم و احساس توفیق در سیاست‌گذاری خود بوده است، می‌تواند همچنان به پایین بودن نرخ تورم مطمئن باشد. واقعیت آن است که براساس روند تاریخی کمیت‌های پولی و رابطه آنها با سطح قیمت‌ها امکان تداوم وضع موجود بسیار اندک است. در طول دوره زمانی ۱۳۹۵-۱۳۳۸ نرخ رشد پایه پولی و حجم پول سالانه حدود ۲۱ درصد و نرخ رشد نقدینگی سالانه حدود ۲۲ درصد بوده و تفاوت چندانی بین رابطه آنها با سطح قیمت‌ها وجود نداشته است. این به آن معنی است که اگر در طول پنج سال گذشته با وجود رشد بالای نقدینگی، رشد پایه پولی به‌طور نسبی کنترل شده، در آینده چنین وضعیتی غیرقابل تداوم است. به‌عبارت دیگر، از همان ابتدا مشخص بود که کم‌توجهی به رشد بالای نقدینگی با این استدلال که رشد پایه پولی برای کنترل تورم کافی است، سیاستی مناسب نبوده است و در آینده کنترل بر رشد پایه پولی نیز به‌طور اجتناب‌ناپذیر از دست خواهد رفت. دلیل اصلی این موضوع هم توسل به انتشار پول برای پرهیز از بحران فراگیر بانکی و کاستن از شدت تنگنای اعتباری در اقتصاد است.

در واقع، اگر به داده‌ها توجه شود، آشکار است که حتی مداخلات محدود بانک مرکزی برای سامان دادن به مشکلات سپرده‌گذاران موسسات اعتباری و همچنین ممانعت از دشواری بانک‌ها سبب فشار روی پایه پولی در سال‌های اخیر شده؛ به‌گونه‌ای که عامل مسلط در رشد پایه پولی همین عامل بوده است. این وضعیت در سال‌جاری و سال‌های آتی کماکان وجود خواهد داشت. به‌طور خلاصه، اگر در طول سال‌های گذشته رشد نقدینگی بالا با رشد نه چندان بالای پایه پولی و حجم پول همراه بوده است، در سال‌جاری و سال‌های آتی به‌تدریج با رشد‌های بالاتر پایه پولی و حجم پول همراه خواهد شد.

اما اگر رشد‌های بالای نقدینگی به‌تدریج خود را به رشد‌های بالای پایه پولی و حجم پول منتقل و سهم سیال نقدینگی شروع به افزایش کند، آن‌گاه فشار رشدهای بالای نقدینگی سال‌های گذشته بر سطح قیمت‌ها به‌تدریج پدیدار خواهد شد. نشانه‌هایی از این پدیدار شدن در قیمت مسکن و نرخ ارز خود را نمایان ساخته است و انتظار می‌رود که به قیمت کالاها و خدمات نیز سرایت کند. فشارهای برخی اصناف برای افزایش قیمت کالاها و خدمات خود (که تا حد زیادی به شکل شبه‌دستوری کنترل شده است) در طول ماه‌های اخیر علامتی از پدیدار شدن اثر رشد‌های بالای نقدینگی سال‌های گذشته بر قیمت کالاها و خدمات است.

علم اقتصاد راجع به پدیده‌هایی صحبت می‌کند که پیش‌بینی دقیق را بسیار دشوار می‌کند (گرچه در بسیاری از علوم مانند پزشکی، هواشناسی، زمین‌شناسی و امثالهم نیز وضع بر همین منوال است)، اما مجموعه شرایط حاکی از آن است که احتمال افزایش قابل‌توجه تورم بسیار بالاتر از تداوم وضع موجود آن است. در طول سال‌های گذشته دولت تلاش زیادی کرده است که تورم را کنترل کند و البته کنترل تورم فی‌نفسه سیاست کاملا صحیحی است؛ چراکه با وجود تورم‌های بالا امکان دستیابی به رشد اقتصادی بالا و پایدار ناممکن است و از این جهت این تلاش قابل‌تقدیر است؛ اما کنترل پایدار تورم بدون کنترل رشد نقدینگی بسیار کم احتمال است. نویسنده در طول چند سال گذشته نگرانی خود را از این شیوه رشد بالای نقدینگی بیان کرده است که هم امکان برگشت تورم را محتمل می‌سازد و هم بانک‌ها را دچار دشواری اساسی می‌کند. به هر صورت، اقتصاد ایران در طول پنج سال گذشته وضعیتی را تجربه کرده که مشابه دقیق آن در ایران و جهان وجود نداشته است و شاید به همین دلیل نیز بسیاری از اقتصاددانان تاثیرگذار در سیاست‌گذاری با صرف کاهش نرخ تورم به وضعیت خوش‌بین بودند و نگرانی زیادی از رشد بالای نقدینگی از خود نشان نمی‌دادند.

با توجه به اینکه پدیدار شدن اثر رشدهای بالای نقدینگی سال‌های گذشته کم‌وبیش همزمان با تشدید تحریم‌های غیرمنصفانه بر ملت ایران شده است، نیاز به درایت و هوشیاری فزاینده‌ای را در سیاست پولی و حل مشکلات بانکی به‌وجود آورده که جای چندانی بر‌ای سعی و خطا باقی نگذاشته است. امید داریم که دستگاه تصمیم‌گیری کشور بتواند با پرهیز از عدم توجه به نظرات اقتصاددانان طیف‌های مختلف سیاسی و خارج از حلقه تصمیم‌گیری، زمینه کنار آمدن با دوران گذار سخت پیش‌رو را فراهم کند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      متهم اصلی دولت دولت دولت

      پاسخ ها

      • سرباز وطن

        نه خیر خدایش دولت تقصیر ندارد مشکل از اونجا شروع شد که کاسبان تحریم بعد از برجام به ملت و دولت از پشت خنجر زدن و نگذاشتن برجام به نتیجه برسد و هم نتیجه سنگ اندازی های دلواپسان و تندروها و کاسبان تحریم میباشد که خدا از سرشون نگذره و متاسفانه مردم هم نمی خواهند این واقعیت را قبول کنند و تقصیر ها را گردن روحانی می اندازند انسان باید خدایش قضاوت کنه ناحق نباید قضاوت کرد خدا از همه چیز آگاه هست

    • شهروند

      خیلی ممنون که توضیح دادین... حالا ای که گفتی یانی چه؟؟؟

    • پیری

      دانش اموخته های جدیداقتصاد شاید کم بوببره که بدونه چه خبره شما چرا همش سود مثال میزنید خودتان بهتر میدونید که چرااینجوری شده همش میگن پول نداریم وتورم خب بعدا ماهم ورم میکنیم

      پاسخ ها

      • بدون نام

        مسبب این اوضاع همونایی هستن که کار نکردنشون هم میذاشتن پای گندکاری های دولت قبل حال خودشون چنان گند زدن که همه میگن صد رحمت به دولت دو دور قبل
        شاید هم هنوز روشون زیاد باشه این هم بگن مقصر اون خوشگل قبلیه!!!!!!!!!
        خدا متکبرین رو حتما سر جاشون میشونه

    • بدون نام

      خدا لعنتشو کنه که گرانی را به وجود آوردند نمی دانند مردم چه جزی میکشند..

    • بدون نام

      ببخوداین وروانورنپریدمقصرترامپه گه ازبرجام خارج شد

    • نقوی

      سلام دوستان به نظر من کاری که در مقطع خاصی بنی صدر با خیانت خود با کشورمان کرد حالا دست های همان کار را با اقتصاد این کشور می کنن..... باید کنار گذاشته شوند. اگر دوست داران این مرز و بوم زیاد از این درنگ کنن روزی می رسد که دیگر کار از کار گذشته....

    • بدون نام

      فقط دولت و سیاستهای غلط آن

    • بدون نام

      متهم اصلی کسانی هستند که قصد دارن جمهوری اسلامی رو نابود کنن...دارن اینقدر فشار به مردم بدبخت میارن که از انقلاب و اسلام و جمهوری و ووووووو نفرت پیدا کنن....بابا بفهمید اینا فقط قصدشون همینه..اهاااااااااااای بی شرفا......بسه بسه...کشور ما رو گنج هست..چرا دوست دارید پدرها شرمنده فرزنداشون بشن..مثه خر روز تا شب کار میکنیم اخرش شرمنده زن و فرزندامون هستیم...مرگ بر شما..مرگ برشما مرگ بر شما..مرک بر کسانی که مملکتو به لجن کشیدن

      پاسخ ها

      • سرباز وطن

        مقصر اصلی را همه مردم میدانند چه کسانی هستند ولی متاسفانه نميتونن بگن که خدا از سرشون نگذره

    • بدون نام

      روحانی و دار و دسته اش

      روحانی استعفا

      روحانی استعفا

      روحانی استعفا

    • بدون نام

      خاله رباب وخاله نرگس دیگه کسی توایران نیست که مقصرباشد اوناییکه گند زدند دو تابعیتی بودند ورفتند

    • بدون نام

      خلاصه کلام سیف و دار و دسته چنان بلائی سر ملت آوردند که چنگیز خان مغول سر مردم نیاورد باید برویم مجسمه بهمنی را طلا بگیریم دیشب برنامه گفتگو دو یک دکتر بیکار الدوله با توپ پر صحبت میکرد ایشان مشاور مدیر عامل ایران خودرو بود حال که وقتش برسد باید با دارودسته مافیا خودرو سازان جوابگو باشند واقعا تیم دولت غوغا کرده وقتی مدیر ده میلیونی می گزارید بر سر مسند کار فکر میکنید اوضاع بهتر از این میشه آقای سراج فقط یک رانت 4000 خودرو را پرده برداشت حالا میگن کی بو کی بود من نبودم دستم بود. واقعا رسر مردم بیچاره چه بلائی در می آورید این سیاست های دولت باعث افسارگسیخته و قانون گریزی را به همراه داره...

    • بدون نام

      یه مشت دلال آلاف ...

    • بدون نام

      مسلما دشمن

    • ALI

      مقصر مردم هستن که ساکت ماندن .

    • بدون نام

      رشد بالای نقدینگی و تورم و پدیده گرانی و عوامل ریز و درشت اقتصادی تماما زاییده و دست پرورده دشمنه و هیچکس در هیچ پست و مقامی مسئول پاسخگویی به این توطئه ی عظیم دشمن نیست.. بلند بگو : مرگ بر آمریکا مرگ بر اسرائیل مرگ بر منافقین و کفار

      پاسخ ها

      • شهروند

        دشمن کارش دشمنیه... اسمش روشه... هر کاری هم بتونه میکنه... حتما ما هم باید بایستیم و نگاه کنیم بعد بگیم دشمن فلان کرد، نه عزیزمن جای مرگ بر آمریکا، بگو مرگ بر ظالم، مرگ بر دورو، مرگ بر ریاکار، مرگ بر دلال، مرگ بر جیره خوارررررررر.

    • بدون نام

      غلط کرده خودش میدونه علتش چیه

    • بدون نام

      فرمولهارو بزارین کنار اصل اینه که سالهاست میشنویم گران میشه،، این رویه شده فرهنگ این مردم که سال دیگه بعد ازعید قیمتها باید گرون بشه،،پس چرا در بسیاری از کشورها قیمتها چهل سال ثابت میمونه وهیچ اتفاقی هم بعداز گرانی بسیار جزعی نمی افته ؟فقط همت و همکاری میخواد یک دگرگونی اساسی در اقتصاد بیمار که باید به صورت قانون در بیاد گرانی چندین برابری رونباید اسمشو بزارین رونق کسب و کار! حفظ ارزش پول ملی هر کشورنشانه اقتدار دولتشه ،، که در نهایت به نفع ملتش تموم میشه،،،

    • جواد

      متهم اصلی مردم هستن که با خلوص نیت دعا نمیکنن که گرونی ریشون بشه وگرنه همین مسئولین ببینین چقدر خلوص نیت دارن هیچ اصلا گرونی و تورم هم احساس نمیکنن

    • بدون نام

      پول مملکت خرج خودش بشه همه چیز درست میشه ... هر چی هم دزدی کنید اِشکال نداره ...ایران رو گنج هس ...
      ...

    • بدون نام

      مقصر اصلی موجودی خبیس و خیس و لغزنده
      بنامه......حببببببباب

    • بدون نام

      من هستم.میرم خودمو معرفی کنم

    • بدون نام

      1_بانک مرکزی
      2_ایرلن خودرو
      3_سایپا
      4_عدم برخورد مجلس

    • بدون نام

      من با کاربر 8.28 کاملا موافقم ولی کی این حرفا را درک میکنه

    • بدون نام

      فقط دولت شک نکن ....در این کشور هیچ چیز شش ماه قیمت ثابت ندارد.سی سال پیش رفتیم مکه نوشابه یک ریال امروز هم یک ریال این یعنی ثبات یعنی پیشرفت .

    • مجید بهروزی

      متهم اصلی مردم هستند.زیرا به کسانی رای داده اند که هیچ سواد اجتماعی ندارند.ونمایندگان مجلس افرادی مصلحت طلب هستند.رییس دولت هم از علم اقتصاد هیچی نمیداند و برای همین است که فاصله شدید طبقاتی در جامعه ایران شکل گرفته.مردم باید به کسانی که مسلط به علم روز هستند رای دهند تا مشکلات مردم حل شود.

    • بدون نام

      ماله اینه که یک تیم اقتصادی قوی نداریم
      همین و بس
      البته اگر بحرفشون گوش کنند

    • بدون نام

      ماله اینه که یک تیم اقتصادی قوی نداریم
      همین و بس
      البته اگر بحرفشون گوش کنند

    • بدون نام

      تلگرامه

    • بدون نام

      نوشته راکامل نخواندم، فکرمیکنم مقصراصلی لحاف ملانصرالدین یاخودملاباشد..

    • ir motori

      خخخخخ چ متن جالبی

    • خدا

      مردم،وگرنه مسئولین هیچ کاره اند!!!

    • نظریانس

      پایین اوردن بی دلیل سودهای بانکی تو این تورم ۲۰۰ درصدی به ۱۵ درصد لجبازی و بی سوادی و دروغگویی مدام روسای اقتصاد و بانک مرکزی بی ارزش کردن پول ملی و صد البته دزدی رانت اختلاص چپاول پول مردم بدبخت و داعش ها و دلالهای وطنی که اه این مردم مظلوم روزی انها رو خواهد گرفت

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج