۷۵۵۹۹۰
۲۲ نظر
۵۰۱۰
۲۲ نظر
۵۰۱۰
پ

مهم‌ترین کلمه‌ای که روحانی دیشب گفت، چه بود؟

مهم‌ترین کلمۀ این مصاحبه را می‌توان «رفراندوم» دانست ولو به جای خود کلمه به اصل ۵۹ اشاره کرده باشد. به رغم اشاره صریح به آن در قانون اساسی برخی از اصول گرایان ایرانی به آن حساسیت دارند و فورا واکنش نشان می‌دهند و شاید برای همین این بار به اصل ۵۹ اشاره کرد و صراحتا نگفت همه پرسی، اما مگر اصل ۵۹ غیر رفراندوم است؟

مهرداد خدیر در عصر ایران نوشت: ساعاتی قبل از آغاز مرحلۀ نخست بازگشت تحریم‌های آمریکا - که شامل طلا و خودرو می‌شود و هنوز سراغ بانک و نفت نرفته اند- حسن روحانی رییس جمهوری ایران در یک برنامۀ تلویزیونی شرکت کرد و دربارۀ وضعیت جدید توضیحاتی ارایه کرد.

هر چند پیش‌تر گفته شده بود گزارش رییس جمهوری بدون حضور خبرنگار خواهد بود، اما این اتفاق نیفتاد و فرم قبلی حفظ شد و مرتضی حیدری به عنوان مجری حضور داشت و می‌توان گفت: در انتخاب واژه‌ها و جهت گیری‌ها هم دقت به خرج داد و به جای این که بخواهد روحانی را گوشۀ رینگ ببرد و مسؤولیت‌ها را به گردن رییس جمهوری بیندازد متوجه شرایط کشور بود.

هر چند در مجموع گزارش روحانی مثبت بود، زیرا نمی‌توان انتظار داشت یک رییس جمهور در آغاز جنگ ارزی آمریکا علیه ایران، از موضع ضعف سخن بگوید، اما برخی انتظارات را برآورده نساخت اگرچه می‌توان حدس زد که آقای روحانی بیان برخی حقایق را که وعده داده به جلسۀ مجلس موکول کرده تا جناح پایداری و دلواپسان خود را برندۀ ماجرا نپندارند و نگویند دیدید؟ نگفته بودیم؟

زیرا در بدترین وضعت باز اروپا و روسیه و چین از تحریم خارج شده و دست کم در عرصه سیاسی در کنار امریکا قرار نمی‌گیرند و سایه تحریم‌های آمریکا نیز دوسال و هفت ماه دور بود و قطعنامه ۲۲۳۱ نیز قطعنامه‌های قبلی را باطل کرد و خروج ترامپ بر این قطعنامه اثر نگذاشته است.

باید در نظر داشته باشیم این یک جنگ است و در جنگ، رهبران امید می‌دهند و توی دل مردم را خالی نمی‌کنند. چندان که بلافاصله پس از شروع جنگ عراق علیه ایران و حمله جنگنده‌های عراقی به فرودگاه مهرآباد در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ خورشیدی امام خمینی گفت: دیوانه‌ای آمده سنگی انداخته و رفته...

با این حال روحانی در این گزارش نه از بستن تنگه هرمز گفت و نه احتمال هر گونه مذاکره با آمریکای ترامپ را رد کرد و منتفی دانست. بلکه گفت: با بازگرداندن تحریم‌ها چاقو را روی بازوی ما گذاشته اند و می‌گویند بیایید مذاکره کنیم. حال آن که اول باید چاقو (تحریم) را بردارند و بعد برای مذاکره اعلام آمادگی کنند و تازه مگر ما مذاکره نکردیم و به توافق نرسیدیم؟ کی خارج شد؟ کی میز مذاکره را ترک کرد؟ کی زد زیر توافق؟

همین حالا هم اگر می‌خواهند درباره پرداخت بدهی‌ها و غرامت‌های شان به ما از سال ۳۲ تا کنون مذاکره کنند آماده ایم، ولی مذاکرات برجامی منوط به برداشتن تحریم هاست.

همین که مذاکره با ترامپ را علی الاطلاق نفی نکرد و از شروع واقعی تحریم‌ها در سه ماه بعد (۱۳ آبان) سخن گفت: این تصور را ایجاد کرده که چه بسا و البته ازموضع قدرت در نیویورک با ترامپ دیداری داشته باشد ولو صریح و با اخم و پر گلایه.

روحانی تابو‌ها را شکسته و اختیاراتی گرفته و به نظر می‌رسد مانند قبل نیاز به اجازه قبلی ندارد یا هماهنگ کرده و شاید و تنها شاید در یک موقعیت اضطراری دیدار و نه هم آغوشی صورت پذیرد تا گروه رجوی و سعودی‌ها فکر نکنند قرار است اتفاق مورد نظر آن‌ها که جز فروپاشی نیست رخ دهد.

جدای این اشاره مجدد و در واقع برای سومین بار روحانی به ظرفیت اصل ۵۹ قانون اساسی که همانا برگزاری همه پرسی در مواقع کلان است اشاره کرد.

مهم‌ترین کلمۀ این مصاحبه را همین «رفراندوم» می‌توان دانست که به رغم اشاره صریح به آن در قانون اساسی اقتدارگرایان ایرانی به آن حساسیت دارند و فورا واکنش نشان می‌دهند و به تعبیری مگر این کلمه چه دارد که برخی کهیر می‌زنند؟

شاید برای این که روحانی می‌داند چقدر به این واژه چه در شکل فرنگی (رفراندوم) و چه برساخته داریوش آشوری (همه پرسی) آلرژی دارند این واژه‌ها را به کار نبرد و گفت: اصل که در عرف سیاسی به رفراندوم تفسیر می‌شود و مثال سوییس را هم آورد تا برخی نگران نشوند و گمان نکنند رفراندوم الزاما دربارۀ کلیت ساختار سیاسی برپا می‌شود.

فراز قابل توجه دیگر آنجا بود که از «تعمیق دموکراسی» سخن گفت و نه حتی اصطلاحی، چون «مردم سالاری دینی». ساز و کار دموکراسی روشن است و با قلع و قمع کاندیدا‌ها و کاری که در آستانه هر انتخابات انجام می‌شود سازگار نیست یا انتخابات بدون احزاب واقعی.

روحانی گفت: نگران کاهش محبوبیت اجتماعی خود نیست، ولی اگر واقعا به تعمیق دموکراسی بیندیشد و برای مذاکره در موقع لازم آماده باشد و جز به منافع ملی نیندیشد چرا باید این محبوبیت روند نزولی داشته باشد؟

تا همین جا همین که روحانی سخن گفت: گام مثبتی است و شاید برخی حرف‌ها را گذاشته برای مجلس تا نقش دلواپسان را در حذف یک ضلع مهم از برجام به آن‌ها یادآور شود که آن قدر به ظریف و عراقچی گیر دادند که ناچار شدند برخی تاکتیک‌ها و پیچاندن‌ها را لو دهند و همین دست مایه ترامپ شد یا پاره‌ای تحرکات که به تحریک تعبیر شد.

مهم‌ترین فراز، اما همان اصل ۵۹ است و بحث همه پرسی. روحانی تا می‌تواند باید این دریچه را باز نگاه دارد ولو مجال استفاده از ان را فعلا به دست نیاورد. با این حال این جمله او که کاهش محبوبیت او در مقابل اتفاقات دیگر مهم نیست نیز از این منظر مهم است که او مانند رجالی، چون محمد علی فروغی یا احمد قوام این آمادگی را دارد که برای ایران از محبوبیت هزینه کند.

در مجموع می‌توان گفت: پالس‌های مثبت روحانی بیشتر بود و به نظر می‌رسد با کنترل اوضاع درصدد برداشتن گام بعدی است. عجله نکنیم. امید داشته باشیم. [نداشته باشیم چه کنیم؟!]

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • رضا ملی

      علی برکت الله

      پاسخ ها

      • مهران

        گفت عده ناچیزی اومدن اعتراض کردن .ما مدارا میکنیم طرف فک میکنه سیریم جیکمون در نمیاد نه حسن جان این خبرا نیست به قول قدیمیا در دیزی بازه حیای گربه کجاست

    • ترانه

      من گوش ندادم حوصله نداشتم. ولی به نظرم از بقیه اون کاندیداهای ریاست جمهوری بهتره. بقیه شون داغون تر بودن. این اقلا بلده بشینه روی صندلی جمله بسازه حرف بزنه. بهش رای دادم و اصلا توقع معجزه نداشتم... می دونستم بهتر نمی شه.
      اونایی که افتخار می کنن به رای ندادنشون چه کار مفیدی کردن؟ اونا هم هیچ برنامه واضحی ندارن فقط الکی فحش می دن به رای دهنده ها.
      بودایی ها می گن اگه امیدوار نباشی ناامید نمی شی . من امیدوارنبودم الان هم ناامید نیستم .من هیچ وقت امیدوار نبوده ام به جماعت مردای ایرانی سیاستمدار.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        رفتی با ناامیدی و برای ناامیدی به کاندیدی که شعارش امید بود رای دادی،
        پس الان ناامیدیتو پخش نکن

      • بدون نام

        اونهایی که رای ندادند میخوان این مملکت رو مثل سوریه کنند .الان هم با ترامپ ائتلاف تشکیل دادند و یکی یه دونه کلنگ دستشون گرفتند .الهی که اون کلنگ بخوره به فرق سرشون و نتونن این مملکت رو کلنگی کنند

    • صادقی

      چی گفت؟ هیچی!!!
      فقط یک سخنرانی بود.!!!باید مشکلات اساسی که تا کنون نتوانسته حل کنه رک و شفاف به مردم میکفت .
      الان همه مردم میگویند اینها همه با هم هستند و مردم سر کار!!

    • بدون نام

      هیچ جا مهم نبود تنها چیزی که فهمیدم اینه که کشور ما اصلا مشکل نداره خیال همه مون راحت ....مشکل ؟؟ گرونی ؟؟؟ اصلا نداریم بابا شایعه پراکنی نکنین

    • مهدی

      حرف نمیزد سنگین تر بود ..فقط به حرفش درست و راست و حسینی بود که گفت تا 40 میلیون نفر میان به این نظام رای میدن ما غمی نداریم...

    • irmotor

      نمیدونم

    • بدون نام

      کلمه چرت بود که با پرت قاطی شده بود

      پاسخ ها

      • بدون نام

        انگار که هیچ مشکلی تو مملکت نیست و همه چی ارومه.خوشا به حال ما .

    • بدون نام

      من ؟چههعن من من من من

    • بدون نام

      من ؟چههعن من من من من

    • بدون نام

      یک جمله ات راخوب امدی واقعاامریکاییهاوشخص ترامپ. ودولت جدیداگرتندروهای خودمان(علیه لعنت)نبودندکه مسولین وزارت خارجه رافشاربیارن که بعضی جاهای برجام راموشکافی کنندمسولین امریکاوشخص ترامپ قدرت. تجزیه وتحلیل نداشتندوشایدهمین تندروهای خودمان(علیه لعنه)هم می خواستندبنحوی به انهابفهمانند. که ضررکردید

    • بدون نام

      ما دلواپسان را بحساب ادمیزاد نمیگزاریم

    • بدون نام

      تمام مشکلات ایران در دست یقه سفید و اتش به اختیارهاست

    • علی

      سلام، زنده باد روحانی، فقط ایراد بزرگش اینه که نمیاد بگه رییس جمهور منتخب دو دوره مردم کمتر از اختیارات رئیس جمهور اختیار داره و نهادهای قدرتمندی هستن که نمیذارن هیچ رییس جمهوری کار خودشو انجام بده و همیشه سمبه پرزوری داشتن و دارن

    • ولی

      من خواب بودم

    • بدون نام

      من گوش کردم دقیق ایشان گفت مایعات شوینده به سبد خانوارها اضافه میشه

    • بدون نام

      همه ی کلمات دکتر روحانی دل نشین بود.

    • بدون نام

      خنده های ملیح

    • بدون نام

      مردم همه اش فکر ایراد گرفتن هستیم بادولت رئیس جمهور همکاری نمی کنیم چطور وجدانمان حا ضر میشود چندین هزار سکه بخریم دلار درخانه نگه بداریم احتکار کنیم دولت را درفشا ر قردهیم وقدرت خرید مردم را کم کنیم فقط برای رفاه - خودمان وابستگانومان چرا باید اینطور فکر کنیم روحانی چکار می توانست انجام بدهد که انجام نداد مگر دل واپسان گذاشتند کاری انجام بدهد

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج