۸۳۵۱۳۳
۱۱ نظر
۵۰۱۱
۱۱ نظر
۵۰۱۱
پ

انتقال آب دریای خزر توجیه اقتصادی دارد؟

زمزمه‌های انتقال آب دریای خزر به بخش‌های مرکزی ایران حدود ۸ سال است که مطرح شده. آخرین بار پاییز امسال بود که حسن روحانی - رییس جمهوری کشورمان- اعلام کرد که دولت آمادگی لازم برای انتقال آب دریای خزر را دارد.

خبرگزاری ایسنا: زمزمه‌های انتقال آب دریای خزر به بخش‌های مرکزی ایران حدود ۸ سال است که مطرح شده. آخرین بار پاییز امسال بود که حسن روحانی - رییس جمهوری کشورمان- اعلام کرد که دولت آمادگی لازم برای انتقال آب دریای خزر را دارد.

مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست نیز اظهار کردند که این موضوع با رعایت ضوابط زیست محیطی اشکالی ندارد، اما طرح انتقال آب خزر مخالفانی نیز دارد.

معاون سابق محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست می‌گوید: به جای استفاده از روش‌های گران قیمت این پروژه و آسیب‌های زیست محیطی به دریای خزر، مصرف آب در بخش‌های مختلف را مدیریت کنیم.

عبدالرضا کرباسی در گفت و گویی ضمن اشاره به اینکه انتقال آب دریای خزر توجیه اقتصادی ندارد، اظهار کرد: موضوع انتقال آب دریای خزر به استان‌های کم آب کشور از حدود سال ۱۳۹۰ مطرح شده بود.

انتقال آب از دریای خزر به سمنان یا سایر شهرهای بیابانی کشور از نظر اقتصادی توجیه ندارد چرا که پس از طی فرآیند نمک‌زدایی، انتقال آب بسیار گران قیمت خواهد بود.

امکان صرفه‌جویی ۱۵ میلیارد مترمکعبی آب در بخش کشاورزی

وی ادامه داد: از طرف دیگر باید بپذیریم که ایران دارای شرایط اقلیمی خاصی است و شاید در آینده‌ای نزدیک در برخی مناطق کشور نیاز به نصب و راه اندازی واحدهای نمک زدا - آب شیرین کن- داشته باشیم ولی قبل از هر اقدامی، مدیریت آب باید در ایران متحول شود.

تا زمانی که ۱۰۰ میلیارد مترمکعب آب طی سال برای مصارف کشاورزی، صنعتی و شرب به صورت غیر بهینه تخصیص داده می‌شود نباید به روش‌های گران قیمت تهیه آب شیرین روی آورد چرا که فقط در بخش کشاورزی حداقل ۱۵ میلیارد متر مکعب آب طی یک سال قابل صرفه‌جویی است.

تلخ‌آب ناشی از فرایند نمک‌زدایی ۳ میلیون تن در سال است

کرباسی با بیان اینکه دریای خزر یک محیط بسته است و عملا در سال‌های اخیر به دلایل مختلف بخش بیولوژیک آن تا حد زیادی از بین رفته است، اظهار کرد: هر نوع تنش زیست محیطی دیگر برای این دریا می‌تواند سبب نابودی کامل این پهنه آبی شود.

تخلیه تلخ آب ناشی از فرآیند نمک‌زدایی که حدود ۳ میلیون تن در سال است به دریای خزر آسیب می‌زند، علاوه بر این انواع مواد شیمیایی همراه تلخ آب وارد دریای خزر می شوند و از رشد جلبک در سیستم واحدهای نمک‌زدا جلوگیری می‌کنند، همچنین این مواد شیمیایی برای آبزیان سمی هستند.

ضوابط زیست محیطی انتقال آب دریای خزر

این استاد محیط زیست دانشگاه تهران در ادامه با اشاره به اینکه به هر صورت انتقال آب دریای خزر ضوابط زیست محیطی خاص خود را دارد، تصریح کرد: در بخش ضوابط زیست محیطی این کار، دو موضوع قابل بررسی است که اولین آن نمک زدا کردن آب دریای خزر در محل و دومین موضوع انتقال آب شور به استان سمنان و اجرای عملیات نمک زدایی در آن استان است.

کرباسی ادامه داد: بر اساس ضوابط زیست‌محیطی سازمان حفاظت محیط زیست، تخلیه پساب نباید موجب افزایش آلاینده‌ها در شعاع صد متری نقطه پذیرنده پساب شود.

مدل‌سازی‌های اولیه که از سوی طرفداران اجرای واحدهای نمک زدا انجام شده است، نشان می‌دهد که این پساب‌ها در حد استاندارد باقی می‌ماند. حتی معتقدند که وضعیت و کیفیت آب دریای خزر با انجام این کار بهبود پیدا می‌کند.

برداشت آب از دریای خزر، آب این دریا را شورتر می‌کند؟

این استادیار ژیوشیمی زیست محیطی دریایی دانشگاه تهران با بیان اینکه در سال‌های اخیر مدل‌سازی با استفاده از نرم افزارهای قفل شکسته مرسوم شده است که نتایج واقعی را نشان نمی‌دهند، گفت: به هرحال فرآیند شیرین کردن آب دریای خزر سبب می‌شود که سالانه حدود ۳ میلیون تن نمک به دریا افزوده شود و در طی ۲۰ سال (طول عمر یک واحد نمک زدا) این رقم به ۶۰ میلیون تن می‌رسد. چه تضمینی وجود دارد که این حجم نمک، تاثیری بر شوری کل آب دریای خزر نگذارد؟

کرباسی با تاکید بر اینکه اثر سمی بودن مواد شیمیایی ناشی از انتقال آب بر آبزیان دریای خزر باید سنجیده شود، تصریح کرد: کاهش اکسیژن محلول در آب نیز باید بررسی شود و همه این‌ها مستلزم آزمایش‌های واقعی هستند و استفاده از نرم افزارهای قفل شکسته پاسخگو نیست.

به گفته معاون سابق محیط زیست دریایی سازمان محیط زیست در صورتی‌که واحدهای نمک‌زدا در بهره‌برداری از آبزیان دریای خزر اثر منفی نداشته باشند تاثیر منفی بر معیشت بومی‌های شمال کشور ندارد.

برداشت از آب دریای خزر بدون موافقت کشورهای پنج‌گانه اطراف این دریا امکان‌پذیر است؟

کرباسی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا بدون موافقت کشورهای پنچ‌گانه اطراف دریای خزر می‌توان از آب دریای خزر بهره‌برداری کرد، توضیح داد: یکی از پروتکل‌های کنوانسیون تهران - کنوانسیون حفاظت از محیط زیست دریای خزر- بهره برداری از آب شیرین حوضه‌های آبریزی است که به دریای خزر وارد می‌شوند.

بر این اساس آب شیرین ورودی به این پهنه آبی باید تضمین شده باشد و در فرایند آن اختلالی ایجاد نشود بنابراین هر یک از کشورهای پنجگانه اطراف دریای خزر موظف هستند که این موضوع را رعایت کنند اما در این کنوانسیون به‌صورت خاص به برداشت آب شور از دریای خزر اشاره نشده است.

این استادیار ژئوشیمی زیست محیطی دریایی دانشگاه تهران ادامه داد: در حال حاضر نظر من درباره انتقال آب دریای خزر -حتی اگر آزمایش‌های تست سمیت نشان دهند که واحدهای نمک‌زدا اثر منفی زیست‌محیطی بر این دریا ندارند-، مثبت نیست.

به جای انتقال آب دریای خزر، مصرف آب بخش کشاورزی را بهینه کنیم

کرباسی با تاکید بر اینکه در کشور ما فقط در بخش کشاورزی حداقل ۱۵ میلیارد متر مکعب آب در طی یک سال قابل صرفه‌جویی است، تصریح کرد: از این رو نباید به روش‌های گران قیمت تهیه آب شیرین روی آورد و به جای آنکه سرمایه‌ای را برای نمک‌زدا کردن آب به کار بگیریم، اقدامات بهینه‌سازی در بخش کشاورزی انجام دهیم چرا که ممکن است اقدامات بهینه‌سازی در زمینه کشاورزی آب بیشتری نسبت به شیرین کردن‌ آب دریای خزر فراهم کند.

وی در پایان با تاکید بر اینکه توان اکولوژیک هر منطقه برای فعالیت‌های خاصی است و این فعالیت‌ها نباید سبب گسترش سایر اقداماتی شود که خارج از توان اکولوژیک منطقه است، اظهار کرد: نوع فعالیت‌های اقتصادی هر نقطه‌ای باید متناسب با شرایط اقلیمی منطقه انتخاب شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      طبیعت رادستکاری نکنید

      پاسخ ها

      • بدون نام

        والا توجیه گردن کلفتی داره نه هیییییییچگونه توجیه دیگری

    • بدون نام

      وزرای (نیروی) کویرنشین، داروینیزم جغرافیایی و نزاع ژئوپولتیکی

      ✅چند صباحی است که مسئله انتخاب وزیر نیروی دولت دوازدهم گفتمان جدیدی را بر فضای سیاسی جامعه، دولت و مجلس حاکم نموده است. تا جایی که مجلس برخلاف رفتارهای سیاسی قبلی که مبتنی بر جناح بندی بود اینبار به صف آرایی هیدروپولیتیکی و ژئوپولیتیکی پرداخت. جناح حامیان محیط زیست، ایران پایدار و مخالف انتقال آب و سومدیریت منابع آب در یکسو و جناح حامی رقابت بر سر منابع محدود آب کشور، انتقال آب و ترجیح منافع محلی بر اولویت های ملی در سوی دیگر. دیری نپایید که پیش بینی دانشگاهیان و فعالان محیط زیست به وقوع پیوست و مسئله آب که قبلا خودش را در سطح محلی و با استعفای دسته جمعی نمایندگان خوزستان نشان داده بود، اینبار در سطح ملی و صف آرایی ژئوپولیتیکی منجر شد.
      ✅اما تا اینجا مسئله آب همچنان قابل مدیریت پیشگیرانه است، اما با روند کنونی و انتخاب یکی بعد از دیگری رئیس جمهورهای متعلق به مناطق خشک و صف طولانی گزینه های این مناطق برای تصدی وزارت نیرو که هیچ امیدی را برای گزینه های معتدل محیط زیستی باقی نمی گذارد، می توان بحران بزرگ آبی و هیدروپلیتیکی را در چشم انداز کوتاه مدت متصور شد.
      ✅گزینه های کویرنشین وزارت نیرو که از سوی روسای جمهور متعلق به مناطق خشک و نیز لابی های سنگین نمایندگان این مناطق برای تصدی این وزارتخانه پیشنهاد می شوند، برخلاف تصور عامه که فکر می کنند این افراد از منابع آبی و بحران آبی تهدید کننده اطلاعی ندارند، اتفاقا تسلط و اشراف کاملی به بحران پیش رو دارند، اما به جای تلاش برای مدیریت پایدار، منطقی و ملی گرایانه این مسئله سعی در ایجاد رقابت جنگل در منابع آب کشور به واسطه اعمال زور و فشار و فرار از قانون و شانه خالی کردن از طرح های توسعه و آمایش سرزمین مصوب کشور هستند. به عبارتی این افراد به دنبال ایجاد شرایط مبتنی بر تنازع بقا و داروینیزم جغرافیایی هستند که خودشان نیز مطلع هستند که مستقیما منافع و امنیت ملی کشور را نشانه گرفته اند.
      ✅انتخاب مدیران و وزرای داروینیستی و پیرو منطق تنازع بقا و قانون جنگل، دهن کجی به چهارچوب کشور، آینده ملت و اهداف نظام است. این نوع مدیریت در تضاد با اصول علمی و اسلامی بوده و تهدیدش به مراتب از تهدیدات آمریکا، آل سعود و رژیم صهیونیستی بیشتر است. به طوری که می توان از این دسته مدیران به عنوان نفوذی ها و جاسوسان تکوینی یاد کرد که مبارزه با آنها و ممانعت از استقرار آنها در جایگاه های مدیریتی یک وظیفه علمی، انسانی، ملی، دینی و ایمانی است.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        تا وقتی که زباله های انمی تولید ودر حاک ایران دفن میشه هیچ امیدی به نجات مخیط زیست ایران نیست و خشکسالی ناشی از ان برای نایود کردن کشور کافی است ونیازی به اسراییل وامریکا نیست !!!!

    • بدون نام

      میخواهند خزر را هم خشک کنند چشممان روشن

      پاسخ ها

      • بدون نام

        خوب چرا ما این کار نکنیم الان ترکمنستان با انتقال اب خزر تونسته خیلی از مشکلاتش حل کنه ما که عملا بهره ای از دریای خزر نمیبریم لااقل اینطوری مشگل اب حل کنیم

    • مجید

      در بخشهایی از پیکره دولت مثل بخشهایی از وزارت نفت و بخشهای نیروگاهه وزارت نیرو و ِِِ... کادر مجرب خوبی ساخته شده ولی در بخش اب بخصوص حفظ و گسترش منابع اب ایران بسیار ضعیفه و نیروی متخصص کارامد کم هست دریاچه ارومیه گواه همین موصوعه و .... کاش انتقال اب خزر به ارومیه بعنوان یه پروژه پایلوت مطرح میشد تا متخصصین این بخش بتونن با طراحی و اجرای پروژههای کوچک و معقول به توانایی و تخصص خودشون ابعاد اجرایی بدن و برای کارهای بزرگ اماده بشن

    • بدون نام

      چه کار به خزر داری اخه ۸سال انتظار داری ما باور کنیم

    • بدون نام

      منظور از غیر اقتصادی بودن (مالی) این است که هزینه نصب ، نگهداری ، ارسال وووسوخت ،..... تاسیسات اب شیرین کن زیاد بوده و بهتر است اب در بطری ، رایگان به مردم و به گیاه داده شود .هزینه همه طرح های موجود سنگین است . وضعیت ایده ال و اقتصادی میتواند تبدیل نور خورشید به گرما است همچون طراحی راکتوری که توسط نور خورشید دمای نمک را به نقطه ذوب رسانده و عملیات ......... را انجام میداد .

    • بدون نام

      فقط دنبال نابودکردن ایران هستین تمام کل کارشناسان گفتن نشدنیه اگه به فکرایران هستین حدود۲۰ملیون اتباع خارجی افغانی اخراج کنیددیگه کم بوداب نداریم واینقدرزیادن وزیرکارپارسال گفته ایمهابرن مشکل بزرگ بیکاری حل میش وایران نبایدزیادکشاورزی کنه فروچاله نشست زمین میش وازبیکاری وفقرکه افغانهابه وجوداوردن وحدود۱۰ملیون شغل واشغال کردن ووبودجه بالا۲۰۰سال مردم ومملکت بااین بیکاری وفقرنجومی بی ابی کم بودجگی چرااخراج نمیکنیدوعواقبش این میش خودتون کردین لعنت به شماوققتی یه پرس غذابالا۲۰۰۰لیترمصرف ابشون میش ببنیدافغانهادرروزچندصدمیلیون لیتاب مصرف میکنن توجهان۳۰مترذخیراب فاجعس ولی ایران۱۲۰ردکرده حالا بازم مثل کپک باشین

    • شهریار

      در صرفه جویی اب که بخور بخوری نمیشه کرد، عوضش در پروژه ی انتقال اب خزر تا دلتون بخواد بخوربخور توشه، واسه همین هم علاقه مندانی داره

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج