۸۹۷۶۷
۱۰ نظر
۵۵۱۳
۱۰ نظر
۵۵۱۳
پ

حاشیه آیت الله حسنی، امام جمعه مشهور

پیرمرد شناخته شده ارومیه این روزها روزگار خوشی ندارد، کسالت بر او غلبه کرده است هنوز هم وقتی از انقلاب حرف می زند چنان محکم است که دل را می لرزاند، به یقین سادگی و صفا و صداقت در گفتار و رفتارش از خصوصیاتی است که در او به وضوح می توان دید.

حاشیه آیت الله حسنی، امام جمعه مشهور





برترین ها: پیرمرد شناخته شده ارومیه این روزها روزگار خوشی ندارد، کسالت بر او غلبه کرده است هنوز هم وقتی از انقلاب حرف می زند چنان محکم است که دل را می لرزاند، به یقین سادگی و صفا و صداقت در گفتار و رفتارش از خصوصیاتی است که در او به وضوح می توان دید در این ایام که این پیر در خانه نشسته است خواستیم تا کمی بیشتر درباره او بدانیم.

غلامرضا حسنی ملقب به «ملا حسنی» متولد 1306 در روستای بزرگ آباد در 30 کیلومتری ارومیه است. او، تا چندی پیش نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان غربی و امام جمعه ارومیه و قبل تر، نماینده اولین دوره مجلس از این شهر بود. حسنی در یک خانواده سنتی مذهبی و البته زمین دار و متمکن بزرگ شد.

به گزارش برترین ها به نقل از حاشیه، او تحصیلاتش را تا ششم دبستان در روستا ادامه می دهد، سپس نزد ملا مجید اخباری برای خواندن درس عربی و طلبگی به مکتب می رود. آموزش های ملا مجید وی را راضی نمی کند و تصمیم می گیرد به حوزه برود. حسنی در 20 سالگی به حوزه علمیه ارومیه و چندی بعد برای ادامه تحصیلات حوزوی به قم می رود. بعد از دو سال توسط آیت الله شریعمتداری به کسوت روحانیت درمی آید.

درسال 1341، زمانی که لایحه انجمن های ایالتی و ولایتی توسط حکومت شاه ارائه می شود، حسنی همچون بسیاری دیگر از روحانیون آن زمان مخالف این لایحه بوده. وی در کتاب خاطراتش می نویسد: «از ارومیه به قم رفتم خدمت حاج آقا روح الله و یک شماره ای از مجله «زن روز» را به همراه بردم. آقای مشکینی هم حاضر بود، متن را برای امام (ره) خواند که در آن نوشته شده بود همانطور که مردان می توانند چهار زن اختیار کنند، چرا زنان کشور نتوانند چهار مرد برای خود برگزینند، امام (ره) با صدای بلند گریه کرد.» (خاطرات حجت الاسلام غلامرضا حسنی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، 1384 - ص 51)

حاشیه آیت الله حسنی، امام جمعه مشهور

ژنرال حسنی

حسنی پدرش را در ۱۴ سالگی از دست داد و دو سال بعد از آن به توصیه مادرش یک اسلحه ورندل تهیه می کند تا بتواند از خود و خانواده اش در برابر رخدادها دفاع کند. این نخستین آشنایی این طلبه جوان با اسلحه است که بعدها هیچ گاه از وی جدا نمی شود. حسنی درباره دقتش در تیراندازی می گوید: «من در ۵۰، ۶۰ متری می ایستادم و نشانه می رفتم و دقیقا نوک سیار را می زدم.» (همان، ص ۱۲۶)

حسنی از سال ۱۳۲۴ علیه حکومت پهلوی مبارزه می کرده است. کریم حنیف، قائم مقام صدا و سیمای آذربایجان غربی در این زمینه می گوید: «قبل از انقلاب با تعدادی حزب اللهی در ارومیه گروهی تشکیل می دهد و از سال ۵۷ رسما گروه مسلح مبارزین ژنرال حسنی در ارومیه و در استان شکل گرفت و من هم به آنها ملحق شدم و در تیم های دو نفره و چهار نفره سازماندهی شدیم. ماموریت این گروه ها حمایت از مردم شرکت کننده در تظاهرات در مقابل تعرض عوامل مسلح حکومتی بود. بیشتر این عملیات ها توسط آقای حسنی به عنوان فرمانده ارشد طراحی می شد و مردم به ایشان لقب ژنرال حسنی را داده بودند.» یکی از کارهای شگفت او در نزدیکی انقلاب آن است که روی منبر به آموزش استفاده از سلاح پرداخته است. (ص ۱۲۵)

او می گوید: «در این هنگام مردم حیرت زده شده بودند چون تا آن وقت در رویا هم ندیده بودند آخوندی در بالای منبر و در آن فضای اختناق ستم شاهی با آنان چنین سخن بگوید.» فعالیت های مسلحانه حسنی در درگیری های پساانقلابی علیه توطئه های حزب دموکرات کردستان در مناطق کردنشین تشدید شد. او پس از پیروزی انقلاب، در استان های آذربایجان و کردستان با کومله و خلق مسلمان هم درگیر بود. حسنی با سازماندهی گروه های مردمی در مقابل تحرکات مسلحانه گروهکی به دفاع از میهن مشغول بود.

«ملا حسنی» از همان روزهای اول انقلاب با حکم امام خمینی (ره) نماینده ایشان در ارومیه شد. براساس این حکم، وظیفه برگزاری نماز جمعه ها بر دوش او بود. بعد از رحلت امام خمینی (ره) حکم وی از طرف مقام معظم رهبری، آیت الله خامنه ای تمدید شد.

۲ روایت از یک ماجرا

رشید حسنی پسر بزرگ ملا حسنی است. رشید حسنی به سازمان کمونیستی چریک های فدائیان خلق گرایش داشت. بنا به روایتی که ملا حسنی نقل می کند، خودش پسرش را به دادگاه انقلاب معرفی می کند. حسنی در خاطراتش می گوید: «وقتی خبر اعدامش را شنیدم، اصلا ناراحت نشدم چون به وظیفه خود عمل کردم.»

حسنی پس از گذشت ۳۰ سال از اعدام رشید، می گوید از اعدام فرزندش همچنان رنج می برد. آقای حسنی در سال ۹۱ به خبرگزاری رسا گفته که اعدام فرزندش برای او «فوق العاده سخت» بوده و اعتقاد دارد اگر برای تربیت رشید بیشتر وقت می گذاشت، وی به چنین سرنوشتی دچار نمی شد. «الان هم رنج می برم. پسر من دیروز با شاه می جنگید و امروز در فهرست اعدامی ها باشد برایم فوق العاده سخت است.»

امام جمعه ارومیه در کتاب خاطراتش نوشته که حکم فرزندش در نهایت «حبس ابد بود» و «متاسفانه قاضی پرونده همینطور فله ای حکم صادر کرده بود». به اعتقاد وی، برخی از احکام اعدام اوایل انقلاب «از سوی افرادی وابسته به گروه هایی که در بعضی ارگان ها و به خصوص در دستگاه قضایی نفوذ کرده بودند، صادر شده.»

حسنی جناحی

پس از پایان سال های سیاست انقلابی و پدیدار شدن دوره جناح بندی های درونی جبهه انقلاب، ملا حسنی نیز به یکی از دو جناح نزدیک شد. از میان ائمه جمعه ای که از دوران امام خمینی (ره) حکم امامت داشتند، شاید تنها چهره ای که همواره در جناح راست یا اصولگرا باقی ماند، حسنی بود و جز او، همه آن ائمه جمعه دیگر به اصلاح طلبان یا جناح خط امام (ره) نزدیک بودند.

حسنی در دوران ریاست جمهوری محمد خاتمی به دلیل برخی نطق ها و خطبه های تند و معروفش که عموما علیه دولت خاتمی و اصلاح طلبان بود، معروف شد. روزنامه اصلاح طلب «صبح امروز» هر هفته گفته های معمولا جنجالی و گاه عجیب حسنی را منتشر می کرد. خطبه های آقای حسنی بعدا به صورت کتاب منتشر شد و فروش خوبی داشت. فی الواقع نسل دوم و سوم انقلاب، سال ها پس از تحولات صدر انقلابی با حسنی آشنا شدند. حتی در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد از حامیان او بود، هر چند که بنا به گفته خودش در گفتگو با مجله چلچراغ در سال ۸۴ به اکبر هاشمی رفسنجانی رأی داده بود. حمایت او از دولت احمدی نژاد تا جایی ادامه یافت که در همین دوره نشان درجه یک شجاعت را از رئیس دولت نهم گرفت اما در عوض آرام آرام از مرکز توجه رسانه ها خارج شد.

حسنی و معیشت

حسنی همواره خود را یک کشاورز می دانسته و در طول سالیان از طریق کشاورزی امرار معاش کرده است. نماینده ولی فقیه در ارومیه، هیچگاه سمت دولتی نداشته و معتقد است که روحانیت نباید به درآمد دولتی متکی باشد چرا که نمی تواند آزادانه سخن خویش را بگوید. او در تمام سال های پس از انقلاب، همچنان به کشاورزی در «بزرگ آباد» ادامه داده ولی در کنار آن اقداماتی عمرانی و ساختمانی انجام داده است که از آن جمله است بنای مصلای بزرگ امام خمینی (ره) در این شهر یا ساخت مساجد و مدارس فراوان در روستاها اما شاید هیچ یک از این ساختمان ها به اندازه مقبره ای که برای خودش در حاشیه روستای محل تولدش بزرگ آباد بنا کرده است تا در آنجا دفن شود، جالب توجه نباشد. حسنی خودش در مورد محل دفن پسی از مرگ می گوید: «در سینه این کوه برای خودم محل دفن و قبر انتخاب کردم و راضی نیستم بعد از مردن، جنازه ام حتی یک متر از زمین کشاورزی و مستعد را اشغال کند.» (ص ۳۰۴)

حاشیه آیت الله حسنی، امام جمعه مشهور

حسنی که حالا به سبب کهولت سن از امامت جمعه ارومیه و نمایندگی ولایت فقیه کنار رفته است، سال های سال یکی از خطبای معروف در فضای سیاسی کشور بود. به جرأت می توان گفت که هزاران ساعت حرف زده است. کمتر موضوع سیاسی و اجتماعی بوده است که حسنی در مورد آن نظر نداده باشد.

گفتگو با نادر قاضی پور، نماینده ارومیه

هیچ وقت با خاتمی دست نداد

نادر قاضی پور، نماینده مردم ارومیه در مجلس هشتم و نهم از غلامرضا حسنی، امام جمعه سابق ارومیه می گوید. او می گوید حسنی اولین بسیج مردمی و مسلح را در کشور تشکیل داد.

- او همیشه مسلح بود، در حمله صدام به پیرانشهر حضور داشت و یکی از افراد موثر در آزادسازی پیرانشهر بود. می گوید در ماجرای به توپ بستن مسجد اعظم ارومیه آقای حسنی روی پشت بام رفته بود و با کلاشینکف به نیروهای رژیم شاه شلیک می کرد.

- آقای حسنی کشاورز نمونه هم هست و در کاشت و برداشت محصولات کشاورزی آنقدر مهارت داشت که همیشه از همسایگانش محصولات بهتر و بیشتری برداشت می کرد.

- در زمان ریاست جمهوری سید محمد خاتمی، هنگامی که خاتمی به ارومیه آمد، حسنی به پیشواز او نرفت و در طول هشت سال ریاست جمهوری اش هرگز با او دست نداد. آقای حسنی می گفت که به دولت خاتمی انتقاد دارد و هم پای حرفش در مورد دولت خاتمی ماند.

- این روزها آقای حسنی به شدت بیمار است و دلیل اصلی کنار رفتن او از امامت جمعه ارومیه هم همین کسالت است.
- آقای حسنی همیشه اسلحه حمل می کرد تا به مردم پیغام آمادگی و هوشیاری بدهد. یک بار که در تهران آقای حسنی مورد سوءقصد قرار گرفت، با اسلحه ای که با خود داشت، فرد مهاجم را زد و جان سالم به در برد. اسلحه آقای حسنی یعنی مردم، همیشه هوشیار و بیدار باشید.

بقیه کسانی که از امام (ره) حکم امامت جمعه گرفتند

نام

منطقه

تاریخ دریافت حکم از امام خمینی (ره)

وضعیت کنونی

سید کاظم نورمفیدی

امام جمعه گرگان

اوایل سال ۱۳۵۸

آیت الله نورمفیدی همچنان امام جمعه گرگان است.

سید جلال طاهری

امام جمعه اصفهان

سوم آبان ۱۳۵۸

۱۷ تیر ۸۱ استعفا داد و تا پایان عمر کلاس های درس خارج فقه و اصول را در اصفهان برگزار می کرد. آیت الله طاهری خردادماه سال جاری درگذشت.

محمدصادق حائری

امام جمعه شیراز

۲۰ آذر ۱۳۶۰

۲۷ سال امام جمعه شیراز بود تا در نهایت در سال ۸۷ با پذیرفته شدن استعفایش از سوی مقام معظم رهبری از امامت جمعه شیراز کناره گیری کرد. او هم اکنون در قم زندگی می کند.

سید حسین آیت اللهی

امام جمعه لارستان

اوایل سال ۱۳۵۸

تا پایان عمر امام جمعه لارستان بود و در ۱۹ خرداد ماه ۹۱ به علت بیماری و کهولت سن درگذشت.

عبدالجواد غرویان

امام جمعه نیشابور

ابتدای ۱۳۵۸

تیرماه ۱۳۹۱ مقام معظم رهبری با استعفای آیت الله غرویان موافقت کردند. او همچنان در نیشابور زندگی می کند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      امام جمعه اسلامشهر حاج آقای نوروزی هم هست

    • عباسي

      آِيا امامان محترم جمعه حقوق مي گيرند اگر مي گيرند چقدر است ؟مزاياي ديگر چطور؟

    • بدون نام

      بله تا از جان فرزندادن خودتون نگذشتید جان فرزندان مردم هم براتون چنین بی اهمیت نشد. چه کسی در کدام دستگاه قضایی نفوذ کرده بود؟ خوشبختانه کتاب خاطرات خلخالی موجود هست. که مسئولیت همه احکامی رو که صادر کرد پذیرفته. حد اقل مثل خلخالی شهامت داشته باش جناب. متهمان اینقدر زیاد بودند که خشک و تر با هم سوختند. گروهی حکم میگرفتند و گروهی تیرباران میشدند و گروهی دفن میشدند(اگر بشه اسمش رو دفن گذاشت). کجایی شما؟ اتفاقی که افتاده روشنه. شما پسر خودت رو به خاطر ایدئولوژیت به کشتن دادی. مهم نیست چطور توجیهش کنی. حالا حد اقل پای همون ایدئولوژیت و کاری که انجام دادی بایست. دیگر تاسف برای چه؟ هم خدا و هم خرما؟

      پاسخ ها

      • مرصاد

        حضرت نوح هم برای هدایت نشدن پسرش ناراحت شد

        با استدلال شما حضرت نوح هم حتما باید تو ایدئولوژی ش تجدید نظر کنه؟ :|

        چیزی که ما از ائمه خوندیم اینه که برای دشمنان شون هم دعا میکردن که هدایت بشن و راه راست رو پیدا کنن و از جهل و کفرشون ناراحت بودن
        این که دیگه پسر ایشونه

    • مریم

      با پسرت ایها کنی با دیگران چها کنی

    • بدون نام

      سلام
      حقیر مدتی سرباز آقای حسنی بودم و افتخار خدمت به ایشون رو داشتم
      حاج آقا هر وقت کاری بجز خدمت سربازی داشت ( مثل بیل زدن باغچه ) به سربازها می گفت ولی در عوض پول بیش از یک کارگر رو به ما می داد

    • علی

      بنظرمن ایشون با معرفی پسرش عدالت رو نشون داد الان کدوم مقامی حاضره اقازادشو بفرسته حتی زندان!!!

    • اورمیه آذربایجان

      تسلیت آذربایجان ⚫ تسلیت اورمیه

      ⚫ باشین ساغ اولسون آذربایجان ⚫

    • کامران

      الان چند تا مثل حضرت حجه الاسلام حسنی داریم ؟؟!!

    • ایگید

      ماله کشان خاتمی مجبورن که ذهن ملت رو شستشو رو بدن و جای حق و باطل رو عوض کنن

      همین آقای حسنی وقتی سولدوز رو گرفتن گفت من میرم شما هم اگه خواستین بیاین همراه من علیه شون بجنگیم
      همین آقا جلوی خسارت بیشتر رو تو سولدوز و ارومیه گرفت

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج