۱۰۱۳۲۵۴
۳۸ نظر
۵۰۱۳
۳۸ نظر
۵۰۱۳
پ

روزنامه اصولگرا: می‌شد زودتر هم با چین توافق کرد

این روزها توافق بیست‌وپنج‌ساله ایران و چین تبدیل به موضوعی داغ در محافل داخلی شده است.

روزنامه رسالت نوشت: این روزها توافق بیست‌وپنج‌ساله ایران و چین تبدیل به موضوعی داغ در محافل داخلی شده است.

جزئیات این توافق، به هر دلیلی چندان روشن نیست و شاید هم لازم نباشد، چراکه در هیچ جای جهان رویه نیست که جزئیات توافقات این‌چنینی، به‌صورت کامل و تا قبل از نهایی شدن آن، در اختیار افکار عمومی قرار بگیرد و نمی‌توان در این زمینه از نهادها و دستگاه‌های ذی‌ربط خرده گرفت و ایرادی دراین‌ارتباط وارد نیست، البته این موضوع به معنی آن نیست که نهادهای ناظر و مرتبط با چنین مسائلی هم از آن بی‌خبر باشند.

باوجود انتقادات روزهای اخیر از سوی طیف‌های مختلف سیاسی داخلی و خارجی نسبت به انتشار خبر مربوط به انعقاد توافق بیست‌وپنج‌ساله بین ایران و چین که هرکدام خواسته‌ها و دلایل خاص خود را دارند، اما با در نظر گرفتن مجموعه سوابق روابط بین دو کشور، ظرفیت‌های مکمل اقتصادی‌های ایران و چین و روندها و تحولات جهانی، انعقاد چنین موافقت‌نامه‌ای بین دو کشور نه‌تنها امر عجیبی نیست بلکه شاید می‌توانست بسیار زودتر از این، اتفاق بیفتد.

عدم اطلاع از جزئیات این توافق نباید دلیلی باشد براینکه ضرورت و اهمیت چنین توافقی را زیر سؤال ببریم. در دوره چهل سال حیات جمهوری اسلامی ایران که دوسالی هست گام دوم آن را تجربه می‌کنیم، روابط ایران و چین همواره از اهمیت تعیین‌کننده‌ای برخوردار بوده است و این اهمیت، صرفا مختص ایران نیست. نگاهی به اقتصاد چین در دو دهه گذشته نشان می‌دهد این کشور در این حوزه با سرعتی بالا عمل نموده و اقتصاد غول‌آسای آن از چنان ظرفیت و توانمندی برخوردار شده که به رشد و توسعه اقتصادهای دیگر کشورها کمک کرده است. این اتفاق موجب شده تا این توانمندی اقتصادی به‌عنوان برگ برنده‌ای برای تمایل بسیاری از کشورها جهت برقراری روابط با آن شود.

شاید در نگاه اول چندان خوشایند نباشد که بگوییم روابط راهبردی که بین تهران و پکن در حال شکل‌گیری است، در قالب یک توافق بیست‌وپنج‌ساله خواهد بود. این توافق می‌تواند محصول اشتراک دو کشور در تقابل با آمریکا در سطوح مختلف و بر اساس منافع و ذهنیت‌های ارزشی و سیاسی مختص به خود باشد، اما نمی‌توان این واقعیت را نیز انکار کرد که حتی اگر توافق تهران و پکن محصول اشتراک مواضع دو کشور در سلطه‌گری و یک‌جانبه‌گرایی‌های آمریکا باشد، باز باید به آن به‌عنوان یکی از راه‌هایی نگاه کرد که می‌تواند میزان خطرات و آسیب‌های ناشی از تقابل آن‌ها با آمریکا را در عرصه‌های مختلف، متناسب بااهمیت هر یک از این عرصه‌ها، تا حدودی بسیار زیادی تعدیل و یا حتی خنثی کرد.

روابط ایران و چین هرگاه در مسیر تقویت و ارتقاء راهبردی قرار گرفته همیشه موافقان و مخالفانی داشته که هر یک با سلاح بعضا تیز و برنده استدلالات خود، یا به آن تاخته‌اند یا آن را تا سطح معجزه نجات ایران از تمامی مشکلات و معضلات اقتصادی داخل کشور، بالا برده‌اند. قدر مسلم هیچ‌کدام از این دو نگاه نمی‌تواند تصویری واقعی و اطمینان‌بخش از ضرورت روابط ایران و چین و همچنین چشم‌انداز آینده آن ارائه کند.مخالفان و منتقدان توافق ۲۵ ساله ایران و چین در روزهای اخیر به دلایل مختلف با آن مخالفت و یا از آن انتقاد کرده‌اند. حتی بخشی از موافقان این روابط هم به نحوه اطلاع‌رسانی دولت در این زمینه و پیشبرد این توافق در فضایی غیرشفاف، گلایه‌مند بوده‌اند.در جامعه ایران(چه در داخل و چه در خارج از کشور) همواره غرب‌گرایانی هستند که روابط با چین و روسیه و به‌صورت کلی نگاه به شرق، حتی اگر راهبردی باشد، را پایدار و اطمینان‌بخش نمی‌دانند و سرنوشت مختوم ایران را درنهایت، پیوستن به اردوگاه غرب می‌دانند.

این دیدگاه را نمی‌توان جامع‌الاطرافی دانست؛ حتی اگر شواهد و دلایل به‌ظاهر متقنی هم ارائه کند، نمی‌تواند ملاک عملکرد دولتمردان ایران برای تنظیم روابط خارجی کشور قرار گیرد. این گروه هر نوع تحول جدید در روابط با چین و روسیه را به‌مثابه سنگی بر پیکر کم‌جان روابط ایران با غرب می‌دانند و بر آن تأسف می‌خورند.

فارغ از دو دیدگاه مورداشاره باید به ذکر چند نکته در هرگونه تحلیلی پیرامون روابط خارجی کشورمان دقت شود:

*نظام ارزشی و باورمندی ایران در چارچوب اصول انقلابی و ارزشی، مختص به خود است و با کمتر نظام سیاسی و ارزشی در جهان قابل‌مقایسه و مشابه‌سازی است.

*باید دقت شود اگر در سطحی کلان و راهبردی موافقت‌نامه‌هایی چون توافق بیست‌وپنج‌ساله ایران و چین محصول اشتراک دو کشور در تقابل و مخالفت خاستگاه فکری از دو دنیای کاملا متفاوت نشئت بگیرد می‌تواند منجر به یک توافق راهبردی شود.

سابقه ۴۰ ساله نظام مقدس جمهوری اسلامی نشان می‌دهد باورمندی ما به مخالفت با راهبردهای یک‌جانبه‌گرایانه آمریکا و خصومت‌های این کشور با مردم ایران، از پایداری و قوام بیشتری نسبت به نوع نگاه دیگر کشورها به تقابل‌های احتمالی‌شان با آمریکا برخوردار است. این موضوع نباید باعث شود که با فرض حل‌وفصل تنش‌ها بین پکن و واشنگتن توافق‌هایی مانند توافق اخیر بیست‌ساله با ایران اولین قربانی آن باشد.

درنهایت آنچه برای نظام، کشور و مردم اهمیت دارد برقراری روابط عزتمندانه و همراه با تأمین منافع ملی و رعایت مصالح عمومی کشور متناسب با تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی سیاست خارجی‌ است و باید به این امر واقف بود که منافع هر توافق و سندی با هر طرفی که باشد، فصل‌الخطاب تمام راهبردها و رویکردها خواهد بود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بچه نظام‌ اباد‌ تهران

      کشوری‌ که‌‌بدون‌ اطلاع‌ مردم‌ ‌ یک‌ بخشی‌ از‌ خاکش‌ به‌ کشور‌ی‌ کثیف‌ و ‌‌کمونیست‌ اونم‌ برای‌ ۲۵‌ سال‌ ‌ واگذار‌ کند‌ غیر‌ قابل‌ قبول‌ میباشد‌

      پاسخ ها

      • بدون نام

        در شرایط فعلی که دشمنی آمریکا انتها ندارد واقعا برای نجات مردم باید دست به هر کاری زد.

    • ر ی

      در مقابل چین فقط وطن فروشی !

    • بدون نام

      چندسال اینده فلسطین دوم هستیم چرا چوب حراج ب کشور میزنین

      پاسخ ها

      • نوکر چین و روسیه

        ما مسلمانیم .

    • بدون نام

      بله شاید کشورها ی دیگر جزییات را نگن ولی مردم انها میدانند که تمام مسعولینشان فقط. فقط به فکرمنفعت کشورشان عمل میکنند.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        ببخشید شما که منفی میدین واقعا درک میکنید یا فقط فکر خودتون هستین

    • بدون نام

      مردم رو چی فرض کردید .؟ کدوم کشوری با یک ابرقدرت حالا چه چین چه آمریکا ، توافق ۲۵ ساله امضا میکنه ؟ شما دارید برای نسل های آینده هم تصمیم میگیرید . خیانت شما رو هیچوقت فراموش نمیکنیم .

      پاسخ ها

      • یک هموطن

        کاربر ۸:۲۹ . شما راجع به چی صحبت میکنی ؟ اینها از طرف خدا برای ما تعیین تکلیف میکنند که ما را به بهشت بفرستند و یا جهنم . آنوقت شما توقع دارید برای ۲۵ سال آینده کشور تعیین تکلیف نکنند ؟!!!!

    • خائنین کشورو فروختن

      ازنظر دویست یا سیصد نفر این قرارداد مثبته ولی از نظر هشتاد واندی میلیون ملت ایران منفی ومردود است سر همین قراردادهای پنهانی دریای خزر و چین ملت آرام نخواهد نشست

      پاسخ ها

      • بدون نام

        نماینده هشتاد میلیون نفر نشو.امریکا رو تنهایی بپرست

    • احمدی

      خلاصه کلام این روزنامه اینست که بخاطر دشمنی با آمریکا بدامان چین و... افتاده ایم .فقط برای اینکه چین در شورای امنیت تصمیمات شورا را وتو نماید همین .حالا مردم روز بروز بدبخت تر میشن خب بشن.مگر وقتی امتیاز ماهیگیری را به چین دادن و ماهیگیران جنوب بدبخت شدن آقایان کشور بباد ده کمترین نگرانی داشتن؟

    • سالار

      چندسال دیگه درکتاب درسی تاریخ دانش آموزان خواهند خواند
      قسمتهایی از ایران که توسط دولت وقت ازایران جدا و کشور چین ملحق شد
      کشوری که برای یه وجب خاک و ناموسش 8سال جانانه ایستاد و مقاومت کرد و جوانان زیادی دراین راه پرپر شدند

      پاسخ ها

      • محسن

        بالاخره دارید کشور رو میفروشید چرا با سیاست غلط به این روز میندازید مملکت رو

    • بدون نام

      ایران چه باجی داره به روسیه چین میده ای خدا

    • v.j

      واقعاااا فرق چین با امریکا چی هستش.واقعا چن درصد ماها میدونیم ضربه هایی که روسیه به ایران زده هنوزم آثارش نرفته از ایران.واقعااا سیاست پدر و مادر نداره راس میگن.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        چین کمونیست و بیخدا هست ولی آمریکا مسیحی و خداباوره.

      • بدون نام

        اصولگراها چه خوششون اومده. شعار اصولگرا: آمریکا نباشه، کوفت باشه. هرچند که بچه هاشون و بعضا خودشون آرزوشون اینه که اقامت آمریکا و کانادا رو داشته باشن و خیلیاشونم دارن

      • بدون نام

        العان مگردیرشده

      • بدون نام

        چین از اسرائیل و صهیونیستها حمایت نمی کنه و در مسائل داخلی کشورها دخالت نمی کنه

      • بدون نام

        چین کشورهای دیگه رو تحریم نمی کنه و جنگ داخلی یا نظامی بر علیه شون راه نمی ندازه.

      • بدون نام

        چین سبک زندگی خودش رو به بقیه تحمیل نمی کنه

      • بدون نام

        چین انواع و اقسام ویروس رو به جون مردم دنیا میندازه چون هیچ دین و ایمانی ندارن ولی آمریکا خیر.

      • بدون نام

        پس چرا قراره ۵۰۰۰ تا نیروی نظامی بیاره تو ایران؟
        اگه چین تو مسائل کشور ها دخالت نمیکنه
        شماها خوابین یا خودتونو زدین به خواب؟
        اصلا خبر دارین چین چه بلایی سر ژاپن اورد؟

      • بدون نام

        فعلا که همه این کارهایی که می گین نکرده رو می خواد سر ما پیاده کنه با اون ۵۰۰۰ نیروی امنیتیش

    • مختار م

      ۸سال بهترین جوانان این مملکت شهید شدند دریای خزر رابه روسیه فروختید چاه بهار رابه هند بفروشید و خوزستان را به عراق کدام تحریم برداشته شد مردم هر روز فقیر تر میشوند همه اش شعار توخالی ۰۰۰۰۰۰

    • بدون نام

      آخرش كشور و ميفروشند و ميرن

    • بدون نام

      چرا رابطه با چین خوبه با امریکا بد؟
      پدر ملت رو با دشمنی با امریکا درآوردید...

    • بدون نام

      برجام باید شفاف سازی میشد اما قرارداد باچین نه،....خدا ازتون نگذره

    • بدون نام

      ایران ویران شد

    • 100000

      چه با افتخار میگن این کار لازمه موندن بر سر قدرت به چه بهایی.

    • بدون نام

      عزیزان من پوتین موذی مطمئن باشید امتیاز بالایی میگیره وگرنه روسیه جایی نمیره که براش سودی نداشته باشه.

    • آرمان

      براى دشمنى با آمريكا بايد معادن ايران را دو دستى براى بيست وپنج سال تحويل چين بديم!!!!!!

    • بدون نام

      اين توافق روبايد موكول به زمان بهتروشرايط اقتصادي مناسب ترى كرد درشرايط فشار نبايد تصميم گرفت

    • عبدالرحمن

      چرا که نه ؟ چه فرقی بین روس و چینه یا چه فرقی بین خیانت و خیانت هست؟

    • بدون نام

      چین تحریم نمیکنه و سبک زندگیش را تحمیل نمیکنه! ولی موذیانه و با آب زیر کاهی تمام منابع ایران را به غارت میبره بعد به نظرتون فرقش با آمریکا چیه؟ شماها میگید آمریکا به فکرغارت منابع ایران هست والله چهل سال هست آمریکا چیزی از ایران غارت نکرده ! تا بخوای چین و روسیه خیلی آروم و بیصدا دارند اینکار را میکنند منتهی با پنبه سر می برند کسی متوجه نمیشه

    • بدون نام

      حتماً منافع رسالت چی ها در نظر گرفته شده برای همین نیازی به اعلام جزئیات نیست !

    • بدون نام

      بحرین قطر کویت جزیرهای ایرانی دریا و خاک بودن فروخته شدن تموم شد
      ایدفه هم جزیره های جنوبی کشورمون هم به چین فر خته میشه چینی ساکن میشن

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج