۱۰۲۳۰۶۰
۱۹ نظر
۵۰۲۱
۱۹ نظر
۵۰۲۱
پ

چگونگی اوج‌گیری هشتگ «کولبر نکشید» در توئیتر

کاربران توییتر شامگاه یک‌شنبه دوازدهم مرداد ماه در اعتراض به تیراندازی به سوی کولبران، هشتگ «#کولبر_نکشید» را در حمایت از کولبران برای چندین ساعت به ترند اول توییتر فارسی تبدیل و بیش از ۱۳۰ هزار توییت در اعتراض به وضعیت کولبران منتشر کردند.

روزنامه توسعه ایرانی: کاربران توییتر شامگاه یک‌شنبه دوازدهم مرداد ماه در اعتراض به تیراندازی به سوی کولبران، هشتگ «#کولبر_نکشید» را در حمایت از کولبران برای چندین ساعت به ترند اول توییتر فارسی تبدیل و بیش از ۱۳۰ هزار توییت در اعتراض به وضعیت کولبران منتشر کردند.

این هشتگ در پی مرگ «وزیر محمدی» کولبر ۲۹ ساله اهل ثلاث باباجانی از توابع استان کرمانشاه در روز ۹ مرداد ماه مطرح شد. پدر جوانی که در حین کولبری از پشت سر مورد شلیک گلوله قرار گرفت. ۱۰ مرداد یعنی درست یک روز پس از این حادثه نیز کولبر دیگری به نام «رضا پوراسماعیل» در مرز چالدران به دنبال شلیک ماموران جان خود را از دست داد تا نگاه‌ها را هر چه بیشتر به مشکلات مردم کُرد مرزنشین جلب کرد.

چگونگی اوج‌گیری هشتگ «کولبر نکشید» در توئیتر

این دو نفر نه نخستین و نه احتمالا آخرین کشتگان امرار معاش در کوهستان‌های پر پیچ و خم مرزهای غربی کشور هستند. مرزهایی که همواره به دلیل احتمال ایجاد ناامنی از سوی گروه‌های مسلح به صورت شدید در رصد نیروهای نظامی، از جمله ارتش، سپاه و نیروی انتظامی قرار دارند، گرچه در این میان کم نیستند افرادی که تنها به تمنای کسب درآمدی اندک برای گذران زندگی خانواده‌شان از این مرزهای خطیر با بار گرانی بر دوش، سهوا مورد اصابت گلوله‌های نیروهای مرزبانی قرار می‌گیرند و جان یا سلامتی‌شان را از دست می‌دهند.

مرگ و گاهی معلولیت‌های شدید این کولبران نه تنها با گلوله‌های نیروهای مرزبانی، که راه‌ها صعب‌العبور، سقوط بهمن، سقوط صخره و برف و یخبندان و حتی مین‌های به جا مانده از جنگ ایران و عراق نیز رقم می‌زند و زندگی را برای آنها و خانواده‌هایشان دشوارتر از آنچه که هست می‌کند.

سال گذشته خبر مرگ دلخراش دو برادر جوان و نوجوان کولبر به نام آزاد و فرهاد خسروی و تصاویر دردناک جسد یخ‌زده فرهاد هم بسیاری از کاربران فضای مجازی را به واکنش واداشت و این سوال را در بین مردم مطرح که آیا راهی برای پایان دادن به این مصیبت‌های دائمی وجود ندارد؟

چگونگی اوج‌گیری هشتگ «کولبر نکشید» در توئیتر

کولبران در مرزهای غربی

یکی از طولانی‌ترین و مهمترین مرزهای ایران با کشور عراق است که از استان خوزستان شروع و استان‌های ایلام، کرمانشاه، کردستان و آذربایجان غربی را شامل می‌شود.

استان کرمانشاه با ۳۷۱ کیلومتر مرز و داشتن سه مرز رسمی پرویزخان، خسروی و سومار و پنج بازارچه مرزی یکی از استان‌های مهم در میان همسایگان با کشور عراق در ارتباط با تجارت و بازرگانی است و براساس آمارهای اتاق بازرگانی این استان حدود یک هزار و ۲۰۰ نفر دارای کارت تجارت هستند که می‌توانند کالاهای خود را از مبادی قانونی وارد کنند.

اما با توجه به بیکاری گسترده در این منطقه و از بین رفتن زمین‌های کشاورزی به دلیل جنگ، بسیاری از مردم در این مناطق با مشکلات اقتصادی فراوانی دست و پنجه نرم می‌کنند و قادر به دریافت کارت تجارت برای مبادلات رسمی نیستند به همین دلیل در این مناطق بخشی از مرزنشینان برای تامین معیشت و درآمد خود از مرزهای غیررسمی اقدام به حمل بار به روی کول یا به اصطلاح رایج «کولبری» برای افراد صاحب سرمایه می‌کنند که در اصطلاح قاچاق محسوب می‌شود.گرچه بر اساس آمار این میزان تنها نیم تا یک درصد واردات غیرمجاز کشور را تشکیل می‌دهد.

چگونگی اوج‌گیری هشتگ «کولبر نکشید» در توئیتر

وجود ۸۰ تا ۱۷۰ هزار کولبر در ۴ استان

اگرچه آمار دقیقی از تعداد کولبران در دست نیست و در طول ماه‌های سال این تعداد افزایش یا کاهش می‌یابد، اما به صورت تخمینی می‌توان گفت که در چهار استان؛ آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه و ایلام بین ۸۰ تا ۱۷۰ هزار نفر اقدام به کولبری می‌کنند.

کولبران در این چهار استان اجناسی را بر روی دوش خود از نقاط صفر مرزی با کشور عراق به داخل ایران حمل می‌کنند و طی چهار تا پنج ساعت برای حمل بار چیزی حدود ۱۵ کیلومتر مسیر کوهستانی را در می‌نوردند و در ازای آن پولی از صاحب بار دریافت می‌کنند. این کولبران مجبورند از نقاط سخت‌گذر و میانبری عبور کنند که هم زودتر به مقصد برسند و هم از دید ماموران مرزی پنهان بمانند.

اگرچه نوع، وزن و حجم بار در نرخ کرایه کولبران موثر است، اما به طور متوسط هر کولبر به ازای هر کیلوگرم بار ۱۵ هزار تومان دریافت می‌کند. یعنی به طور متوسط اگر کولبری ۵۰ کیلوگرم بار با خود حمل کند ۷۵۰ هزار تومان درآمد به دست می‌آورد.

یک کول‌بر برای به دست آوردن سه میلیون تومان باید ۲۰۰ کیلوگرم بار را حمل و ۷۵ کیلومتر نیز پیاده‌روی کند. این در حالی است اغلب کولبران ۳۰ تا ۴۰ درصد درآمد شان را هزینه رفت و آمد و کرایه می‌کنند.

چگونگی اوج‌گیری هشتگ «کولبر نکشید» در توئیتر

راهکارهای قانونی

در سال‌های گذشته برای جلوگیری از خطراتی که مرزنشینان غربی را تهدید و امرار معاش آنها را با سختی‌های فراوانی روبرو کرده است، پیشنهادات مختلفی مطرح شده که از جمله آن منع تیراندازی به کولبران بود که از سوی مجلس گذشته مطرح شد.

دی ماه سال گذشته نماینده مردم پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی گفت که طرح ممنوعیت شلیک مستقیم به کولبران که به صورت دو فوریتی مطرح شده است. دو فوریتی که هیچ گاه خبری در مورد تصویب نهایی آن منتشر نشد. رسول خضری به ایسنا گفته بود: «کولبران ناچار به حمل اجناس برای کسب درآمد آن هم در محیط‌های کوهستانی و پرخطر هستند و به دلیل نبود کارگاه‌ها، کارخانجات و زیرساخت‌های اشتغالزا آنها ناچارند بار سنگینی را از کوه‌های صعب العبور در هنگام بارندگی و شرایط نامساعد جوی به دوش بکشند».

مرگ و گاهی معلولیت‌های شدید کولبران نه تنها با گلوله‌های نیروهای مرزبانی، که از رهگذر راه‌های صعب‌العبور، سقوط بهمن، سقوط صخره و برف و یخبندان و حتی مین‌های به جا مانده از جنگ ایران و عراق رقم می‌خورد و زندگی را برای خانواده‌هایشان دشوارتر از آنچه که هست می‌کند

این نماینده به تازگی مورد عاقبت طرح دوفوریتی در مورد ممنوعیت شلیک مستقیم به کولبران گفت: «به منظور جلوگیری از کشته و زخمی شدن آنها برای تامین معیشت حداقلی خانواده و به منظور پیشگیری از تیراندازی غیرضرور طرحی را با قید دو فوریت تهیه کرده بودیم که در نوبت بررسی طرح‌های دوفوریتی در مجلس قرار داشت. با رایزنی صورت گرفته با برخی از همکاران مقرر شد این طرح دوفوریتی در دستور کار مجلس قرار گیرد. اما با پایان مجلس دهم این طرح هم فراموشی سپرده شده است».

مقابله با پدیده کولبری

اما در پی مرگ دو کولبر در مرزهای غربی کشور با شلیک گلوله نیروهای مرزبانی، این بحث بار دیگر مطرح شد که باید جلو پدیده مرگ کولبران با راهکارهای مختلف گرفته شود. عبدالکریم حسین‌زاده نماینده سابق نقده و اشنویه از راه‌های مقابله با پدیده کولبری در همین طوفان توییتری اخیر چنین نوشت: «راه حل، مقابله با کولبری است نه کولبران».

او در این توییت «توزیع عادلانه قدرت و ثروت در کشور، تبعیض مثبت برای آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه و سیستان و بلوچستان، غیرامنیتی و تجاری کردن مرزهای این استان‌ها، سرمایه‌گذاری در استان‌های مرزی بر اساس ظرفیت آنها و حذف نگاه غیرخودی به اقوام، مذاهب و ادیان در این استان‌ها» را از راهکارهای مقابله با این پدیده عنوان کرد.

عبدالکریم حسین‌زاده نماینده مردم نقده و اشنویه در مجلس دهم با بیان اینکه کولبری پدیده‌ای تازه نیست و بیش از ۳، ۴ دهه است که شاهد پدیده کولبری در کشور هستیم به رویدا ۲۴ گفت: «بعد از گذشت چند دهه ما هنوز نخواسته‌ایم این موضوع را حل کنیم. شاید بتوان پذیرفت که طی چند سال نتوانسته‌ایم مشکل را حل کنیم، اما طی چند دهه می‌شد مشکل را حل کرد پس نخواسته‌ایم مساله را حل کنیم».

در پی مرگ دو کولبر در مرزهای غربی کشور با شلیک گلوله نیروهای مرزبانی، این بحث بار دیگر مطرح شد که باید جلو پدیده مرگ کولبران با راهکارهای مختلف گرفته شود

وی ادامه داد: «اگر بخواهیم مساله را حل کنیم یک بار طی یک برنامه مشخص کوتاه مدت، میان مدت یا بلند مدت آن را حل می‌کردیم. تا کنون ۶ برنامه توسعه ۵ ساله در کشور تدوین و اجرا شده است. می‌توانستیم مساله حذف و حل مشکل کولبری را نیز در یک برنامه گنجانده و سال آغاز و پایان آن و میزان سرمایه لازم را نیز مشخص می‌کردیم تا این پدیده حل شود».

رئیس فراکسیون حقوق شهروندی مجلس دهم با اشاره به اینکه در مناطق مرزی دو تعبیر متفاوت از کولبری وجود دارد، گفت: «برخی واژه کولبری را کنار واژه قاچاقچی می‌گذارند. در حالی که اینگونه نیست و کولبری راهی برای امرار معاش در برخی مناطق مرزی کشور است. مردم چاره‌ای ندارند جز اینکه از مفری که برایشان ایجاد شده است استفاده کرده و درآمدزایی کنند تا بتوانند حداقل‌های زندگی خود را تامین کنند. شرایط کولبران به‌گونه‌ای است که اگر در کوهستان جان خود را از دست ندهند، یا قربانی مین شده و دچار مصدومیت می‌شوند یا جان می‌بازند یا اینکه به آن‌ها شلیک می‌شود. این واقعیات موجود در این مرزهاست».

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      چ زجری میکشد بنده گان خدا .بخدا گناه دارن نکشید این عزیزان رو

      پاسخ ها

      • بی نام

        خدانگذرازاونایی که به سوی این بندهای خداتیراندازی میکنندشرم کنید

    • بدون نام

      دولت بي كفايت

      پاسخ ها

      • ******* shanjani ******

        ... چرا باید به سوی کولبران زحمتکش تیر اندازی شود..و به سوی دزدان و اختلاسگران بیت المال نه..؟

    • بدون نام

      خدا نگذره ازتون
      خدا نابودتون کنه ، چکار مردم بینوا دارید؟

    • بدون نام

      پیش خدامسئولیداین بندگان خداباسختی گذران مکننداگرخودشما بدونه هیچ وسیله همراه دست خالی دویست مترجاهائی که این عزیزان با بارسنگین میرن شما برید جایزه مگیری ولی این بندهگان خدا ازسرنا چاری این راهو میرن خداقوت خداخافظتون آمین

      پاسخ ها

      • بدون نام

        به همین موضوع فکرمیکردم...چقدرفقرونیازمندی بیدادمیکنه که ادمی مجبوربشه بابارسنگین ازکوهستان صعب العبور که راهرفتن توش دشواره ردمیشن..افسرده شدیم ازبس هرروزخبرهای بدوبدبختی وگرونی واختلاص و.....شنیدیم

    • بدون نام

      نه تنها کولبران درمعرض خطر هستند بلکه مناطق جنوب هم همین وضعیت دارند افرادی که با لنج وسایل برقی و نوشابه های خارجی و مواد غذایی با خودشان می آورند ودر بنادر مغازه وانبارهایی دارند که اونجا تخلیه میشه و دراین رهگذر افرادی هستند که این وسایل توسط ماشینهای شخصی جهت فروش به شهرها و روستاهای همجوار منتقل میکنند که بیشتر مواقع با نیروهای انتظامی برخورد میکنند و با شلیک گلوله مواجه میشوند و چه بسیار جوانانی که در این مسیرها جان خودشان را از دست میدهند
      اگر اینها قاچاق هست چرا نیروی انتظامی هنگام تخلیه از لنج جلو اینها نمیگیره یا چرا این مغازه ها پلمپ نمیشه و فقط زورشان سر یه جوان بدبخت خالی میکنند

    • بدون نام

      مردم ایران چی بود چی شده

    • بدون نام

      اگه جلو پولبرا میگرفتن حالا کولبر نداشتیم

    • صمد...

      به پول برها هم از پشت شلیک کنید.

    • بدون نام

      دزدی چپاول غارت اگر نبود کولبری وجود نداشت

    • ف

      ههرروز اخبار ازاختلاس جدید خبر میده اما هیچکس حرفی نمیزنه فقط زورشون به بدبخت بیچارها میرسه

    • شهر خرم .ح.ب

      کولبری درشان مردم ایران نیست کولبری سخت است وبرای انسان نیست و دولت هر چه زودت باید فکر اساسی و منطقی برای ان مناطق به سرانجام برساند پس دولت امیدو تدبیر چرا نشسته و کاری برای این ملت زجر کشیده انجام نمی دهد

    • بدون نام

      اگر پایه های اقتصادی درست بود اگر کار و درآمد مکفی وجود داشت کولبری نبود و تقاضایی برای این کار نبود

    • بدون نام

      کولبری یک اعتیاد اقتصادی است و ریشه مهارت جویی را می خشکاند.

    • بدون نام

      باید اثر انگشت و مشخصات کامل این کولبر ها رو کنترل کرد که هم کولبرها از نون خوردن نیوفتن و هم مانع ورود تروریست ها با نام کوله بر به کشور شود

    • بدون نام

      انهای که این عزیزان زحمت کش را بکشند قاتل هستند گولبری نکنند بروند دزدی کنند

    • بدون نام

      الهی بمیرم براتون مگه حیوانن

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج