۱۱۲۴۲۹۳
۲۱ نظر
۵۰۳۴
۲۱ نظر
۵۰۳۴
پ

پایان تراژیک جستجوگر ایرانی؛ «یوز» شکست خورد

بعد از حدود ۷ سال، جستجوگر ایرانی یوز غیرفعال شده، این جستجوگر بومی که این روز‌ها در دسترس نیست، چه راهی را پیموده و برای آن چقدر هزینه شده است؟

روزنامه خراسان: بعد از حدود ۷ سال، جست و جوگر ایرانی یوز غیر فعال شده، این جست و جوگر بومی که این روز‌ها در دسترس نیست، چه راهی را پیموده و برای آن چقدر هزینه شده است؟ موتور جست وجوی بومی یوز که حدود هفت سال از شروع فعالیتش می‌گذرد، احتمالا دیگر به کار ادامه نخواهد داد. هرچند ممکن است تا به حال سری به آدرس این موتور جست و جوگر ایرانی نزده باشید، اما اگر در روز‌های اخیر به آن مراجعه کرده باشید یا حتی برای کنجکاوی امروز به آدرس موتور جست‌وجوی بومی یوز سری بزنید با هیچ تصویری مواجه نمی‌شوید و خطای ۵۰۲ به نمایش در می‌آید و به نظر می‌رسد این موتور جست‌وجوی بومی بعد از حدود هفت سال کار بازنشسته شده است.

پایان تراژیک جستجوگر ایرانی؛ «یوز» شکست خورد

البته گزارش‌ها نشان می‌دهد که حتی در زمانی که این جست و جوگر فعال بوده، اقبالی از آن نشده است و این روز‌ها دیگر حتی برای دوستداران موتور‌های جست و جوگر ایرانی هم قابل دسترس نیست و هیچ سرویسی به کاربران ارائه نمی‌کند. مشاهدات عینی نشان می‌دهد که این روند چند روزی است که ادامه داشته و باید دید قصد احیای آن توسط تیم توسعه دهنده وجود دارد یا خیر، هرچند که شاید چنین تصمیمی بعید به نظر برسد. با این حال در ادامه درباره جست و جوگر‌های ایرانی از جمله یوز و دلایل پایان تلخش بیشتر نوشته ایم.

تولد یوز در سال ۹۳

نسخه آزمایشگاهی یوز به عنوان اولین موتور جست وجوی ایرانی از سال ۸۸ با پوشش ۲۰ میلیون صفحه منحصر به فرد ارائه و سرانجام در بهمن ۹۳ با پوشش یک میلیارد صفحه، به طور رسمی افتتاح شد و متعلق به یک شرکت خصوصی به نام داده پردازان شید اندیش است که با حمایت سازمان فناوری اطلاعات ایران راه‌اندازی شد. در آن زمان اعلام شد یکی از اهداف راه‌اندازی موتور جست‌وجوی بومی یوز «جلوگیری از هدر رفت سرمایه‌های ملی» است. محمود واعظی وزیر وقت ارتباطات هم در حاشیه رونمایی از این موتور جست وجو گفته بود: «ارائه خدمات به کشور‌های منطقه و همسایه همچون افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان از جمله اهداف راه اندازی جست وجوگر بومی یوز است.»

پایان تراژیک جستجوگر ایرانی؛ «یوز» شکست خورد

تجهیزات و قدرت یوز

آن طور که در سایت شورای عالی فضای مجازی درباره موتور جست‌وجوی یوز نوشته شده، این پلتفرم ۲۰۰ سرور داشته و چهار میلیارد صفحه را پوشش داده است. نکته مهم‌تر این که بر اساس جدول منتشر شده توسط مرکز ملی فضای مجازی، این موتور جست‌وجو توانایی سه میلیون پرس و جو در روز را داشته و از ۲۰۰ هزار بازدید روزانه برخوردار بوده است.

وضعیت کنونی صفحه ویکی‌پدیای این موتور جست‌وجوی بومی نیز مدتی است که به غیرفعال تغییر حالت داده است. حال باید دید سرنوشت این موتور جست‌وجو چه خواهد بود و آیا خبری به شکل رسمی در خصوص پایان یا ادامه فعالیت آن منتشر خواهد شد یا خیر.

پایان تراژیک جستجوگر ایرانی؛ «یوز» شکست خورد

ناکارآمدی جست و جوگر‌های بومی

در قطعی اینترنت جهانی یکی از نرم‌افزار‌های پایه که روی بستر شبکه ملی اطلاعات قرار دارد و باید بتواند در چنین شرایطی به مردم سرویس ارائه دهد، موتور جست‌وجوی ملی است، اما در مدت ۱۰ روزه قطعی اینترنت جهانی در سال ۹۸، موتور‌های جست‌وجوی ملی از جمله پارسی جو و یوز وقتی با افزایش ناگهانی حدود ۲۰۰ برابری کاربران مواجه شدند، نتوانستند پاسخ گوی این خیل عظیم باشند که پیش از این از موتور‌های جست‌وجوی خارجی مانند گوگل، بینگ و... استفاده می‌کردند.

پایان تراژیک جستجوگر ایرانی؛ «یوز» شکست خورد

همان زمان سیدابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی درباره تکلیف وضعیت موتور‌های جست‌وجو گفته بود: «پروژه جست و جوگر‌های ایرانی مسئولیت وزارت ارتباطات است و باید مسئولیت بپذیرند. آن‌ها گفته بودند از پروژه‌های تحقیقاتی در موتور جست‌وجو حمایت می‌کنیم، اما این که این ابزار بتواند کلیت نیاز مردم را تامین کند، اتفاق نیفتاد و در حادثه قطعی اینترنت شاهد بودیم مردم نمی‌توانستند آدرس داروخانه، بلیت پرواز، بانک و فرودگاه را پیدا کنند.» این درحالی است که مسئولان وزارت ارتباطات هم توپ را به زمین دیگری می‌اندازند.

برای یوز چقدر هزینه شد؟

یکی از سوالاتی که معمولا در هنگام شکست پروژه‌های این چنینی به ذهن می‌رسد این است که در کنار وقت و انرژی که پای کار گذاشته شد، آن پروژه چقدر هزینه داشته است. «برات قنبری» معاون سابق برنامه‌ریزی وزارت ارتباطات در مراسم رونمایی از یوز اعلام کرد که هفت میلیارد تومان (سال ۹۳) صرف هزینه توسعه و راه‌اندازی موتور جست‌وجوی بومی یوز شده است.

پایان تراژیک جستجوگر ایرانی؛ «یوز» شکست خورد

محمود واعظی وزیر وقت ارتباطات هم در حاشیه رونمایی از این موتور جست وجو گفته بود: «حمایت‌های زیادی از شرکت‌های ارائه کننده جست وجوگر‌های داخلی می‌شود. امسال ۹۰ میلیارد تومان هزینه کردیم و سال آینده نیز در این زمینه ۱۲۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری خواهیم کرد.» البته باید این نکته را هم یادآوری کنیم که سال ۹۳ قیمت دلار بین ۳۱۰۰ تا ۳۵۰۰ تومان بوده است و این یعنی در همان موقع حدود دو میلیون دلار برای این جست و جوگر هزینه شده است.

دیگر پروژه‌های مشابه که خاموش شدند

همزمان با جست و جو گر یوز، جست و جوگر‌های دیگری هم متولد شدند که می‌توان به پارسی جو، سلام، پاریسک، گرگر و... اشاره کرد و البته احتمالا بسیاری از شما برای اولین بار نام آن‌ها را می‌شنوید و از آن‌ها استفاده هم نکرده اید. به جز این باید به سرنوشت پیام رسان بیسفون که سال ۹۱ متولد شد و سال ۹۷ جزو یکی از سه پیام رسانی بود که وام پنج میلیارد تومانی گرفت هم اشاره کرد. در حالی که این پیام رسان سال ۹۴ بیش از دو میلیون کاربر داشت، سال ۹۹ بعد از هشت سال، به کار خود پایان داد و سرورهایش را خاموش کرد.

به جز این باید به شبکه اجتماعی لنزور که عکس محور بود و قرار بود شبیه اینستاگرام باشد هم اشاره کنیم که سال ۹۱ شروع به کار کرد و وام پنج میلیاردی هم گرفت و مرداد ۹۹ هم به کار خود پایان داد. به اعتقاد برخی از کارشناسان، نگاهی به سرنوشت این پروژه‌ها نشان می‌دهد تا زمانی که این پروژه‌ها روی پای خودشان بودند با موفقیت به کار خود ادامه می‌دادند و معمولا بعد از دریافت وام‌های کلان رفته رفته رو به افول گذاشتند که باید برای آن فکری کرد و دلایل این افول و البته پایان‌های تلخ و تراژیک شان را بررسی کرد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      من خودم توی جستجوگر سلام مینوشتم «آ»اونم گیر میکرد و میگفت جستجوی خود را به صورت کلی تر بنویسید:/

      پاسخ ها

      • احمد

        یه قدم جلوتر از کار شما
        باید بپرسیم اصلا چه دلیلی داره گوگل به این خوبی ما خودمونو بندازیم وسط
        خب پول پخش میکنن

      • بدون نام

        یه پولی گرفته بودن و اینا را وصل کرده بودن به گوگل که بره سرچ اون را بیاره نشون بده مسئولان را گول بزنن و پول بگیرن فقط که موفق هم بودن در پول گرفتن
        عملا فقط ظاهرش چیز دیگری بود باطنش گرفتن نتایج سایر موتورهای سرچ بود

    • بدون نام

      همین ک لوگو و صفحه اولش تقلید گوگل بود معلوم بود به درد نمیخوره

      پاسخ ها

      • بدون نام

        خخخخ به امید شکست همه شرق گداها

      • بدون نام

        و همین طور به امید شکست غرب گداها

    • بدون نام

      من موندم اگر یاهو یا گوگل نبود اینا از کجا میتونستن یه ایده به ذهنشون بیاد که می تونیم چیزی اختراع کنیم که با یه سرچ همه چیز بیاد؟ البته بماند اینکه قابلیتاش و لوگوش کپی گوگله

      پاسخ ها

      • بدون نام

        مرحبا.دقیقا.البته جست و جوگرهای دیگه مثل بینگ و کوکو هم بعد از یاهو و گوگل اومدن و اگر قرار باشه ایرانی ها رو به این علت کوبید،بینگ و کوکو هم شامل میشن

    • بدون نام

      سرور چینی مهندسا روسی پول مفت ایرانی در حالی که مردم از گرسنگی می میرن خوش نشین ها نشستن و به فکر فیلتر بیشتر هستند ....

    • م

      سال نود و هشت وقتی اینترنت بین المللی خاموش شد هیچکدوم هیچ صفحه ای رو بالا نیاوردن بنظرم کلا این ها وصل بودن به سرورهای گوگل
      بهتره نفرات رو دادگاهی کنند این همه پول چی شد

      پاسخ ها

      • بدون نام

        دقیقا اینارو بهونه کردن پول هاپولی کنن

    • بدون نام

      من میگم گوگلو فیلتر نمیکنن چون همه اینا به سرورای گوگل وصلن و این همه سرور هم که میگه پولشونو خودشون هاپولی کردن

    • بدون نام

      چرا من حتی اسمشم نشنیده بودم

    • بهمن

      تأسف برای این وضعیت

    • بدون نام

      این به اصطلاح پروژه ها همه در راستای هدف قطع اینترنت بین الملل و اینترنت ملی بوده است که خوشبختانه شکست خورده است

    • بدون نام

      اصولگرا ضایع شدن باز خخخخ

    • بدون نام

      اعتبار نداشت کسی اعتماد نداشت بهش

    • بدون نام

      ادعاشون هم میشه غرور اعتماد به سقف کاذب دارن برای بستن اپ ها جالبه

      پاسخ ها

      • بدون نام

        حالا کجاشو دیدی صبر داشته باش خخخخ

    • سعید

      من خودم فقط گوگل رو میشناسم. یعنی: جستجو مساویست با گوگل. به همین راحتی
      تا وقتی بهترین هست، چرا رو بیاریم به این پروژه های نصفه و نیمه که هدفشون هم قطع ارتباط از دنیای خارج هست :))

    • بدون نام

      برید ببینید چه پول هایی تو این شرکت های به اصطلاح دانش بنیان هدر. میشه و یه سری افراد یه شبه ره صد ساله میرن

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج