۱۱۵۱۸۵۳
۶۱ نظر
۵۴۲۴
۶۱ نظر
۵۴۲۴
پ

بالاخره مهاجرت کنیم، خوبه؟ یا بمونیم وطن؟

«اگر کسی اعتقاد ندارد جمع کند و از ایران برود. برود همانجایی که آن رفاه و آن مدل‌های زندگی را دارد.» این جملات را یادتان هست؟

روزنامه همدلی : «اگر کسی اعتقاد ندارد جمع کند و از ایران برود. برود همانجایی که آن رفاه و آن مدل‌های زندگی را دارد.» این جملات را یادتان هست؟ یک سال و نیم پیش زینب ابوطالبی مجری شبکه افق صداوسیما در سخنان عجیب افرادی را که مثل خود فکر نمی‌کردند دعوت کرد که چمدان‌شان را ببندند و از کشور بروند.

بالاخره مهاجرت کنیم، خوبه؟ یا بمونیم وطن؟

سخنان او ابتدا با واکنش‌هایی روبه‌رو شد، اما آمار‌ها و اظهارات مقامات مسئول نشان می‌دهد باوجود آنکه اظهارات ابوطالبی مالکانه بیان شده بود، اما در حال اجابت است. یکشنبه هفته جاری بود که محمد میرزابیگی، رئیس کل سازمان نظام پرستاری ایران از افزایش مهاجرت پرستاران ایرانی به خارج از کشور خبر داد و پس از او یوسف رحیمی، عضو شورای‌عالی سازمان نظام پرستاری اعلام کرد که میزان مهاجرت پرستاران در سال به بیش از ۱۵۰۰ نفر رسیده است.

این آمار در حالی مطرح شده که به گفته رحیمی، در گذشته مهاجرت پرستاران بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ نفر بود. رقم اعلام شده برای مهاجرت پزشکان هم که از سوی نظام پزشکی اعلام شده حاکی از مهاجرت سه هزار پزشک در طی ۱۰ ماه است. اما مسئله مهاجرت از ایران را نمی‌توان فقط به پزشک و پرستار محدود کرد. نمود تقاضا برای مهاجرت را می‌شد در قاب المپیک توکیو مشاهده کرد که در آن تعدادی از ورزشکاران بنام ایرانی زیر پرچم سایر کشور‌ها به رقابت پرداختند.

برای نزدیک شدن به موضوع مهاجرت،ما با چندین تن که هرکدام به طریقی با مقوله مهاجرت دست به گریبان بوده‌اند، گفتگو کرده ایم. این افراد را می‌توان در چند گروه، دسته‌بندی کرد: افرادی که قصد مهاجرت دارند، افرادی که مهاجرت کرده‌اند و همچنین افرادی که قصد مهاجرت ندارند. در ادامه نگاهی به دیدگاه‌های این افراد خواهیم انداخت.

به خاطر فرزندانم می‌روم

مانلی، زنی ۳۸ ساله و مادر دو کودک است. او هم در گروه افرادی قرار دارد که پروژه مهاجرت را دنبال می‌کند و هم قبلا مهاجرت را تجربه کرده است.مانلی این‌گونه روایت می‌کند: «سال ۸۳ که در ایران فارغ‌التحصیل شدم، هزار یورو که به پول آن زمان کمتر از هزار تومان بود به یک موسسه زبان دادم؛ این موسسه کار مهاجرت هم انجام می‌داد و برایم پذیرشی در دانشگاه لیون گرفت. به‌این‌ترتیب راهی فرانسه شدیم. اما به‌جای نشستن در کلاس‌های فوق‌لیسانس باید به‌ناچار دوباره در کلاس‌های سال سوم لیسانس می‌نشستم.»

او در ادامه به روایت زندگی در پاریس می‌پردازد و می‌گوید: «تقریبا چند ماه اول، به خاطر تخصصی بودن زبان فشار زیادی به من وارد می‌شد. بعد از چند ماه با خودم گفتم دیگر نمی‌توانم ادامه دهم. از یک سمت دشواری درس بود؛ من ترجیح می‌دادم مستقیم سر کلاس‌های فوق‌لیسانس بنشینم. از سوی دیگر هم ناگهان یورو گران شد و این برای من که آنجا کار نمی‌کردم کار را سخت می‌کرد. از سمت دیگر من که تنها فرزند خانواده بودم ناگهان در فضایی افتاده بودم که خودم باید گلیم خود را از آب بیرون بکشم.»

بالاخره مهاجرت کنیم، خوبه؟ یا بمونیم وطن؟

مانلی درباره ماجرای بازگشتش به ایران در سال ۸۷ هم این‌چنین توضیح می‌دهد: «اول از همه دلتنگی خیلی شدید بود و دلیل دوم آن بود که هدفم را گم کردم؛ من رشته‌ام در لیون را ترک کردم و به پاریس نقل‌مکان کردم تا در دانشگاهی در رشته زبان ادامه تحصیل دهم. این کارم اشتباه بود، چراکه باید سال اول دست به این کار می‌زدم. این موضوع باعث شد فشار سنگینی به من وارد شود؛ در زبان آن‌قدر قوی نبودم که زبان تخصصی بخوانم. دلیل سوم هم گران شدن ارز بود که من و خانواده را تحت‌فشار قرار می‌داد. سرزمین اید‌ه‌آل من همیشه کانادا بود و یکی از دلایلم برای رفتن به فرانسه همین بود؛ چون آن زمان فرانسه پلی برای مهاجرت به کانادا بود. با همه این‌ها تاکید می‌کنم که با میل و رضایت کامل قلبی به ایران برگشتم و، چون به هیچ‌کدام از ایده‌آ‌ل‌هایم نرسیده بودم سرسوزنی احساس پشیمانی نداشتم.»

مانلی بعد از بازگشت به ایران، با کوله باری از تجربه زندگی در غرب و تنهایی ازدواج می‌کند. حاصل این ازدواج یک پسر و یک دختر است. سال ۹۳ پسرش به دنیا می‌آید و همین باعث تغییری در فکر او می‌شود. به قول خودش «وقتی پسرم به دنیا آمد، عزم خودم را جزم کردم که دوباره برای مهاجرت اقدام کنم؛ حتی زمانی که باردار بودم دنبال آن بودم که فرزندم در ایران به دنیا نیاید. اما شرایط مالی این امکان را فراهم نمی‌کرد.

به‌این‌ترتیب از یک‌سالگی پسرم دوباره تصمیم به مهاجرت گرفتم، حتی دنبال پذیرش دانشجویی بودم، اما، چون شرایط دانشگاه‌ها نسبت به قبل خیلی تغییر کرده بود و دیگر امکان پذیرش گرفتن به آن آسانی نبود.»او که چندین سال است رویای رفتن به کانادا را در سر دارد، ادامه می‌دهد: «برای من مهم بود که پسرم اینجا به مدرسه نرود. دو سال پیش هم که دخترم به دنیا آمد مهاجرت را با شدت بیشتری دنبال کردم؛ طوری که داروندارم را برای پرداخت هزینه قرارداد با یک شرکت مهاجرتی به پول تبدیل کردم. اما متاسفانه به‌محض آنکه این قرارداد را بستیم با پاندمی کرونا روبه‌رو شدیم و همه سفارتخانه‌ها تعطیل شدند. به‌این‌ترتیب من از خط قرمزم عبور کردم و پسرم کلاس اول را گذراند. اما حالا امیدوارم بتوانیم نهایتا تا دو سال آینده مهاجرت کنیم.»

هرجا بروی آسمان همین رنگ است

محمد سادات هندی ۳۴ ساله و فوق لیسانس مطالعات فرهنگی دارد و می‌گوید جزو آن‌هایی است که ابدا به مهاجرت فکر نمی‌کنند. می‌گوید: «مهاجرت یک مسئله وجودی است؛ تصور نمی‌کنم بین جغرافیایی که در آن زندگی می‌کنم با جای دیگر تفاوتی وجود باشد و به قول معروف آسمان هرجا که بروی یکرنگ است. البته متوجهم و واضح است که سطح رفاه در کشور‌های مختلف فرق می‌کند و ایران با کشور‌های اروپایی یا آمریکای شمالی فرق دارد. اما به نظر من مسئله، مسئله رنج بودن در جهان است. این‌که انسان با خود و جهان خود مرتب درگیر است. هرچند که در یک شرایط زیستی و رفاهی مناسب باشد.»

او ادامه می‌دهد که «در کشور دانمارک که یکی از بالاترین شاخص‌های رفاهی دنیا را دارد، نرخ خودکشی هم بالاست. این را می‌توان این‌گونه توضیح داد که رنج بودن در این جهان و چیز‌هایی که روح انسان را جریحه‌دار می‌کند باعث می‌شود انسان نتواند با پیرامون خود کنار بیاید، فقط عوض کردن محل جغرافیا برای رسیدن به رفاه بیشتر علاج اصلی نیست. مسئله دیگر هم تعلق خاطر است.

بالاخره مهاجرت کنیم، خوبه؟ یا بمونیم وطن؟

احساس می‌کنم در جایی که دوستان و آشنایان همزبان هستند و من کنار آن‌ها می‌توانم تا حد زیادی خودم باشم و احساسات و درونیات خود را به‌واسطه این همزبانی و هم سرنوشتی باز هم کمابیش احساس تنهایی دارم و به نظرم به طریق اولی بودن در جغرافیا و واحد سرزمینی دیگر این عدم مفاهمه را تشدید می‌کند. هر چقدر هم که بتوانید مثل یک آدم بومی به زبان یک کشور دیگر در آنجا صحبت کنید باز هم درنهایت وقتی زبان مادری شما نیست نمی‌توانید کیفیت دقیق وجودی را در یک مکالمه به دیگری منتقل کنید و این قطعا به‌تن‌هایی شما اضافه می‌کند و این برای من دردناک است.»

زاویه دید دیگر محمد، سیاسی است. او این‌گونه روایت می‌کند که «دوست دارم در جایی زندگی کنم که در آنجا حق آب و گل داشته باشم و به همین خاطر مدعی باشم؛ حتی اگر چیزی نصیب من نشود. اما به‌واسطه این‌که اینجا سرزمین آب و اجدادی من است خودم را از حاکمان طلبکار می‌دانم.

من این عزت‌نفس و غروری را که بابت طلبکار بودن به من دست می‌دهد بیشتر می‌پسندم تا این‌که حتی به کشور دیگری بروم و مرا حتی با احترام پذیرا باشند، اما کماکان این احساس را داشته باشم که دینی به گردنم هست و از امکانات آنجا استفاده می‌کنم. نمی‌خواهم بگویم حالت دوم سرافکندگی است، اما یک احساس پایین بودن سطح غرور به من می‌دهد که ترجیح می‌دهم این‌گونه نباشد.»

با سیم‌کارت ایران نمی‌توانم کار کنم

خشایار صباغ‌زاده، جوانی ۳۳ ساله است که در مشهد زندگی می‌کند. کارش گرافیک، انیمیشن و موشن‌گرافیک است. او درخواست مهاجرت دانشجویی به تورین ایتالیا را داده و به قول خودش آخرین ماه‌های زندگی در ایران را سپری می‌کند. می‌گوید: «کار من گرافیک است؛ شغلم را از طریق اینترنت و سایت‌های خارجی دنبال می‌کنم.

متاسفانه سایت‌های فریلنسر خارجی با ایرانی‌ها کار نمی‌کنند. اگر این سایت‌ها فردی را شناسایی کنند که از ایران به آن‌ها وصل شده است برای او مشکل ایجاد می‌کنند. حتی ممکن است حساب او را ببندند. اما اگر من به‌عنوان یک ایرانی از کشور دیگر و با سیم‌کارت دیگری وصل با این سایت‌ها ارتباط برقرار کنم مشکلی نخواهد بود؛ انگار مشکل فقط جغرافیایی است که ما در آن قرار داریم. از درآمد این‌گونه سایت‌ها هم نمی‌توان گذشت. درآمد آن‌ها معادل یک سال کار کردن من در ایران است.»

بالاخره مهاجرت کنیم، خوبه؟ یا بمونیم وطن؟

خشایار بدون آنکه از او درباره حب وطن و به قول معروف عرق ملی سوال کنیم به این مقوله می‌پردازد و می‌گوید: «هرکسی وطنش را دوست دارد و میل دارد در کشورش و در کنار همه هم‌زبانان خود بماند، پیشرفت کند و آخرسر هم در همین وطن از دنیا برود. اما قطعا بستر پیشرفت درآمد در خارج از مرز‌ها بیشتر از اینجاست. نمی‌گویم که اگر از ایران برویم برای‌مان پول سرازیر می‌شود؛ اتفاقا کسی که می‌خواهد مهاجرت کند حتما باید یک تخصص و مهارت داشته باشد که دست‌کم بتواند پذیرش بگیرد. آدم‌های بی‌سواد یا تنبل که در خارج جایگاهی ندارند. آن‌ها دست‌کم در ایران می‌توانند کاری انجام دهند، اما همین‌که بخواهد به کشور دیگری برود با این‌سوال روبه‌رو می‌شوند که برای کشور مقصد چه سودی دارند.»

از خشایار پرسیدیم «اگرچه شرایطی وجود داشت قید مهاجرت را می‌زدی؟» او پاسخ داد: «اگر یک سری موقعیت‌های مالی و اقتصادی لااقل از سمت سایت‌های خارجی وجود داشت و ما با محدودیت، فیلترینگ و تحریم روبه‌رو نبودیم، زندگی کردن در ایران بهتر بود چراکه درآمد دلاری داشتی و به ریال هم خرج می‌کردی. اما از این بابت که هرچقدر هم که درآمد داشته باشی می‌دانی ممکن است با یک یا چند سیاست همه زحماتت به باد برود. برای همین آدم ترجیح می‌دهد در جایی باثبات زندگی کند. این تصمیمات که اتفاقا تو در گرفتن آن‌ها دخیل نیستی می‌تواند زندگی‌ات را تغییر دهد.»

دغدغه‌ای به نام محدودیت اینترنت

معصومه زمانی دختری ۳۰ ساله است که در ساری زندگی می‌کند؛ هم هفت سال پیش در رشته مهندسی برق از دانشگاه فارغ‌التحصیل شد، تحصیل را به لیسانس بسنده کرد و اکنون علاقه‌اش را که برنامه‌نویسی است دنبال می‌کند. می‌گوید اخیرا به این نتیجه رسیده که مهاجرت کند، اما به‌رغم این تصمیم هنوز اقدامی انجام نداده است. می‌گوید: «همیشه به مهاجرت فکر می‌کردم، اما هیچ‌وقت برای آن اقدام نکرده‌ام؛ یکی از دلایلم این است که مستقل و جدا زندگی کردن برایم ترسناک به نظر می‌رسید. اما بعد از گذشت مدتی که دیدم اوضاع چندان خوب نیست جدی‌تر شده‌ام. مثال دم‌دستی همین اینترنت است که اخیرا به اسم صیانت می‌خواهند آن را از ما بگیرند. بالاخره برای ما یک‌جور عرصه آزادی است. وقتی عرصه تنگ‌تر و تنگ‌تر می‌شود من هم جدی‌تر می‌شوم.

بالاخره مهاجرت کنیم، خوبه؟ یا بمونیم وطن؟

از طرف دیگر کار من برنامه‌نویسی است، یعنی از صبح تا شب به اینترنت نیاز دارم. قطع کردن اینترنت یعنی تنها امید من را هم می‌خواهند از من بگیرند. برای همین فکر نمی‌کنم برای فردی مثل من ماندن جای خوبی باشد.» از معصومه هم پرسیدیم «اگرچه شرایطی اتفاق بیفتد حاضر به ماندن می‌شوی؟» گفت: «اگر این‌سوال را چهار سال پیش پرسیده بودید، می‌گفتم اگر درآمد خوب داشته باشم و وضعیت اقتصادی باثبات باشد که البته در دوره کوتاهی هم وضعیت اقتصادی کمی باثبات بود.

آن موقع مشکلی با ماندن نداشتم. اما الان وقتی می‌بینم از همه لحاظ اوضاع برایمان بدتر و بدتر می‌شود دیگر حاضر نیستم اینجا بمانم، چون اذیت می‌شوم. الان هم فقط در شرایطی حاضر می‌شوم بمانم که اول از همه ثبات اقتصادی و آزادی‌های اجتماعی وجود داشته باشد. اما با شرایطی که الان داریم نمی‌خواهم بمانم. «رفتن» تصمیم قطعی من است.»

بروم غربت چه‌کار کنم؟

محمدحسین ۲۳ ساله، ساکن تهران است، فوق‌دیپلم روابط عمومی دارد و در حال ادامه تحصیل برای گرفتن مدرک لیسانس است. او جزو آن دسته افرادی است که به قول خودش از مهاجرت «خوشش» نمی‌آید. می‌گوید: «اینجا خاک و وطن من است؛ بروم غربت چه‌کار کنم؟ یکی از عوامل دیگر این است که زبان بلد نیستم و یادگرفتن زبان برایم خیلی سخت است. هزینه و مخارج هم به کنار... چقدر باید خرج سفر کنم و بروم جای دیگری هزینه اجاره خانه و خوردوخوراک بدهم؟»

او می‌گوید: «من نه پزشک هستم که بگویم خارج از کشور می‌توانم با مدرکم در یک بیمارستان یا درمانگاه کار کنم و نه مهندس‌ام... یک فرد معمولی‌ام که اگر مهاجرت کنم باید در یک کافه یا رستوران ظرف بشورم یا طی بکشم. نمی‌خواهم به افرادی که این شغل‌ها را دارند توهین کنم بلکه می‌گویم اینجا هم می‌شود این کار‌ها را کرد. من اینجا حداقل یک زندگی آبرومندانه دارم و دوست ندارم چیز‌هایی که دارم را رها کنم و به خاطر یک مقدار آزادی یا... از کشور بروم.»

بالاخره مهاجرت کنیم، خوبه؟ یا بمونیم وطن؟

او ادامه می‌دهد: «خارج از کشور وضع معیشت مردم شاید بهتر باشد یا شاید خیلی راحت‌تر بتوان علایق را دنبال کرد، اما حقیقتا من علاقه چندانی به خارج از کشور ندارم که بگویم آنجا برایم بهتر است.»از او نظرش را درباره افراد مهاجر پرسیدم، گفت: «من قاضی نیستم. هیچ‌کس هم نمی‌تواند فرد دیگری را قضاوت کند. هرکسی به خاطر چیزی می‌رود. بعضی از دوستان من برای داشتن آزادی بیشتر مهاجرت کردند، چون هم‌عقیده با مسائل سیاسی حاکم نبودند. من نمی‌گویم این مملکت گل‌وبلبل است، اما من که یک فرد مذهبی هستم با حجاب و ... مشکلی ندارم، بلکه اتفاقا با شرایط کنونی ایران سازگارترم تا این‌که بخواهم تن به مهاجرت بدهم.»

برای رفاه شغلی و آرامش خاطر آمدم

رویا دختری ۳۳ ساله است که یک سالی می‌شود که ایران را به مقصد ترکیه ترک کرده است. اما هدف‌های اولیه‌اش برای مهاجرت استرالیا و عمان بودند. او انگیزه و علت مهاجرتش را این‌گونه شرح می‌دهد: «احساس می‌کردم با توجه به شنیده‌ها و تحقیقات میدانی، این دو مقصد آرامش شغلی و مالی برای من ایجاد خواهند کرد، اما به هیچ‌کدام نرسیدم. مقصدی بعدی‌ام اربیل بود؛ آنجا یک موقعیت کاری داشتم. در ایران شاغل بودم و کارم را هم دوست داشتم، اما رضایت شغلی به معنی احترام کافی از سوی اطرافیان و همچنین درآمد کافی نداشتم. پدرم فوت کرده بود و احساس می‌کردم اگر آن موقع در ایران زندگی نمی‌کرد از دنیا نمی‌رفت.»

بالاخره مهاجرت کنیم، خوبه؟ یا بمونیم وطن؟

او به پاندمی کرونا اشاره می‌کند و می‌گوید: «بعد از کرونا دیگر شغل نداشتم و از نظر شغلی، مالی و روحی در مرحله صفر قرار گرفتم. وقتی با این پیشنهاد روبه‌رو شدم که در ترکیه محل زندگی‌ام تامین می‌شود و من سریع قبول کردم؛ چون درهرصورت چه در ایران می‌ماندم چه به‌جای دیگری می‌رفتم باید از صفر شروع می‌کردم. پس بهتر دیدم صفر را از جای دیگری امتحان کنم. با خودم فکر می‌کردم اگر جواب نگرفتم دوباره به ایران برمی‌گردم و از صفر شروع می‌کنم.»

او، اما درباره تصویر واقعی از زندگی در این کشور می‌گوید: «تصورم شبیه واقعیت نبود؛ من آمده بودم روی جدیدی از زندگی را ببینم، اما فضا خیلی با ایران تفاوت ندارد. در ترکیه یک خارجی هستم، مثل سایر ایرانی‌ها؛ با پست‌ترین شغل‌ها و کمترین حقوق شروع کردم. چیزی که اینجا زیاد می‌دیدم این بود که خیلی‌ها چه با علم و دانش زیاد چه بدون آن در مشاوره املاک کار می‌کنند، کار سالمی ندارند یا شغل‌هایی دارند که راحت بیمه نمی‌شوند یا مورد احترام نیستند.

می‌توانم بگویم ۹۰ درصد آنچه از این‌سو و آن‌سو می‌شنویم چیزی بیشتر از یک «شو» نیست. خیلی‌ها می‌خواهند بگویند ما اینجا حال بهتری داریم. برای من هم هزار بار پیش آمده که بخواهم برگردم، اما بار‌ها در برابر میل خودم مقاومت کرده‌ام و به خودم گفته‌ام حالا که آمدی باید بمانی. بعدازاین مقاومت‌ها، دوام آوردم و وضعیتم بهتر شد. اما این زندگی برای همه‌کسانی که به اینجا می‌آیند وجود ندارد. بسیاری از آن‌ها اینجا قاچاقی زندگی می‌کنند.»

او ادامه می‌دهد: «درست است که من اینجا حداقلی از حقوق را دارم و خودم از این‌که می‌بینم خارجی هستم، اما به من احترام گذاشته می‌شود یا می‌توانم واکسن فایزر بزنم تعجب می‌کنم، اما خارجی‌ها فقط می‌توانند وارد شغل‌های محدودی شوند، مگر آنکه اروپایی باشند و استخدام شوند. با این حال همین‌جا دخل و خرجم با هم جور در می‌آید.»

او در پاسخ به این‌که اگر زمان به عقب برگردد چه می‌کنی؟ می‌گوید: «همین‌جا برای من جای مناسبی است. نمی‌گویم شغلی که الان پیدا کردم عالی است، اما همین مرا راضی می‌کند حداقل می‌توانم بگویم در اینجا آرامش فکری دارم.»

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • م.الف.

      برای رفتن هم باید پولدار باشی،بدون پول بری الکی خودت رو گرفتار می‌کنی

      پاسخ ها

      • بدون نام

        جالبه اونوقت افغانیا رو مسخره میکنیم که چرا نمیرن کشورشون، یا چرا از هواپیما آویزون شدن!!!
        حالا خوبه اینجا جنگ نیست والا به مراتب از اونا بدتر هستیم

      • بدون نام

        غربزده ها هر چی برن بهتره ولی اکثرشون رو هیچ جا نمی خواد خخخخ

      • بدون نام

        خیلیها میرن و پشیمون میشن ولی چون اونجا رو برای خودشون بهشت تصور کردند و پیه همه چی رو برای مهاجرت به تنشون مالیدند اینه که همش از گل و بلبلی اونجا میگن خودسانسوری می کنند

      • بدون نام

        اول از همه زبان کشور مقصد را باید یاد گرفت منم شخصا دوست دارم برم اونجا برای کار و پس انداز پول که بیارم ایران و کشورمو دوست دارم

      • بدون نام

        دقیقا بی پول نمیشه تو خود ایران هم به نظرم آدم تو استان خودش بمونه بهتر از مهاجرته حتی برای سفر آخرهفته هم مسافرت به مناطق طبیعی ایران بهتر از خارجه

      • مریم

        کسی ک اونقدر پول داره ک بره همینجا هم واسش خوبه.
        با این ارزش پولی ک واسمون ساختن ، چطور باید هزینه مهاجرت جور کنیم .
        ما محکومیم ب زندگی توو این جهنم....

    • امید

      امیدی به آینده این کشور نیست در هیچ زمینه ای نه مالی نه شغلی نه دینی نه مذهبی
      همه راه هارو بستن
      بنده اگر امکاناتشو داشتم یک لحظه اینجا نمی موندم
      جیبمو زدن وگرنه رفته بودم

      پاسخ ها

      • بدون نام

        خدا رو شکر

      • مهراد

        الان جالبه این مطلب میخونم من خودم فرانسم ۴ روز اینجام ولی واقعا رفتن خیلی سخته هم برای خود ادم هم برای خانواده ادم هم پول میخواد هم فشار تحمل کردن

      • بدون نام

        یه دهات شو نمیدم به اون ور

    • علی

      تا دیرتر از این نشده باید فرار کرد

      پاسخ ها

      • بدون نام

        آره برو ! برات فرش قرمز پهن کردن !

    • بدون نام

      فقط مهاجرت

      پاسخ ها

      • بدون نام

        پولشو داری ؟

      • بدون نام

        حالا ببین جایی رات میدن با مدرک دانشگاه آزاد و معدل ده و نیم در رشته هاون کوبی

    • بدون نام

      بي تعارف ميگم اونايي كه دوست دارن برن و فكر ميكنن اونجا خوشبخت ميشن و اينجا نميشه زندگي كنن موندنشون اشتباهه ولي من به شخصه عاشق ايرانم!بدم نمياد برم دنيا رو بگردم ولي اينجا رو دوست دارم آدماش ، خيابوناش ، در و ديوارش و مردمش و از همه مهم تر خانوادم

      پاسخ ها

      • بدون نام

        همه وطنشون رو دوست دارن ولی وقتی یک عده ی کمی نظراتشون رو به مردم تحمیل می کنن و برای همه تصمیم می گیرن و حق اعتراض هم نداری از سر اجبار باید بری. اقتصاد هم که بماند

      • بی نام

        حق با شماست همه ی ما وابستگی های اینچنینی داریم اما متاسفانه اینجا جهنمی ساختند برامون که از شدت عذابش حتی نمیتونیم به وابستگی هها و علایقمون فکر کنیم و ازشون لذت ببریم.

    • بدون نام

      برید شاید یه ذره ایران خلوت تر بشه

      پاسخ ها

      • بدون نام

        نه متاسفانه باز جمعیت تولید می کنند

      • س.رهگذر

        چشم خانم ابوطالبی!!

      • مریم

        متاسفانه به درد بخورا دارن میرن...

    • محمد

      اکثرا رضایت چندانی ندارن

      پاسخ ها

      • بدون نام

        ولی اکثرا داشتن
        کلا میگفتن هر جهنمی از اینجا بهشت تره

    • بهزاد احمدی

      وقتی نمیتونی تو وطنت که همه هم زبانت هستن کار پیدا کنی مطمعن باش خارج از ایران هم نمیتونی ب راحتی کار پیدا کنی چون یک خارجی ب حساب میای

      پاسخ ها

      • بدون نام

        تو اروپا هم نژادپرستی زیاد شده هر کی میره باید برای امریکای شمالی و استرالیا تیز کنه!!

      • بدون نام

        درود بر شرفت

    • بدون نام

      نمیدونم تصاویر و اخبار بدی که حالا مهندسی شده یا نشده داره به خورد ما داده میشه تهش نتیجش چی میشه ولی امیدوارم بالاخره یه روز برسه ایرانی راضی بشه

    • بدون نام

      ارامش قكري ياشه هيچكي از ايران نميره
      پول يه بخشه ارامش فكري مهمترينشه كه تو ايران اين دوتا نيست

    • naser

      والاهرکی وضع مالیش خوبه ومیتونه قانونی بره بایدبره وراحت بشه

      پاسخ ها

      • مسلم

        منم اگه داشتم الان سوئد بودم

      • مسلم

        منم اگه داشتم الان المان بودم

      • مسلم

        کاش دانمارک بودم

      • بدون نام

        دقیقا کم هوشها باید با پول برن خخخ

    • بدون نام

      اینایی که میگن نمیریم خیلی هاشون شرایطش باشه میرن ولی میخوان به دروغ بگن آره ما وطن پرستیم
      کشور ما هم میتونست کشور خوبی بشه ولی الان هر طرف نگاه میکنی جز خرابی چیزی نمیبینی مثالش همین واکسن کرونا

    • بدون نام

      ایران ویران شد رفت

    • بدون نام

      منم میخواهم داستان مهاجرتم رو تعریف کنم! من مسلمان نیستم و تونستم از پناهندگی مذهبی استفاده کنم، با این حال خیلی سخت بود. برادرم سه سال قبل از من اومده بود امریکا، اما به محض خروج من از ایران، پدرم به شدت مریض شد و تشخیص سرطان دادند و مادرم اجازه نداد که باخبر بشم چونکه خوشبختی من رو در رفتن میدید. من حس ماجراجویی مهاجرت رو دوست داشتم، تو ایران کار نتونستم پیدا کنم و ادمی بودم که اعتقاد داشتم تا کار پیدا نکنم و مستقل نشم، ازدواج معنا نداره. 

      پاسخ ها

      • بدون نام

        ادامه اش چی شد

    • بدون نام

      سی سالم بود که از ایران خارج شدم، ایران برای من به شدت کشور مذهبی بود و من با وجودی که مادربزرگم گریه میکرد که ایران رو ترک نکنید، رفتم. یک سال طول کشید که بتونم نمرات دانشگاهم رو جور کنم و برم دانشگاه. یه فوق لیسانس دیگه هم خوندم و درسها مثل اب خوردن بود برام. هندی ها که مستر رو قرق کردند، حداقل تو رشته مهندسی برق از لحاظ تئوری خوب نبودند. اما مشکل بعد از فارغ التحصیلی شروع شد. ورود به بازار کار امریکا هم اگر کسی رو نداشته باشی سخته ولی خیلی

    • بدون نام

      جالب هست. مادرم هم تونستیم بیاریم. سختی هم کشیدیم اما همیشه میدونستیم روزهای خوب میاد. انقدر کار هست که ادم انجام بده که یادم میره دلتنگی کنم. ۷ سال گذشته و هنوز نشده که برگردم و سر خاک پدرم برم. گاهی گریه میکنم و دلتنگی ولی از مسیری که طی کردم راضی ام. منم مثل همه مهاجرها قبول کردم که دو برابر شهروندی که اینجا به دنیا اومده، باید سعی کنم و خیلی جاها هم ممکنه سرم کلاه بره، اما ارامش فکری بیشتری دارم.

    • بدون نام

      مهاجرت من رو بزرگ کرد، دختری شدم که دیگه مادرم نگرانم نیست و مطمئنم پدرم خوشحاله که من دختر دست و پاچلفتی قبل نیستم.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        آدم به چیزی که بخواد برسه خودش یعنی موفقیت حالا یکی مهاجرت میخواد یکی زندگی عادی تو ایران من دومی رو میخواستم اما به همونم نرسیدم

    • بدون نام

      اگه شرایطش باشه چرا که نه؟بهترین گزینه همینه

    • خدای دردم

      تو این مملکت به چی دلمون و خوش کنیم به تورم، بیکاری، فقر و فحشا و فاصله طبقاتی.. بخدا نه راه پس داریم نه راه پیش دیگه خسته شدیم، صبح تا شب کار میکنیم اما درآمدمون انقد ناچیز که به زور کفاف 10روز ابتدایی ماه و میده، ازدواج و خونه دار شدن و ماشین دار شدن و یک وعده غذای خوب خوردن در ماه برامون شده آرزو!! والله اگر بخاطر هزینه های زیاد مهاجرت نبود بسیاری از مردم سالها پیش از این مملکت مثلا اسلامی مهاجرت میکردن حتی اگر بدونن بدبخت میشن و جونشون و از دس میدن. والا اینجور زندگی کردن حقمون نیست، گناه ما بدبخت بیچاره ها چیه که باید این همه سختی و مشقت و تحمل کنیم؟!

    • بدون نام

      کاش پولش بود فرار میکردم

    • بدون نام

      حیف پولش داشتم الان سوئد بودم

    • بدون نام

      هرکی بتونه بره و بمونه به خوداش خیانتی غیرقابل جبران کرده من جمله خودم!

    • بدون نام

      هر کی ناراضیه جمع کنه بره

    • بدون نام

      هر کی پولشو داره جمع کنه بره

    • بدون نام

      ایران گنجایش و ظرفیت 30 میلیون نفر جمعیت رو بیشتر نداره

    • بدون نام

      جمعیت زیاد عامل بدبختی ایرانی ها است !

    • بدون نام

      به عنوان ادمی که هم آلمان کار و زندگی کرده هم ایران میگم.آدم تا آدم متفاوته ولی آن چیزی که من دیدم 90 درصد ایرانیهای آلمان اگر همونقدر که در المان تلاش و کار می کردن در ایران هم میکردن در ایران (با همه مشکلاتش )استاندارد زندگی بالاتری میتونستن داشته باشن.من که برگشتم و راضی هستم.اینجا ما زیاد غر می زنیم و کمتر کار می کنیم ولی اونجا برعکسه هر کاری حاضر هستیم انجام بدیم کارهایی که در ایران اصلا کسر شان می دونیم

    • بدون نام

      مهاجرت کنیم خوبه

    • بدون نام

      اقا یه سوال مهم :
      بنظرتون اونایی که رفتن واقعاً راحتن ؟ ؟؟؟
      آرامش دارن ؟؟؟
      دیگه مشکلی ندارن ؟؟

      ممنون میشم از دنیا دیدها به این سوال جواب بدن .

    • بدون نام

      من دنبال جور کردن شرایطش هستم. از مالی و زبان و سابقه کار. شک نکن بهتر از ایرانه هرجا که بری. اونجا هم ایرانی هست. اگر هم نباشه تو قرن ۲۱ مگه میخواهی ایزوله زندگی کنی؟؟

    • بدون نام

      ... گرچه درکشورخودت گدایی کنی بهترازهرجاتواین دنیا است، ولی درحالحاضرهرجاباشی بهترازاینجاست، بقول «اخوان ثالث» کجا؟! هرجاکه اینجانیست..

    • بدون نام

      ایران بهترین جاواسه زندگیه ولی زندگی مردم روجهنم کرده اند

    • jahani

      موندیم زورکی موندیم . بلاجبار موندیم؛بیش از این کاری از دستمان نمی اید برای این موندیم؛چند بار تلاش میکنی برای رفتن با شکست روبرو میشی ؛بیشتر میشکنی . از اینجا رانده از انجا مانده شده ایم .تو کشور خود قریب شده ایم

    • بدون نام

      خیلی جالبه که محمد حسین با حجاب مشکلی نداره!! خب برادر معلومه تو مشکلی نداری مگه مانتو و روسری رو تو سر میکنی!؟

    • ستاره

      باید جمع کرد و رفت

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج