جاباما
۱۱۶۷۴۸۰
۲۸ نظر
۵۰۱۲
۲۸ نظر
۵۰۱۲
پ

چه شده که نگران خطر کاهش جمعیت شده‌ایم؟

عباس عبدی، فعال سیاسی در یادداشتی به تائید نهایی طرح جوانی جمعیت واکنش نشان داد.

روزنامه اعتماد: عباس عبدی، فعال سیاسی در یادداشتی به تائید نهایی طرح جوانی جمعیت واکنش نشان داد.

چه شده که نگران خطر کاهش جمعیت شده‌ایم؟

او نوشت:

* بالاخره طرح «جوانی جمعیت و حمایت از خانواده» از تصویب نهایی شورای نگهبان گذشت و برخی اصولگرایان اظهار امیدواری کردند که با این طرح شاهد وفور جمعیت باشیم و حتی منتظر ۴ یا ۵ فرزند نیز هستند.

* اگر چه همچنان جمعیت ایران رو به رشد است ولی بدون تردید باید برای مساله فرزندآوری برنامه‌ای اندیشیده می‌شد. البته شاید سیاستگذاری در این باره در اصل باید به صورت ضمنی و برای بهبود وضع کلی جامعه انجام می‌شد و لزوما نباید مستقیم به مساله پرداخته شود. بنابراین بنده هم آن را به عنوان یک معضل می‌پذیرم و معتقدم که از هم‌اکنون هم باید در این باره اندیشه می‌شد و هم در ضرورت وجود برنامه برای حل آن اصرار دارم ولی راه‌حل باید منطقی و حساب شده باشد.

* چگونه؟ ابتدا باید یک مطالعه دقیق درباره علل کاهش فرزندآوری به جامعه عرضه می‌شد. تا هنگامی که علت این امر شناخته نشود، ممکن نیست که راه‌حل منطقی برای آن پیدا کرد. متاسفانه بحث در این باره را امنیتی کردند و حتی دو تن از کارشناسان زبده جمعیت‌شناسی در ایران در همین زمینه دچار مشکلات گوناگونی شدند که باید برای جامعه متاسف بود که موضوعی علمی را به امری امنیتی تبدیل کرده‌اند.

* یکی از علل اصلی این وضع مشکلات اقتصادی است و این را مطالعه به خوبی نشان می‌دهد. بنابراین به جای حل مشکلات اقتصادی کشور به مسائل دیگر پرداختن یک انحراف آشکار است. اتفاقا قانون جدید به ما می‌گوید که مشکل اقتصاد کلی جامعه است ولی به‌ جای آن به توزیع امتیازات ناپایدار پرداخته‌اند. اگر مشکل اقتصادی است که هست، به جای همه این موادی که امتیازات مالی برای فرزندآوری در نظر گرفته‌اند، کافی بود که طرحی برای بهبود وضع اقتصادی کشور داده می‌شد. در این مورد به تفصیل بیشتری در ادامه خواهم نوشت.

* اولین نکته در نقد این طرح، رسیدگی آن مطابق اصل ۸۵ قانون اساسی است.مطابق این اصل: «سمت نمایندگی قایم به شخص است و قابل واگذاری به دیگری نیست. مجلس نمی‌تواند اختیار قانون‌گذاری را به شخص یا هیاتی واگذار کند، ولی در موارد ضروری می‌تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را با رعایت اصل هفتاد و دوم به کمیسیون‌های داخلی خود تفویض کند، در این صورت این قوانین در مدتی که مجلس تعیین می‌کند به صورت آزمایشی اجرا می‌شود و تصویب نهایی آنها با مجلس خواهد بود...» پرسش این است که چرا طرح و قانونی که با زندگی همه مردم در ارتباط است به‌طور کامل در پشت درهای بسته و به دور از اطلاع عموم و رسانه‌ها رسیدگی و از صحن علنی خارج شده است؟ اصولا کدام «ضرورت» برای رسیدگی پشت درهای بسته بوده است؟

* یک کلمه درباره ضرورت آن نوشته و ارایه نشده است، همچنانکه هیچ گزارشی از علل کاهش فرزندآوری به مردم داده نشده تا معلوم شود آیا این قانون می‌تواند موانع و مشکلات مربوط به فرزندآوری را حل کند؟ عجیب‌ترین نکته‌ای که در رسیدگی به این طرح وجود دارد، تایید آن از سوی شورای نگهبان است. در واقع این طرح نه براساس مصلحت بلکه براساس درک از اصول اولیه فقه تصویب شده که بسیار عجیب است. چگونه ممکن است این اندازه دخالت در امور خصوصی مردم را بتوان با قانون و شرع محدود کرد و آزادی و حقوق مردم را نادیده گرفت؟ این باور نکردنی است که شورای نگهبان چنین موادی را تایید کند.

* فرزندآوری، یک رفتار غریزی و طبیعی هر موجود زنده از جمله بشر است. هزاران سال از بدو خلقت و از آغاز تکامل همه موجودات زنده از جمله اجداد ما مشغول این کار بوده‌اند. اصولا اگر این غریزه در موجود زنده‌ای از میان برود آن موجود نابود خواهد شد و اثری از آن باقی نمی‌ماند. اگر می‌بینیم که بشر برخلاف همه موجودات دیگر به تعداد فراوان تکثیر شده، محصول شدت رعایت این غریزه در وجود آن است. طی صد قرن گذشته جمعیت بشر دو هزار برابر افزایش یافته است. در همین صد سال اخیر نیز جمعیت جهان حدود ۴ برابر شده است، در ایران ۴ برابر شدن جمعیت فقط طی حدود نیم قرن رخ داده است. رشد جمعیت ما چنان زیاد بود که در جهان بیش از هر کشور دیگری بود و سالانه به 9/3 درصد می‌رسید، پس اکنون چه اتفاقی رخ داده که نگران خطر کاهش جمعیت شده‌ایم؟

* این پرسش بسیار کلیدی است. اگر از سال ۱۳۶۵ تاکنون به همان ترتیب دهه قبل از آن یعنی حدود3.9 درصد رشد جمعیت داشتیم، اکنون نزدیک به ۱۹۰ میلیون نفر جمعیت داشتیم!! شهر تهران حداقل حدود 25 میلیون نفر جمعیت داشت، با این وضع اقتصادی تامین نان این جمعیت نیز غیرممکن بود. پس چه شده است که آن روند ادامه نیافت و الگوی ازدواج و فرزندآوری تغییر کرد؟ آیا غریزه صیانت ذات در ایرانیان از میان رفته یا تضعیف شده است؟ آیا طرح اخیر خلاف منطق بشر نیست که می‌خواهد این غریزه را از طریق امتیازات مادی و ایجاد محدودیت‌های عجیب احیا کند؟ آیا این راه گم کردن سوراخ دعا نیست؟

* اکنون در ۱۴۰۰ به‌طور خالص در هفته حدود 6/6 هزار نفر به جمعیت کشور اضافه می‌شود که سالانه حدود ۳۵۰ هزار نفر می‌شود. در حالی که این رقم در سال ۱۳۹۷، یعنی فقط ۴ سال پیش حدود ۱۹ هزار نفر در هفته و سالانه حدود ۹۹۳ هزار نفر بوده است. بخشی از مرگ و میر بالا ناشی از کروناست، ولی این تحول را نمی‌توان به کرونا محدود کرد. کاهش زاد و ولد نیز بسیار جدی است و طی ۴ سال بیش از ۲۰ درصد کاهش داشته است. چه اتفاقی رخ داده است؟ ارزیابی اجمالی این است که چند عامل را می‌توان موثر دانست. اول تحولات اجتماعی و ارزشی و نگرشی است که تصور فرد را نسبت به خود و ارزش خود دگرگون کرده است و اهمیت بسیار بیشتری برای خود و بالندگی و توانایی‌های خود قائل شده و از این نظر هزینه غیر مادی فرزندآوری بسیار زیاد شده است.

* عامل بعدی تغییر مفهوم اقتصادی فرزند است. برخلاف گذشته، امروز فرزندآوری برای تامین مالی خانواده نیست. با توجه به بیمه‌های تامین اجتماعی پدر و مادران چندان نگران دوره کهولت خود نیستند. حتی می‌توان گفت که به علت وضع بد اقتصادی حتی خانواده‌ها مجبورند فرزندان و نوه‌های خود را تا مدت قابل توجهی حمایت مالی کنند و این برخلاف قدیم است. افزایش طول عمر و کاهش مرگ و میر کودکان در کنار بالا رفتن سرسام‌آور هزینه نگهداری از کودک تا بزرگ کردنش حتی بعد از دانشگاه موجب می‌شود که به‌طور کلی تقاضا برای فرزندآوری نسبت به گذشته کم شود. البته اشتغال مادران را نیز باید به این سیاهه افزود.

* در کنار اینها که عوامل ساختاری هستند دو عامل مهم و خاص جامعه ایران نیز این فرآیند را تشدید کرده است. اول تضعیف غریزه صیانت از نفس و نسل است. ناامیدی روزافزون نسبت به آینده مهم‌ترین نقش را در تضعیف انگیزه فرزندآوری داشته است و همچنان دارد و عامل دیگر نیز کاهش رشد اقتصادی و منفی شدن آن در کنار گرانی و بیکاری، ضربه سنگینی به انگیزه ازدواج و فرزندآوری زده است.

* همه اینها را در کنار اصرار شدید حکومت به ازدواج و فرزندآوری باید دید که با واکنش منفی مردم مواجه می‌شود، زیرا این اصرار را در ذیل سیاست‌های دیگر حکومت تعریف و فهم می‌کنند. همان‌گونه که در رژیم گذشته نیز شعار فرزند کمتر زندگی بهتر از سوی مردم با واکنش منفی مواجه شد. حکومت برای حل این مساله ابتدا باید اعتمادسازی، بعد سیاستگذاری کند؛ البته نه از طریق اصل ۸۵ که قانون‌نویسی پشت درهای بسته و به دور از چشم مردم است.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
درآمد ماهیانه 5-20 میلیون از توی خونه با موبایل

آموزش رایگان کسب درآمد 5-20 میلیون ماهیانه از خونه و فقط با یه موبایل ساده رو در یک وبینار رایگان آموزشی یاد بگیر

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      ده میلیون هم برای این امکانات سو مدیریت افتضاح زیاده

    • بدون نام

      چیزی اجبار یا محدود میشه همیشه به نفع مردم نبوده

      پاسخ ها

      • میر

        جنگ الان جنگ شکم شده با رشد تکنولوژی خیلی از شغل ها از بین میره بی آبی ... واقعا تک فرزندی هم زیاده

    • بدون نام

      توی همین جمعیتش موندن مسکن کار غذا دارو نیست

    • بدون نام

      سوئیس پنج میلیون اند اکثر اروپا همین مقدارند بهترین زندگی رو دارند بخاطر جمعیت کم

    • بدون نام

      هر موقع نگران معیشت و رفاه خانوارهای ایرانی شدید اونوقت بیاد در مورد جمعیت حرف بزنید .....
      در همین گزارش امروز ایران موسسه سویسی ایران را فقیر ترین کشور خاورمیانه اعلام کرد از لحاظ سرانه درامدی خانوارها

    • بدون نام

      نگران آینده شون هستند

    • ناشناس

      بجا این کار بهتر منابع انسانی خودشون رو از کشورهای دیگه تامین کنند
      چون فرزند آوری در ایران گرون تمام میشه ( این هم در نوع خودش هنری هست که مسیولین دارند )

    • بدون نام

      تفکر قاجاری واپسگرایی

    • بدون نام

      چین هند موندن تو جمعیت میلیاردی شون غذا نیست

    • بدون نام

      نگران مردم خونه کار غذا ندارند نیستند

    • بدون نام

      دهه هفتاد یادشون رفته تبلیغ تک فرزندی میکردن روی محصولات همه چی برچسب میزدن فرزند کمتر زندگی بهتر انگار مردم گوش میکنند

    • ناشناس

      خخخخ ، باز می خوان در کار خدا دخالت کنند

    • امان

      آفرین بهترین تحلیل که دیدم. ضمنا تا انسانها به اینده خود امید نداشته باشند باید چه کنند . من کارمند تا حقوق پنج تومان که هر روز هم اوضاع بدتر می شود چگونه فرزند بیاورم. ایا تضمینی هست شورا امنیت بر علیه ایران کاری نکند.

    • بدون نام

      دلیلش بی برنامگی و ناشایستگی است، حالا اولشه.

    • م

      کاملا با نظراتشون مواف هستم

    • بدون نام

      همین الان هم جمعیت بایدنصف میبود، شاید فرجی حاصل میشد!!! اضافه کردن به این جمعیت، دیوانگی محضه!!! نه تنها مسائل اقتصادی و تربیتی، بلکه اصلا ظرفیت این کار از نظرات دیگه هم وجود نداره! متاسفم برا اونایی که فقط به فکر اهداف بی منطقشون هستن!

    • بدون نام

      اقا تو بگو الان برای بچه ها حدود ۲۳ الی ۳۰ آینده روشن کاری و امنیت کاری هست قیمتی یک نان یک قوطی ماست و پنبر چند بار عوض میشه در سال به چه دل خوش باشند که پس انداز کنند که فردای که بخواهند یک دست لباس بخرند چه برسه به خانه ‌ماشین اذدواج و
      تشکیل فرزند اوری

    • بدون نام

      به شماچه ربطی داره

    • فامیل دور

      صد سال پیش کارشناسان علوم انسانی این اصلو فهمیدن که در علوم انسانی نمیشه با ثابت نگه داشتن یا تغییر یه عامل به راحتی باعث تغییر رفتار انسانها شد. یعنی شما نمیتونی به انسانها بگی چیکار کنن یا نکنن . خودشون بسته به وضعیت کاری و درامدی و دید آینده میتونن تشخیص بدن و این تشخیص دادن هر سال بیشتر شده یعنی قبلا ممکن بود پدران ما قدرت تشخیص کمی داشتن اما الان ما با حضور بیشتر در اجتماع و وجود رسانه و اینترنت دیگه گول این حرفا رو نمیخوریم

    • بدون نام

      با یک پسری که داشتم همسرم رو طلاق دادم هزینه ها اجازه نمی‌داد زندگی کنیم

    • بدون نام

      به همون دلیل که تو نگران افزایش جمعیت افتادی خخ

    • بدون نام

      چون تو از دیوار سفارت رفتی بالا

    • بدون نام

      سال گذشته به طور ناخواسته ،،خدا یه پسر به ما داد،دو میلیون هزینه یه زایمان طبیعی تو بیمارستان دولتی،به اضافه هزینه های سونوگرافی و دکتر و پدر من در اومد،کل فامیل جمع شدن گلریزون کردن تا من هزینه تامین کنم،،،خودم هم بیکار بودم،،مگه شما کمکی بهم کردین مگه تخفیف دادین حالا اومدین هی چرت و پرت میگین،

    • بدون نام

      اخه بچه ای که برای یک پراید خارج از نوبت متولد بشه به چه دردی میخوره اینهم شد تشویق آنهم برای فرزند

    • بدون نام

      شماجوابگو این جمعیت نیستید منمتولد ۶۶هستم شغل ندارم ،زن ندارم و...ندارم ...چون استخدام‌مال خودتونه،وام‌مال خودتونه ، امتیازات اجتماعی مال خودتونه و....

    • خدا

      بلاخره یه طوری باید سرمون رو گرم کنن!!!

    • بی نام

      من روزی هزار بار به پدر و مادرم میگم چرا منو به دنیا آوردید اون هم تو این خراب شده حالا خودم چجوری یک چنین جنایتی در حق کس دیگه بکنم وقتی خودم امنیت روانی ندارم و هر روز داره به مشکلات اضافه میشه...

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج