۱۱۷۸۴۵۴
۷۰ نظر
۵۰۱۲
۷۰ نظر
۵۰۱۲
پ

گرانی، فرزندان متاهل را راهی خانه پدری کرد!

انصاف نیوز در گزارشی رواج پدیده‌ی بازگشت فرزندان متاهل به خانه والدین را بررسی کرده.

انصاف نیوز در گزارشی رواج پدیده‌ی بازگشت فرزندان متاهل به خانه والدین را بررسی کرده.

طی دو دهه‌ی گذشته با رشد سرسام‌آور قیمت و اجاره‌ی مسکن، الگوی زندگی در شهرهای بزرگ دستخوش تغییرات بسیاری شده است. علاوه بر رشد حاشیه‌نشینی و مهاجرت به شهرهای کوچک‌تر، پدیده‌ی «بازگشت فرزندان به منزل والدین» نیز مشاهده می‌شود یا در برخی موارد، فرزندان وعده‌های غذایی را در منزل پدر و مادر خود صرف می‌کنند تا عملا هزینه‌های زندگی خود را کاهش دهند.

گرانی، فرزندان متاهل را راهی خانه پدری کرد!

دکتر حسین ایمانی‌ جاجرمی، جامعه‌شناس شهری:

با توجه به تشدید مشکلات اقتصادی طی سال‌های اخیر، در شهرهای بزرگ شاهد پدیده‌‌ی بازگشت فرزندان متاهل به منازل والدین هستیم. چقدر این موضوع مهم است و چه دلایلی دارد؟

اولین بار که با این موضوع برخورد کردم در کنفرانس جامعه‌شناسی خانواده در ویتنام بود که یک محقق اروپایی مقاله‌ای را در این خصوص ارائه می‌داد و درباره‌ی بازگشت جوانان به خانه‌های والدین‌شان صحبت می‌کرد. او معتقد بود که به دلیل افزایش هزینه‌های اجاره و خرید مسکن، موج بازگشت فرزندان به منازل والدین در اروپا شکل گرفته است. تفاوتی که من فکر می‌کنم که درباره‌ی ایران وجود دارد این است که منازل طبقه‌ی متوسط اروپایی منازل بزرگی است و می‌تواند چند نفر را در خود اسکان دهد اما به نظر می‌رسد در ایران، طبقه‌ی متوسط نتوانسته است طی سال‌های گذشته منزل خود را تغییر دهد. داده‌های مسکن نشان می‌دهد که متراژ مسکن‌ها نسبت به قبل کوچک‌تر هم شده است. بنابراین قطعا بازگشت فرزندان به منزل والدین، در ابتدا از نظر فیزیکی مشکلاتی را در پی خواهد داشت. پیامدهای اجتماعی، عاطفی و روانی نیز بسیار مهم هستند که در ادامه به آنها اشاره خواهم کرد.

این پدیده چه پیامدهای اجتماعی بر جامعه‌ی ایران خواهد داشت؟

بالاخره کسی که در مسیر زندگی قرار می‌گیرد برای زندگی‌اش برنامه‌ریزی دارد و می‌خواهد که پله پله، حرکت کند. وقتی که این برنامه‌ی زندگی به دلیل مشکلات اقتصادی به هم می‌ریزد که حل آن از عهده‌ی افراد خارج است، مساله از بُعد فردی خارج شده و یک بُعد اجتماعی و ساختاری به خود می‌گیرد. این مساله هم روحیه‌ی افراد را به هم می‌ریزد و هم پیامدهای اجتماعی اقتصادی و سیاسی را به دنبال خود دارد. تقاضا برای مسکن یا لوازم خانگی سبب گردش چرخ‌های یک اقتصاد و رونق آن می‌شود. وقتی این تقاضاها در بازار وجود نداشته باشد یا کاهش پیدا کند، رشد اقتصادی کُند شده و رکود بر بازار حاکم می‌شود.

از نظر اجتماعی هم موضوع بسیار حائز اهمیت است. طی دهه‌های گذشته ارزش‌های فرهنگی در ایران تغییر کرده و بر استقلال خانوارها تاکید دارد. زمانی که این موضوع قابل تحقق نباشد، یک فشار عاطفی و روانی هم بر افراد وارد می‌شود. در حال حاضر ما در ایران با افرادی مواجه هستیم که به نظر می‌رسد به حریم شخصی باور دارند و این امر برایشان ارزش است اما امکان تحقق آن را ندارند. این موضوع در نهایت موجب سرخوردگی افراد می‌شود. یک نمونه از این پدیده، تفاوت فرهنگی، واقعه‌ی قتل کارگردان مشهور به دست پدرش بود.

یکی از مهم‌ترین دلایل این واقعه دلخراش، عدم توانایی فرزند برای تأمین یک مسکن مستقل برای خود باشد. به دلیل همین ناتوانی به ناچار با والدین خود زندگی می‌کرد و به گفته‌ی پدر، به دلیل عدم رعایت ارزش‌های خانوادگی، دچار تعارضات فرهنگی بودند. البته چنین مساله‌ی پیچیده‌ای، قطعا دلایل دیگری هم نقش داشتند اما تفاوت در سبک زندگی نیز در این میان نقش مهمی دارد. از‌این‌رو، نگرانی از تشدید بحران‌ها در بین خانواده‌های ایرانی در پی گسترش پدیده بازگشت فرزندان به خانواده بسیار جدی است.

این پدیده به لحاظ سیاسی چه آثاری را در پی خواهد داشت؟

اتفاقات اقتصادی و اجتماعی بر ترجیحات افراد در حوزه‌ی سیاست تاثیر گذار است. معمولاً وقتی افراد امیدوار به آینده هستند به گروه‌های معتدل، دموکراسی‌خواه یا اصلاح‌طلب تمایل دارند اما در حال حاضر خطری که جامعه‌ی ما را تهدید می‌کند این است که اگر شرایط اقتصادی وخامت بیشتری پیدا کند، ممکن است گرایش‌ها و ترجیحات سیاسی به سمت رادیکال و پوپولیست شدن حرکت کند.
ممکن است همان اتفاق که در آلمان در زمان جمهوری وایمار اتفاق افتاد، در ایران هم رخ دهد؛ زمانی که بحران اقتصادی منجر به روی کار آمدن گروه‌های تندرو شد یا در ایتالیا، زمانی که موسولینی سرکار آمد. جامعه‌ی ایران یک جامعه عمدتاً شهری شده است و به همین دلیل، ممکن است اتفاقات مشابه هم در ایران رخ دهد. به هر حال، باید در خصوص تاثیر وضعیت اقتصادی بر ترجیحات سیاسی نگران بود و در خصوص آن تامل کرد. ممکن است فضا به سمت قطبی‌تر شدن بیشتر و قربانی شدن گروه‌های اقلیت پیش رود. به عنوان نمونه، در خصوص مهاجرین افغانستانی، این روزها حرف‌های تندتری زده می‌شود. اینها نشانه‌های تندتر شدن گرایش سیاسی است. وقتی این موضوعات پیش می‌آید، در سطح شعور عامیانه، افراد دنبال مقصر می‌گردند که این مقصرین ممکن است گروه‌های ضعیفی مانند افغانستانی‌ها باشند که مورد خشونت بیشتر قرار می‌گیرند.

پدیده‌ی بازگشت به خانه پدری یا مادری سن و سال نمی‌شناسد. از نظر شما این شرایط تا کجا ادامه خواهد یافت؟

بستگی به وضعیت اقتصادی دارد. اگر رجعت به منزل والدین صرفا دلیل اقتصادی داشته باشد که به نظر می‌رسد چنین است، با عبور کشور از تنگنای اقتصادی و با رشد اقتصادی، قاعدتاً این مساله متوقف خواهد شد. نکته‌ی دیگر این است که در حال حاضر جوانان اصلا از منزل والدین خود خارج نمی‌شوند که برگردند و ما با پدیده‌ی «رسوب فرزندان در خانه‌های پدر و مادر» هم مواجه هستیم.

با توجه به تفاوت سبک زندگی جوانان با والدین خود، این رسوب چه آثار و پیامدهایی می‌تواند داشته باشد؟

همان‌طور که گفتم گرایش های فرهنگی و اجتماعی جامعه‌ی ایران به سمت فردگرایی است و این پدیده مانعی بر سر این روند است. خانواده کوچک‌تر شده، فرزندان کمتر شده و روابط اجتماعی متکثر شده است. در قالب گروه‌هایی که افراد عضوش می‌شوند که سبک زندگی خاص خودشان را دنبال می‌کنند. این پدیده هم مانند رجعت فرزندان به خانواده، باعث بروز تعارض‌هایی می‌شود. این پدیده علاوه بر تاثیر بر بلوغ اجتماعی افراد، سبب سرخوردگی، افسردگی و رفتارهای پرخاشگرانه می‌شود. تاثیر مستقیم و غیرمستقیم این پدیده ممکن است تا چند نسل ادامه داشته باشد. این تأخیر در بلوغ و استقلال از خانواده برای رشد جامعه مضر است و باید شاهد رشد قارچ‌گونه نسل «نیت» (Neet) باشیم. این اصطلاح مخفف عبارت (Not in Education, Employment or Training) است و به طیف وسیعی از جوانان اشاره دارد که دیگر دانش‌آموز مدرسه نیستند، اما هنوز دانش‌آموز نیستند و در عین حال بیکار هستند، به کار می‌رود.

منظور شما این است که این یک انتخاب فردی نیست بلکه معلول یک شرایط اقتصادی و اجتماعی است؟

برای تعداد معدودی می‌تواند یک انتخاب باشد؛ فردی که می‌تواند کار کند اما ترجیح می‌دهد کار نکند اما برای میلیون‌ها نفر، سرنوشت گریزناپذیر است و آنها امکان انتخاب دیگری ندارند. این شرایط ممکن است خودش را در حوزه‌های هنر و ادبیات در قالب افکار نیهیلیستی و پوچ‌گرایانه خود را نشان دهد چون ارتباط افراد با جامعه قطع می‌شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      اگر نمیگن هرکی ناراحته جمع کنه بره...سی و سه سالم شد هنوز خانه ی پدری و مجرد و بیکار بیعار به زندگی ادامه میدهم....البته با داشتن مدرک تحصیلی فوق لیسانس....واقعا متاسفم هم برای کشورم هم برای خودم که اینجام

      پاسخ ها

      • بدون نام

        دقیقا هم دردیم حیف این همه زحمت واسه تحصیل

      • بدون نام

        خدا بهت صبر هموطن عزیزم ، عذر میخوام اینو میگم ، هر جایی تونستی بزن برو نمون . هنوز خیلی جوونی و فرصت جبران هست ، اشتباه منو نکن فقط برو

      • بدون نام

        من که سی و هفت سالمه و هنوز خونه بابا بیکارم با فوق لیسانس کشاورزی

      • بدون نام

        اگه ناراحتی جمع کن از خونه بابات برو

      • بدون نام

        والا پدرهای ما پنجاه شصت سال پیش بدترین شغلها رو انجام می دادند ولی ننگ بیکاری و بیعاری رو نمی پذیرفتند

      • نسل مفت خور غرغرو

        پدر من تک فرزند بوده از نوجوانی رفته تهران کارگری کرده تا بالاخره تونسته کارمند بشه بعدم که بازنشست شد راننده تاکسی شد تا الان که نزدیک هشتاد سالشه

      • بدون نام

        غصه نخور پسرم امثال،تو،زیادن من خودم،سه،تاشو دارم
        لعنت به این بی تدبیری

      • م

        ایشاله خدا به همه کمک کنه تا بخوبی زندگی کنند

      • بدون نام

        واقعا پیامارو خوندم حالم گرفته شد ، نمیدونم چی بگم کاش دست من بود حداقل میشستم گریه میکردم که یه جوون تو این سن هنوزکارنداره

    • بدون نام

      تازه شروع کار

      پاسخ ها

      • البرز

        تازه میگن ازدواج کنید و فرزندبیارید

    • بدون نام

      چرا کنترلی روی مالک املاک گرونی نیست

    • فرزند

      شما بنویسید چقدر خانوادها از هم پاشیده شدن مقصر کیست؟

      پاسخ ها

      • علی

        اینا مگه این چیزا براشون مهمه

      • بدون نام

        اگر از اول جلوی دزدان خائن اختلاس گر و حقوق بگیران نجومی را می گرفتند اینطور نمی شد.

      • بدون نام

        احسنت کو گوش شنوا

    • بدون نام

      واقعاتوآپارتمان خیلی سخته
      والدین مثل جوانهاتاپاسی ازشب بیدارنیستن.
      تحمل والدین نسبت به بچه ها ونوجوانان کم وحق مسلم انهاست که درآرامش زندگی کنند.
      مثل قبلها خونه ندارندکه طبقه واطاق جداگانه داشته باشه.

    • بدون نام

      خدا باعث بانیشو لعنت کنه

      پاسخ ها

      • خسته از تزویر و ریا

        الهی آمین

      • منصف

        هزاران بار آمین

      • مهدی

        صد مرتبه

      • بدون نام

        هزاران مرتبه لعنت

    • بدون نام

      جالبه که به مردم توصیه میکنن ازدواج کنید و بچه بیارید، چی میشه گفت به اینا؟

      پاسخ ها

      • بدون نام

        روز به روز بدتر میشه خدا رحم کنه.

      • بدون نام

        اونها دیوانه هستند مردم چرا باید حرفهای مفت اونها را باور کنند جنایت کار کسی است که در این زمانه بچه بیاورد در حالیکه وضعیت مملکت ویران را عینن به چشم میبیند بچه نیارید هم به خودتان هم به اونی که نمیخواد قدم به این دنیای کثیف بگذارد لطفا فریب نخورید

    • بدون نام

      دیگه با این اوضاع کسی جرات خانه دار شدن نداره

    • بدون نام

      مملکت گل وبلبل

    • بی نمک

      اونوقت میان میگن ازدواج کنید،اخه مگه ازدواج کردن خونه نميخواد،....به خدا احمقیه که کسی بخواد ازدواج کنه،چون هم خودش بدبخت ميشه وهم یکی دیگه رو بدبخت ميکنه

    • بدون نام

      بعدش هم میشه مشکلات جدید وجدایی

      پاسخ ها

      • بدون نام

        جدایی و رواج فحشا.آیا مسئولین جوابی در قیامت دارند که بدهند.

    • بدون نام

      به گفته مسؤولین ازدواج کنید فرزند بیارین تو این کشوری که این همه رفاه هست

    • سامان ساعدتبار

      ادم به غلط کردن میفته از ازدواج

      پاسخ ها

      • بی نام

        ولا پدر مادرها هم سنشون رفته بالا احتیاج به آرامش دارن سر پیری باید نوه ها رو تحمل کنن جونها چه گناهی کردن کسی نیست به دادشون برسه

    • بدون نام

      خانه پدری ؟
      پدری نیست که خانه پدری باشه که به دنبال آن حمایتی باشه

      پاسخ ها

      • بدون نام

        روح همه پدران فوت شده شاد باد

    • بی نام

      واقعا خدا لعنت کنه من مادرم فرزند دوقلو پسر دارم با تحصیلات بالا وقتی میبینم نمتوانند ازدواج کنم رنج میکشم امیدوارم خداوند همه جوانان سرزمینم را خوشحال کند.

    • داود

      خدا اذتون نگذره ملت بکام مرگ کشیدین

    • بدون نام

      29 سالمه فوق لیسانس درآدم 5 میلیونه اونم همیشه با 2 ماه تاخیر، هنوز مزل پدر مادر ساکنم از پس هزینه های خودمو ماشینم بر نمیام، چه برسی ازدواج، واقعا نباید با این شرایط دختر مردمو بدبخت کرد

    • بدون نام

      شما ۳۳ ساله داری آخ آخ آخ بمیرم ؟!!!
      نه بگذار مثل من بشی بعد ناراحت باش من متولد ۶۱ هستم لیسانس دارم هنوز نتوانستم شغل پیدا کنم وازدواج کنم ما فراموش شدیم تولیدمثل دهه شصت به شدت زیاد بود امروز گناه این قشر به گردن چه کسی هست که ۶۰ درصد آنها بیکار بی عار ازدواج نکرده توی خانه پدر ومادر هستند آخه تا کی تاکی تاکی عمرمان به سر آمد

      پاسخ ها

      • کوروش

        همه اززندگی سیر شدن فقط یه عده ای که ازبرکات بهرهمند هستن بقیه جزو اموات ومرده های متحرکند خدا بهدادمون برسه،،،،،،،

      • جمشید

        اگر قانون هر مسسولی را دو ماه در تنگنا زندگی قرار بده درد مردم می فهمند وگر نه حالا حالا سوار ند

    • بدون نام

      ازبرکات وعده پول نفت سر سفره است

    • کارگرساختمان

      الان پسرم ۳۶ سال داره یک بچه حدود اا سال لچه طلاق هست پسرم ونوده هردک ۸ ساله خانه من زندگی میکنه بیکار منهم خودم حدود ۷۰ ساله هستم نخ بیمه دارم نه حقوقی دراین زمان خانه ای۶ نفره هستم موندم چکار کنم

    • رامفر

      من هم ظهرها می روم خانه مادر نهار می خورم

    • saftarmodarsi5372@ gmail.com

      مسولین خجالت نمیکشبن اون صندلی که روش نشستین و به مردم خیانت میکنید همین مردم شماها را به انجا رساندن

    • علی

      خدایا‌خود‌ت‌رحم‌کن‌

    • بدون نام

      باسلام خدمت تمامی هم وطنانم..
      کاش مسئولین ما ازخاب غفلت بیدار میشدن کاش این سیر مهاجرت را میدیدن یا اگه هم میبینند براشون اصلا مهم نیست.لعنت ب تمامی مسئولینی ک باعث این اوضاع شدن.

    • بدون نام

      ایشاله ا ون دنیا به چیزهای خوب وابدی برسیم این دنیا فانی و زودگذر

    • بدون نام

      کلا اجازه وجرات نمیده که به فکر ازدواج وتشکیل خاتواده بیفتند همینطور بمونندپیش پدر ومادراشون

    • بدون نام

      به سبک قدیم از اول یه اطاق توخانه پدری زندگی کنند کاری نمیشه کرد

    • بدون نام

      خدا بزرگه ایشاله یه فکری بشه اول براشون فکر مسکن بشن وبعدازدواج

    • بدون نام

      خدا به همه پدرومادرها کمک کنه تا از بچه هاشون حمایت کنند واز پس مخارج زندگی بر بیان

    • بدون نام

      امیوارم حداقل مشکل گرانی اجاره مسکن حل شود

    • پیشی

      خدا لعنت کنه مسولین بی عرضه دو که فقط به فکر جیب خودشون هستند ..
      عالمان بی عمل

    • مادرخسته

      پدرمادرسرِپیری وقت استراحتشونه توروخدابهشون رحم کنید،عروس دامادواقعاتحملشون سخته ،حقوق بازنشستگی پاسخگونیست،وقتی خودمون اززندگی چیزی نفهمیدیم وای بحال جوونامون

    • بدون نام

      مسئولین کشور قبلنا که میگفتند ازدواج کنید بچه زیاد بیارید یک نفر کار میکرد خرج نه نفر میداد الان بر عکس نه نفر باید کار کنه که خرج یه نفر بدهند البته با توجه به تورم ویرانگر حالا کدام جوان با کدام شغل وکرایه خانه وخرج خانواده ازدواج بکنه اخه نمی تواند که ازدواج بکند چه برسه به سر آینده نامعلوم فرزندی که حتی در نوزادی وکودکی خرج شیر وپوشک هم نمیتوان خرید با کدام شغل وکدام حقوق شما فقط یک لحظه خودتان را جای مردم فقیر ایران بگذارید راستی تورم چند درصده ؟؟؟؟؟

    • بدون نام

      گناه جوانان بیکار و ارزو به دل مونده و حتی به بیراهه کشیده شده به گردن مسعولانه اگه اعتقاد به اخرت دارین گرفتار بشین خیلی کوتاهی کردین

    • پدرام

      مرحوم رویگری می خواند،فردا که بهار اید اینها به کار آید!
      ولی برای مسئولان وبچه هاشون!؟

    • موسوی

      این مزخرفات که تحت اموزه های غربگریانه و تبلیغ فرد گرایی و دور کردن جوانان این مملکت از فرهنگ اصیل ایرانی بخصوص خانواده های با اصالت ملی است با چه هدف بخورد مردم میدهید و همگرای بین مردم و اهالی خانواده را منکر معرفی میکنید چرا ؟

    • بهزاد

      منم پدرم ی بچه دارم اونم دختره شوهرش لیسانس داره برای مردم تو مغازه دیگری قهوه درست میکنه بچه خوب وبا ادبیه منم ۱۴ساعت نگهبانی میدم از۵ تا هفت صبح روز هم مسافرکشی میکنم دوست دارم تازنده هستم خانه دار شدن بچه مو ببینم فعلا که برای خرجیمون موندیم

    • جنگجو

      دقیقا من خودم همینطوریم

    • بدون نام

      پیامدهای برگشت به خانه پدری وحشتناک.احترامات صفر.دهن بدهن شدن.وجواب دادن افزایش..تازه تفریحاات مجردی رواوووج.وسپس به جهنم خودش وبچه طلاااق.اینه ایران آبادی که میگفتن.!!!!!!

    • بدون نام

      بهتر است بگوییم بی پولی بیکاری وگرانی

    • بی نام

      آخه مسافرکشی بعد از فوق لیسانس گرفتن هم شغله کجای زندگی یه جوون رو میگیره .نه دختر و نه پسر میتونه و شرایطش رو داره ازدواج کنه و یه زندگی معمولی داشته باشه.

    • خوزستان

      مجبوریم-کجابریم پسته ایرونی برا خودمون-کیلویی ۵۰۰هزارتومان-اما کشورهای عربی ۱۰۰هزارتومان ظلمی درحق خودمون

    • بدون نام

      تو همسایگی ما هم همین اتفاق افتاد پسر خانواده بعلت گرانی و حقوق نامرتب صاحب خانه جواب و با یه بچه برگشتن خونه پدری خیلی سخته

    • بدون نام

      دولت مردان کجایید

    • بدون نام

      تا کی ادامه پیدا میخاد ببُکُند.. مردم باید چیکار کنن..‌

    • م

      بخدا با سه بچه و خودم زیر چهل سال می‌باشم... پول شام و نهار بچه هامو.. درمان و دندان.. ندارم..... روم نمیشه برگردم خونه پدرم... چکار کنم

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج