۲۳۷۴۷۴
۱۳ نظر
۶۳۴۱
۱۳ نظر
۶۳۴۱
پ

هر چه درباره «چنگیز» می‌گویند را باور نکنید

مطالعۀ دقیق منابع اصلی در مورد چنگیز به زبانها مغولی، عربی و فارسی، نشان می‌دهد که چنگیز شخصیتی پیچیده داشته است.

وبسایت فرادید: حول شخصیت تاریخی چنگیزخان به عنوان یکی از بزرگترین فاتحان تاریخ، افسانه‌های بسیاری پدید آمده که در زیر با پنج عدد از این افسانه‌ها آشنا می‌شوید:

هر چه درباره «چنگیز» می‌گویند را باور نکنید

او یک حاکم مستبد "راستگرا" بود

به گزارش تایم، مطالعۀ دقیق منابع اصلی در مورد چنگیز به زبانها مغولی، عربی و فارسی، نشان می‌دهد که چنگیز شخصیتی پیچیده داشته است. بسته به روحیه یا شرایطی که در آن قرار داشته، می‌توانسته همۀ موارد زیر باشد: حیله‌گر، آینده‌نگر، عادل، سخاوتمند، عارف مسلک، خوددار، انسانی با ارادۀ فولادین، با استعداد. مردی که ویژگی‌های حاکمی بزرگ و فردی بزدل را یکجا داشت. خائن، منحرف، ناسپاس، انتقام گیرنده، و حتی احمق.

او که اغلب اوقات به یک نگاه طرفش را می‌شناخت، بعضی اوقات ساده لوح بود، مانند زمانی که یک شارلاتان چینی به نام چونگ چان، او را شیفتۀ خود کرد و به استاد و مشاور روحانی او بدل شد. اما از این منظر، او تفاوت چندانی با شخصیتهای مطرح دوران مدرن که شیفتۀ "استادان کامل" در زمینه‌های گوناگون می‌شوند، نداشت. او قربانی پارانویا و حسادتش بود و می‌توانست اسیر خشمهای شدید شود، اما در عین حال دلربا و کاریزماتیک هم بود و وفاداری اشخاص را حتی در زمانی که قدرتی نداشت تا افراد از ترسشان به او بپیوندند، به خود جلب می‌کرد. در مورد برچسب "راستگرایی" که به چگنیزخان زده شده نیز باید گفت که این موضوع یک مهمل بدون مبنای تاریخی است، چرا که اصطلاح "راست" و "چپ" تا قبل از انقلاب فرنسه به وجود نیامده بودند.

او به بیرحمترین فرد تاریخ بود، و شاید حتی روانی بود

نکتۀ مهمی که در مورد چنگیزخان دانست این است که بیرحمی او ممکن است که از لحاظ گستره ما به ازایی در دوران قرون وسطی نداشته باشد، اما از لحاظ انواع اقدامات بیرحمانه‌ای که به کار می‌بست، تفاوتی با معاصران خود نداشت. می‌توان مثالهای بسیاری برای بیرحمی‌هایی که در قرون وسطی صورت می‌گرفت، ردیف کرد: قتل عام چینی‌های سونگ توسط "جین"‌ها در کایفنگ در سال ۱۱۲۷؛ قتل عام ۸۰۰۰ اسکاتلندی توسط ادوارد اول در برویک در سال ۱۲۹۶؛ کشتار ۳۰۰۰۰ هندو در چیتور توسط ارتش علاالدین خیلیجی در سال ۱۳۰۳؛ کور کردن دست جمعی بلغارها توسط رومیان بیزانس در سال ۱۰۱۴؛ رفتارهای مسیحیان در انطاکیه و اورشلیم در طول جنگ صلیبی اول و این تنها بخشی از مثالهای آن دوران است. چنگیز خان به نسبت سایر فاتحان هم‌عصرش نه بی‌رحمتر بود و نه دلرحم‌تر.

حتی همعصرانش نیز او را به لحاظ خشونت متمایز قلمداد نمی‌کردند، و او هرگز در عصر خودش شهرتی را که هنری هشتم به سبب بیرحمیش نزد معاصرانش در قرن شانزدهم داشت، نداشت. بسیاری از داستانها از بیرحمی چنگیز، اغراق شده و ساختۀ دشمنان و منتقدانش، به خصوص تاریخ‌نگاران عرب بوده است. مغولها خود از اینکه تصویری سیاه از آنان ساخته بودند راضی بودند، چرا که بدین ترتیب احتمال مقاومت از سوی دشمنان پایین تر می‌آمد و احتمال اینکه بدون درگیری تسلیم شوند را افزایش می‌داد. قضاوتهای اخلاقی قرن و بیست و یکمی، کمکی به ما در فهم تاریخ نمی‌کند.

سیاست "تسلیم شو یا بمیر" او جنایتی آشکار علیه بشریت بود

این سیاست توجه بسیاری را به خود جلب کرده و دلایل گوناگونی برای این موضوع ارایه شده است، از جمله دلایل زیر: این سیاست نتیجۀ انتقال ذهنیات استپ‌نشینان عشیره‌ای به گسترۀ با ابعاد جهانی بود؛ این سیاست نتیجۀ اعتقاد چنگیز به این بود که از سوی خود برای حکومت بر جهان برگزیده شده و از این رو هرگونه مقاومت در برابر خود را کفر می‌دانست؛ مغول از شهرها ترس داشتند و متنفر بودند و وقتی که آنها را تصرف می‌کردند، خشم خود را خالی می‌کردند؛ موثرترین هشدار به اهالی شهرهای تصرف شده بود تا یک وقت پس از پیشروی مغولها به سوی شهرهای دیگر خیال "خنجر از پشت زدن" و شورش به سرشان نزند.

اما ساده‌ترین توضیح برای این سیاست این است که مغولها به خاطر کمبود همیشگی نیرو، همیشه نگران تلفات دادن بودند و به همین خاطر بهترین سناریو برایشان تسلیم دشمن بود تا بدون کشته دادن بتوانند شهر را تصرف کنند. این موضوع مشخص می‌کند که چرا با اهالی تقریباً همۀ شهرهایی که بدون مقاومت تسلیم می‌شدند، رفتار نسبتاً خوبی صورت می‌گرفت. ترس از تلفات بود که مغولها را به بدترین زیاده‌رویشان وامی‌داشت. مغولها اگر در دوران محاصرۀ شهر متحمل کشته‌ها و مجروحان بسیار می‌شدند، به هنگام سقوط شهر انتقامی وحشتناک می‌گرفتند؛ هر چه مقاومت شدیدتر بود، شمار قربانیان قتل عام بیشتر می‌شد. گاهی اوقات این قتل عام شامل همۀ انسانهای شهر از جمله زنان و کودکان، و شامل همۀ حیوانات از جمله سگان و گربه‌ها می‌شد. همینطور سیاستی را که بسیار موجب عصبانیت اعراب می‌شد، یعنی استفادۀ از اسرای جنگی در صف اول نیروها به عنوان سپر انسانی، را هم می‌توان با این استدلال توضیح داد. اما در عصری که شاهد فجایع جنگ نازیها با شوروی و هولوکاست بوده‌ایم، شوکه شدن از این اقدامات به تظاهر کردن می‌ماند.

چنگیز و مغولها به خاطر تعداد بی‌شمارشان در مقابل دشمنان به پیروزی می‌رسیدند

این یکی از غلطترین افسانه‌هایی است که به مغولها نسبت داده می‌شود. تا زمان کوبلای خان، نوۀ چنگیز، مغولها همواره در جنگها از لحاظ تعداد به نسبت دشمنشان ضعف داشتند. مشهورترین فتوحاتش از جمله، برتری بر روسها در رودخانۀ کالکا در ۱۲۲۲، بر لهستانیها در لیگنیتز در ۱۲۴۱ و بر مجارستانی‌ها در مهی در همان سال، همگی در شرایطی صورت گرفتند که تعداد نیروهای مغول از دشمن کمرتر بود. مشهورترین مثال از پیروزی با وجود کاستی شدید عدیدی، پیروزی مغولان (که جمعیتی کمتر از ۲ میلیون داشتند) بر امپراطوری جین (در شمال چین) بود که جمعیتی نزدیک به صدمیلیون نفر داشت. در حقیقت، مغولها پیروزهایشان را مدیون جهش در تکنولوژی نظامی بودند. سایر ارتشهای قرون وسطی روشی برای مقابله با تیرهای آتشین که از سوی سربازان سوار اسب از فاصلۀ حدود سیصدمتری پرتاب می‌شد، نداشتند. این را شاید بتوان اولین نمایش اهمیت تیرباران در تاریخ دانست.

چنگیز "پدر همۀ ماست"- تقریباً همۀ ما اجداد مغولی داشته‌ایم

در اینجا وارد دنیای ژنتیک می‌شویم. محققان ژنتیک دریافته‌اند که حدود ۰.۸ درصد جمعیت آسیا کروموزوم "Y" مشابه دارند که نشانگر احتمال داشتن جد مشترک است. جدی که احتمالاً حوالی سال ۱۰۰۰ بعد از میلاد می‌زیسته است. از این موضوع می‌توان به این نتیجه رسید که احتمالاً قریب به ۰.۵ درصد از جمعیت جهان دارای این جد مشترک هستند و مجموعاً ۱۶-۱۷ میلیون نفر نوادگان او هستند. دسترسی آسان چنگیز و پسرانش به زنان، که بیش از هر شخصیت آسیایی دیگر بوده است، احتمال اینکه چنگیز جد مشترک مرموز این خیل افراد باشد را بالا می‌برد. اما این فرضیه مورد قبول همگان نیست. تفاوت چندقرنی میان دوران حیات چنگیز با زمان تخمینی این جد مرموز به سختی قابل توضیح است و بدون داشتن نمونۀ بافتی از چنگیزخان همه چیز در حد فرضیات باقی می‌ماند.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • علیرضا

      بازم مقاله ای از یک پان تورک. مخصوصا اون بخش آخر که میگه چنگیز "پدر همۀ ماست". این اراجیف و مزخرفات رو تموم کنید. چنگیز یه موجود بی شرف و بی فرهنگ بوده که با لشکری از موجودات شریر همراهش میلیون ها انسان رو کشت و شهرها و آبادی ها رو به ویرونی کشید.

      پاسخ ها

      • دامون

        برادر من مقاله رو کامل بخون. می خواد بگه اون عناوینی کع ن.شته شایعه ان. باور نکنید. بدون اینکه از جزئیات چیزی مطمئن شیم شروع می کنیم به فحاشی. چقدر هم همه گیر شده. اه

      • araz

        عزیزم مغولا چه ربط به ما ترکا دارن؟؟یه عده نژاد پرست نشستن گفتن فلانیا این نژاد رو دارن فلانیا اون یکی نژادو!!!مگه نژاد مغولی چشه؟به نظر من عرب، ترک، فارس،مغول و اسلام هیچ فرقی ندارن. ضمنا چنگیز خان به خاطر تخطی تجار ایرانی در مغولستان و یرباز زدن ایران از تحویل اونا حمله کرد نه برای از بین بردن نژاد آریایی!!همون جور که پادشاهان ایرانی مثل نادر شاه که هندیها رو قتل عام کرد یا کوروش و.........برای ایرانیا اسطوره شدن ولی در نظر دشمنانشون وحشی بودن چنگیز هم اسطوره مغولستانه. هر کشوری تاریخشو بنا به دلایل سیاسی به نفع خودش می تویسه و اونجایی که نمیتونه حقیقتی رو کتمان کنه فرافکنی می کنه. متاسفانه یک دهه است که تبلیغاتی علیه ترکا تو ایران شده و این همه سروری و سالاری و حکومتهای مقتدر ترک(هزار ساله) که سربلندی واسه ما داشته(البته نه همش) همش هیچ شده. ترکا تو تحولات مثبت ایران بسیار تاثیرگذار بودن از مشروطه تا دفاع مقدس که دیگه اوجشه.

      • علیرضا

        جناب آراز خان، به قول خودت چنگیز برای مغولها اسطورس نه برای ما. پس چرا امثال توی آذری ایرانی سنگ یه اسطوره ی مغول رو به سینه میزنید؟ کوروش خونریز بوده ولی چنگیز نه؟ تو کدوم کتاب و سند معتبر تاریخی این مسئله رو نوشته؟ آخرین کلام اینکه چنگیز و تیمور لنگ ممکنه پدر امثال تو باشن ولی مطمئن باش پدر هیچ ایرانی بافرهنگ و باریشه ای نیستن. ایران یعنی ترک، کورد، لر، بلوچ، مازنی، خوزی، گیلانی، فارس و ...

    • حمیدرضا

      فکر کنم چنگیز و دار و دسته اش بابا، عمو یا شوهر عمه نویسنده محترم این مقاله یا بدجوری شوهرخاله اش بوده اند که اینچنین سفت و خارا و بدون هیچ اغماضی اینقدر قربان صدقه اشان رفته، مبارکت باشد bayby چنگیز ............ !!!!

    • hojjat

      سلام و درود بر تمامی حقیقت طلبان
      اصولا من با متن و نوشته ای که نویسنده ونگارندگان آن مجهول باشند رابطه و نظر خوبی ندارم .
      همه نظرهایی که داده شده محترم است اما هیچکس دقت نکرده که این مطلب یه ترجمه نامعلوم از یک نویسنده نا معلوم با هدف مجهول بوده .
      اما نکته ای که برای من جلب توجه کرد اشاره نویسنده به ماجرای مجهول هولوکاست می باشد .
      آخه موضوع هولوکاست که یک افسانه ساختگی بیشتر که نیست که نویسنده از اون برای مقایسه استفاده کرده .
      همین برای نشان دادن اهداف نویسنده کفایت می کند.

    • رضا

      مرگ بر چنگیز وحشی

    • کورشاد

      آدم بزرگ همیشه بزرگ می مونه وهمیشه اسمش سرزبونهاست

    • ***

      لعنت خدا برچنگیز خان مغول باد

    • اوکتای جغتای جوچی تولوی

      چنگیز خان مغول در مغولستان اسطوره است و عکس چنگیز را روی پول هایشان چاپ می کنند و مجسمه ای از او ساختند که در ابهت بی نظیر است و او را یک شخصیت جهانی به حساب می آورند

      همانطور که کوروش در ایران اسطوره است.

    • دریا

      جناب کوروش در نظر همه ایرانیان اسطوره نیست کوروش رو اسراییل ساخته برای مبارزه با ایران وچند حزبی کردن ایران اما چنگیز خان در اکثر کشورها محترم هست

    • حسین

      ازهمتون میخام یکم تحقیق کنید بعد حرف بزنید تیمور گورکانی و چنگیز مغول نبودن چنگیز ترک بود به دلیل متهد کردن مغول چنگیزخان مغول لقب گرفت یکم تحقیق کنید بد نیست

    • محمد

      حسین :
      شما بگو منبعت چیه که چنگیز ترک بود ؟
      چرا من هر چی تو نت میخونم میگه این ترکان ک مغلون نه مغول ترکه .
      شما پدرت ترکه
      یکی بیاد بگه این فارسه قبوله ؟

      البته من در جایی خوندم که نوشته بود چنگیز خودشو ترک میدونه . اما تجربه ی من به اثبات میکنه بهتره هر چرت و پرتی که تو نت پخش میشه رو باور نکنید :)

      حتی همین مقاله ای ک میخونید کامل باور نکنید و کامل اعتماد بهش نکنید
      چون مجازی هستش و هر خری میاد یه چیزی میگه و میره
      مهم اینه الان قرن ۲۱ هستش .

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج