جاباما
۲۷۴۵۳
۱۰ نظر
۵۰۰۷
۱۰ نظر
۵۰۰۷
پ

علت تأخیر کلامی کودکان

اگر کودکی دچار مشکل گفتاری است حتما باید از نظر شنیداری آزمایش شود. چنین کودکانی احتمالا در فهم، تقلید و گفتار مشکل دارند.

علت تأخیر کلامی کودکان

ماهنامه کودک: اگر کودکی دچار مشکل گفتاری است حتما باید از نظر شنیداری آزمایش شود. چنین کودکانی احتمالا در فهم، تقلید و گفتار مشکل دارند.

پرسش: پسر دو ساله ای دارم که هنوز نمی تواند صحبت کند لطفا بفرمایید آیا تاخیری در تکلم کودکم به وجود آمده و چطور می توانم کمکش کنم؟

پاسخ: پسرتان دو ساله است و هنوز نمی تواند صحبت کند. او قادر به بیان تعدادی کلمه است اما شما تصور می کنید که در مقایسه با همسالانش عقب تر است. شما به یاد می آورید که خواهر او در این سن می توانست یک جمله کامل را بیان کند. به امید این که او به زودی بهبود خواهد یافت، مشورت با متخصصان را به تاخیر می اندازید. شما به خود می گویید «برخی بچه ها سریع شروع به راه رفتن می کنند و برخی سریع تر صحبت می کنند، پس جای نگرانی نیست!»

علت تأخیر کلامی کودکان

این نگرانی در بین والدین فرزندانی است که در صحبت کردن تاخیر دارند، رایج است. اگر چه ممکن است والدین آهسته بودن رشد را در جنبه های دیگری از فرزند خود نیز مشاهده کنند اما در مشورت با متخصصان تردید داشته و آنرا به تاخیر می اندازند. برخی حتی برای خود دلیل هایی نیز می آورند مثلا در خصوص دیر زبان باز کردن کودک خود می گویند «او بزرگتر خواهد شد و مشکلش رفع می شود» یا «او به کارهای فیزیکی بیشتر از صحبت کردن علاقه دارد. دانستن این که در صحبت کردن و مهارت های کلامی چه چیز معمول و نرمال است و چه چیز نیست، می تواند به شما کمک کند که بدانید کودکتان واقعا نیاز به کمک دارد یا خیر.

خصوصیات یک کودک با توانایی گفتار سالم و بدون تاخیر:

قبل از ۱۲ ماهگی

کودکان در این سن باید بتوانند نشانه هایی را از خود بروز بدهند که نشاندهنده استفاده از صداها برای ایجاد ارتباط با محیط اطراف باشد. اولین مراحل پیشرفت گفتاری، ایجاد صداهای نامفهوم توسط کودک است. همینطور که کودک بزرگتر می شود (حدود ۹ ماهگی) او شروع به ردیف کردن صدها می کند و سعی دارد تا آواهای مختلف را به هم پیوند بدهد و کلماتی مثل «ماما» و «بابا» را (بدون اینکه واقعا معنای دقیق این کلمات را بداند) بیان کند. قبل از ۱۲ ماهگی، کودک باید به صداها هم توجه نشان دهد. کودکانی که نسبت به صداها عکس العمل نشان نمی دهند ممکن است دچار مشکلات شنوایی باشند.

۱۲ تا ۱۵ ماهگی

کودکان در این سنین باید محدوده وسیعی از اصوات کلامی را به کار ببرند و حداقل یک یا چند کلمه صحیح را بیان کنند (نه فقط «ماما» و «بابا»). کلماتی مثل «توپ» از کلمات ابتدایی است که کودک قادر به گفتن آن است. فرزند شما باید همچنین قاد ربه فهم و انجام دستورات باشد (مثلا «لطفا آن اسباب بازی را به من بده.»)

علت تأخیر کلامی کودکان

۱۸ تا ۲۴ ماهگی

کودک باید تا ۱۸ ماهگی دامنه لغاتی در حد ۲۰ کلمه داشته باشد و تا ۲ سالگی قادر باشد حدود ۵۰ کلمه یا بیشتر را بیان کند؛ به کودک باید یاد داده شود که دو کلمه را با هم ترکیب کند. مثل «بابا رفت». یک کودک ۲ ساله قادر به انجام دستورات دو قسمتی می باشد (مثلا لطفا عروسکت را بردار و لیوانت را به من بده.)

۲ تا ۳ سالگی

در این سن، والدین اغلب شاهد یک تحول اساسی در صحبت کردن کودک خود هستند. دامنه لغات کودک شما به یکباره افزایش می یابد و او می تواند ۳ کلمه یا بیشتر را با هم ترکیب کرده و جمله بسازد.

درک کودک نیز در این سنین افزایش می یابد. تا سن ۳ سالگی کودک شروع به فهم این مطلب می کند که «آن را روی میز قرار بده» یا «آن را زیر تخت بگذار» چه تفاوتی با هم دارند. در این دوران کودک شما همچنین باید شروع به تشخیص رنگ ها و درک صفت ها کند، مثل «بزرگ» در مقابل «کوچک».


اختلاف بین گفتار و زبان

اغلب «گفتار» و «زبان» با هم اشتباه می شوند اما یک فرق اساسی بین آن دو وجود دارد: «گفتار» بیان کلامی زبان است و شامل تلفظ شمرده کلمات می شود اما «زبان» وسیع تر است و به کل سیستم بیان و دریافت اطلاعات به روشی قابل فهم، مربوط می شود. زبان چیزی است که طی یک ارتباط، فهمیده و فهمانده می شود؛ به صورت کلامی، غیرکلامی یا نوشتاری.

اگرچه مشکلات در گفتار و زبان با هم متفاوت است، اما این دو اغلب با هم همپوشانی دارند. کودکی که مشکلات زبانی و تکلمی دارد شاید قادر به تلفظ صحیح کلمات باشد اما نتواند بیش از دوتای آنها را در کنار هم بیاورد.

علت تأخیر کلامی کودکان

در مورد کودک دیگر ممکن است فهم گفتارش سخت باشد اما او قادر به استفاده از لغات و اصطلاحات برای بیان نظراتش باشد و دیگری ممکن است بتواند خوب صحبت کند اما در انجام دستورات و فهم آنها مشکل داشته باشد.


نشانه های وجود مشکل احتمالی

اگر شما در مورد گفتار و تکلیم کودک خود نگران هستید، در اینجا به چند نکته اشاره شده که با توجه به آنها می توانید درخصوص مشکل داشتن فرزندتان مشکوک شوید:

باید نسبت به کودکی که به صداها پاسخ نمی دهد یا نمی تواند با درآوردن صدا، منظور خود را برساند، دقیق باشید. بین 12 تا 24 ماهگی اگر در کودکتان موارد زیر را می بینید آن را پشت گوش نینداخته و پیگیر باشید:

* استفاده نکردن از اشاره و ادا مثل تکان دادن دست در هنگام خداحافظی تا 12 ماهگی

* داشتن مشکل در تقلید صدا تا 18 ماهگی

* داشتن مشکل در فهم درخواست های کلامی ساده و انجام آنها

اگر کودک بزرگتر از 2 سال مشکلات زیر را داشت، حتما او را توسط متخصص مورد سنجش و بررسی قرار دهید:

* اگر او فقط می تواند کلمات و عکس العمل ها را تقلید کند و خود قادر به تولید کلمات یا اصطلاحات به طور خودآگاهانه نیست.

* اگر فقط قادر به بیان صداها و کلمات خاصی که تکرار می شوند می باشد و نمی تواند از گفتار برای ارتباط بیشتر استفاده کند.

* نمی تواند دستورات ساده را بفهمد و اجرا کند.

علت تأخیر کلامی کودکان

* اگر تن صدای نامتعارفی دارد (مثلا صدای خشن و گوش خراش یا صدای تودماغی دارد).

* اگر گفتار کودک نسبت به سنش، قابل فهم نباشد، والدین باید حدود نیمی از گفتار کودک خود را در ۲ سالگی متوجه شوند و در ۳ سالگی حدود سه چهارم آن را بفهمند. تا ۴ سالگی کلام کودک باید تقریبا به طور کامل فهمیده شود حتی به وسیله افرادی که او را نمی شناسند.


دلایل تاخیر کلامی و زبانی:

عوامل زیادی می تواند باعث تاخیر کلامی و زبانی کودک شود. مثلا یکی از آن عوامل، معیوب بودن سیستم تکلم کودک مثل مشکل در زبان یا سقف دهان شاست. تا خوردن زیر زبان می تواند حرکت زبان را در تولید کلام، محدود کند.

بیشتر کودکانی که تاخیر کلامی دارند ممکن است مشکلاتی در مغز داشته باشند به طوری که ارتباط کافی در مغز برای ایجاد و تولید کلام وجود نداشته باشد. این نوع کودکان با مشکل در استفاده از لب ها، زبان و فک برای تولید آوا مواجه هستند.

مشکلات گفتاری می تواند تنها مشکل حاصله باشد یا شاید با مشکلات دیگری مثل مشکل در بلع هم همراه باشد. تاخیر در گفتار همچنین می تواند نشاندهنده یک تاخیر کلی در همه زمینه های رشد کودک باشد.

مشکلات شنیداری نیز معمولا به تاخیر در سخن گفتن ارتباط دارد. پس اگر کودکی دچار مشکل گفتاری است حتما باید از نظر شنیداری آزمایش شود. چنین کودکانی احتمالا در فهم، تقلید و گفتار مشکل دارند.

عفونت گوش، خصوصا عفونت های مزمن می تواند روی قدرت شنیداری تاثیر بگذارد. باید به عفونت های ساده گوش (که می تواند یک تهدید باشد) اهمیت داد اگرچه شاید تاثیری روی گفتار نداشته باشد.

علت تأخیر کلامی کودکان

گفتار درمانی

اگر خودتان یا پزشک کودکتان در خصوص مشکل دار بودن کودک مشکوک شدید، یک آزمایش و بررسی مقدماتی توسط متخصص گفتار درمانی، بسیار ضروری است.

متخصص گفتار درمانی، ابتدا به مهارت های کلامی و زبانی کودک توجه کرده و آن را با توجه به جنبه های دیگر رشد کودک بررسی می کند. او تست های استانداردی را انجام می دهد و به دنبال نکته برجسته ای در خصوص پیشرفت گفتاری و زبانی کودک می گردد. او بررسی می کند که کودک چقدر می فهمد، چه می تواند بگوید، آیا کودک سعی در برقراری ارتباط به روش های دیگر مثل اشاره کردن و تکان دادن سر و غیره به جای گفتار دارد، او وضوح کلام کودک را بررسی می کند، وضعیت دهان او (زبان، دهان و سقف آن) و عملکرد بخش های مختلف دهان برای صحبت کردن و حتی غذا خوردن و بلع را مورد بررسی دقیق قرار می دهد.

اگر او تشخیص داد که کودکتان نیاز به درمان دارد، نقش شما در این زمینه بسیار حیاتی است. او به شما می آموزد که چگونه در خانه با کودک خود تمرین کنید تا مهارت های گفتاری او را بهبود ببخشید.

اقدامات والدین

مانند بسیاری چیزهای دیگر، پیشرفت در گفتار نیز مخلوطی از طبیعت و ذات کودک و آموخته ها و تربیت او است. ژنتیک می تواند در این میان موثر باشد و هوش و استعداد کودک در یادگیری گفتار به او کمک کند اما به هر حال محیط اطراف هم بسیار تاثیرگذار است و نحوه تربیت کودک در توانمندی های او نقش مهمی ایفا می کند.

وقتی در گفتار، زبان، شنوایی یا در رشد کودک مشکلاتی وجود داشته باشد، مداخله سریع والدین کودک می تواند به او کمک کند. وقتی شما فهم بهتری از دلیل حرف نزدن کودک خود داشته باشید، می توانید راه هایی را برای بهبود رشد گفتاری او یاد بگیرید. در اینجا چند نکته کلی که در این زمینه می توانید در منزل به کار برده و توسط آن به رشد گفتاری فرزندتان کمک کنید، آورده شده است:

زمان زیادی را به برقراری ارتباط با کودکتان اختصاص دهید حتی در دوران نوزادی با او حرف بزنید، برایش شعر بخوانید و او را تشویق کنید تا صداها و اشارات را تقلید کند.

علت تأخیر کلامی کودکان

برای کودک خود کتاب بخوانید. این کار را از ۶ ماهگی یا حتی زودتر آغاز کنید. حتما لازم نیست که همه کتاب را برای او بخوانید، کتاب هایی که مناسب سن اوست و دارای تصاویری است که او را تشویق به تماشای آنها می کند تهیه کنید. کم کم سعی کنید به تصاویر اشاره کنید و نام آنها را بیان کرده و او را به این کار تشویق کنید. سپس می توانید به صورت شعروار برای او کتاب بخوانید.

از موقعیت های روزانه برای تقویت گفتار کودک استفاده کنید. به عبارت دیگر با او در طی روز صحبت کنید. مثلا اسم میوه ها را در مغازه میوه فروشی به او بگویید، به او توضیح دهید که در حین درست کردن غذا یا تمیز کردن خانه چه می کنید، به اشیای منزل اشاره کنید و در حین رانندگی نظر او را به صداهای اطراف خود جلب کنید. از او سوالاتی بپرسید و پاسخ های او را تصدیق کنید (حتی اگر فهم آنها سخت باشد.) منظور خود را به صورت ساده بیان کنید اما هرگز از «کلام بچگانه» استفاده نکنید و سعی نداشته باشید تا با لحن یک کودک صحبت کنید. هر چه زودتر به مشکلات گفتاری کودک خود پی ببرید، بهتر می توانید او را درمان کنید. شما در قبال فرزند خود مسئول هستید. با کمک گرفتن به موقع از متخصص و وقت گذاشتن، کودک شما در آینده قادر به برقراری ارتباط مناسب با شما و دنیای اطراف خواهد بود.

بیشتر کودکانی که تاخیر کلامی دارند ممکن است مشکلاتی در مغز داشته باشند به طوری که ارتباط کافی در مغز برای ایجاد و تولید کلام وجود نداشته باشد.

این نوع کودکان با مشکل در استفاده از لب ها، زبان و فک برای تولید آوا مواجه هستند.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
درآمد ماهیانه 5-20 میلیون از توی خونه با موبایل

آموزش رایگان کسب درآمد 5-20 میلیون ماهیانه از خونه و فقط با یه موبایل ساده رو در یک وبینار رایگان آموزشی یاد بگیر

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • ساناز

      سلام. پسر من دو سال و 3 ماهشه. حرف نمیزنه انواع تست شنوایی و هوش رو انجام دادم هیج میشکلی نداره. فقط مامان بابا. و نه رو تکرار میکنه. احساس میکنم خجالت و میکشه جون وقتی میگو فلان کلمه رو بگو سرش رو میندازه پایین و زیر چشمی نگاه میکنه. دیگه از حرف های اطرافیان خسته شدم

    • امین

      سلام اتفاقادخترمنم تادوسالو هشت ماهگی دچار همین مشکل بود و حرف نمیزد منم بابت این موضوع خیلی خیلی نگران بودم که اتفاقی نرم افزار گپ تو اینترنت دیدیم اولش فکر نمیکردم بتونه مشکلمو حل کنه ولی وقت تهیه کردم دیدم واقعا ارزششو داشت بعد چند مدت که باهاش کار کردم واقع جواب گرفتم من از سایت www.speechtherpy.com تهیه کردم

    • شیلا

      سلام. پسر من ۲سال و ۹ ماهه است ولی هنوز دروست حرف نمی زند حتی بابا یا مامان هم نمی گوید .خودش همش حرف میزند ولی حرفاش قابل فهم نیست .ما در خانه به ۲ زبان صحبت میکنیم .در مهد کودک هم یه زبان دیگر.دکتر بردم شنوایش مشکل ندارد .در ضمن همه حرفهای ما را میفهمد. لطفا راهنمای کنید

    • مهدی حسنی

      با سلام دخترم 3 سال و 3 ماهشه و گفتار ش نامفهوم است برخی حروف رو نمیتواند بیان کند هر از چندگاهی دچار لکنت زبان میشود لطفا راهنمائی فرمائید که به کجا مراجعه نمایم و آیا موضوع نگران کننده هست یا نه

    • امیر حسن

      با سلام و احترام؛
      توجه:
      والدینی که در منزل به دو زبان صحبت می کنند و یا کودک خود را به کلاس زبان دیگری در زیر سن 3 سالگی می فرستند کودک دچار سردرگمی شده و غالباٌ دیر زبان باز می کند و خیلی کم صحبت نمی کنند.
      اصولش این است که یک زبان یعنی زبان فارسی در خانه حرف بزنند و اگر تمایل دارند زبان دیگری به فرزند خود یاد دهند تنها باید بصورت کلمه بهش آموزش دهند و از جمله بندی به شدت در سن زیر 3 سالگی پرهیز کنند.

    • بدون نام

      باسلام.
      پسری دو سال و چهار ماهه دارم بابا,اب,جوجه,چایی وچند کلمه دیگه را میگه ولی نسبت به همسالهاش درک کمتری داره .ارتباطش با بچه های بزرگتر خوبه به شرط اینکه اذیتش نکنند ومطابق میلش رفتار بشه با همسالهاش هم بد نیست خیلی نگرانم که اوتیسم نداشته باشه یا عقب افتاده نباشد پیش چه کسی بروم لطفا راهنمایی کنید چند وقته خواب ندارم ضمنا من با ای وی اف باردار شدم و خیلی خودمو سرزنش میکنم
      متشکرم

    • سارا

      سلام پسردوساله ایداریم باخودش حرفای نامعلوم میزنه امامامتوجه نمیشیم توبچگی شنوایی سنجی بردیمش گفت مشکلی نداره الان به صداهامون هیچ عکس العملی نشون نمیده..درضمن داداش بزرگترش ناشنواست که باعمل کاشت حلزون داره حرف یادمیگیره توروخداراهنماییم کنین برام دعاکنین اینکی طوریش نباشه

    • بهرام

      سلام اگه میشه به سوالم جواب بدید دخترم چهارسالش جمله نمیتونه بگه همچنبن بعضی از کلمات ونمیگه لطفا راهنماییم کنید ممنون میشم

    • مهدی

      سلام پسرمن ۳سال ۲ماهشه شنوایش هم خیلی خوبه اما هیچ حرفی نمیزند وقتی با او حرف میزنیم اصلا توجه نمیکنه فقط هوش به بازیه لطفا راهنمایی کنید چکار کنیم خیلی نگران هستیم

    • مهدی

      سلام پسرمن ۳سال ۲ماهشه شنوایش هم خیلی خوبه اما هیچ حرفی نمیزند وقتی با او حرف میزنیم اصلا توجه نمیکنه فقط هوش به بازیه لطفا راهنمایی کنید چکار کنیم خیلی نگران هستیم

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج