۳۷۶۹۴۷
۵ نظر
۵۰۰۶
۵ نظر
۵۰۰۶
پ

دولت روحانی میراث دار «بیکاری زنان جوان» شد

دولت روحانی در حالی سکان اداره کشور را به دست گرفت که علاوه بر تحریم‌ها و تبعات اقتصادی آن و دست و پنجه نرم کردن با رکود در تولید جمعیت زنان بیکار تحصیلکرده نیز به دو برابر افزایش یافته بود.

خبرآنلاین: دولت روحانی در حالی سکان اداره کشور را به دست گرفت که علاوه بر تحریم‌ها و تبعات اقتصادی آن و دست و پنجه نرم کردن با رکود در تولید جمعیت زنان بیکار تحصیلکرده نیز به دو برابر افزایش یافته بود.

در فاصله سال هاي ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲، تعداد زنان بيكار تحصيلكرده از حدود ۲۰۳هزار نفر به ۴۸۶ هزارنفر (حدود دو برابر و نيم) افزايش يافته است. در حالي كه تعداد زنان شاغل با تحصيلات عالي از ۸۱۷ هزارنفر به ۱۴۸۳ هزار نفر (حدود ۱.۸ برابر) رسيده است.

شاید حق با «شهیندخت مولاوری» معاون امور زنان و خانواده رییس‌جمهور باشد که گفته است: در ابتدای دولت یازدهم وقتی درباره زنانه شدن برخی از آسیب‌ها صحبت می‌کردیم به سیاه نمایی و داشتن اغراض خاص از طرح این موضوعات، متهم می‌شدیم؛ در حالی‌که اکنون در عالی‌ترین سطح به این مسائل پرداخته می‌شود و رهبرمعظم انقلاب بر آن تأکید دارند. این وضعیت نشان‌دهنده به وجود آمدن حساسیت جدی نسبت به کاهش آسیب‌های اجتماعی در جامعه و حتی در سطح عالی مدیریتی کشور است.

این در حالی است که رتبه ایران در گزارش سالانه شکاف جنسیتی در ابتدای دولت روحانی ۱۳۰ از مجموع ۱۳۶ کشور ارزیابی شده بود. در گزارش اتاق بازرگانی صنایع و معادن و کشاورزی ایران در این باره آمده‌است؛ گزارش شكاف جنسيتي جهاني، كشورها را بر اساس نيل آنها به برابري رتبه بندي مي‌كند نه توانمندسازي زنان. در واقع، هدف اين گزارش توجه به كاهش شكاف در نماگرهاي مورد نظر است نه پيروزي زنان در «پيكار جنسيتها».

درنتیجه اقدام‌های سه‌ساله دولت روحانی به ویژه در امور زنان و خانواده اولویت‌های برنامه‌ریزی در این زمینه را مشخص کرده و در مواردی با ایجاد حساسیت‌فرصت‌های جدیدی را خلق کرد. به عبارت دیگر آنچه در دولت روحانی برای زنان و دختران جوان رقم خورد امکان برنامه‌ریزی صحیح و دقیق براساس وضعیت گذشته و آنچه موجود است بود.

بر اساس نتايج سرشماري سال ۱۳۹۰، از مجموع ۲۴میلیون و ۱۰۶هزارنفر جمعيت فعال در كل كشور، ۲۰.۹ درصد آنان (۵۰۳۶ هزارنفر) داراي تحصيلات عالي هستند. نسبت جمعيت مردان فعال داراي تحصيلات عالي به كل جمعيت مردان فعال، ۱۶.۱ درصد و نسبت زنان فعال داراي تحصيلات عالي به كل جمعيت زنان فعال، ۴۸.۲ درصد است. بنابراين با افزايش سطح تحصيلات، امكان فعاليت اقتصادي براي اين گروه از زنان بيشتر فراهم شده است.

همچنین گزارش معاونت زنان و خانواده ریاست‌جمهوری حاکی از آن است که نرخ اشتغال زنان ۱۰ ساله و بالاتر ، طي سال هاي اخير روند كاهشي داشته كه به تبع آن، نرخ بیکاری زنان ۱۰ ساله و بالاتر، داراي روند افزايشي بوده است و این سناریو برای زنان جوان نیز تکرار می شود.

به عبارتي نرخ اشتغال آن ها در طول سال هاي اخير کاهش و نرخ بیکاری آنها افزایش یافته است. از طرفي همواره نرخ اشتغال زنان بسيار كمتر از نرخ اشتغال مردان بوده است.

این موضوع وقتی اهمیت می‌یابد که دولت بخواهد برای زنان به ویژه زنان سرپرست خانوار برنامه‌ریزی کند و یا چترحمایتی خود را برای این اقشار بگستراند. به همین دلیل نخستین اقدام معاونت زنان و خانواده ریاست‌جمهوری در دولت یازدهم تهیه و تدوین اطلس جامع زنان کشور بود که آخرین وضعیت زنان را در آن ترسیم می‌کرد .

برهمین اساس نرخ بیکاری زنان ۱۰ ساله و بالاتر در سال ۱۳۹۱، نشان داد که اين شاخص در کل کشور یکنواخت نیست و میان استانهای کشور اختلاف معنی دار آماری وجود دارد. هم چنين نرخ بیکاری زنان ۱۰ ساله و بالاتر در سال ۱۳۹۱در نقاط روستایی پایین تر از نقاط شهری هريك از استان ها بوده که البته به لحاظ آماری معنی دار هم است.

چنین وضعیتی سبب شد تا موقعیت اشتغال زنان و امکان اشتغال زنان به ویژه زنان تحصیلکرده بیکار در موقعیت‌های مختلف بررسی شود. آمارهای اطلس جامع زنان نشان داد کمترین و بیشترین سهم اشتغال زنان ۱۰ ساله و بالاتر در بخش کشاورزی در سال ۱۳۹۰ در کشور به ترتیب مربوط به استان های تهران (۰.۲) درصد و اردبیل(۶۹.۴۰) درصد است.

همچنین کمترین و بیشترین سهم اشتغال زنان ۱۰ ساله و بالاتر در بخش خدمات در سال ۱۳۹۰ در کشور به ترتیب مربوط به استان های اردبیل (۲۰.۱۰) درصدو کهگیلویه و بویراحمد ۸۲.۱۰ درصد است.

از طرفي سهم اشتغال زنان در جمعيت ۱۰ ساله و بالاتر در بخش کشاورزی در سال ۱۳۹۰ در نقاط روستایی بالاتر از نقاط شهری هريك از استان هاي كشور و سهم اشتغال زنان ۱۰ ساله و بالاتر در بخش خدمات در سال ۱۳۹۰ در نقاط روستایی پایین تر از نقاط شهری هريك از استان هاي كشور است.

کمترین و بیشترین سهم اشتغال زنان ۱۰ ساله و بالاتر در بخش صنعت در سال ۱۳۹۰در کشور به ترتیب مربوط به استان های کهگیلویه و بویراحمد ۳.۷۰درصد و سیستان و بلوچستان ۶۰.۵۰ است.

شاید براساس تحلیل همین آمارهاست که متخصصان نقاط کلیدملی برای ایجاد اشتغال و برنامه‌ریزی برای بهبود وضعیت را در عرصه خدمات و توسعه گردشگری معرفی می‌کنند و توصیه می‌کنند برای زنان در این بخش برنامه‌ریزی شود.

برای نمونه دکتر زهرا کریمی موغاری، استاد اقتصاد دانشگاه مازندران دراین‌باره می‌گوید: اول اینکه بخش کشاورزی نمی تواند فرصت های شغلی چندانی ایجاد نمی کند. به علاوه حضور زنان در فعالیت های این بخش بیشتر به صورت کارکنان فامیلی بدون مزد است. حال آنکه یکی از چالش های اصلی بازار کار ایران بیکاری زنان تحصیلکرده است. آنها می خواهند فعالیت های خارج از منزل و استقلال مالی داشته باشند. پس بخش کشاورزی فرصت های بسیار ناچیزی برای زنان ایجاد می کند و در مباحث کارآفرینی در بخش کشاورزی نیز زمین وثیقه مهمی است که زنان و دختران جوان غالبا امکان به مالکیت زمین های کشاورزی دسترسی ندارند.

این تحصیلکرده اقتصاد همچنین توضیح می‌دهد: در مقابل گسترش گردشگری، توسعه بخش های رستوران و هتلداری، صنایع دستی، خرده فروشی، حمل و نقل، و... را به همراه دارد که می تواند فرصت های زیادی برای دختران و زنان ایجاد کند. اگر بخواهیم این بحث را با شعار امسال یعنی «اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» به پایان برسانیم، باید بگویم همخوانی بیشتری در توسعه گردشگری با مفاهیم اقتصاد مقاومتی دیده می شود. اقتصاد ما زمانی مقاومتی خواهد بود که تولید بیشتر و آهنگ رشد پایداری داشته باشد. همانطور که در تعریف اقتصاد مقاومتی تاکید شده، اقتصاد مقاومتی، اقتصادی ریاضتی نیست و درون گرا و برون نگر است و برای تحقق آن به صادرات نیاز است. گردشگری و درآمد حاصل از آن اهداف اقتصاد مقاومتی را تحقق می بخشد. به علاوه در ایجاد اشغال برای مردان و زنان نیز موثر است.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • مرتضی

      چرا درک نمیکنن وضعیت بیکاری جوری شده که باید الویت رو به مردها بدن چون طبق دستور اسلام نان آور خونه مرد هست ان شا ال... زمانی که فضا بهتر شد زنان هم میتونن کار کنن

    • بدون نام

      الان خیلی خوب شده دولت روحانی همه رو گذاشته سرکار دیگه بیکار نداریم

    • بدون نام

      من اصلا این سرشماری ها رو قبول ندارم!!چراکه وقتی کسی بیکاره نمیزنه بیکار!!!یا مینویسه شغل ازاد!!!یا کارگر!!!درصورتیکه کارگر یعنی کسیکه حداقل طبق قانون کار حقوق بگیره یا جایی کار بکنه و چند ساعت درهفته سرکار باشه،مثلاسال نود که آمدن خونه ما داداشم بیکار بود،گفتن شغلت گفتیم بیکاره ولی من نگاه دستش کردم که نوشت کارگر!!!خیلیا رو دیدم اینجوریه و امار واقتی نیست یعنی فک کنم اصلا گزینه ای به اسم بیکار توی برگه سرشما ی نباشه،پس چطور میخوان امار واقعی بگیرن؟؟؟؟یا دانشجوهارو بیکارحساب نمیکنن،و میزنن درحال تحصیل، درصورتیکه طبق قانون افراد بالای 15سال باید نیروی کار حساب بشن!ولی اینا سرباز ها،دانش اموزان و دانشجو ها جز بیکازان حساب نمیکنن،درصورتیکه هیچ اشکال نداره یه دانشجو شاغل هم باشه،پس امارهارو باور نکنید

    • ستین

      اقا مرتضی خانما هم مثل اقایون نیاز به شغل دارن،واگه صبرکنن سنشون میره بالا و کسی دیگه بهشون کار نمیده

    • علي علي اوغلو

      اگر مي بينيد كه دختران گل ما 60% صندليهاي دانشگاههارا انهم درشته هاي مهندسي وپزشكي ازان خود ميكنند چون چاره اي جز درس خواندن ندارند نه جائي براي تفريح وگردش وورزش دارند ونه اجازه دارند بان اماكن بروند انها هنوز اجازه نشستن روي صندلي هاي تماچي ميدانها وسالنهاي ورزشي را ندارند پس تنها را درس خواندن برايشان بازاست ازان طرف اقا پسر هاي قندعسل مان هم راه درس خواندن وهم راه ورزش وهم انچه افتد وداني برايشان ميسر است اما درمسابقه ورود به دانشگاه رقابت با دختران 40 به 60 روبرو ميشوند وناچار دررشته هاي كمترمطلوب قبول ميشوند تعدادي هم نيمه كاره رهايش ميكنند دوسال هم بايد بروند سربازي دراين مدت دختران بيكارنمينشينند به سهميه فرصتهاي شغلي پسران ناخنك ميزنند تازه بعد ازبرگشتن ازسربازي اگركاري هم گيرشان بيايد درامدان بزور كفاف دك وپز شان را بدهد يا ندهد اين اقا پسر قند عسل براي تشكيل يك زندگي معمولي و خانوادگي بدهد علي الحساب به -400300ميليون نقد ويك موتور هندا وماهي حداقل 2حقوق مستمر نيازدارد اگر ديديد سلام ماراهم باو برسانيد اما با تمهيداتيكه درخراسان وشيراز وچند جاي ديكر درشرف تكوين است بزودي با تعطيل كردن كنسرتها هزينه انها نيز بمقدار قابل ملاحظه اي تقليل خواهد يافت اخر اينكه نشد كار كسيكه شغل ندارد درامد ندارد هرشب هزشب برود كنسرت وعياشي كند اما بازهم جاي شكرش باقي است مجلس قانون تصويب كرده خانمهاي كارمند هفته اي دوسه ساعت بيشتر كارنكنند يكسال هم مرخصي زايمان و اين حرفها داشته باشند وچند سالي هم زودتر بازنشته شوند با اين وصف هيچ ديار بشري زن استخدام نميكند فلذا خانمها ازچرخه كار بيرون رانده ميشوند ودانشگاه هم نميروند درنتيجه هم تحصيل وهم اشتغال دربست ميشود مال اقايان مگر بهتر ازاينهم ميشود بعقل جن هم نميرسيد اينطوري بيك كرشمه دوركا مهم را سامان داد

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج