۴۹۷۷۶۲
۱۴ نظر
۵۰۰۹
۱۴ نظر
۵۰۰۹
پ

فاصله ۷۰ درصدی دخل و خرج کارگران!

سومین نشست شورای عالی کار با دستور کار بررسی حداقل دستمزد ۹۶ در حالی عصر امروز با حضور سه وزیر کابینه برگزار می‌شود که احتمال توافق بر سر حداقل دستمزد در این جلسه قوت گرفته است.

خبرگزاری مهر: سومین نشست شورای عالی کار با دستور کار بررسی حداقل دستمزد ۹۶ در حالی عصر امروز با حضور سه وزیر کابینه برگزار می‌شود که احتمال توافق بر سر حداقل دستمزد در این جلسه قوت گرفته است.

با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال، موضوع حداقل دستمزد جدی‌تر و در عین حال حساس‌تر می‌شود. بعد از تشکیل کارگروه‌های تخصصی مزد، تعیین حداقل دستمزد ۹۶ با آغاز جلسات شورای عالی کار طی هفته‌های گذشته وارد فاز جدیدی شد.

در دومین جلسه شورای عالی کار که روز یکشنبه برگزار شد، پس از بحث و بررسی‌ اعضای کارگری، کارفرمایی و دولتی در نهایت شرکای اجتماعی درباره تعیین حداقل دستمزد به اجماع نرسیدند.

اما سومین جلسه شورای عالی کار امروز تشکیل می‌شود که قرار است در این جلسه علی ربیعی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، علی طیب نیا وزیر اقتصاد و دارایی و محمد رضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت حضور یابند.

هر چند نمی‌توان قطعا جلسه امروز را به معنای جلسه نهایی تعیین حداقل دستمزد عنوان کرد اما در این جلسه که سه عضو کابینه دولت حضور دارند، احتمال تعیین حداقل دستمزد وجود دارد.

۱میلیون۶۷۷هزار تومان؛ فاصله حداقل دستمزد تا هزینه زندگی

آنچه که برای حداقل دستمزد سال ۹۵ تعیین شد رقم ۸۱۲ هزار و ۱۶۶ تومان بود؛ از سوی دیگر در جلسه نهم اسفند کارگروه تخصصی مزد، حداقل هزینه ماهیانه یک خانواده، با توافق هر سه گروه دولت، کارفرمایی و کارگری ۲ میلیون و ۴۸۹ هزار تومان تعیین شد. به عبارتی بین حداقل دستمزد سال جاری و هزینه معیشت، حدود یک میلیون و ۶۷۷ هزار تومان معادل ۶۷ درصد شکاف وجود دارد.

طبیعتا برای به صفر رساندن این فاصله، حداقل دستمزد سال آینده باید ۲ میلیون و ۴۸۹ هزار تومان تعیین شود اما واقعیت این است که این میزان افزایش دستمزد با واقعیات امروز اقتصاد و تولید ایران همخوانی ندارد چراکه اگر میزان افزایش دستمزد سالانه منطقی نباشد می‌تواند اثرات جبران ناپذیری از جمله افزایش افسارگسیخته تورم را به همراه داشته باشد که در پی آن قدرت خرید جامعه کاهش می‌یابد. ضمن اینکه با واردآوردن فشار مضاعف به کارفرمایان، می تواند حیات بنگاههای تولیدی، صنعتی و خدماتی را با خطر مواجه کند.

دو مطالبه نمایندگان کارگری در مذاکرات مزدی

اما مطالبه گروه‌ کارگری از دو شریک اجتماعی دیگر یعنی دولت و کارفرمایان در جلسات مزد چه بود؟ گروه‌های کارگری از ابتدا و پیش از آغاز جلسات شورای عالی کار دو هدف عمده را دنبال می‌کردند.

نخست، تعیین هزینه معیشت ماهیانه بود که در این زمینه هر سه گروه به اجماع و توافق رسیدند. دومین مطالبه گروه‌های کارگری نیز کاهش فاصله ایجاد شده بین دستمزد و هزینه معیشت آن هم با تعیین یک بازه زمانی بود؛ به این ترتیب که در حین جلسات تعیین حداقل دستمزد، یک بازه زمانی چند ساله برای جبران روند نزولی قدرت خرید اعلام شود تا طی این بازه زمانی، رقم حداقل دستمزد به هزینه معیشت برسد.

بر اساس این گزارش، ماده ۴۱ قانون کار معیار تعیین حداقل دستمزد را مشخص کرده است؛ بر اساس این ماده، شورای عالی کار موظف است میزان حداقل دستمزد کارگران را با توجه به درصد تورم به گونه ای تعیین کند که معیشت زندگی کارگران قابل تامین باشد.

با توجه به اینکه یکی از شاخص‌های تعیین دستمزد، تورم سالانه است، در آخرین جلسه شورای عالی کار پیشنهاد تقریبا مشترک دولت و کارفرمایان افزایش حدود ۱۰ درصدی دستمزد ۹۶ با توجیه تورم حدود ۸ درصدی فعلی بود که با مخالفت نمایندگان کارگری این شورا همراه شد تا جلسات شورای عالی کار برای تعیین حداقل دستمزد همچنان ادامه داشته باشد.

اما نکته‌ای که باید به آن توجه کرد این است که ماده ۴۱ قانون کار فقط به شاخص «تورم» اشاره ندارد بلکه در این ماده بر شاخص «معیشت» نیز تاکید شده که کمتر مورد توجه می‌گیرد.

آمارنشان می‌دهد، حتی اگر شاخص تورم هم فقط مد نظر باشد این سوال مطرح می‌شود که چرا در سال‌هایی که کشور تورم بالای ۳۰ درصدی را تجربه کرد، حداقل دستمزد کمتر از تورم تعیین شد!

به عنوان مثال بر اساس آمار بانک مرکزی، تورم دوازده ماهه ۱۳۹۰ بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها ۲۱.۵ درصد اعلام شد اما حداقل دستمزد برای سال ۹۱ معادل ۱۷.۹ درصد افزایش پیدا کرد؛ یعنی ۳.۶ درصد کمتر از نرخ تورم.

همینطور تورم دوازده ماهه ۹۱ به میزان ۳۰.۵ درصد بود در حالی که حداقل دستمزد سال ۹۲ معادل ۲۵ درصد افزایش یافت. البته در سال‌های ۹۴ و ۹۵ حداقل دستمزد به ترتیب ۱.۴ و ۲.۱ درصد بیش از نرخ تورم افزایش یافت اما واقعیت این است که فاصله حداقل دستمزد تا تورم طی سال‌های گذشته تا حدی بوده که امروز فاصله این دو شاخص را به مرز ۷۰ درصدی رسانده است.

به هر روی این روزها ۱۳ میلیون کارگر به طور مستقیم و حدود ۴۰ میلیون کارگر به همراه خانواده‌هایشان در انتظار خروجی جلسات شورای عالی کار است. باید منتظر ماند و دید که تدبیر سه وزیر کابینه در جلسه امروز شورای عالی کار، چگونه خواهد توانست نمایندگان کارگری و کارفرمایی را بر سر حداقل دستمزد به تفاهم برساند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      آ قای ریس جمهور انتخابات نزدیک است پس به فکر حقوق ومعیشت کارگر باش وگرنه 40میلون از اعضای خانواده کارگر با شما همسو نمی شوند

    • بدون نام

      ای بـــــــــــابـــــــــا یه ۱۰% میخوان تصویب کنن، آدمو جون به لب میکنن

    • بدون نام

      امروز اگر بر مبنای قانون یعنی نرخ تورم و حداقل معیشت خانوار مزد تعین نشود یعنی قانون در این مملکت حکمفرما هست اما فقط برای من کارگر برای خودشان که دوروزه تعیبن کردن فلان میلیون حقوق

    • بدون نام

      انشاالله اگه حق مارو بخورن راهی بیمارستان بشن

    • بدون نام

      پس کارگرها کی قراره یک شکم سیر غذا بخورند ؟! چه زمانی؟؟؟؟؟؟!

    • سجاد

      همش حرفه.هیچکسی بفکرجامعه بیچاره وسخت کوش کارگری نبوده ونیست.حتی اسمی هم ازگرفتاریهای جامعه کارگری برده نمیشه.چه برسه به اینکه حقوقشانوزیادکنن.فقط کارشان شده بررسی مشکلات مدیران .مدیر مدیرر

    • علی

      به نظر من که البته نظر تعداد زیادی کارگر نیز میباشد همه کارگرها همراه خانوادشون تو انتخابات شرکت نکنند تا این دولت بفهمه که کارگرها باچه سختی زندگی میکنند من الان چند روز مانده به عید یک ریال تو جیبم پول ندارم و شرمنده زن وبچه هام هستم

    • بدون نام

      قابل توجه اقای وزیر محترم داد گستری که فرمودهاند قدرت خرید مردم زیاد تر و بهتر شده

    • بدون نام

      آخرش که همون ده درصد اضافه میکنین پس چرا امید الکی میدین به کارگرهای بیچاره؟درضمن نرخ تورم رو منفی اعلام کنین خودتون رو راحت کنید دیگه آخه همه اقلام تورم بالای ۲۰_۳۰%دارن اون وقت نرخ تورم اعلامی ۸%؟!!!!

    • علی

      دمت گرم خوب گفتی انتخابات نزدیکه 13 میلیون خانوار کم حساب کنیم دوبرابر میشه 26 میلیون، واقعا اگه تغییر حاصل نشد تو حقوق مردم به این آقا رای نمیدیم

    • بدون نام

      همش دروغ ودغل

    • مهدی

      ای بابا دیگه چندلغاز میخواین اضافه کنید دیگه انقدر جینبل و جینبو نداره. بجا که ه جلسه بذارید میوه بزنید به بدن اضافه کاری بیاد رو حقوقتون بگید صد تومن اضاف میکنیم بابا.بدبخت ما کارگراییم که چش انتظار شماییم نشستیم آخرشم پوچه......

    • کارگر

      خدالعنتشون کنه.ما کی میتونیم زن وبچه هامون را یه سفر ب مشهد ببریم.امام رضا بزنه توکمرشون ک حق مارانمیدن.من نمیدونم چرا مجلس نمایندگان مردم نبایدحق وحقوق کارگر راباید مشخص کنه نه کارفرمایان ودولت.بنفع خودشون دیگه کار میکنن.

    • کارگر

      بیاین کارگرا مردباشین رای ب این آقایون ندین ب کسی رای بدین ک طرفدارکارگرباشه توراخدا رای ندین.من که اصلا رای نمیدم.

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج