۵۰۰۴۱۴
۱۴ نظر
۵۰۵۴
۱۴ نظر
۵۰۵۴
پ

سیر تاریخی عید نوروز در ترکیه

عید نوروز در ترکیه از دوران عثمانی تاکنون سیر سیاسی و تعیین کننده ای در ارتباط با تحولات داخلی و سیاست خارجی در این کشور داشته است.

خبرگزاری ایرنا: عید نوروز در ترکیه از دوران عثمانی تاکنون سیر سیاسی و تعیین کننده ای در ارتباط با تحولات داخلی و سیاست خارجی در این کشور داشته است.
بررسی روند نگرش ترک های عثمانی به عید نوروز و تغییر و تحولاتی که در دوران جمهوری نوین ترکیه در این خصوص صورت گرفته است، نشان از برخورد سیاسی حاکمان به موضوع نوروز دارد.
ترک ها در دوران امپراتوری عثمانی، عید نوروز را به عنوان یک روز مهم جشن می گرفتند.

مردم این سرزمین نوروز را آغاز بهار طبیعت، تجدید حیات و طراوت در جهان می دانستند و برخی نیز از آن به عنوان یک روز مقدس یاد می کردند و برخی دیگر هم نوروز را عامل اتحاد و همبستگی می خواندند .

در مقالاتی که در مورد نگرش ترک های عثمانی به نوروز منتشر شده، آمده است؛ گروهی از مردم عثمانی نوروز را زاد روز حضرت علی(ع) و تعیین ایشان به خلافت و سالروز ازدواج مبارک با حضرت فاطمه زهرا(س) دانسته اند.

در این روز حکیم باشی برای سلاطین و درباریان معجون مخصوصی که (نوروزیه) نامیده می شد، تهیه می کرد.

گفته می شود این معجون از چهل نوع ماده مخصوص تهیه می شد که شفا بخش بسیاری از بیماری ها و دردها بود و باعث افزایش قدرت بدنی می شد.

با انقراض امپراتوری عثمانی و تاسیس جمهوری نوین ترکیه در سال ۱۹۲۳ میلادی، عید نوروز به دلایل سیاسی اهمیت پیشین خود را در جامعه ترکیه از دست داد.

دولت های ترکیه از آن دوران به بعد اهمیتی به عید نوروز ندادند، ولی کردهای ساکن مناطق جنوب شرقی و شرق ترکیه با برگزاری مراسم ویژه در عید نوروز به این سنت ادامه دادند.
به مرور زمان تا اوایل دهه ۱۹۹۰ میلادی، عید نوروز به عنوان سمبل مقاومت منفی کردهای ترکیه ادامه یافت و همه ساله در ایام عید نوروز برگزاری تظاهرات های اعتراض آمیز و بروز درگیری ها در مناطق کردنشین ترکیه به صورت یک معضل اجتماعی برای دولت های ترکیه مطرح بود.

حزب کارگران کرد ترکیه (پ.ک.ک) که در مناطق کردنشین این کشور فعالیت دارد، در آن دوران با بهانه کردن عید نوروز و به منظور رو در رو قرار دادن کردهای ترکیه با دولت، به برگزاری تظاهرات های خشونت بار در مناطق کرد نشین دست می زد.

عید نوروز هنوز هم در شهرهای جنوب شرقی ترکیه، مانند دیاربکر، شانلی اورفا، ماراش و مرسین و در مناطق شرق این کشور مانند آغری، ایغدیر، قارص و آرداهان به صورت باشکوهی برگزار می شود.

نواختن پر سر و صدای سورنا، دهل و رقص و پایکوبی به دور آتش های برافروخته از نمودهای این مراسم است.

پختن شیرینی های خانگی و غذاهای خاص نوروز هم از دیگر سنت های مراسم نوروزی در ترکیه است.

در اوایل دهه 1990 میلادی همزمان با فروپاشی شوروی و تشکیل دولت های ترک زبان در آسیای میانه و قفقاز، ترکیه تلاش کرد که برای ارتباط فرهنگی بیشتر با دولت های یاد شده، توجه بیشتری به عید نوروز از خود نشان دهد.

در سال ۱۹۹۴ میلادی برای اولین بار مقامات عالیرتبه ترکیه در یک مراسم ویژه عید نوروز در پایتخت این کشور شرکت کردند.

در همین راستا، وزارت آموزش و پرورش ترکیه در اواسط ژانویه سال 2005 میلادی طی بخشنامه ای به مراکز آموزشی این کشور، خواهان برگزاری آئین های ویژه عید نوروز به عنوان عید رسمی شد.

در اساسنامه جدید آموزش و پرورش ترکیه، عید نوروز به عنوان عید ملی این کشور پذیرفته و به مراکز آموزشی ابلاغ شد که از این پس در روز ۲۱ ماه مارس (اول فروردین) آئین های فرهنگی و هنری برای بزرگداشت این عید برگزار شود.

در این بخشنامه با اشاره به این که عید نوروز در کشورهای منطقه و آسیای میانه جشن گرفته می شود، از مسئولان مراکز آموزشی خواسته شده است که عید نوروز را به عنوان یکی از عیدهای ملی به دانش آموزان معرفی کنند.

در حالی که عید نوروز از جمله میراث های فرهنگی ایران بوده و قرن ها مردم ایران آن را پاس داشته اند و تقویم ایران نیز بر همین اساس استوار است، محافلی در ترکیه بدون توجه به سابقه روند عید نوروز در ترکیه، تلاش کردند که به نوعی خود را وارث اصلی این میراث معرفی کنند.

به هر حال مردم ترکیه در تدارک برگزاری عید نوروز هستند و بزرگداشت همزمان این 'عید باستانی ایرانی' در کشورهای منطقه و در کشور دوست و همسایه ترکیه می تواند زمینه توسعه همکاری های فرهنگی و نزدیکی بیشتر مردم دو کشور را فراهم آورد.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      بله ترکیه مدرن برای غربی شدن عید باستانی نوروز (اوغوز) را مورد بی مهری قرار داد ولی به اشتباه خود پی برد زیرا یکی از مسائل مشترک تمامی اقوام ترک تبار از چین تا بالکان، همین عید باستانی است. خاستگاه عید نوروز هم به زعم کتب فارسی، آذربایجان بوده است.

    • کوروش

      آغوز!!!!!!!آغوز دیگه چیه دوست پانترکم؟اولا آذربایجان نه و آذربادگان دوما ترکیه چون بیشینه تاریخی نداره مجبوره از فرهنگ چندهزارساله ایران قرض بگیره.مثل آران یا همون آذربایجان شمالی که چوگان و تار ایرانی رو به ثرقت برده.آغوز..خخخخخخ

    • کوروش

      من نمیدونم این چه دردیه که بعضیها میخوان خودشونو به مغول و تیمورلنگ نسبت بدن.خوب اگه واقعا به این نتیجه رسیدی برگرد برو به زادگاهت چرا تو ایران موندی؟؟

    • بدون نام

      بدون نام ۱:۲۸، آغوز به شیر چربی میگن که گاو بلافاصله پس از زایمان تولید میکنه و باید به گوساله داده بشه تا سیستم ایمنیش تقویت بشه.

    • بدون نام

      جناب کوروش پرست! اولا اوغوز نه آغوز، معلومه به این قبیل مسائل وارد نیستی..... بدان که عید موسوم به نوروز هزاران سال قبل از هجوم آریایی ها به فلات ایران برگزار می شده است. به زعم حمدلله مستوفی مورخ فارس، اوغوزخان شهرهای ایران را میان فرزندان خود تقسیم کرد. و به تصریح ابن خلدون، و في الکتب أن ایران ارض الترک... و در کتاب ها آمده است که ایران سرزمین ترک است. همچنین به زعم داستان های افسانه ای خودتان، عید نوروز از آذربایجان برخاسته است. نوروز ترکیبی است که اولاً از لحاظ گرامر فارسی غلط است و باید روز نو گفته می شد در حالیکه با گرامر تورکی (تقدم صفت و مضاف الیه) مطابق است، ثانیاً در عید اوغوز (عید اقوام منسوب به اوغوزخان) سال نو می شود و منظور از عید، نو شدن سال است نه روز، کما اینکه هر روز، روز نو می شود فلذا در فارسی باید سال نو می شد نه نوروز!!! ترک های سراسر عالم و در رأس آنها آذربایجانی ها، رسوم فراوان برای این عید سال نو دارند و همانطور که گفتم از چین تا بالکان، هر کجا ترک تبار هست با هر دین و مذهبی، عید نوروز (اوغوز) را جشن می گیرد. آریایی ها هم به تبع همزیستی با ترک ها، این عید را به مانند بسیاری دیگر از رسوم اخذ کرده اند. نوروز هم مفرس شده اوغوز هست.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        نوروز مثل نوزاد ترکیب درسته و در فارسی پیشوند و پسوند هر دو کاربرد داره ، نوروز به گواه تمام تاریخ دانان و منابع معتبر دنیا یک سنت باستانی ایرانی هست به کوری چشم پان ترک های مثل تو

    • بدون نام

      دوست پان فارس من کوروش! اولا آذربایجان ابتدایا آتورپاتکان بوده و به زبان غیر ترک ها آذربادگان خوانده شده و حتی هم مسلکان تحریف گر تو در طول تاریخ خواسته اند با مفرس کردن آتورپاتکان به آذرآبادگان!!!! اسم آنجا را فارسی جلوه دهند که البته ناموفق بوده اند. اسم آذربایجان از سردار تورک، آتئرپاتقان گرفته شده و در میان اقوام باستانی آذربایجان، اعم از ماننا گوتی لولوبی خزر کاسسی اورارتو سومئر و.... هیچکدام پهلوی یا فارسی یا هندو اروپایی زبان نبوده اند و به تصریح تمامی مورخین، همه این اقوام التصاقی زبان و آلتایی تبار بوده اند. یک تحقیق ساده در نصوص انگلیسی، تعجب و استیصال و عقده های جنابعالی را صد چندان خواهد کرد خخخخخخخخ

      پاسخ ها

      • بدون نام

        آتروپادگان یک سردار ایرانی بودی و ربطی به ترک های زرد پوست نداره حداقل دوست های جاعل قبل از تو میگفتن آز+بای+جان به معنی مرد بزرگ قوی که البته چرندیاتی بیش نیست خداییش تو دیگه خیلی متوهم هستی

    • بدون نام

      دمت گرم. خداییش تا حالا اینقدر نخندیده بودم. باعث انبساط خاطرمان شدی.

    • بدون نام

      ترک های اوغوز اجداد ترک های امروزی ترکیه، آذربایجان و داغستان هستند که در میان ایرانی ها به غز ها و خزر ها مشهورند
      تقریبا حدود هزار سال پیش از قفقاز به آذربایجان و ترکیه مهاجرت کردند

    • مازند

      خیلی جالبه این همه ادعای با فرهنگ بودن و باثبات بودن ولی هنوز توی خودمون بحث هایی داریم ک تعجب اوره...بحث هایی با معنی برتری نژادی ک پنجاه شصت سال پیش توی اروپا میلیون ها اواراه و کشته بجای اورد رو الان منو تو ایرانی داریم انجام میدیم واقعا هم جای تعجب نداره میگن ما پنجاه سال از اروپا عقبیم....سال خوب رو برا همه مردم جهان بخصوص کسایی ک این ایین قشنگ و جالب و متمدن رو انجام میدن و بهش احترام میزارن نه چیز دیگری.... عیدتون مبارک

    • بدون نام

      خیلی خوبه که نوروز اینقدر بزرگه که همه دوست دارن به خودشون نسبت بدن.در هر حال همینکه روزگارانی چه اعراب اوایل اسلام و مغولان و اوایل حتی عثمانی ها مخالف نوروز بودن. ولی دیدن نه جشن وشادی سالم و زیبایی هست وبهتر از قتل وغارت.جالبه بدونیم مولوی رو هم دارن ترکیه های جا میزننن. منکه افتخار میکنم اینقدر فرهنگ ایران قدیم قوی بوده که همه سعی در مصادره اش دارن.ولی نوروز یادگار جمشید بوده و در دنیا هم بهمین نام شناخته میشه. امیدواریم بتونیم میراث دار نیکان باشیم.ولایق/

    • بدون نام

      عید باستانی ایران مختص آریایی هاست نه ترکیه نفهم جان

    • بدون نام

      من نمی دانستم که ترکیه عیدنوروز دارد.

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج