جاباما
۵۹۳۲۲۹
۵ نظر
۵۰۰۶
۵ نظر
۵۰۰۶
پ

ادامه بدعهدی پاکستان در اجرای قرارداد گازی

قرارداد گازی میان ایران و پاکستان باقی‌مانده از طرحی است که زمانی قرار بود «خط لوله صلح» باشد. قرادادی که توافق‌نامه اولیه آن با پاکستان در سال ۱۹۹۵ به امضا رسید و سپس در سال ۱۹۹۹ هند نیز به این توافق مشترک گازی پیوست.

روزنامه قانون: قرارداد گازی میان ایران و پاکستان باقی‌مانده از طرحی است که زمانی قرار بود «خط لوله صلح» باشد. قرادادی که توافق‌نامه اولیه آن با پاکستان در سال ۱۹۹۵ به امضا رسید و سپس در سال ۱۹۹۹ هند نیز به این توافق مشترک گازی پیوست.

این قرارداد در ۲۰۰۴ مورد بازبینی قرار گرفت و جزيیات آن روشن شد اما پنج سال بعد هند با بهانه‌هایی در مورد امنیت و قیمت معاهده نسبت به آن سرد شده و از تعهد سه جانبه کناره‌گيری کرد. در سپتامبر ۲۰۱۲ عملیات اجرایی معاهده آغاز شده و روسای جمهور وقت دو کشور توافق کردند در این زمینه همکاری داشته باشند. بر اساس این همکاری پیش‌بینی شده بود که پاکستان نیز خط لوله خود را طی ۲۲ ماه تا مرز ایران بکشد.

بر اساس این معاهده گازی قرار شد با شروع عملیات لوله‌گذاری تا سال ۱۳۹۳ صادرات گاز از طریق خط لوله به کراچی آغاز شود. این قرارداد ۲۵ ساله ایران را متعهد می‌کند که صادرات گاز در روز از حجم ۱۴میلیون متر مکعب را آغاز کرده و آن را در دو فاز به ۲۱ و ۳۰ میلیون متر مکعب افزایش دهد.
اما عملیات اجرایی خط لوله از سوی پاکستانی‌ها مدام متوقف می‌شد و از سوی مسئولان این کار در پاکستان، اطلاعات ضد و نقیضی در مورد میزان پیشرفت پروژه ارائه می‌شد. کارشکنی‌ها و عدم آغاز عملیات اجرایی خط لوله از سوی پاکستان در حالی اتفاق می‌افتاد که ایران از سال ۲۰۱۱ کار خط لوله خود را به اتمام رسانده بود و به اسلام آباد فرصت داده بود تا پایان ۲۰۱۴ عملیات خط لوله را تکمیل کند.

بدعهدي با ايران و امكان سنجي در نيجريه

پاكستان كشوري است كه سال‌هاست با مساله كمبود انرژي مواجه است. در همين راستا و براي تامين انرژي خود قراردادي با ايران براي واردات گاز منعقد كرده است ولي نه تنها در اجراي قرارداد به طور مداوم با بدعهدي و بهانه‌تراشي اين كشور رو‌به‌رو هستيم بلكه خبرهايي كه به گوش مي‌رسد حاكي از آن است كه پاكستان به دنبال امكان سنجي و امضاي قرارداد با نيجريه براي تامين كمبود انرژي و واردات گاز است و اين موضوع بیش از بد عهدی پاکستانی‌ها باعث تعجب شده است.

بنا به گفته برخی رسانه‌ها به نقل از منابع خارجی، دولت پاکستان به وزارت نفت و منابع طبیعی اجازه داده تا مذاکراتی را با نیجریه برای امکان سنجی همکاری با این کشور در حوزه نفت و گاز از جمله واردات گاز مایع(ال-ان-جی) از نیجریه آغاز کند.بر همین اساس، وزارت نفت پاکستان درحال ایجاد کانال ارتباطی با نیجریه با هدف فراهم کردن فضای سرمایه گذاری متقابل در صنایع نفت دو کشور است.
به نظر مي‌رسد میزان نیاز پاکستان به گاز در سال‌های آینده افزایش خواهد یافت و ظرف سه سال آینده، سالانه به ۲۰ میلیون تن گاز مایع نیاز خواهد داشت و پس از پنج سال، این رقم به ۳۰ میلیون تن در سال خواهد رسيد.

نامه‌اي كه بي‌پاسخ ماند

در مدت زماني كه از امضاي قرارداد گازی میان ایران و پاکستان مي‌گذرد طبق قرارداد، همه زیرساخت‌های لازم برای صادرات گاز از ایران به پاکستان از سوی كشور مافراهم شده است ولي با اين وجود اين كشور بنا به دلايلي نامشخص همچنان بر بدعهدي خود اصرار مي‌ورزد. اين مساله كه باعث تعجب وزير نفت كشورمان شده بود، وي را بر آن داشت تا با ارسال نامه‌ای به وزیر نفت پاکستان خواهان یک پاسخ صریح از این کشور شود.

اين نامه یک تا دو روز پیش از برکناری نواز شریف، نخست وزیر پیشین پاکستان، از طریق مجاری دیپلماتیک به شاهد خاقان عباسی، وزیر نفت پیشین پاکستان نوشته شد و بيژن زنگنه طي اين نامه آمادگی ایران را برای صادرات گاز به پاکستان اعلام کرد.
دو روز بعد خاقان عباسی پس از برکناری نواز شریف، نخست وزیر موقت پاکستان شد، همين امر باعث شد تا اين نامه بدون پاسخ باقي بماند. اين در حالي است كه به گفته زنگنه، مسیر حقوقی این قرارداد از سوی شرکت ملی نفت ایران پیگیری خواهد شد و هم اکنون کار در مرز، متوقف مانده است.

در حالي كه میلیاردها دلار برای این خط لوله هزینه شده است، طرف پاکستانی در مقطعی اعلام کرد به دلیل تحریم‌ها قادر به احداث خط لوله در خاک پاکستان نیست اما اکنون نزدیک به دو سال است که تحریمی وجود ندارد. چنین رفتاری در عرف تجارت بین المللی قابل قبول نیست.

با تمام آنچه كه گفته شد و با توجه به اينكه پاكستان كشوري است كه با كمبود انرژي بسياري مواجه است و از طرفي وزير نفت نيز از پيگيري حقوقي وضعيت بدعهدي پاكستان طي قرارداد مذكور از سوي شركت ملي نفت ايران خبر داده است، بايد منتظر اقدام بعدي پاكستان در اين زمينه باشيم زيرا در صورت ادامه اين بدعهدي و انجام شكايت از سوي كشورمان اين كشور موظف به پرداخت غرامت به ايران خواهد شد.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
درآمد ماهیانه 5-20 میلیون از توی خونه با موبایل

آموزش رایگان کسب درآمد 5-20 میلیون ماهیانه از خونه و فقط با یه موبایل ساده رو در یک وبینار رایگان آموزشی یاد بگیر

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      خاک تو سر ما کنن که اینقدر هوای اینا رو داریم و هر جا تونستند طرف عربستان رو گرفتند یا بر ضد ایران کار کردند

    • بدون نام

      ایران باید گازشو مایع کن مثل کشور قطر صادر کن بیشتر کشورهای دنیا خریدارش هستن پاکستان با گروههای مسلح وخربکار که داخل خاک پاکستان هستن که مامورین وسربازان مارا به شهادت میرسونن برخورد کنه نمخوام گاز از مابخر اگر در اینده هم گاز از ایران بخر پولشو به راحتی نمیده

    • بدون نام

      میدونید ایران چقدر خرج کرده در زمان احمدی نژاد تا لب مرز لوله برده ایران..الکی

    • بدون نام

      پاکستان در اینده دور یا نزدیک به گاز ایران نیاز پیدا مکند امریکاییها مخوان گاز از ترکمنستان از طریق افغانستان به پاکستان متقل کنن ولی مشکل اصلی این خط لوله ناامنی در افغانستان هست وهزینه ساخت این خط لوله هست که مناطق کوهستانی باید بگزرد که تقریبا غیر ممکن هست عمان وکشورهای حوزه خلیج فارس هم گاز زیاد ندارن که بتونن صادر کنن هندوستان هم گاز نداره ودشمن پاکستان هست تنها کشوری که همسایه پاکستان هست وگاز فراوان داره ایران هست ایران کشوری با امنیت در خاورمیانه هست وخط لوله گاز از عسلویه تا مرز پاکستان هم احداث شده

    • مرمر

      خوب شما هم مثل تركمنستان كه كاز مارا قطع كرد برأي اينها هم همينكار را بكنيد

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج