۶۶۵۳۱۳
۱۱ نظر
۵۰۰۲
۱۱ نظر
۵۰۰۲
پ

چرا نباید نرخ سود بانکی کاهش می یافت؟

دکتر پویا جبل‌ عاملی در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: با گذشت چهار ماه از کاهش نرخ سود بانکی، امروز بهتر می‌توان نتایج این اقدام را بررسی کرد. روزنامه «دنیای اقتصاد» یکی از معدود مخالفان دستکاری نرخ سود بود و از همان ابتدا این سیاست را برای اقتصاد ایران ناکارآمد می‌دانست.

دکتر پویا جبل‌ عاملی در روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: با گذشت چهار ماه از کاهش نرخ سود بانکی، امروز بهتر می‌توان نتایج این اقدام را بررسی کرد. روزنامه «دنیای اقتصاد» یکی از معدود مخالفان دستکاری نرخ سود بود و از همان ابتدا این سیاست را برای اقتصاد ایران ناکارآمد می‌دانست.
استدلال موافقان کاهش نرخ سود روی دو محور بود. اول، ایجاد انگیزه برای سرمایه‌گذاری و تحریک تقاضا برای افزایش رونق اقتصادی و دوم، کمک به سیستم بانکی از طریق کاهش هزینه جمع‌آوری منابع.
از نظر ما اما، نرخ بهره زمانی مطلوب به حال اقتصاد است که در سطح طبیعی خود قرار گیرد. سطح طبیعی آنجایی است که تورم ثبات یابد و رشد تولید ناخالص داخلی روی روند بلندمدت خود قرار گیرد. مشاهده این دو شاخص نشان می‌داد وضعیت پیش از کاهش نرخ، مطلوب بود و ابدا شرایط اقتصاد کلان نیازمند سیاست انبساط پولی از طریق نرخ بهره نبود.
رشد اقتصادی ۵/ ۱۲ درصد و تورم ۹ درصد، چگونه نیاز به کاهش نرخ بهره داشت؟ اگر از اقتصاددانان جهان نظرسنجی انجام می‌دادید و این ارقام را به آنان ارائه می‌کردید، معدود اقتصاددانی بود که نسخه کاهش نرخ بهره بپیچد و شاید هیچ‌کدام چنین سیاستی را پیشنهاد نمی‌دادند.

از همان ابتدا معلوم بود کاهش نرخ سود بانکی، در اقتصادی که مشکلش تامین مالی است، قدرت چندانی برای تحریک سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی بیشتر ندارد. ضمن آنکه درد سیستم بانکی نیز نرخ سود بالا نبود، بلکه نرخ سود به نوعی معلول شرایط‌شان بود و اگر سیاست‌گذار به‌راستی می‌خواست نرخ را کاهش دهد، باید بر اصلاح سیستم بانکی متمرکز می‌شد. هرچه دستکاری در نرخ بهره بیشتر شود، احتمال آنکه نرخ موجود تورش بیشتری با نرخ طبیعی داشته باشد، بالاتر می‌رود و آخرین اقدام انجام شده در شهریورماه نشان از یک دستکاری بزرگ در نرخ سود داشت؛ زیرا به‌رغم تلاش‌های بسیار گذشته، نرخ سود مقاومت بسیاری از خود نشان می‌داد و تنها این اقدام آخر بود که توانست به شکل محسوسی، رضایت تصمیم‌گیرندگانش را جلب کند.

نرخ سود با دستکاری محسوسی کاهش یافت و نتایج آن امروز عیان شده است. نرخ تورم صعودی شده و احتمالا آمار دی‌ماه، رشد بیشتری را در شاخص کالاها و خدمات مصرفی نشان می‌دهد. مشاهدات از بازار مسکن نشان از افزایش قیمت‌ها، دقیقا پس از کاهش نرخ سود دارد و هرچند آمار مسکن تهران در آذرماه خبر از رشد ۱۵ درصدی یک‌ساله می‌داد، ولی به احتمال فراوان آمار دی‌ماه بیش از این خواهد بود. در بازار ارز نیز که وضعیت مشخص است.
بخش اعظم رشد ۲۱ درصدی نرخ ارز در سال فعلی دقیقا پس از کاهش نرخ سود رخ داده است. اگر روزی که مقامات تصمیم به کاهش نرخ سود می‌گرفتند به آنها می‌گفتید نرخ ارز و مسکن و سایر قیمت‌ها چنین روندی به خود خواهند گرفت و نرخ تورم تک رقمی از بین می‌رود، بدون تردید، این گزاره را رد می‌کردند. از این منظر می‌توان گفت دستکاری انجام شده در نرخ سود تاکنون هزینه‌های خود را بروز داده اما منافع آن همچنان مستور است.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      فقط بازار دلالی رو داغ تر کردن این آقایان مثلا مدیر

    • بدون نام

      فرض رو بر این بگذارید که 100واحد پول سپرده دارید و 4سر عائله و یارانه بگیر و بازنشسته, مجموع پرداختی ارزش افزوده ,گرانی خدمات دولتی ..... سالانه شما , بیشتر از سود و یارانه دریافتی شماست یعنی هر سال فقیرتر شدیم . (تورم جدا)

    • بدون نام

      پرفسوراین نوع کنترل تورم مضنوعی است وافتخارندارد وقتی بخش عظیمی ازجلمعه قدرت خریدنداشته باشند ودرحال مرگ باشند راه چاره رابایددرست اندیشیدنرخ سودبانکی بایدده درصدباشدتلچرخ اقتصادحرکت کندوبرای تورم فکربایدکرد وگرنه سودبالا ضررش بینهاست بیشترازتورم بالاست

      پاسخ ها

      • سلام

        کسی که این مطلب رو نوشته متخصص بود شما حتما یا پولی نداری بانک بزاری می سوزی یا حسادت میکنی کسی پولی میگیره معلوم چقدرم چرخید اقتصاده وضع چهارماه قبل ببین الان ببین چطوره نرخ تورم کسادی بیشتر شده وقتی از رو نادانی و زور دست به کاری بزنن نتیجه همین میشه سر در نمیاری بیخود نظر ندا

    • بدون نام

      دولت پول نداشت، میخواست پولدار شه!

    • بدون نام

      جناب بیکاری مملکت رو فلج کرده اون وقت میگید سود باید بیشتر باشه . سود باید خیلی کمتر از اینها باشه تا سرمایه گذاری بیشتر بشه . اونجوری که میشه کشور تنبلها . همه پول میزارن تو بانک و میرن خونه بخوابن .

    • بدون نام

      مااقتصادنداریم وبرپامه ریزی مثل ا وپاییها

    • بدون نام

      سود بانکی از سپرده گذاران باید قطع بشه اونا برای نگه داشتن پول جای امن ندارن بس مجبورند در بانک نگه دارند

    • Hasan Jalil

      سلام و درود
      و این داستان همچنان ادامه دارد.

    • radmehr

      بدون نام عزیز وقتی که رکود هست شما بگو مردم درکجا سرمایه گذاری کنندمردم هیچ وقت ازاین ریسک ها نمیکنند شما اگر راه حلی دارید بگو ماهم بدونیم درکجا سرمایه گذاری کنیم

    • بدون نام

      بیاید مدیریت کشور بدید به ۴تاژاپنی ۳ساله همه چی درست میشه

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج