۶۷۶۶۵۷
۱۸ نظر
۵۰۰۴
۱۸ نظر
۵۰۰۴
پ

چرا برخی از همه پرسی برآشفته می‌شوند؟

مهرداد خدیر در عصر ایران نوشت: چنان که پیش بینی می شد اصول گرایان از راهکار حسن روحانی برای برگزاری همه پرسی در موضوعات مورد اختلاف استقبال نکرده و بعضا برآشفته اند.

مهرداد خدیر در عصر ایران نوشت: چنان که پیش بینی می شد اصول گرایان از راهکار حسن روحانی برای برگزاری همه پرسی در موضوعات مورد اختلاف استقبال نکرده و بعضا برآشفته اند.

برخی می گویند زمینه آن فراهم نیست و بعضی مانند سخنگوی شورای نگهبان چنین واکنش نشان می دهند: پیشنهاد رییس جمهور کارشناسی نشده بود. اما مگر تأکید «عالی ترین مقام رسمی کشور پس از مقام رهبری» - عین تعبیر قانون اساسی برای رییس جمهوری- بر اجرای اصل ۵۹ قانون اساسی تنها یک پیشنهاد است؟

قضیه البته پیچیده نیست. مجری قانون اساسی یا مقامی که موظف به اجرای قانون اساسی است بر اجرای یکی از اصول همین قانون اساسی - و نه قانون اساسی ایالات متحده یا افغانستان یا عراق - تأکید دارد تا موضوعات کلان اختلافی و مربوط به منافع عمومی با مراجعه مستقیم به آرای عمومی حل و فصل شود اما سخنگوی شورای نگهبانِ قانون اساسی می گوید کارشناسی نشده بود.

آیا منظور آقای کدخدایی این است که دولتی که صدها هزار کارمند حقوق بگیر و رییس جمهوری که معاون و مشاور و تحصیلات و تشکیلات حقوقی و صبغه حوزوی و دانشگاهی دارد از درک اصل مصرح قانون اساسی ناتوان است یا کارشناس قانون اساسی ندارد یا رییس جمهور مملکت با ۲۴ میلیون رأی صلاحیت اظهار نظر در امور مملکتی را ندارد؟ یا منظورشان این است که قبل از طرح هر موضوعی که به قانون اساسی مربوط باشد باید با شورای نگهبان مشورت یا کسب اجازه کنند؟

به نظر می رسد حساسیت بر سر همه پرسی به خاطر این باشد که:

اولا این تصور غالب است که رفراندوم درباره اصول صورت می پذیرد در حالی که یک موضوع خاص مانند «قطع یا ادامه پرداخت یارانه نقدی» یا «ادامه معافیت یا دریافت مالیات از برخی نهاد ها» یا واگذاری ها یا مسایل دیگر می تواند به آرای عمومی گذاشته شود.

هزینه تصمیمات را مردم می پردازند و درباره پول خودشان یا سهم خودشان که حق دارند نظر بدهند. مگر ۱۱ هزار میلیارد تومان از بودجه عمومی بابت سپرده گذاران صندوق های ورشکسته پرداخت نشده یا نمی شود؟ این پول کیست؟

ثانیا ترجیح می دهند نظر دولت و حامیان گفتمان اصلاحی یا اعتدال گرایی تنها در قالب لایحه یا طرح باشند تا لابد بتوانند مثل لوایح دو قلو در دوران دولت و مجلس اصلاحات رد کنند یا روح آن را تغییر دهند در حالی که وقتی در یک همه پرسی مثلا ۹۰ درصد مردم صریح و روشن بخواهند که از همه مالیات اخذ شود دیگر جای تغییر و حک و اصلاح باقی نمی ماند.

نمی شود که مردمانی بام تا شام کار کنند و مالیات بپردازند و برخی نپردازند. نمی شود که پیمانکاران بخش خصوصی در تنگنا باشند و بابت تسهیلات دریافتی به بانک های اسلامی بهره بدهند و انحصار جای دیگر شکل بگیرد.

پرسیدن اینها از مردم گناه است؟ ذنب لایغفر است؟ ارکان عرش را به لرزه درمی آورد؟ ایمان مردم را ضایع و زایل می کند یا اساسا باوری به مردم ندارند؟ در همین تهران اگر از مردم پرسیده می شد که موافقید عوارض بپردازید که راه رسیدن به لواسان آسان شود یا به هیات ها کمک کنند یا می خواهید شهرداری سینما و پارک بسازد بهتر نبود؟

بودجه امانتی است در دست حاکمان و برای دخل و تصرف در آن از صاحب مال نمی توان سوال کرد؟ چگونه است که وکالتا می توان پرسید و اصالتا نمی توان؟

سخنگوی شورای نگهبان می گوید: موضوع مربوط به قوه مقننه است اما توضیح نمی دهد منظور ایشان از قوه مقننه کیست. اگر مجلس شورای اسلامی به تنهایی است که در قانون اساسی قید شده تقاضای همه پرسی باید به تصویب دو سوم برسد و اگر تصویب کنند شورای نگهبان تأیید می کند یا رد؟

یا منظورشان از قوه مقننه خودشان هستند. درست است که تسامحا از رییس مجلس به عنوان رییس قوه مقننه یاد می شود اما از یک سو دیگران - شورای عالی انقلاب فرهنگی، شورای عالی فضای مجازی و گاهی حتی مجمع تشخیص مصلحت نظام- نیز قانون گذاری می کنند و از جانب دیگر این دیدگاه هم وجود دارد که قوه مقننه واقعی در ایران شورای نگهبان است که قبل و حین و بعد از انتخابات در ترکیب مجلس دخالت دارد و تأیید و رد مصوبات مجلس با این نهاد است.

پیام اصول گرایان به رییس جمهوری روشن است:

کارهای تدارکاتی را انجام بده و بودجه ما و نان و آب مردم را تأمین کن و اگر نظری داری لایحه بفرست تا رد کنیم!
همه پرسی اما بر فراز این دو انتظار ایستاده است.

مقامات اجرایی در دنیا امور را با فرمان و قانون سامان می دهند. به روحانی اما به تصریح یا به تلویح می گویند نه فرمان بده نه در پی قانون باش. اما پول بیاور!

تصمیم درباره برخی موضوعات مانند یارانه نقدی یا معافیت های مالیاتی یا گران شدن سوخت در قبال امتیازی دیگر فراتر از توان کارشناسی و پشتوانه ای مجلس شورای اسلامی است و مراجعه به آرای عمومی خیلی از مشکلات را حل می کند.

آقایان! همکاری کنید. الزاما سیاسی نیست. چالش ها متنوع است. همه پرسی درباره یک موضوع خاص به نفع خودتان هم هست. زیرا اگر این احساس درگیرد که از درون چارچوب های موجود راهکاری یافت نمی شود به نفع هیچ کس نیست.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • کاردوک

      خوبه دیگه یه مدتم مردمو اینجور سر کار بذارید که حواسشون از دلار و گرونی و بیکاری و اختلاسا و .... پرت شه
      تا چند وقت دیگم خدا کریمه یه موضوع دیگه جفت و جور میکنی و مردمو پرت میکنی از مسائل

    • ...

      مردنامومن مثل اینکه شماازوضعیت مملکت خبرنداریداگربه رای گذاری گفتن یانگرفتن گرفتن یارانه باشه غیراز تعدای 5یا6میلیون سرمایه دارن همه به گرفتن یارانه رای میدن وابروی شماها میره وابروی مملکت.معلومه شماها هرگزمردم رودرک نکرده اید.

    • بدون نام

      درودکاملا صحیح است امامتاسفانه کوگوش شنوا.

    • بدون نام

      به همه پرسی گذاشتن قانون اساسی برای دسترسی و تسلط بر ولایت فقیهه...الکی ادای مردم دوستارو در نیارید.. بعضی ها زورشون میاد که رهبری نمیذاره هر کاری دلشون میخواد بکنن..
      بعضیا عصبانین که زورشون به رهبری نمیرسه..خدا سایه رهبرو سر مردم حفظ کنه که اگه نبود بعضی مفسدا خون مردمو مکیده بودن..

      پاسخ ها

      • بدون نام

        قدرت مطلق بدون نظارت فساد میاره

      • ایران وطنم

        دقیقا. ،وحالا ناظر بر اینهمه فساد همه جوره در جامعه هستیم

    • بدون نام

      آقای برد برد عینکتون رو عوض کنید ملت ۲۲بهمن ریخته بودن خیابون ندیدین از دی تا بهمن دوبار میلیونی حالا رفراندم لازمه ؟!؟!اینارو ندیدی یا آدم حسابشون نکردی ؟!.....

      پاسخ ها

      • بدون نام

        اونا آدم هستند که اومده بودن اما بقیه هم آدمن ولی شما فقط خودتونو میبینید .

      • peperp

        من تو راهپیمایی هم شرکت کنم ربطی به این نداره که موافق اصلاحات نباشم . اتفاقا نیاز در بعضی موارد بازنگری صورت بگیره

      • بدون نام

        دولت به جای این که مشکلات رو حل کنه داره محلی برای اعتراض درست میکنه.هممون یرکاریم

    • بدون نام

      چون فسادشون برملا میشه،بالاغیرتین غیر اینه! ؟

      پاسخ ها

      • بدون نام

        غیر اینه

    • بدون نام

      چون نانشان دراشفته بازاره

    • بدون نام

      آبدارچی بیش نیست رییس جمهور

    • بدون نام

      کی به حرف حسن اهمیت میده حالا

    • رفیعی نسب

      اقای خدیرکسایکه مخالفن دیگه نیمخوان مشکل حل بشود الان تلفن بانک ملی برای خود بانک ملی کارمزذ برمیداره بعدا رییس بانک میگه مخابرات بریمذداره یعنی چی عابرنک ملی هم کارمزد برمیداره اگرمشکالات گدابازیبرطرف بشه خوبه که دیگه چی بگم ها براشفته میشن

      پاسخ ها

      • بدون نام

        چون از نظر مردم واهمه دارند.

    • بدون نام

      کلام حق یراد به الباطل خدا داند با این سخنان زیبا چه نیتی دارین ما کار زندگی هوا ...نداریم اینا تو حواشی گیر کردن

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج