۷۰۳۲۹۹
۶ نظر
۵۰۰۷
۶ نظر
۵۰۰۷
پ

راهکاری برای حل نزاع آبی اصفهان و یزد

سال هاست که بخشی از آب رودخانه زاینده رود به استان یزد انتقال داده می‌شود تا حجمی از مصارف آب شرب این استان را تأمین کند. در این مدت بارها کشاورزان و مردم استان اصفهان نسبت به این انتقال آب اعتراض، تجمع و شکایت کرده‌اند.

ایران نوشت: سال هاست که بخشی از آب رودخانه زاینده رود به استان یزد انتقال داده می‌شود تا حجمی از مصارف آب شرب این استان را تأمین کند. در این مدت بارها کشاورزان و مردم استان اصفهان نسبت به این انتقال آب اعتراض، تجمع و شکایت کرده‌اند. در روزهای اخیر بار دیگر این اتفاق رخ داد و این بار کشاورزان نه تنها اعتراض بلکه تأسیسات انتقال آب را تخریب کردند. به طوری که ۹ تیر برق و شش حوضچه آب تأسیسات آسیب دید و در پی آن جریان انتقال آب قطع شد. بعد از این حادثه نیروی انتظامی، وزارت کشور و استانداری اصفهان برای حل این مسأله بسیج شدند. حتی محمدمهدی جوادیان‌زاده، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان یزد گفته بود که پدافند غیرعامل خطوط را تقویت کرده‌ایم و هر اقدامی که لازم بود بلافاصله انجام شد تا جریان آب انتقالی مجدداً برقرار شود. اما این نزاع آبی از کجا نشأت می‌گیرد و راه حل آن چیست؟

کاهش بارش‌ها در فلات مرکزی

در روزهای اخیر بسیاری از استان‌های کشور شاهد بارش برف و باران بودند. بارش‌هایی که شاید باور خشکسالی و کم آبی در کشور را سخت کند اما واقعیت این است که ایران با وضعیت بحرانی منابع آبی دست و پنجه نرم می‌کند. به طوری که بر اساس آمارهای شرکت مدیریت منابع آب ایران، ارتفاع کل ریزش‌های جوی از اول مهر تا ۲۵ فروردین سال آبی ۹۷-۹۶ بالغ بر ۱۱۱.۹ میلیمتر بوده. این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دوره‌های مشابه درازمدت(۲۰۵.۸میلیمتر) ۴۵.۶درصد کاهش و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (۲۰۷.۴میلیمتر) ۴۶ درصد کاهش نشان می‌دهد.

اما شرایط بارش‌ها در برخی از استان‌ها و حوضه‌های آبریز وخیم‌تر است. برای مثال بارندگی تجمعی حوضه‌های آبریز مرزی شرق، فلات مرکزی و خلیج فارس و دریای عمان کمتر از میانگین کشوری است. در استان‌های اصفهان و یزد هم شرایط چندان مساعد نیست. به‌طوری که در سال آبی جاری اصفهان با افت ۵۸ درصدی بارش‌ها نسبت به سال گذشته و ۶۷ درصدی نسبت به متوسط درازمدت مواجه بوده است. حال این استان با وجود کاهش بارش‌های خود طی سال‌های اخیر باید بخشی از آب شرب مناطق و حوضه‌های آبریز همجوار خود نظیر استان یزد را نیز تأمین کند. استان یزد هم با وجود محدودیت شدید منابع امسال با بیش از ۲۸ درصد کاهش بارش نسبت به سال آبی گذشته و ۵۱ درصد کاهش نسبت به متوسط درازمدت مواجه است. در این شرایط شکل‌گیری نزاع در نتیجه کاهش منابع آبی موضوع محالی نخواهد بود.

منابع زاینده رود به یک سوم کاهش یافت

در این باره علی اصغر سمسار یزدی، کارشناس و صاحب نظر حوزه آب کشور می‌گوید: «اعتراض کشاورزان نسبت به انتقال آب به یزد نتیجه محدودیت منابع آبی است. منابع آبی استان اصفهان و میانگین ورودی سد زاینده رود به یک سوم سال قبل کاهش یافته است. این کاهش منشأ کم آبی و اعتراض‌های اخیر است.» او در ادامه به «ایران» گفت: «اما بجز پروژه انتقال، راه دیگری برای تأمین آب شرب مردم یزد وجود ندارد. منابع آب زیرزمینی یزد بشدت محدود است و توقف پروژه‌های انتقال آب زندگی صدها هزار یزدی را تهدید می‌کند.»

در حال حاضر جمعیت استان یزد یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر است، که نیاز آب‌شرب استان ۶۵ تا ۷۰ درصد توسط انتقال آب تأمین می‌شود.

راه حل: معیشت جایگزین، سازش و مدیریت مصرف

سمسار یزدی عقیده دارد که این معضل راه حل دارد؛ از مدیریت مصرف گرفته تا جبران خسارت کشاورزان اصفهانی و ایجاد معیشت جایگزین برای آنها از سوی دولت. او می‌گوید: «پدران ما در گذشته نشان داده‌اند که با محدودیت منابع آب می‌توان سازگار شد. الان ما نیز باید با نگاهی یکپارچه به منابع آبی کشور و مدیریت مصرف این راه را ادامه دهیم. نیازمند اجماع هستیم و باید بدانیم که اولویت اول تأمین مصارف شرب است نه کشاورزی. اما دولت باید این اهداف را با ایجاد معیشت جایگزین و اشتغال‌زایی دنبال کند. البته نباید فراموش کرد که صرفه‌جویی در تمام بخش‌های مصرفی از شرب گرفته تا کشاورزی نیز باید رعایت شود. کشور ما با محدودیت منابع آبی رو به رو است و سازگاری با کم آبی نیازمند اهتمام و بسیج همگانی است.» به گفته این صاحب نظر حوزه آب کشور، طرح‌های انتقال آب برای تأمین مصارف شرب نه تنها به موجب قوانین ملی بلکه به پشتوانه مصوبات سازمان ملل مجاز است و دولت‌ها برای تأمین آب شرب می‌توانند از این راهکار بهره ببرند

اما پیش نیاز این انتقال‌های بین استانی و حوضه‌ای آب ایجاد معیشت جایگزین برای کشاورزان حوضه بالادست است. سمسار یزدی تأکید کرد: «از اتفاقات اخیر نمی‌توان با عنوان جنگ بر سر آب یاد کرد، چراکه یک درگیری گذرا بوده و راهکار هم دارد. نباید اجازه دهیم درگیری‌هایی از این دست در کشور عادی شود.» در این میان یک راهکار دیگر نیز وجود دارد؛ ممنوعیت کشت برخی از محصولات پر آب بر در دشت‌های ممنوعه نظیر اصفهان. البته دولت در این مسیر نیز گام‌های اولیه‌ای برداشته و به نظر می‌رسد با اوج‌گیری فعالیت کمیته سازگاری با کم آبی شرایط بهتر شود

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • محمد

      اصفهان که چپ راست آب خوزستان رومیدزده حالا به سردیها بدبخت گیرمیدن

    • مهدی

      چرا مردم و فریب میدید،چرا نمیگیند بی کفایتی بعضی مدیران باعثشه،چرا نمیگیند تو استان یزد کارخاه فولاد و انواع و اقسام صنایع و زدند و اب همشم از زاینده تامین میشه،و مردم اصفهان و بخیل نشون میدید و میگیند اب شرب و نزاشتند به هموطنشون برسه،چرا نمیگیند اول قرار بوده تونل سه کوهرنگ و تاسیس کنند بعد اب و انتقال بدند ،ولی مدیران بی عرضه بیست ساله دارند یه تونل و تاسیس میکنند،ولی با این حال اب و انتقال دادند به یزد و اقتصاد ی استان و نابود کردند

    • محسن

      مشکل کم آبی بحث جدیدی نیست. اما بستن آب زاینده رود و انتقال آب به استان های دیگر و حتی استفاده بی رویه در استان چهار محال و بختیاری، نظم زیستی مسیر زاینده رود را بر هم زده و خود بر کاهش بارش تاثیر گذاشته است.همچنین عدم ورد آب به باتلاق گاوخونی باعث خشک شدن قنات و چشمه های اطراف که تا یزد و کرمان را نیز شامل می شود بهمراه داشته است.

    • بی نام از اصفهان

      چقدر دروغ آب اصفهان بره یزد برا کشاورزی و اصفهانیا خسارت بگیرن خیار یزد که معروف شده تو کل ایران آب زاینده رود بره یزد برا کارخونه جات بعد بگن آب شرب میبریم چه لزومی داره که یزد صنعت فولاد داشته باشه وقتی آب شرب نداره برا مردمش آب صنایع فولادی یزد از کجا میاد

    • بدون نام

      باعثش دولت همه روبه جون هم انداخته وقتی ملت بیکارن نجبورن کشاورزی کنن وایران کشورخشک نبایدکشاورزی کنه همه میدونن ولی دولت شغل۱۰ملیون ایرانی وداده به افغانیا وبودجه ومنابع ۱۶ملیون افغانی میده وبه جای اینکه کارخانه وشغل درست کنه نتیجش این میش وبیش از۳۰درصدخانوادههای ایرانی هم وطن بیکاروفقیرن و۳۰درصدمدیران اصفهانین وباعث خرابین وبدبختی

    • بدون نام

      وقتی یزدی ها دارن حیاط میشورن و ماشین هاشون رو به کارواش نمی برند.حقشون هست که آب روشون بسته شه.اصفهان خودش آب نداره حالا بیاد به این یزدی ها آب بده.

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج