۷۱۶۱۱۲
۷ نظر
۵۰۰۸
۷ نظر
۵۰۰۸
پ

روی سیاه اقتصاد آمریکا

در نظام سرمایه‌داری سود حرف اول را می‌زند و در این نظام دست سرمایه دار برای فعالیت منفعت‌طلبانه باز است، حتی اگر در این بین مفاهیم انسانی مثل عدالت اجتماعی هم پایمال شود.

خبرگزاری تسنیم: آمریکا بزرگ‌ترین اقتصاد جهان را در اختیار دارد. تولید ناخالص داخلی این کشور در سال ۲۰۱۷ به بیش از ۱۸‌تریلیون دلار رسیده که معادل یک چهارم کل تولید ناخالص داخلی جهان در این سال بوده است. اقتصاد آمریکا برابر است با مجموع اقتصاد چین، ژاپن و آلمان که به ترتیب دومین تا چهارمین اقتصاد بزرگ دنیا را تشکیل می‌دهند.

آمریکا که دومین کشور بزرگ صادرکننده کالا و خدمات در جهان است، توسعه یافته‌ترین کشور جهان محسوب می‌شود. با وجود این وقتی به شاخص‌های فقر و شکاف طبقاتی نگاه می‌کنیم باید این کشور را در کنار فقیرترین و عقب افتاده‌ترین کشورها قرار داد. شکاف طبقاتی شدید حاکم بر آمریکا مصداق بارزی از تضاد کاپیتالیسم با عدالت اجتماعی است. اگرچه توسعه به سبک کاپیتالیسم ممکن است سطحی از رفاه را برای افراد جامعه به ارمغان بیاورد اما طبقات سرمایه دار عایدی بیشتری نسبت به طبقات متوسط و فقیر به دست می‌آورند. به عبارت دیگر هرچه کشوری بر اساس آموزه‌های کاپیتالیسم توسعه یافته‌تر شود، بی عدالتی و شکاف طبقاتی در آن کشور بیشتر می‌شود.

آمار و داده‌های بانک جهانی چنین نظری را تائید می‌کند. بر اساس بررسی‌های بانک جهانی، کشوری که بزرگ‌ترین اقتصاد جهان را در اختیار دارد وقتی بحث عدالت اجتماعی مطرح می‌شود از ۱۰۷ کشور جهان عقب افتاده‌تر به نظر می‌رسد. این نهاد بین‌المللی وضعیت شکاف طبقاتی در ۱۶۳ کشور جهان را بر اساس شاخصی به نام ضریب جینی سنجیده است. ضریب جینی یک واحد اندازه گیری پراکندگی آماری است که معمولا برای سنجش میزان نابرابری در توزیع درآمد یا ثروت در یک جامعه آماری استفاده می‌شود. این ضریب با نسبتی تعریف می‌شود که ارزشی بین صفر و صد دارد. هر قدر ضریب جینی نزدیک به عدد صفر باشد، برابری بیشتر در توزیع درآمد را نشان می‌دهد و برعکس هر چه ضریب جینی نزدیک به عدد یک باشد، توزیع نابرابر درآمد را مشخص می‌کند.

عقب افتاده‌تر از آفریقا

بانک جهانی نمره آمریکا در شاخص ضریب جینی را ۴۱.۵ اعلام کرده است. کشور آفریقایی ساحل عاج از این نظر با آمریکا در یک رتبه قرار گرفته و شکاف طبقاتی برابری در این کشور نسبت به آمریکا مشاهده می‌شود. تیمور شرقی، سائو توم، مغولستان، موریتانی، نپال، گینه، سیرالئون، موریتوس، سوریه، فیجی، کیریباتی، تونگا، مالدیو، بروندی، و بوتان از جمله کشورهای عقب افتاده و فقیری هستند که وقتی در شاخص عدالت اجتماعی با آمریکا سنجیده می‌شوند از این کشور یک سر و گردن بالاتر به نظر می‌رسند. شاید بگویید مقایسه اقتصاد بزرگی مثل آمریکا با اقتصادهای ذره‌ای و کوچک از هیچ لحاظ کار درستی نباشد. اما وقتی آمریکا را با کشورهای توسعه یافته هم مقایسه کنیم نمی‌توان آبرویی برای این کشور خرید. نگاهی به جدول رده‌بندی بانک جهانی نشان می‌دهد آمریکا در میان کشورهای توسعه یافته نیز در قعر جدول عدالت اجتماعی قرار دارد. نزدیک‌ترین کشور توسعه یافته به آمریکا در رده بندی شکاف طبقاتی کشور اسپانیاست که ۳۴ پله بالاتر از این کشور قرار گرفته است. ضریب جینی اسپانیا ۳۶.۲ و رتبه این کشور در رده بندی جهانی ۷۴ اعلام شده است. آمار بانک جهانی نشان می‌دهد ایران نیز وضعیت بهتری از نظر شکاف طبقاتی در مقایسه با آمریکا دارد. ایران در رده بندی جهانی شکاف طبقاتی ۱۶ پله بالاتر از آمریکا قرار گرفته است. ضریب جینی ایران ۳۸.۸ و رتبه این کشور ۹۲ اعلام شده است.

سیر معکوس شکاف طبقاتی در ایران و آمریکا

بررسی روند تغییر ضریب جینی در آمریکا از سال ۱۹۷۹ یعنی از اول انقلاب اسلامی ایران حقیقت جالب دیگری را نشان می‌دهد. شکاف طبقاتی در آمریکا طی چهار دهه گذشته روندی صعودی داشته است. در سال ۱۹۷۹ ضریب جینی در این کشور ۳۷.۵ بوده، این رقم در سال ۱۹۹۱ به ۳۸.۲ افزایش می‌یابد یعنی سالی که آمریکا به عراق حمله کرد. در سال ۱۹۹۷ ضریب جینی آمریکا به ۴۰.۸، در سال ۲۰۰۷ به ۴۱.۱ و در سال ۲۰۱۶ به ۴۱.۵ افزایش یافته است. برخلاف تشدید شکاف طبقاتی در آمریکا، شکاف طبقاتی در ایران طی همین چهار دهه هر چند به طور نامنظم اما در مجموع رو به کاهش بوده است. در سال ۱۹۸۶ ضریب جینی ایران ۴/۴۷ بوده که این رقم در سال ۱۹۹۴ به ۴۳، در سال ۲۰۰۹ به ۴۲.۱ و در سال ۲۰۱۳ به ۳۷.۴ کاهش پیدا می‌کند.

آمار منتشر شده از سوی فدرال رزرو آمریکا نیز تائید می‌کند وضعیت شکاف طبقاتی در این کشور رو به بدتر شدن است. بر اساس بررسی‌های این نهاد دولتی آمریکا درحالی که درآمد طبقات پایین و متوسط آمریکا طی سال‌های ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۶ افزایش داشته اما رشد درآمد طبقه ثروتمند در همین زمان شیب بسیار بیشتری داشته است. در حالی که درآمد خانوارهای طبقه متوسط و پایین در این دوره تنها ۱۶ درصد رشد داشته است خانوارهای ثروتمند با رشد ۴۰ درصدی درآمد خود طی این مدت مواجه شده‌اند. به این ترتیب شکاف طبقاتی در جامعه آمریکا بیش از پیش افزایش یافته و نسبت درآمد خانوارهای ثروتمند آمریکا به خانوارهای متوسط و پایین این کشور به ۷۵ رسیده است. یعنی درآمد یک خانوار ثروتمند ۷۵ برابر درآمد یک خانوار متوسط در این کشور شده است. در سال ۲۰۰۷ درآمد خانوارهای ثروتمند ۴۰ برابر درآمد یک خانوار متوسط بود. در سال ۱۹۸۹ نیز درآمد خانوار ثروتمند آمریکا تنها ۲۸ برابر درآمد یک خانوار متوسط بود.

درآمد سفیدهای آمریکا 10 برابر سیاهان

به همین ترتیب سهم ثروتمندان از ثروت آمریکا به رقم بی سابقه‌ای رسیده است. در سال ۲۰۱۶ یک درصد جمعیت آمریکا ۳۸.۶ درصد از کل ثروت ملی آمریکا را در اختیار داشته‌اند. این در حالی است که ۹۰ درصد جمعیت این کشور تنها صاحب ۲۲.۸ درصد ثروت این کشور بوده‌اند.

از نظر قومیتی نیز بی عدالتی شدیدی در آمریکا مشاهده می‌شود. درآمد خانوارهای سفید پوست در آمریکا تقریبا ده برابر درآمد خانوارهای سیاهپوست و هشت برابر درآمد خانوارهای اسپانیولی در این کشور است.

به هرترتیب در نظام سرمایه‌داری سود حرف اول را می‌زند و در این نظام دست سرمایه دار برای فعالیت منفعت‌طلبانه باز است، حتی اگر در این بین مفاهیم انسانی مثل عدالت اجتماعی هم پایمال شود. بنابراین جای تعجب ندارد بزرگ‌ترین اقتصاد کاپیتالیستی جهان، در رده‌بندی جهانی عدالت اجتماعی رتبه‌ای بهتر از ۱۰۸ به‌دست نمی‌آورد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • پسر ایران زمین...

      ما چقدر خوبیم..
      اصلاً ما فقط خوبیم
      داریم تو خوشی میمیریم
      اصلا اون بهشت که میگن ایرانه و جهنمی هم که میگن امریکاست..
      خداجووووووون کمک کن فقط خودت خداجووووووون میتونی کمک کنی..

    • بدون نام

      شماها بهتره به فکر اقتصاد کشور خودمون باشین!!!!!!! البته اگه اقتصادی مونده باشه!!!!!!!!!!!!!!!

    • بدون نام

      رتبه ایران چنده؟؟؟؟!!!!!!!!!

    • بدون نام

      آری بیچاره!!
      باید مدیران ما بر این اقتصاد توانا گمارده شوند تا ان شکاف پر کنند ..

    • محمد زمانی

      اگر مردم امریکا فقیرن و امریکا عقب افتاده پس چطوری هفده هزار میلیارد تولید ناخالص ملی دارد،لطفا مارا هالو فرض نکنید.

    • بدون نام

      بیچاره امریکایی ها...
      میگن همه مردم امریکا و سوئیس و سوئد و کل اروپا میخوان به ایران پناهنده بشن...

    • شهروند

      اگر فرض را براین بزاربم که امار ارائه شده توسط این خبرگزاری صحیح است این امار فقط ارائه دهنده فاصله درامد زایی طبقه ثرونمند با طبقه کم درامد امریکاست وممکن است این نسبت در امریکا از ایران بیشتر باشد ولی اینو باید مردم بدونن که کمترین دستمزد در امریکا ممکنه ده برابر کمترین دستمزد در ایران یا سایر کشورهای مقایسه شده باشه یعنی فقر بیان شده در امریکا در مقایسه با ثروتمندان امریکا تعریف شده وبیانگر رفاه اجتماعی کلی در امریکا نسبت به سایر کشورها نیست واین همون نکته اصلیه که اون نود درصد که 22.5درصد کل درامد امریکا رو دارندبمراتب از ما سطح رفاه عمومی بهتری دارند وبطور کلی ضریب جینی تفاوت درامد و در هر کشور نشون میده ولی مقیاس صحیحی برای مقایسه کشورها باهم نیست

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج