۷۱۸۴۹۶
۲۱ نظر
۵۰۱۱
۲۱ نظر
۵۰۱۱
پ

چه کسی اعتماد مردم را جلب خواهد کرد؟

صحنه سیاسی ایران از ابتدای شکل گیری انقلاب اسلامی تاکنون محل مواجهه و مقابله دو جریان اصلی بوده که در دهه اول انقلاب تحت عنوان چپ و راست شناخته می شدند و در ادامه سیر تحولات سیاسی و حزبی در جمهوری اسلامی تبدیل به احزاب اصلاح طلب و اصولگرا شدند که البته طی سالیان اخیر جمعی از این دو جریان جدا شده و تلاش دارد تحت عنوان «جریان اعتدالگرا» راه و روش خود که آن را برگرفته از محسنات دو جریان می دانند، دنبال کنند.

تابناک: صحنه سیاسی ایران از ابتدای شکل گیری انقلاب اسلامی تاکنون محل مواجهه و مقابله دو جریان اصلی بوده که در دهه اول انقلاب تحت عنوان چپ و راست شناخته می شدند و در ادامه سیر تحولات سیاسی و حزبی در جمهوری اسلامی تبدیل به احزاب اصلاح طلب و اصولگرا شدند که البته طی سالیان اخیر جمعی از این دو جریان جدا شده و تلاش دارد تحت عنوان «جریان اعتدالگرا» راه و روش خود که آن را برگرفته از محسنات دو جریان می دانند، دنبال کنند.

در صحنهٔ رسمی سیاست و مبارزات انتخاباتی نظیر رقابت های احزاب، افراد و گروه ها برای تصدی کرسی های قوه مقننه، ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا چندین نوع طیف‌بندیِ کلی از احزاب و تشکل‌ها حضور دارند. این طیف‌ها را معمولاً می‌توان با نام‌های «جناح راست»، «جناح چپ» یا به تعابیر دیگری «اصولگرایان» و «اصلاح‌طلبان» تقسیم‌ کرد؛ البته همانطور که پیشتر هم گفته شد، فعالیت «اعتدالگرایان» را باید به این دوجریان اضافه کرد، هرچند خاستگاه آنان یکی از دو جناح راست و چپ است.

همه گروه های سیاسی، تشکل ها و افرادی که از آنان نام برده شد با اعتقاد به اسلام -در برخی انتخابات نظیر مجلس اعتقاد به ادیان دیگر نظیر مسیحیت، کلیمیان و زرتشتی ها - اعتقاد به نظام جمهوری اسلامی ایران و ولایت فقیه در انتخابات مختلف شرکت کرده و خود را در معرض رأی مردم قرار می دهند.

تا سال ۶۸ تقریبا نمی توان تقسیم بندی دقیقی را از حاکمیت یک جریان بر کشور و امورات آن ارائه کرد؛ هرچند در طول این مدت افراد بیشتری از جناح چپ یا (اصلاح طلبان) فعلی در رأس امور بوده و مسئولیت های مهمی در کشور بر عهده داشتند. پس از به ریاست جمهوری رسیدن مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی که خاستگاه او جامعه روحانیت مبارز بود می توان گفت که تا حدودی کار به دست بخشی از جناح راست یا (اصولگرایان) فعلی افتاد؛ اما بازهم چهره های اصلاح طلب زیادی در این برهه مسئولیت داشتند.

سرآغاز شکل گیری رسمی دو جناح راست و چپ را می توان از زمان انشعاب در جامعه روحانیت مبارز و تشکیل مجمع روحانیون مبارز عنوان کرد. اما در حقیقت این تفکیک سیاسی را باید به انتخابات سال ۷۶ ارتباط داد. زمانی که علیرغم همه پیش بینی ها و اینکه گزینه جناح راست یعنی «علی اکبر ناطق نوری» رئیس جمهور پس از هاشمی رفسنجانی خواهد بود، در نهایت «سید محمد خاتمی» با بیش از بیست میلیون رأی به عنوان نماینده و نماد «اصلاح طلبی» رئیس جمهور شد.

پس از ریاست جمهوری خاتمی، مجلس شورای اسلامی و شورای شهر اکثر مناطق کشور به ویژه تهران نیز با رأی مردم در اختیار اصلاح طلبان قرار گرفت و این رویه تقریبا ۸ سال ادامه یافت، پس از پایان این دوره ۸ ساله، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و شورای شهر تهران به ویژه در شهرهای بزرگ عموماً به دست جناح مقابل یعنی اصولگرایان افتاد.

در سال ۸۴ اگرچه کاندیدای جریان اصولگرا در وهله اول «علی لاریجانی» بود، اما با توفیق «محمود احمدی نژاد» که همراه با آیت الله هاشمی رفسنجانی به دور دوم انتخابات رفته بود، عمده جریان اصولگرا به ویژه بخش هایی از این جریان که می توان آنان را نو اصولگرا دانست به سمت احمدی نژاد رفتند و به حمایت از او پرداختند؛ بدین ترتیب بود که قدرت در قوه مجریه به دست اصولگرایان افتاد؛ هرچند بعدا احمدی نژاد خود را جدای از این جریان سیاسی خواند.

در سایر حوزه ها نظیر مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا هم شاهد چنین رویه ای بودیم و مردم که گویی آزمون جریان اصلاح طلب را گرفته و بدنبال آزمون جریان اصولگرا بودند، تقریبا با رأی خود بسیاری از نهادهای تصمیم گیر را در اختیار این جریان قرار دادند؛ اگرچه اشتباهاتی از سوی برخی بدنه جریان مقابل اصولگرایان هم نظیر قهر با صندوق انتخابات و مسائلی از این دست در این بین تاثیرگذار بود.

با وجود نارضایتی نسبی از دولت احمدی نژاد بواسطه عملکردش در حوزه های مختلف بویژه بخش های اقتصادی و سیاست خارجی و ورود میرحسین موسوی به عرصه انتخابات در سال ۸۸ تنش هایی ایجاد شد؛ اما در هر صورت کار توسط احمدی نژاد منتسب به اصولگرایان در قوه مجریه ادامه پیدا کرد و در سایر ارکان تصمیم گیر نیز تقریبا قریب به اکثریت قاطع کرسی ها در اختیار چهره های اصولگرا بود؛ موضوعی که در نهایت در سال ۹۲ با رأی مردم پایان یافته اعلام شد و آراء به سمت جریانی با حضور «اعتدالگرایان، معتدلان اصلاح طلب و معتدلان اصولگرا» رفت.

نماینده این جریان در قوه مجریه حجت الاسلام «حسن روحانی» بود که با شعار بهبود وضعیت اقتصادی که در شرایط بسیاری حادی قرار داشت و همچنین اصلاح سیاست خارجی که در بخش های عمده ای از آن تنش های زیادی وجود داشت و بواسطه آن جمهوری اسلامی ایران تحت تحریم های ظالمانه شدیدی قرار گرفته و ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد نیز رفته است، از وعده های او بود.

پس از روی کار آمدن دولت اعتدالی، بسیاری از نهادها هم با رأی مردم از اختیار جریان اصولگرا خارج شده و در اختیار این جریان قرار گرفت. این رویه، در نهایت منجر به این شد که به تناسب چهره های اصلاح طلب و اصولگرای میانه رو را در بخش های مختلف بکار گرفته شوند. در این دوره تورم کنترل و از حدود ۴۰ درصد به نرخ تک رقمی نزدیک شد، همچنین با انعقاد یک قرارداد بین المللی (برجام) بساط بسیاری از تحریم ها برچیده و ایران از ذیل فصل هفتم منشور ملل متحد خارج شد، اما بخشی از مشکلات همچنان پابرجا بود.

به فاصله یکسال از گذشت دولت دوم «حسن روحانی» وضعیت اقتصادی، نرخ ارز، طلا و سکه دچار نوسانات شدیدی شد و بازهم مشکلات اقتصادی گذشته بر سر مردم آوار شد، همچنین بقای برجام در پی اقدام رئیس جمهور جدید آمریکا در هاله از ابهام قرار گرفت و البته همه این مسائل باعث شد که حداقل بخشی از مردم نسبت به رأی خود ابراز پشیمانی کرده و در آینده رویکرد فعلی خود را احتمالا عوض کنند.

بسیاری از کارشناسان سیاسی هم بر این اعتقاد هستند که اعتماد فعلی مردم به جریان سیاسی حاکم در انتخابات مجلس ۹۸ و ریاست جمهوری ۱۴۰۰ ادامه پیدا نخواهد کرد و سخنانی نظیر «تکرار می کنم» هم از سوی چهره ای نظیر خاتمی مورد اقبال قرار نخواهد گرفت. همه این موارد نشان می دهد که مردم آنچه از جریانات سیاسی کشور انتظار داشته اند را محقق شده نمی دانند و دیگر اقبالی به اصولگرایی، اصلاح طلبی و اعتدالگرایی نخواهند داشت.

اما سئوالی که پیش می آید این است که غیر از این جریانات سیاسی و انتخاب بین آنها گزینه دیگری هم مگر هست، یعنی مردم به سراغ مستقلین خواهند رفت و آنها را برای ادامه کار برخواهند گزید یا دوباره به یکی از جریانات سیاسی اعتماد خواهند کرد؟ تاریخ سیاسی و حزبی پس از انقلاب نشان می دهند که مردم به جریان و گروهی اقبال خواهند کرد که متناسب با نیازهای آنان برنامه و شعار ارائه کنند؛ اما واقعا اینبار «شعار» صرف به درد مردم نخواهد خورد، بلکه آنان به برنامه و عملگرایی نیاز دارند؛ موضوعی که هر کدام از چهره ها و جریانات سیاسی بتوانند آن را برای مردم باور پذیر کنند، در انتخابات موفق خواهند بود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      کی رای میده دلتون خوشه

      پاسخ ها

      • امیرحسین

        .....اگر وضع به همین منوال بگذره کسی سراغ صندوق رأی نخواهد رفت

      • میلاد

        واقعا

    • بدون نام

      کسانی که مردم را از این بدبختی های موجود نجات دهند.

    • بدون نام

      مردم فقط به شخصی مثل رضا خان اعتماد دارند که برای اصلاحات واقعی و برای کشور عزیز ایران خدمت کند .

    • بدون نام

      هر وقت برای هر کاری مثل استخدام و امثالهم شناسنامه مردمو زیر و رو نکردین اونوقت میفمین اقبال مردم به چی هست!!!!

    • بدون نام

      چ دل خوشی داری تو . ملت رای نمیدن

    • بدون نام

      به نظرم انتخابات رو حذف کنید، برای انتخاب رئیس جمهور و نماینده ها یه قرعه کشی بر اساس کد ملی برگزار شه.

      پاسخ ها

      • امیرحسین

        خیلی خوب میشه، جوری که اینا دارن اداره میکنن همه میتونن

      • میلاد

        شایدم همین طور بشه البته از بین بچه های خودشون ....خخخخ

      • بدون نام

        هرچی بیشتررای دادیم بیشتر عذاب کشیدیم چرا نمی دونیم یکی هم می خوادواسه این کشورو مردم کاری انجام بده همچین تخریبش می کنن عذلش حذفش می کنن اینا خودشون باهم دشمنی می کنند دشمن خارجی هم اصلأنیازی نیست وچوبشو مردم می خوره همین

    • بدون نام

      مردم دیگه ازبس اجریانات چپ وراست ومیانه ناامیدشده وبه هیچکدام اعتقادی ندارند دراین مدت فقط دولت مرحوم آقای هاشمی بود که توانست حداقل تکانی درزندگی مردم خصوصا اقشارضعیف حقوق بگیران ایجاد کند وبازهم متاسفانه کمترین توجه به قشرواقعامستضف بازنشسته وکارمند دردولت آقای روحانی اتفاق افتاده واصلابه نظرات این قشرتوجهی نمیکند فاصله حقوقها سوای نجومی بگیران وحتی فرق عیدی دادن بین کارگروکارمند ازاصلی ترین خواسته های مابوده که هیچ اهمیتی به آن داده نشد خلاصه آینکه بدست آوردن اعتماد مردم کار سختی است که باید این دولت ودولتهای بعدی باید درپی آن باشند

    • عنقا

      میگم که ادم الف ب تحریم وحرفهای شمارابلده ما میدونیم شما چه میخواین این ماجرای برجام وتحریم به کنار اینها نبودن ما بیاعتماد بودیم واین موضوع به وسط امد بازم هر کی حرف خودش میزنه وفقط میخوان ماخفه بمونیم وهیچی نگیم بسته دیگه تاکجا حرف زیادی بزنیم بدتون مباد

    • بدون نام

      مردم اگر بخوان رای بدن فقط در یک رفراندوم آزاد رای میدن و بس!

    • بدون نام

      خواهید دید!!!!!!البته اگر هنوز در مردم رگ غیرتی وجود داشته باشه!!!!!!!!

    • یووه

      خیالتون تا صد ساله دیگه از بابت رای راحت با این ملت که من میبینم به اندک چیزی فریب میخورن.اینا فقط یارانه رو میبینن و جلوی پاشونو....اصلا کاری به اینده ندارن فقط کافی یکی بیاد بگه من ازادی و خانه عفاف رو راه میندازم ببین اگه با قطعیت ریس نشد.خلایق هر چه لایق

    • بدون نام

      ملت دیگه گول نمی خورند چون هیچ جناحی قابل اعتماد نیست فقط دروغ

    • بدون نام

      فقط رضاخان

    • جلال

      دیگه آبرویی که رفته مثل آبی میمونه که از جوب رفته باشه و غیرقابل برگشته. توی این دعواها و کشمکش‌های حزبی و جناحی و فساد اداری و مالی و سیاسی فراگیر به نظرم استفاده از کلمه اعتماد مردم خنده دار و توهین به شعور مردمه. در بحث انتخابات هم مردم نقش سیاهی لشکر رو بازی می‌کنند.

    • میلاد

      من که دیگه درهیچ انتخاباتی شرکت نمی کنم.

    • بدون نام

      فقط احمدی نجات

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج