۷۱۹۳۶۶
۲۵ نظر
۵۰۱۴
۲۵ نظر
۵۰۱۴
پ

جدایی مقتدی صدر از ایران؛ چرا و چگونه؟

نتایج انتخابات پارلمانی عراق تا اندازه‌ای ناظران سیاسی این کشور را متعجب کرد. این تعجب تنها به میزان مشارکت پایین مربوط نمی‌شد بلکه حتی ترکیب ائتلاف‌های پیروز هم با پیش‌بینی‌های ابتدایی متفاوت بود.

برترین ها به نقل از یورو نیوز نوشت: نتایج انتخابات پارلمانی عراق تا اندازه‌ای ناظران سیاسی این کشور را متعجب کرد. این تعجب تنها به میزان مشارکت پایین مربوط نمی‌شد بلکه حتی ترکیب ائتلاف‌های پیروز هم با پیش‌بینی‌های ابتدایی متفاوت بود.

مقتدی صدر که از او تحت عنوان «یاغی» در نظام سیاسی عراق پساصدام یاد می‌شود، توانست با فاصله گیری از سویه‌های مذهبی پیشین، خود را به عنوان شخصیتی ملی‌گرا نزد افکار عمومی این کشور تثبیت کند. مقتدی که از ابتدای تولد سیاسی‌اش پس از سقوط صدام هویت خود را در ضدیت با آمریکا و حضور «اشغالگران» در عراق تعریف می‌کرد، حالا ظاهرا دریافته که این بازی دیگر خریداری ندارد و بهتر است خود را با تحولات جدید به روز کند. در نتیجه تصمیم می‌گیرد آمریکا ستیزی را به ایران ستیزی بدل کند. البته بی انصافی است که تنها دلیل چرخش مقتدی را به این موضوع محدود بدانیم. چرا که جوان پر سر و سودای خاندان صدر که او را تربیت یافته مکتب قم می‌دانند، آنچنان که انتظار داشت از حمایت‌های تهران در بازی‌های سیاسی بغداد سود نجست.

مطالعه تاریخ سیاسی عراق پساصدام نشان می‌دهد تهران در موارد گوناگون از مقتدی خواسته است که به سود دیگری انصراف دهد و ایران هیچگاه او را در رقابت‌های سیاسی و البته اختلافاتی که به ویژه با نوری مالکی داشت حمایت نکرد.

البته باید این نکته را هم در نظر داشت که شعارها و رویکردهای سیاسی رادیکال و سخت مقتدی یکی از اصلی‌ترین مولفه‌هایی بود که تهران را به اتخاذ این سیاست سوق می‌داد. جمهوری اسلامی که می‌دانست ذره‌بین‌ها بر عملکرد دولت عراق و همچنین نقش تهران در روند سیاستگذاری‌های دولت مرکزی در بغداد زوم شده‌اند، از همان ابتدا سعی کرد، رویکردی پراگماتیک در قبال تحولات عراق در پیش گیرد تا مدیریتی منطقی و نه رادیکال در عراق منهای صدام حسین و حزب بعث حکمفرما باشد. ایران بر این باور بود که با این انتخاب می‌تواند در چارچوب حکمرانی خوب good governance که نه حساسیت بین‌المللی را به شکل جدی برانگیزد و درعین حال بتواند رفاه را برای مردمش به همراه بیاورد، دولتی در بغداد روی کار خواهد آمد که منافع و حساسیت‌های ایران را هم مورد توجه قرار می‌دهد.

در چنین شرایطی تهران، حتما در دوگانه نوری مالکی و مقتدی صدر، از مالکی حمایت می‌کند که نه شائبه حمایت‌های مذهبی و فرقه‌ای ایجاد شود و هم در عین حال از سیاست‌مداری حمایت کرده که ضمن شیعه بودن و توجه به منافع ایران، تکنوکرات هم هست. هرچند دولت نوری مالکی در سال‌های بعد به‌عنوان عامل اصلی گسترش فرقه‌گرایی، حمایت از شیعیان و به حاشیه راندن جمعیت سنی عراق معروف شد.

مقتدی صدر چندین بار در چنین شرایطی قرار گرفت و مشاهده کرد در بزنگاه‌های مختلف ایران پشت او را خالی می‌کند. تهران حتی وقتی که قرار بود از مالکی عبور کند هم مقتدی را انتخاب نکرد و به حیدر عبادی رضایت داد که حتی بیش از نوری مالکی چهره‌ای تکنوکرات بود. به نظر می‌رسد پس از این انتخاب، امر بر مقتدی مشتبه شد که هیچ نقشی در برنامه‌های تهران برای عراق ندارد و تصمیم گرفت به این رابطه پایان دهد.

مقتدی صدر در بهمن ماه ۱۳۹۲ اعلام کرد از دنیای سیاست کناره‌گیری می‌کند و تمامی دفاترش را هم تعطیل خواهد کرد. اما ناظران سیاسی عراق همان زمان هم می‌دانستند که این «نمایش» سیاسی تنها به لطیفه‌ای می‌ماند و مقتدی بسیار بیشتر از اینها جاه‌طلب است که حاضر شود به این سادگی عطای سیاست را به لقایش ببخشد.

مقتدی اما گام‌های مهم‌تری نیاز داشت تا بتواند در قالب یک برنامه سیاسی، چهره‌ای ملی‌گرا و ضد فساد از خود به نمایش بگذارد. پس برای این امر لازم بود قاب محدود ارتباطاتش با شیعیان را گسترده تر کند. این ایده همزمان شد با حضور جوان پر سودای دیگری به نام محمد سلمان در عربستان سعودی. مقتدی فرصت را مغتنم شمرد و به جده رفت تا با وزیر دفاع، جانشین ولیعهد و در واقع همه کاره پادشاهی سعودی دیدار کند. این سفر با انتقادات محافل اصولگرا در ایران همراه شد، اما شاید آنها هم می‌دانستند وقتی مقتدی را به بازی نمی‌گیرند، طبیعی است که او فرصت‌های تازه را جستجو کند.

البته شاید نباید ایران را در این ماجرا مقصر دانست. چرا که همین حالا هم بسیاری از کشورهای جهان تهران را به اتخاذ رویکردهای فرقه‌گرایانه (sectarian policies) محکوم می‌کنند. بازیگران سیاست خارجی ایران، به همین دلیل و شاید به درستی تصمیم گرفتند درعراق از تکنوکرات‌های نزدیک به ایران حمایت کنند تا بار دیگر موج ایران هراسی بر مبنای تئوری‌هایی چون صدور انقلاب ایران و هلال شیعی تقویت نشود، اما در عین حال شاید باید به مقتدی هم حق داد که به دنبال پروژه شخصی خود باشد.

میزان پایین مشارکت شهروندان عراقی در انتخابات، نشان داد که چالش‌های این جامعه از هم گسیخته، حتی پس از شکست داعش هم امید چندانی را برای اصلاح باقی نگذاشته است. واکنش بیش از نیمی از شهروندان عراق به فساد گسترده در ساختار بوروکراتیک، عروج داعش و بغرنج‌تر شدن وضعیت معیشت مردم و البته افزایش نارضایتی‌ها از حضور پررنگ ایران، بایکوت انتخابات پارلمانی سال ۲۰۱۸ بود.

در چنین شرایطی ائتلاف مقتدی با تاکید بر انگاره‌های ملی‌گرایانه و البته وعده مبارزه با فساد و دخالت خارجی توانست به موفقیت ویژه‌ای در این عرصه دست یابد. مقتدی البته خود شانسی برای نخست وزیری ندارد چرا که اصولا در انتخابات شرکت نکرده و عضوی از پارلمان نیست که بتواند کابینه تشکیل دهد، اما دست‌کم این نتیجه پیام‌های ویژه‌ای برای بازیگران قدرتمند در عراق و منطقه به همراه دارد و از تغییر نسبی شرایط بازی میدان عراق حکایت می‌کند. حالا هرچند ائتلاف مقتدی شانس زیادی برای به قدرت رسیدن ندارد، اما این نتیجه دست‌کم از آغاز عصری جدید در معادلات سیاسی عراق حکایت دارد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بی نام

      بفرمایید تحویل بگیرید آقایون!....

      پاسخ ها

      • ایرانی

        اخیش که تیرهاتون خورد به سنگ مطمین باز این عذاقی ها دوباره می ایستن مقابلمون خوب هم می ایستن نگی نگفتی؟!!!!

    • یووه

      تا مقتدا صدر حرف از ایران ستیزی زد و وعده داد که دست ایران و از عراق قطع میکنه رای اورد.واقعا به حال سیاست مدارامون باید گریست که این همه پول ملت و خرج بیگانه کردن.حیف از اینده ویران برای ایران

    • ناشناس

      ... حقتونه الان تحویل بگیرین

    • بدون نام

      دمش گرم کار درستی کرد

    • علیرضا

      اکثر مردم عراق دل بریدن از ایران بهمین خاطر این اقا بهترین گزینه بود واسشون

      پاسخ ها

      • بدون نام

        با سیاستهای دولت ما تو ایران هم دل بردیم از مملکت ایران

    • سعید

      ...اونا درهر شرایط به حمایت ابران نیاز دارن.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        چه نیازی تمام دار وندار ایران یا بصورت طلا ویا دلار رفته اونجا وبا اینکه باید غرامت جنگی مارو بدن چندین برابرآنرا بهش لخشیدیم ویه عده جوانان این مرز وبوم جانشان رو برای نجات عراق از دست داعش فداکردن ..فقط خدا ازتون نگذره ما هیچوقت شماهارو نخواهیم بخشید

    • علیرضا

      مطمئن باشید در انتخابات پیش روی کشور سوریه همین روند پیش خواهد رفت...

    • بدون نام

      این جورانتخابات بدترین سیاست بچسب به مردم خودت هیچکس نمی تونه کاری برای ایران وایرانی بزرگ بکنه وازکشورهای همجواربه جزضررهیچی نمیرس همین افغانستان گشنه چی داره ولش نمیکنیدایران ولش کنه هیچی نیست ولی افغانی وافغانستانم برای ایران پرروبازی درمیارواین ننگ وشرم اینهمه افغانی بیگانه بیان کشوربودجه ومنابع کشوربخورن صرربزنن وبه گفته کارشناسان باشغل بالا۲۰۰ملیون ضرروهزینش وبدون شغل بالای۵۰ملیون درسال هزینه وضررش و۱۰ملیونشغل واشغال کردن وبیکار

      پاسخ ها

      • بدون نام

        مطمین باشید ایندفعه افغانستان رو آباد خواهند کرد فقط کلاه گشادی سر مردم ایران رفته

      • داریوش

        چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است
        والسلام

    • بدون نام

      خورد و برد و رفت.

    • بدون نام

      خدایی باکاربر۱۶: ۴۷موافقم .مابتونیم کلی هزینه برای افغانها میکنیم ودست اخر نماینده شون بمامیگه"حرامی"یا تصویری زنده باشبکه خبر داشت کارشناس بجای سوال مجری ودخالت عربستان درکشورهای همسایه اومد توحرف مجری : گفت بذار سوالتان را اصلاح بکنم این ایران است که در همه جادخالت میکنه وبرما نمیگذارد درصلح برسربریم.....! قطع شد ....! مجری باکمال وقاحت گفت ببندگان ارتباط مون بامسیول و....کارشناس افغان قطع بریم یه چایی بخوریم برگردیم.

    • بدون نام

      نوش جان مسعولین بی عرضه ما

    • بدون نام

      حقتونه اموال این ملت را تاراج بر دن وبرای افغانها شغل درست کردن وجوانهای این مرز وبوم را بیکار کردن همین میشه خدا لعنت کنه هر چی وطن فروش را

    • بدون نام

      من(ایران)مانده ام تنهای تنها،البته خدایی داریم که او میتواند همه امور رو تغییر دهد..

    • اکبر ساحلی

      هر ملتی،هر حکومتی،از تاریخ عبرت نگیرد،
      یقیناً باعث عبرت دیگران خواهد شد.
      حقیر شخصاً اعتقاد دارم،که این نوع کنش های سیاسی،نتیجه سیاست های کلان ایران آزاده
      نتیجه منطقی و واقعی،در دراز مدت خودشو نشون میده،
      اینکه ملت عراق،نمک نشناس ترین،بی حیا ترین وترسوترین،بین ملت های منطقه است، شکی درآن نیست،
      از ملتی که بدترین ظلم ها و ناجوانمردی هارا با خاندان امامت روا داشتن، توقعی بیشتر از این انتظار داشتید؟
      مطمناً سیاست گزاران مملکت،منافعی را در چنین روابطی می بینن،که امثال من نمی بینند
      فقط خدا کنه این منافع ملی باشه،نه شخصی !
      وطن فروش های بیگانه پرست هم کم نداشتیم در طول تاریخ کشورمان .

    • مهدی

      اینبار ظاهراً ضرب المثل معروف « تو نیکی میکن و در دجله انداز، که ایزد در بیابانا دهد باز» جواب نداد.

    • بی نام

      لطفا در مورد ۳۱ کارتن دلار هم توضیح دهید.

    • دیده بان

      تحلیل های سیاسی یورو نیوز نسبت به مابقی خبرگزاری ها و شبکه ها بخصوص تحلیل های آبکی من و تو، خواندنی تر و بی طرفانه تر است. لذت بردم و استفاده کردم.

    • علی

      اون از سوریه اینم از عراق حالا دیگه یه فلسطین مونده که اونم بموقعش.لطفا حالا دیگه به مردم بدبخت ایران برسید.....

    • نسل سوخته

      حالابازم بیایین بگین عراق برادرماست.حقتون همین بود.صبرکنین ببینین سوریه ویمن چه بلایی سرتون میاره

    • ناشناس

      کاری کردند که چشم دیدن ایران و ایرانی رو ندارن

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج