۷۸۳۷۷۲
۱۶ نظر
۵۰۰۷
۱۶ نظر
۵۰۰۷
پ

روزنامه شرق: زاکانی می‌خواهد رئیس جمهور شود؟

روزنامه شرق در سرمقاله خود نوشت: این‌روزها از مفهوم «آیرونی» در سیاست بسیار استفاده می‌شود. آیرونی به‌تعبیری جهلِ جعلی معنا می‌دهد. پیش از اینها احمدی‌نژاد خبره این کار بود. در تمام دوره ریاست‌جمهوری‌اش با این سیاست‌ کارها را پیش می‌برد؛ حتی در عزل‌ونصب‌های مدیرانش.

روزنامه شرق در سرمقاله خود نوشت: این‌روزها از مفهوم «آیرونی» در سیاست بسیار استفاده می‌شود. آیرونی به‌تعبیری جهلِ جعلی معنا می‌دهد. پیش از اینها احمدی‌نژاد خبره این کار بود. در تمام دوره ریاست‌جمهوری‌اش با این سیاست‌ کارها را پیش می‌برد؛ حتی در عزل‌ونصب‌های مدیرانش.

جالب اینکه موافقان دیروزِ احمدی‌نژاد و مخالفان فعلی‌اش علیه او از همین سیاست سود می‌بردند.

علیرضا زاکانی، نماینده سابق مجلس شورای اسلامی در کنگره سراسری جمعیت جانبازان در تحلیل سیاست‌ داخلی این‌روزها گفت: «اقدامات هنجارشکنانه احمدی‌نژاد و نزدیکانش عقلانی، قانونی و شرعی نیست».

این سه مفهومِ عقلانی، قانونی و شرعی در کنار یکدیگر متناقض‌نماست. اگر کسی کارهایش غیرعقلانی باشد، رفتار غیرقانونی و غیرشرعی از او بعید نیست.

احتمالا منظور این بوده که احمدی‌نژاد عاقل است، پس با توسل به آیرونی، قانون و شرع را زیر پا می‌گذارد یا نادیده می‌گیرد. این‌بار آیرونی علیه آیرونی به‌کار گرفته شده است.

علیرضا زاکانی باور دارد مکتب امام(ره) موافقان، مخالفان و پیروانی دارد. مخالفان، دین را از سیاست جدا می‌کنند. رقبای مکتبِ امام کسانی هستند که خود را در ظاهر پیرو این مکتب می‌دانند اما پنج ویژگی پیروان این مکتب را برنمی‌تابند: اعتقاد به غیب و سنت‌های الهی، اعتقاد به جامعیت دین و اسلام حداکثری، اعتقاد به استمرار ولایت مطلقه فقیه، پیروی از آن و باور به مردم‌سالاری دینی و اعتقاد به اینکه انقلاب اسلامی مقدمه ظهور حضرت ولیعصر(عج) است.

در ادامه زاکانی مخالفانِ مکتب امام را در سه گروه خلاصه می‌کند: کسانی که دین را از سیاست جدا می‌دانند؛ مانند بشیریه و سروش. کسانی که سنت‌گرایی را اصل قرار می‌دهند و کسانی که دچار جمود فکری‌اند.

زاکانی بعد از این تقسیم‌بندی تلاش می‌کند این مفاهیم را با سیاست داخلی منطبق کند: «امکانات کشور از ابتدای انقلاب در اختیار مهندس بازرگان و بنی‌صدر بود که مخالفان مکتب امام خمینی بودند.

بعد از آن در مدت محدودی این امکانات در دست شهیدرجایی و باهنر بود که پیروان راستین امام بودند اما دوره مسئولیت آنان بیش از یک‌ماه دوام نداشت و به شهادت رسیدند.

در دوران جنگ امکانات کشور در اختیار نخست‌وزیر، میرحسین‌ موسوی بود. در زمان جنگ ما از نحوه توجه دولت به جبهه‌ها انتقاد داشتیم. در زمان آقایان خاتمی و احمدی‌نژاد و امروز در زمان آقای روحانی آن پنج ویژگی در این چهره‌ها وجود نداشته است. لذا این انقلاب یا در دست مخالفان مکتب امام یا در دست رقبای آن بوده است».

این گفته‌ها مصداقِ آیرونی در سیاست است. زاکانی تاریخ را تحریف نمی‌کند بلکه به‌شکلی دلخواسته تاریخ را بازسازی می‌کند. بدیهی است هرکدام از این افراد خصایص منحصربه‌فرد خود را دارند و نمی‌توان آنان را یک‌کاسه کرد. یکسان‌کردنِ پدیده‌ها و انسان‌های ناهمسان، آن‌هم در سطح رؤسای‌جمهور عینِ بی‌عدالتی است و مهم‌تر اینکه از دل این‌گونه همسان‌سازی‌ها تفکراتِ فاشیستی بیرون می‌آید.

ارائه مانیفستی دلبخواهی بدون هیچ‌گونه معیاری برای سنجش و عملکرد رؤسای‌جمهور، ازبین‌بردن تفاوت‌های فاحشِ سیاست‌مداران است و آنچه برخی از طیف‌های اصولگرا از آن هراسان‌اند، ‌همین تفاوت‌هاست. آنان با هرگونه تفاوتی مقابله کرده و درصدد یکسان‌سازی جامعه سیاسی‌اند. واقعا معلوم نیست اگر عمر ریاست‌جمهوری و نخست‌وزیریِ شهید رجایی و باهنر هم چند صباحی بیشتر طول می‌کشید، اکنون چه قضاوتی درباره آنان می‌شد.

به هر تقدیر فاصله عمیقی بین خاتمی و احمدی‌نژاد وجود دارد؛ در معنا و صورت. گرچه این‌گونه یکدست‌سازیِ مسئولان اجرائی در وضعیت سیاسی کنونی، نَه اهمیت دارد و نَه کسی آن را جدی می‌گیرد.

مهم این است که از پسِ این یکسان‌سازی، بی‌اعتبارسازی رأی مردم سر برمی‌آورد. اگر بپذیریم رؤسای‌جمهور ایران با رأی مردم روی کار آمده‌اند، سخنان زاکانی خواسته یا ناخواسته این معنا را می‌دهد که مردم در اکثر مواقع به رقبا و مخالفان امام (ره) رأی داده‌اند. از سوی دیگر همسان‌سازی بنی‌صدر و روحانی بیش از آنکه از دغدغه‌های انقلابی نشئت گرفته باشد، نشان از رویکرد حذفی دارد. حذفِ اکنون به دستاویزِ گذشته.

«مشکل دولت آقای روحانی این است که می‌گوید داشته‌هایمان را بدهیم و زمان بخریم؛ دقیقا همان سیاستی که بنی‌صدر در ابتدای انقلاب اسلامی در قبال جنگ داشت و معتقد بود که یاید زمین بدهیم و زمان بخریم».

این‌جاست که هدفِ همسان‌سازی نخستِ سخنان زاکانی و در کنار هم قراردادنِ احمدی‌نژاد و خاتمی و دیگران عیان می‌شود. در این ورطه، با چنین رویکردهایی چه باید کرد؟ راهکار زاکانی برای برون‌رفت از این وضعیت چیست؟

«چهره‌های جدید را باید به میدان بیاوریم؛ چراکه چهره‌های تکراری نمی‌توانند ما را به موفقیت برسانند». و کاش گفته می‌شد که این چهره‌ها چه کسانی هستند و کجایند. امیدوارم مصداق یکی از این چهره‌ها خود ایشان نباشند؛ گرچه بعید است اصولگرایان به سیاستِ آیرونی تا این حد باور داشته باشند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      آفرین خوشمان آمد
      خوب بدلی زدی به این غوغاسالار کاسبکار
      زاکانی ضربه فنی شد

      پاسخ ها

      • بدون نام

        لابد نخست وزیرش هم کوچک زاده س

    • بدون نام

      اگر هم قرار باشد کسی نامزد انتخابات ریاست جمهوری شود چه کسی شایسته تر از آقای زاکانی

      پاسخ ها

      • بدون نام

        واقعا زرشک

      • بدون نام

        خب یعنی اینقدر ملت بدبخت وبیچاره شده که یک بیسواد ... بخواد ریس جمهور بشه ..

      • بدون نام

        اب که سر بالا بره

    • شهروند1

      آی زرشک

    • بدون نام

      فقط این یک قلم راکم داریم تاکلکسیون کامل شود

    • بدون نام

      شرق مساوی است با زباله

    • بدون نام

      قبلا گفته بودید سردار سلیمانی میخاد رییس جمهور بشه حالا این حرفا رو به زاکانی می گید.
      رییس جمهور بعدی قالیباف یا رییسی خواهد بود.
      هرچقدر خودتون و به در و دیوار بکوبید فایده نداره.صد رحمت به احمدی نژاد.
      لااقل تو دوران احمدی نژاد نون واسه خوردن بود ولی الان چیزی نداریم

      پاسخ ها

      • بدون نام

        یک موی روحانی به صدتا ی اونا می ارزه اصلا قابل مقایسه نیستند

      • بدون نام

        فقط روحانی تا ۲۴۰۰

    • پیر مرد پرسپولیسی.

      مردم که ابشون روبه عنوان نماینده قبول نداشتن و بهش رای ندادن ،ریاست جمهوری!!! نعوذ بالله .

    • بدون نام

      چرت نوشته ای می خواهی رفسنجانی را از احمدی نژاد لجباز جدا کنی اینها همه سر وته از یک کرباسند زاکانی درست گفته او با جانش راهش را مشخص کرده اما صاحب امتیاز این روزی نامه چی او مدفع سر سخت رفسنجانی وطیف لیبرال و سکولارهاست

    • بدون نام

      اینها چرت ریئس جمهور بعدی از همین الان معلومه کسی رای بده یا نده

    • بدون نام

      صد هزار رای هم نمیاره

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج