۸۱۰۱۸۸
۱۹ نظر
۵۰۰۳
۱۹ نظر
۵۰۰۳
پ

پشت پرده عقب نشینی نیرو‌های آمریکا از سوریه

محیط سیاسی و نظم امنیتی خاورمیانه به گونه ای است که ناظران و کارشناسان این حوزه به صورت مداوم با تحولات جدید و غافلگیرکننده ای مواجه می شوند. تحولاتی که گاه موجب برهم خوردن ترتیبات امنیتی، تغییر الگوهای دوستی و دشمنی، برهم خوردن موازنه قدرت، تغییرات سیاسی و اجتماعی در واحدهای سیاسی و غافلگیری راهبردی بازیگران آن می شود.

تابناک: محیط سیاسی و نظم امنیتی خاورمیانه به گونه ای است که ناظران و کارشناسان این حوزه به صورت مداوم با تحولات جدید و غافلگیرکننده ای مواجه می شوند. تحولاتی که گاه موجب برهم خوردن ترتیبات امنیتی، تغییر الگوهای دوستی و دشمنی، برهم خوردن موازنه قدرت، تغییرات سیاسی و اجتماعی در واحدهای سیاسی و غافلگیری راهبردی بازیگران آن می شود.

یکی از موضوعاتی که در ۸ سال گذشته بر روی دینامیزم های امنیتی و سیاسی و رقابت های قدرت در منطقه تاثیر مستقیم گذاشته، بحران سوریه و صف بندی های سیاسی ناشی از آن بوده است.

در همین راستا، پس از آنکه روز گذشته ایران، روسیه و ترکیه به همراه نماینده سازمان ملل در مورد تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه به توافق دست یافتند، ایالات متحده نیز در اقدامی غافلگیرکننده خبر خروج نیروهای آمریکا از سوریه را اعلام کرد. خبری که تا حدودی موجب حیرت بسیاری از کارشناسان و ناظران امور سوریه وخاورمیانه شد.

روزنامه وال‌استریت جورنال روز چهارشنبه به نقل از دو مقام آگاه در دولت آمریکا اعلام کرد که این کشور آماده خروج نیروهایش از شمال سوریه است.

مقامات آگاه در این خصوص اعلام کردند که واشنگتن به متحدین خود در شمال سوریه خبر داده است که قرار است به صورت فوری نیروهای آمریکائی را از مناطق مذکور خارج کند؛ مناطقی که این کشور مدعی بود برای مبارزه به تروریست های مورد حمایت خود در آنجا نیرو مستقر کرده است.

بلافاصله دونالد ترامپ خبر رسانه‌های آمریکایی مبنی بر خروج نیروهای این کشور از سوریه را تلویحا تایید کرد و در توییتر خود نوشت: ما داعش را در سوریه شکست دادیم، این تنها دلیل ما برای ماندن در آنجا بود.

آیا آمریکا عقب نشینی می کند؟

در چند ماه گذشته مواضعی از سوی آمریکایی ها اتخاذ شد که باور خروج نیروهای این کشور از سوریه را کمی باورناپذیر می کند. جایی که آن ها اعلام کردند که در حال آموزش بیش از ۴۰ هزار نیروی محلی هستند و تجهیرات سنگینی نیز تحویل آن ها داده شد. از سوی دیگر، کاخ سفید تا چند روز گذشته بارها اعلام کرده بود که تا زمانی که نیروهای ایران در سوریه حضور دارند، آمریکا نیز نیروهایش را حفظ خواهد کرد. به همین جهت، این تناقض ها در مواضع آمریکایی ها تا حدود زیادی مشکوک، مبهم و شاید مخاطره آمیز باشد!

حال اگر فرض را بر خروج نظامیان آمریکا از سوریه بگیریم، به سوالات بعدی می رسیم.

پشت پرده اعلام خروج نیروهای آمریکا از سوریه چیست؟/ خروج از سوریه برای جنگ با ایران!

چرا مهم است؟

نخستین سوالی که باید بدان پاسخ داد این است که چرا اعلام خروج نیروهای آمریکا از سوریه تحول مهمی است؟ پاسخ را باید در دینامیزم های جدید سیاسی در سوریه جستجو کرد. جایی که بحران از فاز نظامی وارد فاز مصالحه و توافق سیاسی شده است.

در واقع، علی رغم جدی شدن تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه و توافق میان ایران، روسیه، ترکیه و نماینده سازمان ملل، همچنان یک مانع عمده در حل و فصل بحران سوریه وجود داشته و آنهم کارشکنی های ایالات متحده و حضور نیروهای آن در سوریه بوده است. با عقب نشینی آمریکا از سوریه- همانطور که روسیه نیز بدان اشاره کرده- چشم اندازی برای دست یابی به راه حل سیاسی به وجود می آید. از سوی دیگر، مهم است چراکه می تواند تحولات بزرگ دیگری نیز به همراه داشته باشد.

پشت پرده عقب نشینی چیست؟

در اینجا، یک سوال عمده ذهن بسیاری از کارشناسان و تحلیل گران و حتی مقامات سیاسی را به خود جلب کرده است؛ اینکه پشت پرده خروج نیروهای آمریکا از سوریه چیست؟ چرا در حالی که بسیاری از ناظران تصور می کردند آمریکایی ها به دنبال حضور بلندمدت در سوریه هستند، ناگهان از خروج نیروهایشان از سوریه خبر دادند؟

در این زمینه چند گزاره و فرض عمده قابل تصور است:

فرض نخست: عقب نشینی آمریکا از سوریه بخشی از طرح جان بولتون مشاور امنیت ملی ترامپ و مایک پمپئو برای تمرکز نظامی و امنیتی علیه ایران است. براساس این سناریو، واشنگتن احتمالا نیروهای خود را از نقاطی مانند سوریه به سمت خلیج فارس گسیل می کند و در مرحله بعد ممکن است آن ها به دنبال اقدام نظامی علیه ایران باشند. حال ممکن است این سوال مطرح شود که این فرض تا چه حد قابل پذیرش است؟ در این زمینه باید به چند نشانه توجه کرد.

اول اینکه، با توجه به عدم تحقق وعده اروپایی ها یا عدم توان آن ها برای تحقق این وعده ها، آمریکایی ها احتمال خروج ایران از برجام را دور از ذهن نمی دانند. خروج ایران از برجام معنایی جز از سرگیری فوری فعالیت های هسته ای ندارد. در اینجاست که ممکن است آمریکایی ها دنبال راه اندازی یک اقدام پیشدستانه علیه تاسیسات هسته ای ایران باشند. اقدامی که ممکن است زمینه های یک جنگ نامحدود را فراهم کند. دومین نشانه را باید در حمایت های اخیر مقامات آمریکایی از برخی اپوزیسیون خارج از کشور از جمله «رضا پهلوی» دانست. در واقع واشنگتن به دنبال پیشبرد جدی سیاست «تغییر رژیم» و معرفی آلترناتیوهای آن هستند. نشانه سوم را نیز بایستی در تمرکز نظامی دوباره آمریکا و حضور ناوهای نظامی این کشور در خلیج فارس دانست.

فرض دوم به ما می گوید که عقب نشینی آمریکا از سوریه طبق توافقی مشترک با روسیه و ترکیه حاصل شده است. توافقی که بدون تردید عوایدی نیز برای واشنگتن خواهد داشت. توافق با روسیه برای بیرون راندن ایران از سوریه می تواند در این فرض جای گیرد.

فرض سوم: خروج نیروهای آمریکا از سوریه خون بهای قتل خاشقجی است. در واقع، عقب نشینی آمریکا از سوریه و خالی کردن پشت کردها از سوی این کشور، امتیازی است که واشنگتن به آنکارا داده تا از ادامه فشار بر سعودی و حتی برخی نزدیکان ترامپ و از جمله کوشنر جلوگیری کند. براساس این فرض، آغاز حملات ترکیه علیه کردهای شمال سوریه قریب الوقوع است!

فرض چهارم: ممکن است آمریکایی ها طرحی برای هدف قرار دادن نیروهای ایران در سوریه و نیروهای حزب الله در لبنان(از سوی اسرائیل) داشته باشند. لذا، آمریکا با خارج کردن نیروهای خود از سوریه به دنبال آن است که ایران یا حزب الله نتوانند به این نیروها برای حمله متقابل دسترسی داشته باشند.

فرض پنجم: آمریکا قرار نیست به صورت کامل از سوریه خارج شود؛ بلکه صرفا با خروج برخی از نیروهایش، از یک سو، با توافق با آنکارا زمینه را برای کنشگری نظامی ترکیه در شمال سوریه علیه کردها فراهم می کند و از سوی دیگر، با این عقب نشینی، تعاملی را با بشار اسد آغاز کند!

فرض ششم: آمریکا با اعلام خروج نیروهای خود از سوریه، فضا را برای کنشگری ترکیه در شمال سوریه بیشتر می کند. افزایش اقدامات و کنش های ترکیه در شمال سوریه می تواند منجر به شکاف میان ترکیه و ایران و روسیه شود. در واقع، گسترش عملیات های میدانی ترکیه در سوریه دور از انتظار نخواهد بود که بار دیگر تنش هایی میان آنکارا و مسکو و تهران به وجود خواهد آمد. تنش هایی که می تواند منجر به شکست روند آستانه و تشکیل کمیته قانون اساسی شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • تبریز

      تندروها آماده جنگ باشند،....

      پاسخ ها

      • محمد

        قبلا هم آقایان فهمیدن نهایتا جنگ هست و به همین خاطر بردند و رفتند و......

      • ۱۲۳۴۵

        احتمالا برج ۱۱یعنی بهمن ماه آمریکا حملات محدودی علیه تاسیسات ایران خواهد داشت.البته تا اون موقع باید از الان آهسته آهسته مقدمه سازی کندوافکار عمومی را آماده کند.

      • akbarsajjadi

        وقتی ترسوها گرابه دشمن میدن کسانیکه تندرو خطاب میکنید برای دفاع ازناموس شماومررد تجاوزسربازان امریکا قرارنگرفتن باید اماده باشند اینقدرمثل شما بی غیرت ندیده بودم

      • بدون نام

        آماده ایم ما را از چه میترسانید شما هم فرار کنید برید سواحل ترکیه

      • بی نام.

        تندروها آماده جنگ.ترسوها وبی غیرتها الفرار.

    • بدون نام

      گزینه اول جنگ با ایران .عربستان هم داره از یمن خارج میشه .آقا زاده ها آماده باشید

    • الف

      ترکیه از ترس کردها امتیازاتی به آمریکا داده ،،
      تا به شمال سوریه حمله کنه ،چون سوریه داره سامان میگیره میگه تا دیر نشده ضربه آخر و بزنم
      هر چه هست زیر سر ترکیه ست

    • بدون نام

      روزنامه تابناک من جای قوه قضاییه باشم دو سوته در روزنامتو تخته میکنم با این کارشثاسی مسخرت

    • بدون نام

      شاخ آمریکا شکسته وایران ابرقدرت آینده در جهان خواهدبود

      پاسخ ها

      • بدون نام

        منم فکر میکنم آمریکا تو سرازیری سقوطه ولی ما هم تا فرهنگ غالب تومون نادرستکاری و دزدی و دروغ و غیبت و فریب و کلاهبرداری و حق کشی و تهمت و افترا و تنبلی و ماست مالی و سمبل کردن کارها و تقلب و ... و ... و ... هست ابرقدرت که چه عرض کنم، علیرغم داشتن یک قدرت نسبی گرفتار مشکلات ناشی از این فرهنگ غالبیم!!
        میدونم تلخه ولی چون واقعیته خواهش میکنم منتشرش کنید بلکه چند نفریو شوکه و اصلاح کنه!

    • بدون نام

      آمریکا نقشه درازمدت دارد، آنقدرها احمق نیست که درافغانستان وعراق وسوریه ووو.. هزینه مالی وجانی می‌کند بدون هیچ چشم‌داشتی.

    • akbarsajjadi

      ایران باید مواظب خروج امریکا ازسوریه باشند خروج امریکا از سوریه یک تاکتیک خطر ناک است علیه ایران امریکا در حال جابجایی پایگاههای خودشان هستند تا ایران راسردرگم کنند که درصورت اقدام علیه ایران کمتر خسارت ببینند

    • بدون نام

      تمام
      این پیش بینیها هر کدام که اتفاق بیافتد مطمعنا به نفع ایران نخواهد بود واین نتیجه بی درایتی حضرات و مسئولین کشور است که طی این چند سال هم اقتصاد را خراب وهم مردم را را بیچاره وتضعیف کردند وهم کشور در آستانه ورود به جنگ در شرایطی کاملا نابرابر قرار میدهد .اینها نتیجه خود بزرگ بینی و انکار واقعیتهای جامعه امروزی ایست

    • reza goudarzi

      امریکا جایی نمیرن که اب زیرشون بخوابه این عوضیها باز یه خواب جدید دیدن .فقط امیدوارم به ضرر کشور وملت ما تمام نشه

      پاسخ ها

      • بدون نام

        اولا امریکا به هیچ وجه با ایران درگیر نمیشه چرا؟ چون اکثر پایگاه هایش درمنطقه دررصد موشکهای ایران میباشد ونیروهای زیادی دارد که ازبین میرود وخسارت زیادی میبیند.دوما بهترین سودی که آمریکا دراین سالها ازایران برده ایران هراسی میباشد که به همین طریق دارد خروارخروار سلاح به کشورهای منطقه میفروشد نه فقط امریکا بلکه تمامی کشورهای اروپایی نیز همینکار را میکنند چه بسا که در همین سالهای گذشته چندین شرکت بزرگ تسلیحاتی امریکا واروپا اعلام ورشکستگی کرد ند وقراربود چندین هزار نفر بیکارشوند ولی به واسطه همین تبلیغات که ایران قصد تسخیر کشورهای شما رادارد وفلان میکند وبهمان میکند شروع به فروش سلاح وجلوگیری ازورشکستگی وبیکاری میلونها نفردرامریکا واروپا شد! ایابنظر شما امریکا دیگر قصد جنگ باایران رادارد یا نه ؟؟

    • اسفندیار

      خروج آمریکل از سوریه اصلا جای خوشحالی ندارد من شدیدا نگران هستم بخصوص اینکه انها را به اربیل انتقال میدهد

      پاسخ ها

      • بی نام

        موافقم.امروز هم ناوشونو آوردن خلیج فارس.تمامی جوانب رو بسنجید اصلا حس خوبی نمیده.حالا درسته وضع مردم خرابه،ولی بحث خاک وطنه.تنها دعام اینکه سپاه و ارتش حواسشون جمع باشه.خلاصه اینکه تنها دلیل اینکه ناحالا حمله نکردن قوت نیروهای مسلح بوده.

    • Mahdi

      مانوری که برگزار شد این پیام رو به آمریکا داد که اگر مرد جنگید ما آماده هستیم

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج