۸۳۳۳۷۶
۱۴ نظر
۵۰۰۶
۱۴ نظر
۵۰۰۶
پ

دو دلیل افزایش قیمت ارز در روز‌های اخیر

به‌رغم آنکه هیچ تغییری در سیاست‌های کلی بانک مرکزی در خصوص ارز ایجاد نشده و حتی تلاش این بانک برای بازگرداندن ارز ناشی از صادرات، روندی جدی‌تر به خود گرفته، چرا بار دیگر قیمت ارز میل به افزایش پیدا کرده‌است.

دنیای اقتصاد نوشت: به‌رغم آنکه هیچ تغییری در سیاست‌های کلی بانک مرکزی در خصوص ارز ایجاد نشده و حتی تلاش این بانک برای بازگرداندن ارز ناشی از صادرات، روندی جدی‌تر به خود گرفته، چرا بار دیگر قیمت ارز میل به افزایش پیدا کرده‌است.

پاسخ به این سؤال را باید در دو حوزه اصلی جست‌وجو کرد. نکته اول احتمال افزایش شدید نقدینگی در سطح بازار و موضوع دوم نیازهای عمومی پایان سال است.

سپرده‌های ۲۰ درصدی در آستانه سررسید

یکی از مهم‌ترین شاخصه‌ها و دلایل رشد نقدینگی در سطح کشور سررسید گواهی سپرده‌های ۲۰ درصدی است که سال گذشته برای کنترل نقدینگی فروخته شد. بر این اساس حدود یک سال پیش بود که بانک مرکزی با هدف مدیریت بازار ارز، اجازه انتشار گواهی سپرده‌های ریالی را با سود ۲۰ درصدی به بانک‌ها داد. انتشار این اوراق در سال گذشته، در شرایطی صورت گرفت که حدود شش ماه پیش از آن بانک مرکزی شبکه بانکی را ملزم به رعایت نرخ سود مصوب شورای پول و اعتبار یعنی ۱۵ درصد برای سپرده‌های یکساله و ۱۰ درصد برای سپرده‌های کوتاه‌مدت کرده بود، اما همین چراغ سبز بانک مرکزی برای افتتاح سپرده‌های ۲۰ درصدی باعث شد که بانک‌ها رقابت فشرده‌ای را برای جذب پول بیشتر در مدت دو هفته کلید بزنند. نتیجه این رقابت اینگونه شد که تنها در مدت دو هفته ۲۴۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی در قالب این گواهی‌های سپرده در سیستم بانکی جذب و برای یکسال حبس شد.

نکته مهم این بود که اگر مشتری می‌خواست گواهی یاد شده را پیش از سررسید بازخرید کند، بانک این سپرده را با نرخ ۱۴ درصدی بازخرید می‌کرد که رقمی زیر نرخ اعمالی بانک‌ها بود. بنابراین مشتریان ترجیح دادند تا سپرده‌های خود را تا پایان مدتشان حفظ کنند.

در سایه این اقدام بود که به استناد آمارهای بانک مرکزی سهم سپرده‌های بلندمدت از کل سپرده‌های بانکی از ۸/ ۴۸ درصد به ۴/ ۵۴ درصد رسید و سهم سپرده‌های کوتاه مدت از ۶/ ۲۹ درصد به ۱/ ۲۶ درصد کاهش یافت. بنابراین حالا بازار ارز کشور، بیم خود را از ورود این حجم عظیم نقدینگی با جهش نشان داده و بسیاری بر این باور هستند که با توجه به ثبات نسبی حوزه ارز، این احتمال وجود دارد که صاحبان این سپرده‌ها تصمیم به خرید ارز برای حفظ سرمایه خود کنند.

اما به جز موضوع سپرده‌ها، نکته دیگری که این روزها آرامش بازار را برهم زده، افزایش نقدینگی ناشی از حقوق و دستمزد است. بر این اساس بسیاری از کارگران و کارمندان در ماه‌های پایانی سال، عیدی و سنوات خود را می‌گیرند و این احتمال وجود دارد که این نقدینگی به سمت بازار ارز و طلا برود.

افزایش تقاضای پایان سال

در همین حال نکته‌دیگری که هرساله آرامش بازار ارز را برهم می‌زند، موضوع افزایش شدید تقاضا برای ارز در پایان سال است. بر این اساس بسیاری از افرادی که در تعطیلات نوروز قصد انجام سفرهای خارجی دارند، برای خرید ارز خود وارد بازار می‌شوند. علاوه بر این شرکت‌ها نیز برای تسویه‌حساب‌های خود و پرداخت بدهی‌های ارزی در پایان سال، دست به خرید ارز می‌زنند که هر دو موضوع توانسته تا حدودی آرامش بازار ارز را برهم بزند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      دو دلیل گرانی ارز
      1. آقازاده ها وقت ثبت نام ترم جدید دانشگاه شون رسیده
      2. جیب باباهاشون خالیه

    • بدون نام

      فقط خفه شید

    • بدون نام

      میگه یکی از دلایل افزایش قیمت ارز روانه شدن پاداش وعیدی آخرسال کارمندان وکارگران به بازاره،آخه مرد ناحسابی،من بازنشسته با یک میلیون عیدی که پول سه جفت کفشه چطور میتونم باعث افزایش قیمت ارز بشم
      البته احتمالا شمامنظورتون اون مسولان رده بالای دولت ومدیران بانکها وکارمنداشونه که میلیاردی و چن صد میلیونی پاداش وعیدی میگیرن ومن وامثال من این وسط اصلا به حساب نمیاییم

    • بدون نام

      به نظر بانک مرکزی همه چی خوبه و قیمتهای بالای ارز و سکه جو سازی هست، البته جو سازی مرحله کامل شده حباب سازی هست و مردم هم با همین تحلیلها زندگی رو میگذرونن و دولتی ها هم هر کاری میخوان با سرمایه کشور انجام میدن و هر روز دریغ از دیروز...

    • بدون نام

      خب بانک مرکزی نباید یه فکری به حال سررسید سپرده ها میکرد ؟؟
      یعنی رییس بانک مرکزی انقدر شل مغز هستش

    • بدون نام

      ملاقه خورده ته دیگ سال آینده بدتره

    • بدون نام

      دوباره با سود 25درصدي تمدید کنید یه کم طمع بانکهارو بیارید پایین یا ميخواين پول ملی دلار بشه بفرمائید

    • علي

      بي ثبات بودن بازار ارز بي تدبيري و عدم برنامه صحيح و بلند مدت است ، نكته خنده دار اينكه كارگران و كارمندان با درآمد عيدي پايان سال در افزايش نرخ ارز سهيم باشند ، كارگر و كارمندي كه سفره اش آنقدر كوچك شده كه مجبور است مايحتاج اوليه زندگي را قسطي تهيه كند آيا ميتواند ارز بخرد ؟ آدرس غلط به مردم ندهيد و بازار را بيش از اين ملتهب نكيند .

    • بدون نام

      بابا جان مادرتون دست بردارید از این تحلیل های دوزاری وزدن دور باطل ارز گرون میشه تقصیر ژانویه است دوباره گرون میشه تقصیر عیدی کارگر بینواست سه باره گرون میشه تقصیر عید نوروزه عزیزم یه جوری تحلیل نکن انگاری ما اولین سال که تو ایران داریم عیدنوروز میبینیم و کارگرمون عیدی میگیره پس چرا سال های قبل به این فضاحت نبود

    • بدون نام

      آخه آدم حسابی حقوق و عیدی کارمندان کفاف امرار معاش را نمیدهد چه برسه به ایجاد نقدینگی!

    • بدون نام

      اگر نقدینگی باعث افزایش نرخ ارز بشه یعنی پول بلا پشتوانه دولت داده به مردم، این یعنی کفگیر اساسی به ته دیگ داره می خوره، کسری شدید بودجه هم که خب مزید بر علت هست و البته تخصیص حجم بالایی از ارز برای توزیع گوشت و اقلام ضروری که از اون طرف باعث کاهش ارزش پول میشه،

    • بدون نام

      دلیل اول: بی لیاقتی مسئولین
      دلیل دوم: بی لیاقتی مسئولین

    • ناشناس

      دلارنوزده تومن میشه همه جنساگرون میشه دلارمیشه یازده تومن جنساارزون نمیشه دلارمیشه سیزده تومن دوباره جنسا گرون میشه جمعش کنیداین مسخره بازیهارو

    • حبیب

      تا زمانی که این منطق کارشناسامون هست هیچ اعتمادی به بهبود اوضاع نیست.بدبختی مملکت اینه که همه شدن کارشناس

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج