۸۴۰۶۰۷
۲۸ نظر
۵۰۰۷
۲۸ نظر
۵۰۰۷
پ

نخریدن راه مبارزه با گرانی کالاهاست؟

جمشید پژویان معتقد است باید برای ریشه‎یابی گرانی کار تحقیقاتی شود اما در نبود چنین تحقیقی بهتر است مردم با نخریدن کالاها با انحصارطلبی‌هایی که ممکن است دلیل گرانی باشد مبارزه کنند. یحیی آل اسحاق نیز می‌گوید خرید کالاهای ضروری اجتناب‌ناپذیر است اما خریدن کالاهای غیرضروری در شرایط کنونی کاری غیرعقلانی و غیرانسانی است.

انصاف نیوز نوشت: جمشید پژویان معتقد است باید برای ریشه‎یابی گرانی کار تحقیقاتی شود اما در نبود چنین تحقیقی بهتر است مردم با نخریدن کالاها با انحصارطلبی‌هایی که ممکن است دلیل گرانی باشد مبارزه کنند. یحیی آل اسحاق نیز می‌گوید خرید کالاهای ضروری اجتناب‌ناپذیر است اما خریدن کالاهای غیرضروری در شرایط کنونی کاری غیرعقلانی و غیرانسانی است.

جمشید پژویان گفت: «دولت یا یک ان‌جی‌او باید بررسی کند تا مشخص شود این گرانی که در هفت،هشت ماه گذشته به شدت اتفاق افتاده چه علتی دارد؟ این گرانی بعد از خروج امریکا از برجام و تحریم‌ها و کاهش درآمد دلاری ما به دلیل اینکه صادرات نفت از نصف هم کمتر شده، شدت گرفت.

باید دید آیا این گرانی‌ها به خاطر افزایش هزینه‌ها و نتیجه‌ی تحریم‌ها است؟ قطعا بخشی از آن هم متوجه سیاست‌گذاری‌ها و مدیریت‌های کشور است که بسیار ضعیف است. اگر مشکل این‌ها باشد باید این مشکلات را حل کرد.

اگر این افزایش قیمت‌ها به دلیل انحصارها و نفوذی باشد که بعضی از عرضه‌کنندگان یا تولیدکنندگان در بازار دارند و می‌خواهند نسبت به سودی که براساس یک بازار رقابتی و نزدیک به وجود می‌آید سود خیلی بالاتری ببرند، در این صورت راه حلی که در همه‌ جای دنیا استفاده می‌شود این است که مبارزه‌ی نخریدن انجام می‎شود.

در کشور ما هم قبل از انقلاب این اتفاق افتاده و مردم شب عید، از خریدن میوه‌هایی که میوه‌فروش‌ها به علت تقاضای بالا، گران کرده بودند؛ اجتناب کردند.»

او با تاکید بر لزوم کار تحقیقاتی در مورد ریشه‌ی گرانی‌ها ادامه داد:«الان باید چنین بررسی صورت بگیرد تا متوجه شویم که در کدام بازارها عرضه‌کنندگان با درجات مختلف توان انحصار بازار را دارند و می‌توانند با تنظیم مقدار کالایی که عرضه می‌کنند یا قیمتی که با توافق با یکدیگر بالا می‌برند این انحصار را اعمال کنند؛ راه حل مقابله با آن هم این است که ما کالاهای غیر ضروری را خریداری نکنیم و برای کالاهای ضروری جایگزین‎هایی را انتخاب کنیم که ارزان‌تر هستند و قیمت‌ آنها با این شدت افزایش پیدا نکرده است.

انتظار نداریم تک تک خانوارها، برای خود چنین مطالعاتی انجام دهند. در چنین مواقعی نیاز داریم که ان‌جی‌اوها یا دول-ت یعنی بعضی بخش‌هایی که مسوول چنین مطالعاتی هستند- یا مرکز پژوهش‌های مجلس، چنین مطالعاتی را انجام دهند. البته باید نهادهایی این کار را کنند که دارای سواد باشند.»

پژویان درمورد نقش دانشگاه در اینگونه پژوهش‌ها گفت: «نمی‌شود که همه‌ی دانشکده‌های اقتصاد بیایند این مطالعه را انجام بدهند، چون در این صورت به نتایج مختلفی می‌رسند، البته اینطور نیست که اقتصاد نتایج مختلف داشته باشد بلکه برداشت‌ها متفاوت است.

از طرف دیگر دانشگاهی که می‌خواهد این کار را انجام دهد باید توان علمی بالایی در اقتصاد داشته باشد و پژوهشگران در آن باید اقتصاد ساختاری بدانند و تخصص آنها در اقتصاد خرد باشد.»

او در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه نهادی توانایی علمی و همچنین یکپارچگی لازم را دارد گفت چنین نهادی را نمی‌شناسد.

جمشید پژویان در ادامه افزود: «مردم نخرند تا اگر تولیدکننده یا عرضه‌کننده، قیمت را بالا برده باشد یا یک درجه‌ی انحصاری داشته باشد، قیمت‌ها پایین بیاید، به خصوص اگر کالاها خوراکی‌ یا فاسد شدنی باشند فروشنده قیمت را پایین می‎آورد تا سریع بفروشد. اما اگر هزینه‌ی کالا همین باشد که بازار تعیین کرده، از بازار خارج می‌شود.»

او در مورد اینکه گفته می‌شود نخریدن باعث رکود می‌شود توضیح داد: «بخش اصلی رکود در ایران ناشی از بخش تولید و صنعت است. مردم اگر تقاضایی نمی‌کنند هم به دلیل کیفیت و قیمت کالا و هم به دلیل توزیع نامناسب درآمد یا کاهش درآمد آنها است، در نتیجه آنها نیاز دارند اما تقاضای بالفعل‌شان پایین آمده است.

زمانی که دولت گفت بیست و پنج میلیون می‌دهیم تا مردم ماشین تولید داخل بخرند؛ عده‎ای که آرزوی ماشین داشتند و دوست داشتند یک پراید سوار شوند، به هر شکلی بود این بیست و پنج میلیون را گرفتند و چند میلیون روی آن گذاشتند و اتومبیل‌های بی‌کیفیت و انبار شده را خریدند. در واقع حتی باعث این نشد که تولید خودرو بالا برود بلکه این پارکینگ‎های خودروسازها بود که کمی خالی شد.

نتیجه این شد که شخصی که این اتومبیل را خرید، سرماه که باید پولش را پرداخت می‎کرد، می‌دید دیگر پول برای تعویض پرده‌ی خانه که کهنه شده یا یخچال که خراب شده ندارد، در نتیجه رکود در بخش لوازم خانگی اتفاق افتاد، این چیزی است که تجربه‎ی خود ما است ولی متاسفانه دانش آقایان به اینجا نمی‌رسد.»

آل اسحاق: خرید کالاهای غیرضروری، غیرعقلانی و غیرانسانی است

یحیی آل اسحاق نیز با تفکیک کالاهای ضروری و غیرضروری، درمورد کالاهای مورد نیاز مردم به خبرنگار انصاف نیوز گفت: «اینکه باید خرید یا نخرید به تشخیص مصرف‌کننده بستگی دارد، ما نمی‌توانیم به کسی که چیزی را نیاز دارد بگوییم نیاز نداشته باش، یا به کسی که چیزی را نیاز ندارد بگوییم نیاز داشته باش. مساله این است که کالایی که به آن نیاز دارد را با چه شرایطی و چه تولیدی و با چه مشخصاتی و چه زمانی تهیه کند

وقتی کسی لباس ندارد نمی‌شود گفت لباس بخر یا نخر. باید گفت این لباس را داخلی یا خارجی بخر یا در این زمان بخر و در زمان دیگر نخر.»

او در مورد کالاهای غیرضروری افزود: «الان وقت خریدهای غیرضروری نیست ممکن است شخص امکانات مالی هم داشته باشد اما باید توجه کند کالای غیر ضروری که می‌خرد، ممکن است برای شخص دیگری ضروری باشد. آمدن شخص به بازار برای نیاز غیرضروری، تقاضا را بیشتر می‌کند و باعث گران شدن می‌شود. این کار از نظر انسانی و عقلی درست نیست.

ما الان در شرایطی نیستیم که بخواهیم نیازهای غیرضروری خود را تامین کنیم، باید تا حد ممکن بگذاریم برای یک فرصت دیگر. برای مثال نیازی نیست پرده‌های خانه را عوض کنیم، با همان پرده‌ی قبلی هم می‌توان گذران کرد یا در مورد کسی که لباس دارد و می‌خواهد لباس جدید بخرد هم همینطور است. در این شرایط سختی و نبود کالا و ارز و گرانی، زیاد کردن تقاضا منطقی نیست و دور از انصاف است.»

او در پایان در پاسخ به ادعای به وجود آمدن رکود در صورت نخریدن گفت: «این نخریدن باعث رکود نمی‌شود بلکه باعث تغییر تولید می‌شود، یعنی پارچه‎فروش وقتی می‎بیند یک پارچه‎ی خاص فروخته نمی‌شود، پارچه‌ی دیگری که مورد نیاز است را می‌آورد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • ممم

      مگه مردم گوش میگیرن که نخرن بخدا بیشتر هجوم میارن ما ایرانی ها همینجوری هستیم

      پاسخ ها

      • بدون نام

        سلام با نظر شما موافقم ولی وقتی اعلام میکنن که سال دیگه بدتر از امسال میشه مردم چیکار باید بکنن. جنساو دارو ها رو دارن میفرستن خارج بعد مردم ما برا مرغ و گوشتی که معلوم نیست چی هست باید تو صف باشن تازه با چند برابر قیمت. خود بالا دستیا که از این مواد غذایی نمیخورن. رسم مسلمونی نیست.

    • بدون نام

      فقط باید کمپین نخریدن راه انداخت
      مردم اگر غیرت کنند و ماهها نخرند و مصرفشان را به حداقل برسانند

      پاسخ ها

      • بدون نام

        مگه ادمی که بچه کوچیک داره میتونه جلو شکم بچشو بگیره. تا کی الان چند ماهه که وضع همینه تازه بدتر میشه که بهتر نمیشع. هر روز یه چیز کم میارن و مردم رو وادار به نخریدن میکنن. اخه تا کی. کسی که بیماری خاص داره چه گناهی کرده که با درد کشیدن باید تحمل بی دارویی رو بکنه. ما بااین نه گفتنا به خودمون ضرر میزنیم. الان ۲ ماه و نیمه گوشت نگرفتم هیچ تغییری نکرد . گرونتر شد.این ماه ی دونه مرغ دولتی گرفتم و باقی روزارو با حبوبات و ماکارانی و غذاهای ساده گذروندم.
        ی مستمر بگیر

      • بدون نام

        اینا همش حرفه . خود شما ی روز غذا نخور اگه تحمل اوردی. احتمالا وضعتون خوبه شکمتون سیر.وگرنه همچین حرفی رو نمیزدید . مردم دارن از نداری گریه میکنن شما مگه پولی میبینی که شه خرید کرد. لطفا وقتی تو جامعه نیستی نظر نده

      • بدون نام

        اگه ادم عمل هستی بسم الله. از امروز نرو خرید جلو شکمتو بگیر. لطفا جای دیگران تصمیم نگیرید . مردم جون میکنن که زندگی کنن نه زجر بکشن.

      • بدون نام

        اسطور ه های مملکت از این حرفا زیاد زدن نتونستن پاش وایسن. سعی کنید تحمیل نکنید نظرتون رو .

    • بدون نام

      حالا بیا اینو حالی ملت کن اگه تونستی

    • بدون نام

      اره خب. مسئولین همینو میخواستن . حالا بفرستن برا کشورهای عراق و سوریه و لبنان .... چراغی ک به خانه رواست به مسجد حرام است. مردم همه سوء تغذیه گرفتن. کم کم از اتیوپی و افریقا میزنیم جلو. ولی خدا هست..

    • سینا

      ینی چی نخرین
      غلط کردین وقتی کشورداری بلد نیستین میرین مسئول میشین.
      تو افغانستانش اینطوری نیست
      همش با منت کالا هایه قدیمیه داغونو بیکیفیتو دو برابر قیمت بهمون میفروشین

    • .

      مردم تو سرشون میره مگه میگن نداریم ولی ازهیچیم نمیگذرن

      پاسخ ها

      • بدون نام

        اره میشه از چیزای دیگه زد و نخرید ولی مسئله اینجاست که همه چیز گرون شده .میشه اب نخورد .میشه نون نخورد اخه همین اب و نون رو هم دارن گرون میکنن . ی پنیر ساده نمیشه خرید .به نظر شما باید چی خورد؟ من ک دیگه موندم صب که میشه نمیدونم غذا چی درست کنم. ؟ میگن همه چیز هست و انبارها پر از مواد غذاییه پس کو ؟ چرا ما نمیبینیم. در مغازه میریم واسه خرید هر روز گرونتر شده.

      • بدون نام

        باید جای کسی که ۶ نفر تو خونه داره باشی تا بفهمی نخریدن یعنی چی. مگه مواد غذایی کفش و لباسه که ادم نخره بزاره یکسال بعد. من دو نفرم از پسش بر نمیام خدا به داد اونایی که خانوارشون بیشتره برسه.

    • رضا

      نخرین اگه بخیرین خیلی خ..

    • ali

      جوک میگیدا نخرید ارزون میشه اخه چقد میخواد ارزون بشه نخرید اخرش چون مواد اولیه وارداتی یا ب دلار ربط پیدا میکنه کارخونه دارم باید ضرر بده و بعدش تعطیلی این دلار لامصب باید پایین بیاد تا ارزون بشه یا دستمزد و حقوقارو باید 3برابر کرد. خواهشن جوک نگید

      پاسخ ها

      • بدون نام

        اینا دیگه دندونهای مردم شمردن با نخرین نخورین بمیرین درست نمشه

    • بدون نام

      دوست عزیز این یه ترفند قدیمیه که متاسفانه تو فرهنگ غلط ایران خوب جواب میده... اینها هربار که کالا رو دستشون میمونه یه شایعه درست میکنن ومیگن که سال بعد میخواد بدتراز این بشه ومتاسفانه مردم ماهم یه مردم شایعه پرستن که باور میکنن... بعنوان نمونه همین چندوقت پیش انبارهای ایران خودرو وسایپا پر بود ماشین تولیدی که رو دستشون مونده بود اما یه شایعه درست کردن که سالی دیگه میخواد گرون بشه وحالا راحت همه ی محصولاتشونو باقیمت گرون تر میفروشن...
      از ماست که برماست...

    • یوسف

      باسلام ،بابرنامه های جاری دولت ،نخوردن ومردن بهترین راهکاراست همه چیز حل خواهد شد

      پاسخ ها

      • بدون نام

        این نخریدن چیزی که گرون میشه مال قبلا بود که یک
        قلم جنس گرون میشه نه حال که همه جنس ها گران شد

        از آب معدنی بگیر تا لوازم تحریر

    • بدون نام

      جناب ali بهتر مد نظر داشته باشی که ما سالهاست درتحریم هستیم واین که این گرونیها رو ربط بدیم به تحریم ومواد اولیه وازاین قبیل حرفا که ترفند عوام فریبی دولتی که توان مدیریت نداره و... این یه جورایی بی سوادی هستش ... بنظر شما گرانی گوشت و برنج و مرغ و... چه ربطی به مواد اولیه داره!!!!!!؟؟؟؟؟ خواهشا یه کمی سوادتونو بالا ببرید...

    • علی رضا

      اوضاع و احوال اقتصادی و نادرست درآمدن پیش بینی های مسیولین،مردم چند بار تجربه کرده اند که اگر امروز نخرند فردا دیر است.قیمت ها بالا رفته و قدرت خرید کم میشود.انهایی که میگویند نخرید تا ارزان بشود معلوم میشود از واقعیات اقتصادی و شرایط روانی جامعه بی اطلاع هستند
      البته پژوهش پیرامون علل گرانی ها کار بسیار ضروری و لازم است بشرطی که کاملا علمی و بدون سوگیری باشد

    • بدون نام

      اگه مردم گوش گرفتن پراید 50میلیونی نخرن بقیه چی هارو هم نمیخرن

    • بدون نام

      سزای گران فروشی نخریدنه ... والسلام...

    • مهرداد

      این شروع یک جنگ داخلی در کشور هست

    • بدون نام

      همه دنیا کالای گران را نمی خرند بجز اینجا؟؟!!!!؟؟

    • مصطفی عارف

      آقای استاد همه فن حریف باسواد، بجا اینکه به مردم بگی نخرن جمع شید خدمت آقا بگید مشکلش رو با ترامپ حل کنه مردم چه گناهی کردند که قوت روزشون رو نخورن تا چند تا مسوول به نظریاتشون برسند، تا چند سال میشه اینجور ادامه داد؟ اون دلواپسانی که دایم میگن برجام بد و ال و ول الان بیان بگن با این تحریم چیکار میشه کرد؟ مردم مقاومت کنند که نشد حرف

    • بدون نام

      نخریدن یعنی نخوردن و نخوردن یعنیمردن . فهمیدی . راه دیگری در پیش است

    • بدون نام

      مردم نخریدو نخورید و نپوشید و.......بابا اگه مسولین هم همین کار ها رو انجام بدن خوبه.ولی چون همه نه ها واسه مردمه و نه همه اینه که کارساز نیست

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج