۸۶۲۳۷۳
۳۸ نظر
۵۰۰۲
۳۸ نظر
۵۰۰۲
پ

حجاریان: به خیابان آمدن مردم دردی را دوا نمی‌کند

سعید حجاریان، تئوریسین اصلاحات نوشت: چنانکه مشاهده می‌کنیم گروهی از مردم به‌منظور وصول مطالبات‌شان، بعضی به جهت بازپس‌گیری اموال به غارت رفته‌شان، عده‌ای در اعتراض به تعویق تحویل خودروی ثبت‌نامی‌شان، برخی درراستای تحقق مطالبات صنفی‌شان رهسپار خیابان می‌شوند. در یک نگاه تک‌علتی می‌توان همه این موارد را در ناکارآمدی دولت خلاصه و بحث‌های نظری و عمیق را تعلیق کرد و حکم به «ماندن در خیابان» داد، اما تجربیات مدیریت اعتراض حاکی از آن است که می‌توان برخی را پیش از حضور در خیابان تطمیع کرد.

روزنامه اعتماد نوشت: حجاریان در یادداشتی با نام «کدام اصلاح‌طلبی؟ کدام بقا؟» که در «مشق نو» منتشر کرده به انتقادات و نقطه‌نظرات درباره یادداشت قبلی خود پاسخ داد.

او در ابتدای این یادداشت نوشته است: «انتشار یادداشت «اصلاح‌طلبی و مساله بقا» چنان‌که انتظار می‌رفت، واکنش‌ها و پرسش‌های متعددی در پی داشت. طبیعتا نمی‌توان انتظار داشت، صاحب این قلم یکایک نقدها و بعضا اتهامات را پاسخ گوید، به همین جهت به ذکر چند مورد بسنده می‌کنم.» تئوریسین اصلاحات اولین نکته را عدالت دانسته و در توضیح آن آورده است: «سکوت و بعضا چشم‌پوشی بخشی از جریان اصلاحات به مساله معیشت و به‌طور کلی مقوله عدالت، انتقادات بسیاری را متوجه این جریان کرده است.

واقعیت آن است، اصلاح‌طلبی نمی‌تواند به عدالت بی‌تفاوت باشد اما باید این مقوله را مانند نگاه افرادی همچون جان رالز -که کمابیش آن را در مقاله «منادیان عدالت انسانی» توضیح داده‌ام- به ‌لحاظ ساختاری تمهید کرد و ضمن آن فاکتورهایی همچون قانون عادلانه، مبارزه با فساد سیستماتیک، نحوه بازتوزیع و... را پی گرفت، اما چرا در این حوزه، «خیابان»، از دستور کار اصلاح‌طلبی خارج است؟

چنانکه مشاهده می‌کنیم گروهی از مردم به‌منظور وصول مطالبات‌شان، بعضی به ‌جهت بازپس‌گیری اموال به غارت رفته‌شان، عده‌ای در اعتراض به تعویق تحویل خودروی ثبت‌نامی‌شان، برخی درراستای تحقق مطالبات صنفی‌شان رهسپار خیابان می‌شوند. در یک نگاه تک‌علتی می‌توان همه این موارد را در ناکارآمدی دولت خلاصه و بحث‌های نظری و عمیق را تعلیق کرد و حکم به «ماندن در خیابان» داد اما تجربیات مدیریت اعتراض حاکی از آن است که می‌توان برخی را پیش از حضور در خیابان تطمیع کرد و در مقابل سایرین، چهار عمل اصلی (جمع و ضرب و تفریق و تقسیم) را به کار گرفت و بدون خون‌ریزی و هزینه‌ دادن غائله را ختم کرد.

حجاریان: به خیابان آمدن مردم دردی را دوا نمی‌کند

چنان‌که آمار رسمی و شنیده‌های غیررسمی از قلت زندانیان معیشتی و کثرت سایر زندانیان اعم از سیاسی، دراویش و... حکایت می‌کند؛ پس می‌توانیم نتیجه بگیریم آمار زندانیان معیشتی در حداقل میزان خود قرار دارد. حتی متولیان امر «ناراضی معیشتی» را به «زندانی معیشتی» ترجیح می‌دهند و آن را از جمله نشانه‌های ضعف قوه مجریه تلقی می‌کنند. اما در همین شرایط، در صورت حضور اندک نیروی سیاسی شناسنامه‌دار، سناریوی بازداشت تکرار و «اقدام علیه امنیت ملی» جایگزین مطالبه به‌حق مردم می‌شود.»

او در ادامه آورده است: «همچنین باید گفت، در اندیشه اصلاح‌طلبی همواره باید از تقدم «سازمان» بر «فرد» سخن گفت و ذیل آن، اهمیت نهاد و سندیکا را ترویج کرد زیرا مطالبات صنفی سندیکای مستقل اعم از فرهنگی، کارگری و... به‌تدریج به سیاست ختم و در تئوری «فشار از پایین، چانه‌زنی در بالا» فرمول‌بندی می‌شود. اما در مقابل، دامن زدن به جامعه‌ توده‌وار و دنباله‌روی از توده منتشر به پوپولیسم و ندامت و فنا ختم خواهد شد؛ چنان‌که احزاب چپ در جهان، اکنون دنبال‌روی از توده‌ها حتی با گرایش سیاسی-انقلابی را از جمله اشتباهات استراتژیک خود می‌دانند و نسبت به آن عمل، نادم هستند.»

حجاریان همچنین در این یادداشت نوشت: «لازم به ذکر است، پس از انتخابات سال 88 توفانی پدید آمد و کسی در اردوگاه اصلاح‌طلبی سر خود را پایین نگه داشت اما هزینه‌های بسیاری بر این جریان وارد آمد و تا امروز، همچنان شرایط پیش از 88، مهیا نشده است. اساسا در توفان‌ها می‌توان دو نوع سرخم‌ کردن را در پیش گرفت؛ رویکرد اول، بسان سرو است. سرو در مقابل توفان سر خود را پایین نگه می‌دارد اما جایگاه‌ پیشینش محفوظ است. رویکرد دوم، سر خم کردن از جنس تملق و ابن‌الوقتی و به‌ قصد کار و کسب سیاسی-اقتصادی است و طبعا در اندیشه اصیل اصلاح‌طلبی، سرو محوری بر ابن‌الوقتی رجحان دارد. البته شاید بتوان از نوع سومی از سر خم کردن سخن گفت که در آن، فعالیت ایمن در خارج از کشور به حضور پرمخاطره در وطن ترجیح داده می‌شود.»

او دومین نکته را اپوزیسیون نامیده و توضیح داد: «در دو بخش از یادداشت مذکور از رویکردهای اپوزیسیون و استراتژی اصلاح‌طلبی در مقابل آن، سخن به میان آمد. به‌نظر پس از بررسی مواضع می‌توان اپوزیسیون را به دو بخش غیرملی و ملی تقسیم کرد؛ گروه اول، حضور در جلسات ترامپ و همراهان وی را از جمله افتخارات خود پنداشته و آن را در صدر شناسنامه سیاسی خود نشانده‌اند و از عناصر ‌ملی‌گرایی‌ تنها به لقلقه زبان اکتفا کرده‌اند. همچنان‌که سال‌ها قبل، شاپور بختیار -که خود را ایرانی، مصدقی و سکولار می‌خواند- بازی مشابهی در پیش گرفت و به دامن دشمنان ایران غلتید و براساس توضیحات محمدباقر بنی‌عامری در کتاب «قیام 18 تیر نقاب» از دریافت کمک دشمنان ایران، دریغ نکرد. اکنون، با سنتز ملی-امریکایی و ملی-سعودی و حتی ملی-اسراییلی مواجه شده‌ایم.

در چنین شرایطی، یگانه راه ملی شدن اپوزیسیون غیرملی، مراجعه به کنسولگری و اخذ پاسپورت ایرانی یا لااقل کوششی عیان در این جهت است تا در پرتو آن، تفکیک رسمی میان اپوزیسیون ملی و غیرملی صورت بگیرد.» تئوریسین اصلاحات در ادامه آورده است: «در همین بحث، از ضرورت وجود «رهبر» در میان اپوزیسیون سخن به میان آمد و این امر به بازتولید استبداد فردی ترجمه شد.

طبیعتا می‌توان رهبری اپوزیسیون را به سازمان رهبری تغییر داد اما این امر -در صورت اجماع گروه‌های اپوزیسیون- نافی دعوا نیست زیرا شواهد از رهبری‌طلبی و جدال حکایت می‌کند و اپوزیسیون در حسرت تشکیل سازمان رهبری روز را به شب می‌رساند.» حجاریان سومین نکته را تحول‌خواهی دانست و درباره آن توضیح داد: «در میان نقدها، یکی از ناقدین که برای‌شان احترام قائل هستم، فرمودند: «اصلاح‌طلبان بخشی از نیروهای سیاسی ایران هستند اما در نقد و بازسازی خود در «سطح» باقی می‌مانند و به «عمق» نمی‌روند.

آنان نه در «هدف» و نه در «روش» که مشخص‌کننده گرایشات اصلاح‌طلبی و براندازی و تحول‌خواهی است، تغییری نکرده‌اند و بدون این تغییر، بالا بردن پرچم «تحول‌خواهی» به‌ جای «اصلاح‌طلبی» بیشتر از بیان یک «تغییر»، یک خطای اخلاقی و سیاسی مبتنی بر یک «تقلب» خواهد بود.»

از نظر حجاریان «مشارکت مشروط» نکته چهارم است که او درباره آن نوشت: «شماری از نقدها بیانگر یک پرسش اساسی بود؛ «اصلاح‌طلبان برای چه کسی شرط می‌گذارند؟» و برمبنای همین پرسش، مشارکت مشروط به عنوانی غیرعقلایی و انتزاعی تفسیر شد. واقعیت آن است، در مقطعی که دست‌اندرکاران انتخابات در خلوت و جلوت، علاوه بر قوانین منصوص از شروط تکمیلی سخن می‌گویند، طرح «مشارکت مشروط» عجیب به ‌نظر نمی‌رسد. تجربه ادوار اخیر مجلس، از ضعف جدی پارلمان حکایت می‌کند و تعدد فیلترها پیام مثبتی به ما مخابره نمی‌کند. از این رو باید گفت، سویه اول مشارکت مشروط اصلاح‌طلبان نه معطوف به خود و حضورشان در قدرت، بلکه از سر دغدغه برای تشکیل پارلمان قوی و غنی در راستای منافع مردم است. هر چند نباید از سویه دوم که همان فیلتریزاسیون اصلاح‌طلبان باشد، غافل شد تا در پرتو آن راه‌ قدرت‌طلبی و رانت‌خواری در پوشش‌ اصلاح‌طلبی مسدود شود.

البته در این میان، وجود و کارکرد پارلمان به‌دلیل تناقضات و تعارضات یا به ‌تعبیری دیگر، «حاکمیت دوگانه» به‌طور جدی محل پرسش قرار گرفته است و شاید، تمهید «حاکمیت یگانه» و پایان دادن به این معضل، از معبر استعفای رییس‌جمهور و برگزاری همزمان دو انتخابات در اسفندماه سال جاری بگذرد تا نتیجتا، مجلس و دولتی همسو با روسای همسوتر بر مصدر امور قرار بگیرند.»

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      میلیونها نفر هستند که همچنان به شما رای میدهند پس اصلا نگران هیچی نباشید. ایرانی جماعت از لحاظ فهم و شعور و درک و آگاهی در دنیا نظیر نداره

      پاسخ ها

      • بدون نام

        هیچکس دیگه رای نمیده جز فامیل کاندیداها و اعصای ستاد انتخاباتیشون

      • بدون نام

        لطفا به خیابانها نیایید . و در منزل خود راهپیمایی کنید.!!!!

      • دونالد ترامپ

        نگران نباش خودشون بجات رای میدن نظارتی که وجود نداره

      • hassan.h

        دوستان مهمل نگوئید
        اقبال و ادبار مردم به جناح ها و افراد تناوبی است
        حدودا هر 8 سال تغییر مسیر می دهند
        اگر چه دولتهای ادواری از هر طیفی بسیار بد عمل کردند در عین حال گزینه معقول برای هر ایرانی عاقل شرکت در انتخابات است
        اگر می خواهید سایه جنگ و فشار را دور کنید انتخابات را تضعیف نکنید سایه جنگ نه با برجام و نه با مذاکره دور نشد
        سایه جنگ با مشارکت 73% در انتخابات 96 دور شد
        از سرنوشت ونزوئلا عبرت بگیرید و اینقدر توصیه به عدم شرکت در انتخابات نکنید

    • بدون نام

      شما حرف نزن. برای شما نداره برای ما داره

    • بدون نام

      اصلاح و تغييري وجود نداره اينها همه براي كلا گذاشتن سر مردم است .
      ضمنا خسارت ديدگان موسسات مالي اگر نميريختن تو خيابون دولت خسارت آنها را پرداخت نميكرد پس صغري كبري نباف

    • بدون نام

      برید گمشید که همه تون اصلاح طلبتون و اصولگراتون سر و پا یه کرباسید. فقط مردم این وسط بدبختی میکشن. هر کدومتون میخواید که بگید ما خوبیم و دارید برا قدرت ملت را داغون میکنید.

    • سعی

      اگه دکتر درد مردم رو دوا نکنه مردم دیوونه میشن از شدت درد. بعد ترو خشک با هم میسوزن پس درمان کنید درد مردم رو.....

    • بدون نام

      بله دردی رو دوا نمیکنه چون مسئولان ما گوش شنوایی برای شنیدن دردهای مردم ایران ندارن ...

    • بدون نام

      حرف مفت زدن امثال شما چطور

    • هم وطن

      درست فرمودند.

    • بدون نام

      خسته نباشی.
      ...

    • esi

      برو بابا ...

    • بدون نام

      اره ساکت باشیم تا شما خوب غارت کنین

    • بدون نام

      همینکه روی تورا کم کرده اند وشما و دولتتان را برملا کردندو مردم شماها راشناختند که باکدخدا دریک مسیر هستین کافیست

    • بدون نام

      اگرعدالت همه اصلاح طلبان مثل عدالت دولت روحانی باشدکه بایدفاتحه اش راخواندکوعدالتی که برای سبدکالاکه قراربودبه قشرضعیف بدهندوبه بعضی هادادن ولی به بعضی هاواقعاازنظرمالی خیلی ضعیف هستندوتحت پوشش هیچ سازمانی مثل کمیته امدادوبهزیستی وتامین اجتماعی نیستندندادندپس کوعدالت اصلاحطلبان

    • بدون نام

      اتفاقا دعوا میکند

    • رضا

      بهترین کار اینه که دست رو دست بذاریم و با اقتصاد مقاومتی اینها شاهد اختلاس میلیاردی دیگران باشیم و زندگی لاکچری آقازاده ها رو ببینیم و حسرت بخوریم و آه بکشیم.

    • بدون نام

      این دولت بسیار بی کفایته.
      چرا مردم فقط موقع رای دادن مورد احترام هستن؟

    • بدون نام

      تو خیابون نیان اعتراض هم نکنند چکار کنند

    • بدون نام

      دَری وَری...

    • بدون نام

      هیس

    • بدون نام

      ای حقه باز. کاش همون موقع ترور مرده بودی وشرت ازسر ملت ایران کم میشد.

    • بدون نام

      اقاي حجاريان تو كه راست ميگي
      اصلا بگو زنده ماندن مردم دردي را دوا نميكند

      پاسخ ها

      • بدون نام

        حرف زیادی امثال شما شنونده ندارد...سبد بردارید بروید بیخ باغ..
        همگی سر وته یک کرباس هستید....بفکر منافع خود...بی خیال ملت...شما اصلا معنی وطن میدانید چیست؟

    • بدون نام

      آی گفتی

    • پدرام

      تو چی میگی ...

    • بدون نام

      فقط ناکارآمدی دولت نیست بهتر اینه که بگیم ناکارآمدی همه مسئولینه

    • بدون نام

      فقط ناکارآمدی دولت نیست بهتر اینه که بگیم ناکارآمدی همه مسئولینه

    • محمد

      پس ینی دوا می کند

    • بدون نام

      ديدي كه كرد دولت بيشتر خسارت موسسات اختلاس گر را از جيب كل ملت پرداخت كرد

    • حجاریان

      مردم در خانه بمانند تا دردشان درمان شود !

    • سعید عسگر

      آقای حجاریان بازم تنت میخاره انگار !

    • بدون نام

      اییی ناقلا

    • بدون نام

      چرا دست از سرمون بر نمیدارید؟؟؟

    • بدون نام

      من خودم پول شهریه دانشگاه ندارم ولی چه میشه کرد با شلوغ کاری دشمن شاد میشه وفرصت طلبان تز آب ماهی میگیرن

    • بدون نام

      قطعا براندازم و نسخه شما همین امسال تابستون پیچیده ست

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج