۸۶۲۸۹۶
۲۴ نظر
۵۰۱۰
۲۴ نظر
۵۰۱۰
پ

در کدام کشور‌ها تابعیت از مادر به فرزند منتقل نمی‌شود؟

روز گذشته کلیات لایحه اطلاح قانون تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی تصویب شد. در صورت تصویب نهایی این لایحه، فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیر ایرانی تابعیت ایرانی خواهند گرفت.

خبرآنلاین: اعطای تابعیت به فرزندان دارای مادر ایرانی و پدر خارجی از چه زمان به یک مسئله تبدیل شد؟ دقیقا از زمانی که در سال ۸۵ یک ماده‌واحده به تصویب رسید که در آن مشخص شد تا تابعیت به بعد از ۱۸ سالگی موکول شود. در آن شرایط این کودکان تنها حق اقامت داشتند و از حق تحصیل، بهداشت، درمان و .. محروم بودند. پیش از این اما با استناد به ماده ۹۷۶ قانون مدنی فرزندان دارای مادر ایرانی به‌راحتی می‌توانستند از بدو تولد تابعیت بگیرند.

روز گذشته اما این لایحه تصویب شد و با توجه به واکنش‌های مثبت مسئولان انتظار می‌رود که شورای نگهبان هم آن را تایید و تبدیل به قانون کند. حجت‌الاسلام پورمحمدی، دبیرعالی جامعه روحانیت مبارز نیز در این باره گفته است: «این لایحه بار مالی ندارد و اگر اقدام نکنیم دچار مشکلات امنیتی می‌شویم.» به عبارت دیگر تنها در این صورت است که حق نقض‌شده کودک و مادر به آنها بازمی‌گردد.

قانون مدنی درباره اعطای تابعیت چه می‌گوید؟

طبق ماده ۹۷۶، کلیه ساکنین ایران به استثنای اشخاصی که تبعیت خارجی آنها مسلم باشد، تبعه ایران محسوب می‌شوند و تبعیت خارجی کسانی مسلم است که مدارک تابعیت آنها مورد اعتراض دولت ایران نباشد. همچنین در بند ۳ اشاره شده است کسانی که در ایران متولد شده و پدر و مادر آنها غیرمعلوم باشد نیز تبعه ایران محسوب می‌شود. در بند ۴ نیز آمده است کسانی که در ایران از پدر و مادر خارجی که یکی از آنها در ایران متولد شده به وجود آمدند هم تبعه ایران محسوب می‌شوند. بنابراین طبق این ماده گرفتن تابعیت فرآیند دشواری نداشت.

حقی که از مادران ایرانی گرفته شد

سال ۸۵ ماده‌واحده‌ای با عنوان طرح یک فوریتی برای اصلاح بندهای ۴، ۵ و ۶ ماده ۹۷۶ قانون مدنی و اضافه‌کردن یک تبصره به آن تصویب شد که وضعیت را پیچیده کرد. ابتدا نمایندگان مجلس در سال ۱۳۸۵ می‌خواستند مسئله را حل کنند. در قانون مدنی هم درخواست تابعیت از بدو تولد تا سن ۱۸ سالگی بود، اما نیروهای مخالفی وجود داشتند که باعث تصویب ماده‌ واحده‌ای شد که درخواست تابعیت را به بعد از ۱۸ سالگی موکول کرد و باعث آسیب‌های اجتماعی بسیار بزرگی در چند سال اخیر شد. در نهایت نمایندگان در سال ۱۳۹۱ طرحی را مصوّب کردند که حداقل این کودکان تا سن ۱۸ سالگی محروم از تحصیل، حقوق شهروندی، حق بهداشت و حق درمان نبوده و برای تمدید سالانه‌ی اقامتشان در ایران تا سن ۱۸ سالگی مجبور به پرداخت هزینه نباشند.

این در حالی است که در ماده‌ واحده سال ۱۳۸۵، کودکان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی به‌ جز «حق اقامت» هیچ حق دیگری برای زندگی در ایران نداشتند؛ لذا طرح سال ۹۱ یک گام روبه‌جلو برای کاهش آسیب‌های اجتماعی اقتصادی بود، ولی شورای نگهبان به دلیل بار مالی برای دولت این طرح را تصویب نکرد.

در نهایت محمد شریعتمداری، وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی ۱۳ آبان ماه امسال از تصویب پیش‌نویس لایحه قانونی «تعیین تکلیف تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی» خبر داد. براساس این لایحه که در هیئت دولت تصویب شده، فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی می توانند به تقاضای مادر ایرانی خود به تابعیت ایرانی درآیند.

سیاوشی: تمام تلاشمان این بود که ماده‌واحده را لغو کنیم

در همین میان طیبه سیاوشی، نماینده مجلس درباره ماده‌واحده سال ۸۵ به «خبرآنلاین» می‌گوید: «ماده‌واحده‌ای که در سال ۱۳۸۵ به تصویب رسید، وضعیت را پیچیده کرد. تابعیتی که این افراد به راحتی می‌توانستند بگیرند و از طریق مادر به آنها منتقل شود، به‌دلیل نگرانی‌هایی که در آن سال‌ها ایجاد شده بود، به یک وضعیت تابعیت اکتسابی تغییر داد. حالا برای اینکه ما بتوانیم آن ماده‌واحده را لغو کنیم، طرح‌های مکرری را آوردیم.

آن ماده‌واحده هم یک‌سال اجرا شد و بعد به‌دلیل همان نگرانی‌ها ادامه پیدا نکرد. بعد از آن مجلس نهم طرحی در راستای همان ماده‌واحده سال ۸۵ داد ولی شورای نگهبان به دلیل مار بالی آن را رد کرد. این بحث همان احیای ماده ۹۷۶ است ولی نکته این است که ما هم این ماده را داریم هم ماده ۱۰۶۰ قانون مدنی.»

این نماینده مجلس در ادامه می‌گوید: «ماده ۱۰۶۰ قانون مدنی ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی را موکول می‌کند به تصمیم دولت ولی می‌دانیم این مرد خارجی که وارد ایران می‌شود، ورودش ورود قانونی و ثبت‌شده‌ای نیست. بنابراین دولت برای این فرد مجوز ازدواج صادر نمی‌کند.

یعنی وارد یک سیکل معیوب شده بودیم و راه‌حلی برای آن پیدا نمی‌شد. هم طرح‌ها بهم خورده بود هم قانون دیگر قابلیت اجرایی نداشت. پس از آن دولت ناچارا به دلیل شرایط یکی دو سال اخیر لایحه‌ای را که پیش از سه سال روی آن کار کردند، امروز به صحن علنی آوردند و این لایحه به تصویب رسید؛ وگرنه اگر موارد دیگری مدنظر قرار نمی‌گرفت ماده ۹۷۶ مانند قبل قابلیت اجرایی داشت و از سال ۸۵ این مشکلات به‌وجود آمد.»

در کدام کشور‌ها تابعیت از مادر به فرزند منتقل نمی‌شود؟

ماجرای پیامک ۴۹ هزار کودکی که شناسنامه ندارند

سال گذشته نیز وزارت رفاه از زنانی که ازدواج فراملی داشتند، درخواست کرد تا کد ملی خود را به سامانه‌ اعلام شده از سوی این وزارتخانه، پیامک کنند. آمار اعلام شده رقم تکان‌دهنده‌ای را نشان می‌داد، چراکه به گفته احمد میدری، معاون رفاه اجتماعی وزارت رفاه حدود ۱۴ هزار و ۶۱۸ کد ملی از سوی زنان ارسال شد و بر اساس این خود اظهاری آنها ۴۹ هزار و ۹۶ فرزند داشتند که فاقد شناسنامه بودند. این درحالی بود که در سرشماری وزارت کشور، عدد به دست آمده رقمی کمتر از ۷ هزار نفر را نشان می‌داد. بر اساس همین سرشماری ۱۴ ملیت شناسایی شدند که با زنان ایرانی ازدواج‌کرده‌اند و در ایران هستند، اما بچه‌هایشان شناسنامه ندارند.

طبق گزارش ایسنا، دو ملیت اصلی، افغانستانی و عراقی بوده و این خود اظهاری نشان می‌داد ۶۰ درصد از همسران زنان ایرانی دارای همسر خارجی افغانستانی، ۱۲ درصد عراقی و ۲۸ درصد از سایر ملیت‌ها هستند. همچنین ۱۷ درصد این زنان یک فرزند، ۲۳ درصد ۲ فرزند، ۲۰ درصد ۳ فرزند، ۱۴ درصد ۴ فرزند و ۲۴ درصد بیش از ۴ فرزند دارند و به علت نداشتن شناسنامه بسیاری از آنها نمی‌توانند به مدرسه بروند.

۲۱ درصد از این بچه‌ها به سن مدرسه نرسیده‌اند و ۲۷ درصد در سن تحصیل هستند. ۶ درصد فارغ‌التحصیل شده‌اند و ۲۵ درصد ترک تحصیل کردند و ۲۹ درصد نیز اصلاً مدرسه نرفته‌اند. البته نباید فراموش کرد که این خوداظهاری صرفا در برگیرنده مادرانی است که هم در جریان ارسال پیامک وزارت رفاه قرار گرفتند و هم خود دارای شناسنامه بودند چرا که هستند مادران بسیاری که علاوه بر عدم آگاهی از این موضوع، خود نیز فاقد شناسنامه‌اند.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • پویان

      اشتباه بزرگی که پیامدهای آن در آینده نه چندان دور خود را نشان خواهد داد .

      پاسخ ها

      • بدون نام

        منظور از پدران خارجی کیه پدران اروپایی یا آمریکایی؟
        فقط دلشون بحال افغانیها میسوزه فقط فقط

      • بدون نام

        اونوقت چراااااااا

    • بدون نام

      خدا رو شکر

    • بدون نام

      جای سوال که چرا تو این وضعیت اقتصادی این بحث پیش میاد وآیا واقعا میخوان ناموس کشور تقدیم خارجیا کنن

    • داوود

      چرا توی این شرایط حساس همچین بحثی مطرح میشه؟
      البته که ما نمیدونیم این بخاطر افزایش تنشها وایجاد حساسیت و قوزه بالا قوزه و ایجاد آشوب
      پر واضحه که طرحان اولیه نقشه های شوم و فتنه های بر سر دارن همونهای که چند سالیه این روال و برنامه رو در پیش گرفتن و حاصل کارشون هم شده این اوضاع بد مردم و سفره ها

      پاسخ ها

      • بدون نام

        ... همه چیو به هم ربط می دن

      • بدون نام

        کاربر 12/31 لطفا همه چیزو باهم قاطی نکنین این یه قانون خوب واسه خانما و مادراس

    • بدون نام

      نباید تصویب بشه

    • بدون نام

      دقیقا تو کشورای غیر دمکراتیک این قانون وجود نداره

    • بدون نام

      پرواضحه که این قانون به هدف ازدیاد جمعیت تصویب شد

      پاسخ ها

      • بدون نام

        حالا بخاطر اون باشه یا نه قانون خوبیه

      • بدون نام

        ازدواج ایرانی و افغانی عاقبت نداره چه زن ایرانی باشه چه افغانی ایرانی باشه حاصلش میشه طلاق شقایق رویا که با پدرش افغانستانه و مادرش ایرانه اون دختره ندا یاسی هم که مادرش ایرانی بود پدرش عرب ایرانی زندگی اونم آشفته است نسل خل و چل و عقب افتاده رو کی میخواد و مگه چند درصد مردم با افغانیا ازدواج میکنن خانواده های با فرهنگ پایین اینکار و میکنن نه کس دیگه هرکس تو ازدواج دنبال آرامشه ازدواج با افغانی آرامشی درش نیست حتی افغانهای مقیم افغانستان هم میگن افغانهایی گه میرن ایران بی فرهنگ ترین مهاجران هستن

    • بدون نام

      چراراهدادین که دردسربش خودتون کردین لعنت بهتون بادواحمدی نژادگفت اینهاازمهمان گذشتن وصابخانه شدن واخراج کردفکراینجاش کردحالمون دیگه ازایران وایرانی بهم میخوربااینکارمن وسهمیه بندی کن ازهمه کش ۹۸همین وادامه دارد....

    • بدون نام

      تو کارهای خوب و درست همیشه آخرینیم

      پاسخ ها

      • بدون نام

        تو هیچ کدوم از این کشورها ۳ میلیون مهاجر از کشور همسایه که ادعای ارضی و سابقه نسل کشی هم دارن نیست

      • بدون نام

        همه کشورهاغیرقانونی بدون مدرک پاسپورت ویزا بری۱تا۳زندان دار ایران خودش بیکارترین فقرترین کم بودجه ترین کشوردنیاس الیکی توجیح نکنید

    • بدون نام

      لطف کنید نقشه کشورهایی هم که در حال اخراج افغانهان منتشر کنید از پاکستان و ترکیه تا آلمان و مجارستان در حال اخراج افغانهان

    • بدون نام

      یعنی عربستانم تابعیت مادرو به بچه میداده و ایران نه

      پاسخ ها

      • بدون نام

        نه عربستان و بیشتر کشورهای عربی تابعیت از پدر منتقل میشه

    • رهگذر

      چرا دروغ میگین؟ منبع این آمار تون کجاست؟
      میخاین یه قانون رو تصویب کنین امارسازی نکنین برای توجیه.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        حق با شماست تو عربستان و مصر و بیشتر کشورهای عربی تابعیت از مادر منتقل نمیشه حالا چطور تو این نقشه اومده جای سوال داره

    • علیرضا

      اجحاف به مردم ایران ...

    • بدون نام

      اون رنگتون از روی عربستان و اردن و مصر و پاکستان و افغانستان و لبنان و تونس و الجزایر و ...بردارید دروغ به این شاخداری نگید خود اون کشورها شاکی میشن

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج