۸۷۳۷۵۷
۱۱ نظر
۵۰۰۸
۱۱ نظر
۵۰۰۸
پ

پیشنهاد پرداخت یارانه به جای مداخلات قیمتی

سازمان برنامه و بودجه پیشنهاد داد: سیاست‌های حمایتی دولت در قالب اعطای یارانه به تولید یا تعیین سقف قیمت مبتنی بر هزینه تمام شده که جنبه مداخلات قیمتی دارد، با سیاست‌های اعطای یارانه‌های نقدی به خانوارهای کم‌درآمد جایگزین شود.

خبرگزاری فارس: همزمان با ارائه لایحه بودجه ۹۸ به مجلس شورای اسلامی در دی ماه پارسال، دستور مقام معظم رهبری به دولت برای اصلاح ساختاری بودجه رسانه ای شد. براساس این دستور دولت چهار ماه فرصت داشت پیشنهاد خود در این زمینه را به مجلس و شورای عالی هماهنگی اقتصادی ارائه دهد. در همین راستا، اخیرا سازمان برنامه و بودجه کشور گزارشی با عنوان «چارچوب اصلاحات ساختاری بودجه» در چهار محور اصلی آماده و رسانه ای کرد و قرار است به زودی این گزارش در جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد.

*کاهش هزینه‌های شرکت‌های دولتی در کوتاه مدت

در بخشی از این گزارش درباره برنامه کوتاه مدت «کاهش هزینه‌های شرکت‌های دولتی» که پیشنهاد اجرای آن با هدف افزایش کارایی هزینه‌‌کرد مطرح شده، آمده است: با توجه به اینکه بخش اعظم بودجه کل کشور به شرکتهای دولتی اختصاص دارد و بودجه عمومی کشور تنها حدود یک چهارم کل بودجه است، نیاز است تا در فرایند بررسی بودجه‌های سالانه در مجلس، توجه بیشتری به این شرکت‌ها معطوف شود و با کاهش هزینه‌های غیرضروری آنها، از کسری بودجه دولت کاسته شود. در همین راستا برنامه‌ای که تدوین می‌شود باید متضمن بررسی و کاهش هزینه‌های این شرکتها در کوتاه‌مدت باشد.

*سازوکارهای قانونی ایجاد کننده عملیات‌ مالی فرابودجه‌ای در اقتصاد ایران

در بخش دیگری از گزارش سازمان برنامه و بودجه درباره برنامه میان مدت «ساماندهی و اصلاح عملیات فرابودجه‌ای دولت و اصلاح ساختار بودجه شرکت‌های دولتی» که پیشنهاد اجرای آن با هدف افزایش انضباط مالی و شفافیت در بودجه مطرح شده، آمده است: بودجه انعکاسی از عملیات مالی دولت در یک سال مالی است که با هدف تخصیص بهینه و کنترل درآمدها و هزینه‌های دولت تدوین می‌شود. این در حالی است که در حال حاضر وجود برخی از سازوکارهای قانونی مانند مصوبات هیات وزیران، مصوبات شورای اقتصاد، اجرای تبصره‌های بودجه، اجرای ماده ۶۲ قانون محاسبات عمومی و انجام سیاست‌های دولت از کانال شرکت‌های دولتی موجب ایجاد عملیات‌ مالی فرابودجه‌ای در اقتصاد ایران شده است. این بخش از عملیات مالی دولت عموماً در جداول بودجه منعکس نمی‌شوند، درنتیجه از فرآیندهای کنترل و تخصیص بهینه مستثنی می‌شوند. در حالیکه به طور متوسط در کشورهای در حال توسعه حجم عملیات فرابودجه‌ای ۴۰ درصد سقف بودجه است، این نسبت برای ایران بیش از این برآورد می‌شود.

فعالیتهای فرابودجه‌ای معمولاً در دولت‌هایی که مداخلات گسترده در بازار انجام می‌دهند، فراگیرتر است و به اندازه‌ای که دولت از ماموریت اصلی خود که ارائه کالای عمومی است فاصله گرفته و به تامین کننده کالای خصوصی تبدیل شود، فعالیت‌های فرابودجه‌ای گسترش می‌یابند. در کشور ما بیشتر عملیات فرابودجه‌ای با هدف اعطای یارانه و کمک‌های حمایتی به مردم و تولید انجام می‌شود که یا به صورت زیان به شرکت‌های دولتی تحمیل می‌شود یا از منابع مالی نهادهای عمومی تامین می شود.

با توجه به حجم بالای عملیات فرابودجه‌ای دولت لازم است اقدامات زیر صورت پذیرد:

- تحت کنترل و پایش درآوردن عملیات مالی فرابودجه‌ای

- محدود کردن مسیرهای فرابودجه‌ای تامین مالی دولت و قاعده‌مند کردن آنها

- اصلاح تدریجی سند بودجه در مسیر تکمیل پوشایی و جامعیت آن

- اصلاح ساختار بودجه شرکت‌های دولتی.

*واگذاری هلدینگ ها به جای بنگاه ها

همچنین در بخشی از این گزارش درباره برنامه میان مدت «اصلاح ساختار شرکت‌های دولتی» که پیشنهاد اجرای آن با هدف افزایش کارایی هزینه‌‌کرد مطرح شده، آمده است: به منظور کاهش اختلا‌ل ناشی از قیمت‌گذاری و بهبود تخصیص منابع و نهاده‌ها و افزایش رقابت و گسترش خصوصی‌سازی واقعی و تحقق اهداف سیاست‌های کلی اصل ۴۴ ابلاغی مقام معظم رهبری، نیاز است تا برنامه‌ای مدنظر قرار گیرد که دارای مؤلفه‌های زیر باشد:

- به منظور ارتقاء بهره‌وری در مدیریت بنگاه‌های بخش دولتی از طریق ایجاد صرفه حاصل از مقیاس، بنگاه‌های اقتصادی دولتی که در یک حیطه فعالیت تعریف می‌شوند، در قالب تعداد محدودی هولدینگ تجمیع شوند و دولت اقدام به واگذاری سهام این هولدینگ‌ها نماید. به‌علاوه به منظور جذب سرمایه‌های خرد، بخشی از واگذاری سهام این هولدینگ‌ها از طریق واگذاری غیربلوکی باشد.

* ارتباط مالی بین دستگاه‌های دولتی با شرکت های دولتی قطع شود

- ساختار انگیزشی نهادهای دولتی در جهت تشویق به واگذاری شرکت‌های زیرمجموعه به بخش خصوصی (واقعی) اصلاح شود. در گام اول، ارتباط مالی بین دستگاه‌های دولتی اعم از سازمان‌های دولتی یا وزارت‌خانه‌ها با شرکت‌های دولتی قطع شود و از طریق سازوکار حساب واحد خزانه ارتباط مالی شرکت‌ها با وزارت‌خانه‌های تابعه کنترل و نظارت شود.

- به منظور دستیابی به اهداف تعریف شده در «سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی» پیشنهاد می‌شود به‌تدریج و در افق زمانی میان‌مدت فعالیت بنگاه‌داری نهادهای عمومی غیردولتی در چارچوب ماموریت وکارکرد این نهادها قرار گیرد. به طور مشخص نهادهای انقلاب اسلامی (بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی فرمان امام و بنیاد شهید)، موسسات خیریه و نهادهای وابسته به آستان‌های متبرکه، بنگاه‌داری خود را در مناطق کمتر توسعه یافته و محروم متمرکز کنند، صندوق‌های بازنشستگی و تأمین اجتماعی با محدود شدن از جهت حوزه فعالیت، اقدام به واگذاری بنگاه‌های خود کرده و رویکرد خود را به جای مدیریت دارایی فیزیکی به مدیریت دارایی‌ مالی با ریسک قابل تحمل تغییر دهند و نهادهای نظامی و انتظامی نیز حوزه فعالیت خود را به موارد مرتبط با کارکرد نظامی و امنیتی محدود نمایند.

- در یک بازه زمانی ۲ الی ۳ سال با ملاک قرار دادن قاعده ذی‌نفع واحد، ماده ۲ «قانون اصلاح مواد ۱، ۶ و ۷ قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی» ناظر بر رعایت سقف ۴۰ درصدی مجموع سهم از بازار برای موسسات و نهادهای عمومی غیردولتی اجرایی شود.

*تشکیل نهادهای تنظیم گر مستقل برای کالاهای با عرضه انحصاری دولت

- در خصوص کالاهایی که دولت عرضه‌کننده انحصاری آن‌هاست (مانند آب و انرژی)، علاوه بر ایجاد امکان حضور بخش خصوصی، لازم است دولت به جای اعلام قیمت‌ کالاها، به تشکیل تنظیم‌گرهای مستقل و تخصصی اقدام کند به‌طوری‌که نیازی به مداخله مستقیم دولت برای تعیین قیمت نباشد. این تنظیم‌گرها سازوکاری را برای قیمت­گذاری معرفی و اجرایی می‌کنند که قیمت­ها را به‌صورت خودکار و با توجه به متغیرهای مختلف مشخص می‌کند، به‌گونه­ای که پیش­بینی قیمت و برنامه­ریزی را برای فعالان اقتصادی امکان‌پذیر نماید.

*اعطای یارانه نقدی به کم درآمدها به جای مداخلات قیمتی

- سیاست‌های حمایتی دولت در قالب اعطای یارانه به تولید یا تعیین سقف قیمت مبتنی بر هزینه تمام شده که جنبه مداخلات قیمتی دارد و با هدف حمایت از مصرف‌کنندگان و از طریق سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان یا سازمان تعزیرات حکومتی اعمال می‌شود، با سیاست‌های اعطای یارانه‌های نقدی به خانوارهای کم‌درآمد جایگزین شود.

*خروج دولت از مالکیت و مدیریت بنگاه های مرتبط با سهام عدالت

- دولت تکلیف مالکیت سهام عدالت را مشخص کند و از مالکیت و مدیریت بنگاه­­های مرتبط با سهام عدالت خارج شود.

- واگذاری بنگاه‌های کوچک و متوسط در اولویت واگذاری نسبت به بنگاه‌های بزرگ قرار گیرند.

- با تجدید ساختار بنگاه‌های دولتی پیش از واگذاری، شرایط برای حضور سرمایه‌گذار خارجی برای مالکیت و مدیریت بنگاه‌های دولتی فراهم شود. در تحقق این بند، صندوق توسعه‌ ملی می‌تواند با ایجاد یک سازه‌ مالی با هدف خاص (SPV)، منابع خود را برای جذب سرمایه‌گذار خارجی اهرم کند. نقش صندوق توسعه ملی می‌تواند پوشش ریسک‌های ناشی از اقدامات دولت به ویژه ریسک‌های سیاسی در اقتصاد ایران باشد.

- سازوکار انگیزشی شرکت ملی نفت و صندوق توسعه ملی و حساب ذخیره ارزی و افزایش منابع برای سرمایه‌گذاری در بخش نفت، اصلاح شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • فضولباشی

      وقتی هفتاددرصداقتصاددراختیاردولت وشبه دولت حل مشگلاتش هم دراختیاردولت بایدباشدواین فشارهای اقتصادی نبایدمتمرکز بردوش ضعیفترین قشریعنی طبقه کارگروکم درامدهاباشد وخلاصه اینکه باحرکت مورچه وارحل معضلات غیرممکن است

    • بدون نام

      بهتره از این پیشنهادهای آب و دوغ خیاری ندید!!!
      همون یارانه ای که باعث افزایش قیمتهای چند برابری شد و الان ارزشش به اندازه 1000 تومان هم نیست برای مردم بس!!!
      مملکت داری عرضه میخواد که شما ندارین! دولت هیچ یارانه ای بابت خرید کالا ها به مردم نمی دهد بلکه با بی عرضگی ارزش پول رو کاهش داده و با این کاهش گرانی سرسام آور به مردم تحمیل هم کرده و بعد ادعا می کنه یارانه به مردم میده!!!!

    • بدون نام

      اگر همان زمان ابلاغ اصل 44 خصوصی سازی به درستی انجام شده بود الان دولت در این باتلاق نبود.
      دولت توان اداره ی شرکت های دولتی را ندارد.

    • بدون نام

      دوباره پدر مردم و می خواهید در آورید!
      این دیگه طول و تفسیر نمیخواد، تعداد و زیاد کنید!
      حل میشه،،،، همین....!

    • بدون نام

      اسم یارانه می یاد آدم تن و بدنش می لرزه بدبختی ها از یارانه شروع شد گفتن قیمت ها رو می بریم بالا عوضش یارانه می دیم قیمتها آنقدر بالا رفته که دیگه دستمون بهش
      نمی رسه ولی یارانه از دوازده سال پیش هنوز همونه بعد هم حالا شما کی تو قیمتها مداخله کردین و فایده داشته

      پاسخ ها

      • ح

        نمی دونیم سهام عدالت رو به کی مدن اولین نفرها بودیم سهام گرفتیم فقط یک بار ۲۵ تومان گرفتم منطقه روستای زندگی میکنم‌ نمیدونیم به کجا میخوره ،،،،

      • بدون نام

        کار شما نیست اصلا شما این کاره نیستین

    • بدون نام

      کاری که احمدی نژاد کرد و یارانه داد و موفق هم بود

    • بدون نام

      یاراته ای که بعد از چند ماه ارزشی نداشته باشه چه فایده داره ؟ قیمت ها را کنترل کنید ، هر روز گرانی . این چه وضعی است ؟

    • نیلوفر

      بسه دیگ چقدرمیخاین فشاربیارین ب مردم اخه ۴۵تومن چکارمیتونه بکنه بجای اینک کمک کنن بدترمیکنن

    • بدون نام

      خواهشا با این بهونه باز مردم رو تلکه نکنید...
      بسه دیگه
      خجالت بکشید
      از هدفمند سازی یارانه ها کم به جیب میزنید؟؟؟؟
      یک دهم این سود رو به عنوان یارانه ها به عنوان مردم نمیدید واینقدر منت میزاریدددد
      خجالت بکشیددددددددد

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج