۸۷۵۸۰۸
۲۴ نظر
۵۱۶۱
۲۴ نظر
۵۱۶۱
پ

محمد مُرسی دوست ایران بود یا دشمن؟

کسی که آرزوی هشتاد ساله اسلامگرایان مصر را برای دستیابی به قدرت برآورد و نخستین رهبر مصر شد که با صندوق رأی به قدرت رسید، نامش نه تنها در تاریخ این کشور بلکه بر پیشانی اسلام سیاسی نقش خواهد بست.

برترین‌ها: کسی که آرزوی هشتاد ساله اسلامگرایان مصر را برای دستیابی به قدرت برآورد و نخستین رهبر مصر شد که با صندوق رأی به قدرت رسید، نامش نه تنها در تاریخ این کشور بلکه بر پیشانی اسلام سیاسی نقش خواهد بست، هرچند دستیابی اش به این جایگاه را باید به پای تصادف و تقدیر نوشت.

محمد مرسی را پیش از آنکه نامزد اخوان المسلمین برای ریاست جمهوری شود، کمتر کسی می‌شناخت. اگر نامزد اصلی اخوان، خیرت شاطر با منع قانونی به سبب تابعیت آمریکایی مادرش روبرو نمی‌شد، شاید مرسی همچنان در گمنامی می‌ماند. پیروزی اش در انتخابات هم با اکثریتی اندک و آن هم پس از کشیده شدن رأی گیری به دور دوم بود. درست در هفتمین سالگرد همان روزی هم جان سپرد که در دور نخست انتخابات، یکی از دو نامزد پیشتاز شده بود.

محمد مُرسی دوست ایران بود یا دشمن؟
محمد مرسی در سال ۲۰۱۲

ریاست جمهوری یکساله اش، دورانی آشفته بود: هرج و مرج بازمانده از انقلاب همچنان حاکم بود و بی تدبیری‌های اسلامگرایانی که تجربه‌ای در کشورداری نداشتند، اعتراض برمی انگیخت، اما علاوه بر این‌ها کارشکنی هم علیه مرسی فراوان می‌شد و چوب لای چرخ حکومتش زیاد می‌گذاشتند. نقشه کشیدن برای به زیرکشیدنش از قدرت، از همان روزی آغاز شد که به قدرت رسید.

رسانه‌های مصری عموما در مالکیت سرمایه دارانند و صاحبان سرمایه دل خوشی از مرسی نداشتند. رسانه‌ها در سراسر دوران حکومت محمد مرسی شمشیر را علیه او از رو بسته بودند. در فرهنگ لطیفه پرداز مصری، بازار طنز و مسخره مرسی هم داغ بود. خودش هم البته کم سوژه به دست طنز آوران و هجویه پردازان نمی‌داد. هر از گاهی هم بحران اقتصادی مشکوکی به پا می‌شد. سرانجام جنبشی به نام تمرد به راه افتاد که از فضای مجازی به خیابان‌ها رسید و جمعیتی انبوه را که کم از انقلاب مصر نبود، بسیج کرد. تیر خلاص را هم ارتش با کودتا زد.

محمد مُرسی دوست ایران بود یا دشمن؟
آقای مرسی بعد از اعتراضات گسترده برکنار شد

مرسی و ایران

پیروزی محمد مرسی در انتخابات، در ابتدا اسباب خشنودی ایران شد زیرا آن را ادامه نهضت بیداری اسلامی می‌دانست.

اما باور ایران که مرسی به قهر سی ساله دو کشور پایان می‌دهد، باطل از آب درآمد. محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور وقت در سفر به مصر جز تحقیر ندید. مرسی را هم که به تهران دعوت کردند، بیش از چند ساعت در تهران نماند. در سخنرانی در جمع سران جنبش عدم تعهد در تهران، به ستایش از سه خلیفه اهل سنت پرداخت، حال آنکه ستایش از خلفا حتی بر منابر متعصب‌ترین سخنرانان مذهبی اهل سنت هم رسم نیست. سپس سخنانش را با انتقاد تند از سیاست ایران در سوریه ادامه داد.

علاوه بر این دهن کجی، در عمل هم علیه ایران گام برداشت. کوشید قاهره را مرکزی برای مخالفان سوری کند. جدایی خواهان عرب خوزستانی در قاهره همایش برگزار کردند و معاون محمد مرسی برایشان سخنرانی کرد. اقلیت کوچک شیعیان مصر در دوران ریاست جمهوری او آماج آزار و خشونت شد و در یک مورد، چهار نفر شیعه را در قاهره کشتند و تکه تکه کردند.

موضع گیری‌های این چنینی در ایران و تبلیغات ضد اخوانی پس از سقوط محمد مرسی در مصر، در هر دو کشور این باور غلط را آفرید که گویا مرسی به ایران نزدیک بوده و رابطه دو کشور در زمان او بهبود یافته و رو به دوستی رفته است، حال آنکه درست برعکس، پس از کودتا علیه مرسی، روابط ایران و مصر گرچه عادی و دوستانه نشد، اما از آن تنشزدایی شد.

اگر حکومت محمد مرسی ادامه می‌یافت، بویژه با توجه به اینکه می‌خواست مصر را هم در جبهه سوریه فعال کند، چه بسا رابطه دو کشور روندی خصمانه هم به خود می‌گرفت، اما در پی کودتا علیه مرسی، مخالفان فعال سوری از مصر اخراج شدند، سفارت سوریه در قاهره بازگشایی شد، آزار شیعیان متوقف شد و مصر از هر گونه اقدام تنش آمیز علیه ایران خودداری کرد.

محمد مُرسی دوست ایران بود یا دشمن؟
آقای مرسی در سال ۲۰۱۳ از سوی ارتش مصر برکنار و سپس دستگیر شد

سقوط محمد مرسی، جنبشی ریشه دار و تاریخی همچون اخوان المسلمین را وارد تاریکترین دوران حیات خود کرد. این جنبش که حتی در اوج سرکوبگری‌های جمال عبدالناصر فعال مانده بود، از سویی آماج کشتار و بازداشت‌های گسترده و مجازات‌های سنگین هواداران و اعضایش شد و از سوی دیگر، چنان موجی از تبلیغات علیه آن به راه افتاد که در ذهن بخش عمده‌ای از مردم مصر چهره‌ای منفور و شیطانی یافت.

همسر خیرت شاطر، یکی از اعضای بلندپایه اخوان المسلمین می‌گفت در زمان حسنی مبارک وقتی برای ملاقات با همسرم به زندان می‌رفتم، زندانبانان با احترام با من رفتار می‌کردند، چون اخوانی‌ها را مردمی دیندار و شایسته احترام می‌دانستند، اما اکنون که دوباره شوهرم زندانی شده، هر گاه برای ملاقاتش به زندان می‌روم، همچون کفار با من برخورد می‌کنند.

اینکه نخستین رئیس جمهوری که با انتخابات بر سر کار آمده، در دادگاه جان بسپارد، در هر کشوری می‌توانست موجی از خشم بیافریند و رخدادی بزرگ رقم بزند، اما در چنین فضائی که علیه اخوان المسلمین در مصر شکل گرفته، بازتاب مرگ محمد مرسی را بیشتر در خارج از کشورش و در بیان کسانی، چون رئیس جمهور ترکیه می‌توان دید که او را شهید توصیف کرده است.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      خدا بیامرزه هر چند آدم درست و درمونی نبود. اومد ایران هر چی دلش خواست گفت و رفت.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        دستش درد نکنه حرفای که تو ایران گفت جیز جز حقیقت نبود ..و سلام .

    • بدون نام

      این بنده خدا رو هر وقت تو قفس می دیدم یاد گوریل می افتادم

      پاسخ ها

      • بدون نام

        بوزینه ای در قفس ، یه تندرو افراطی اسلامگرا ،و بلند پرواز که از مدرسه های دینی بیرون اومده بود مثل طالبان و...که کلی آدم بی گناه بخاطر حماقتش به کشتن داد

    • بدون نام

      نویسنده معلومه که مخالفش بود.یعنی این جرمه که اسم سه خلیفه روگرفته.رهبران اهل سنت ایران زمین همیشه اسم خلفارومیگیرندوترسی ازکسی هم ندارن.برترینها یانویسنده متن دروغ گفته که اسم خلفارونمیگیرن.این مابودیم که سخنانش رواشتباه ترجمه کردیم.اردوغان گفته شهید.این چیزی ازمنو شماکم نمیکنه دست خداست.خداخودش تصمیم میگیره شهید یانه

      پاسخ ها

      • بدون نام

        این مردک کل انقلاب مردم مصر رو به فنا داد

      • بدون نام

        ۰۰:۳۸ پس اون انقلاب مردم مصر عجب عنقلابی بود که این مردک تونست یکتنه همشو به فنا بده !!

    • سربندی

      بعضی وقتها اینقدر کینه توزانه و بغض آلود از اسلام حرف می زیند، که به مسلمون بودنتون شک می افتیم! اسلام سیاسی یا اسلام لیبرال دموکراسی؟

      پاسخ ها

      • بدون نام

        با کی کار داری.کاش خودت اینایی که نوشتی میفهمیدی چیه

    • بدون نام

      بی جنبه بودن و ذوق زدگی همین نتایج رو هم داره.
      کسی که نتونه دوست و دشمن رو تشخیص بده حقش همینه

    • بدون نام

      اقلیت کوچک شیعیان مصر در دوران ریاست جمهوری او آماج آزار و خشونت شد و در یک مورد، چهار نفر شیعه را در قاهره کشتند و تکه تکه کردند

      ذبح شون کردن یعنی کامل سرشون رو نبریدن ،تا نیمه بریدن ،نیمه جون بودند آنقدر رو زمین کشیدنشون تا جون دادند ،سلفی های وحشی ،مثل کفتار می مونن.

      حالامرسی باید تو اون دنیا جواب پس بده ،گفت اسرائیل دوستمان، ایران شیعی دشمن اول مسلمانان است ،

      رئیس آژانس انرژی اتمی که مصری بود ، محمدالبرادعی گفت خون ناحق ریخته شده ی شیعیان مصر رو دوچار آشوب کرد .

    • ابو امیر

      خدا لعنتش کند انشاالله
      الی جهنم

    • بدون نام

      قاشقچی رو ول کردین چسبیدین به این :|

    • بدون نام

      ادم درستی نبود خیلی
      ولی اون کودتای نظامی که بر علیه اش انجام گرفت حقیقتا نامردی بود

    • بدون نام

      حتما شباهتی بین مرسی و ار دوغان هست که آنقدر عاشق سینه چاک اش است !!!!
      خیلی از اخوانی ها پشتیبانی می کنه اردوغان ،اگر نبود اینکه ترکیه تا حدی اروپایی شده ،بخصوص از نظر جغرافیایی ،جز اروپاست اردوغان اجازه ی خیلی کارها رو به خودش می داد.

    • بدون نام

      اسم سه تا خلیفه رو میارن فقط ؟!!!!!!!!!

      چه دشمنی ای با خلیفه چهارم دارند آخه ؟

      علی برای پیامبر مثل یوسف بود برای یعقوب ،تاوان اش را هم داد .

      پاسخ ها

      • بدون نام

        اسم هر چهار خلیفه رو آورد ولی از اونحایی که خبرنگار های ایرانی به دروغ نویسی عادت کردن نوشته سه خلیفه

    • بدون نام

      برای نویسنده متن متاسفم

    • بدون نام

      تجربه نشون داده همه کشورها و مقاماتشون دنبال منافع ملی خودشون هستن جز ایران و مقامات ایران . مرسی هم دنبال منافع ملی خودش بود

    • بدون نام

      در سیاست دوستی و دشمنی معنا نداره.
      در سیاست یک اصل وجود داره: منافع.

    • علی

      خدا هر کس رو که به اسلام ونظام اسلام ضربه زده یا میخواد بزنه یا به هر شکلی دوست داره که خدشه ای بزنه لعنت کنه

    • محمد

      نویسنده محترم یعنی چی که نوشتی حتی متعصب ترین علمای اهل سنت هم ستایش سه خلیفه اول رو نمیکنن چشمای کورتو با گوشای کرت باز کن میبینی در نماز جمعه های اهل سنت در سراسر کشور ستایش هر چهار خلیفه گفته میشه بدبخت میخوای دروغ به خور ملت بخورونی اشکال نداره ولی از اهل سنت مایه نزار ما اهل سنت عاشق چهار خلیفه اولیم دروغ نویسنده این متن رو تا جایی که بتونم افشا میکنم

    • بدون نام

      خدا رحم کرد زودتر از قدرت کنار انداختنش، وگرنه معلوم نبود داعش چه قدر پیشرفت کنه و به کجاها حمله کنه

      مشکل ما اینه که هر کی تو هر جای دنیا گفت اسلام، میگیم این آدم خوبیه، بدون اینکه موضع گیری هاش رو ببینیم. بنی امیه و بنی عباس، آل سعود و ... هم دم از اسلام می زنن ولی به نظر خودتون اگه که بی دین می بودن، ضررشون برای مسلمونا کم تر نبود؟! التماس کمی تفکر

    • بدون نام

      یادش به خیر
      در کنفرانس سران کشورهای اسلامی در تهران سخنرانی کرد و در تمام طول سخنانش هرجا که میگفت سوریه، مترجم ایرانی ترجمه میکرد بحرین!!!
      اونجا بود که متوجه شدم چرا ما را در تمام دنیا به عنوان یک ملت دغلباز دروغگوی غیر قابل اعتماد می شناسند.

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج