۹۵۲۵۵۴
۲۰ نظر
۵۰۱۹
۲۰ نظر
۵۰۱۹
پ

حساب‌های بانکی میلیاردی مالیات می‌دهند؟

بر اساس محاسبات سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس، اگر صرفا یک درصد از سود سپرده‌‎های بالای یک میلیارد تومان مالیات اخذ شود، دولت قادر خواهد بود سه‌هزار‌و ۲۰۰ میلیارد تومان درآمد داشته باشد؛ یعنی چیزی حدود ۱۰ درصد درآمدی که دولت قصد دارد با افزایش قیمت بنزین کسب کند.

فرارو: صحبت از اخذ مالیات از سود سپرده‌های بانکی در کمیسیون تلفیق مجلس مطرح شده است؛ اما نه از همه حساب‌های بانکی، بلکه از حساب‌هایی که بالای یک میلیارد تومان سپرده دارند. از یک سو لزوم کاهش وابستگی به درآمد نفتی و از طرف دیگر کاهش قیمت نفت و افزایش فشار به درآمد‌های دولت، توجه بیش از پیش به اخذ انواع مالیات ازجمله مالیات بر سپرده‌های بانکی را می‌طلبد.

طبق آمار، یک حساب از هر هزار حساب بانکی، بالای یک میلیارد تومان موجودی دارد؛ این به این معناست که اگر مالیات بر سود سپرده‌ها مختص به سپرده‌هایی با موجودی بالای یک میلیارد باشد، فشار این نوع مالیات حداقلی و محدود به دانه‌درشت‌های بانکی خواهد بود که به صرف داشتن سرمایه، سود‌های کلان و بادآورده می‌گیرند.

بر اساس محاسبات سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس، اگر صرفا یک درصد از سود سپرده‌‎های بالای یک میلیارد تومان مالیات اخذ شود، دولت قادر خواهد بود سه‌هزار‌و ۲۰۰ میلیارد تومان درآمد داشته باشد؛ یعنی چیزی حدود ۱۰ درصد درآمدی که دولت قصد دارد با افزایش قیمت بنزین کسب کند. درباره نگرانی ناشی از خروج بانک از سیستم بانکی و ورود به سایر بازار‌ها نیز کارشناسان بر این باورند که این نگرانی بی‌مورد است؛ چرا‌که بخش درخور توجهی از پول ماهیت فیزیکی ندارد و فقط ممکن است ترکیب سپرده‌ها و سهم هر بانک از این منابع تغییر کند.

چرا مالیات بر سود سپرده؟

در شرایط فعلی از طرفی لزوم کاهش وابستگی به درآمد نفتی و از طرف دیگر کاهش قیمت نفت و افزایش فشار به درآمد‌های دولت، توجه بیش از پیش به مالیات و درآمد مالیاتی را ایجاب می‌کند. یکی از راه‌های افزایش درآمد مالیاتی، افزایش پایه‌های مالیاتی است. وضع مالیات بر سپرده‌های بانکی، راه‌حلی است که در اکثر کشور‌ها با دو هدف افزایش درآمد مالیاتی دولت و حمایت از سرمایه‌گذاری در بخش واقعی اقتصاد رخ داده است؛ بنابراین در مقطع کنونی که از طرفی نیازمند افزایش درآمد مالیاتی هستیم و از طرف دیگر نیازمند حمایت از سرمایه‌گذاری در بخش واقعی اقتصاد و ایجاد رونق اقتصادی، افزودن سود سپرده‌های بانکی به دیگر پایه‌های مالیات بر درآمد می‌تواند سیاست مناسبی باشد.

علاوه بر این، وضع این مالیات می‌تواند موجب ایجاد شفافیت در سپرده‌های بانکی نیز باشد که از لوازم اصلی توسعه اقتصادی و کاهش فساد است. یکی دیگر از مزایای وجود مالیات بر سود سپرده، این است که این مالیات به خودی خود یک ابزار سیاست‌گذاری است و دولت می‌تواند در مواجهه با وضعیت‌های مختلف، با تغییر نرخ آن یا ایجاد معافیت‌های مالیاتی، از آن در جهت اهداف خود استفاده کند.

برای مثال می‌توان سود را مشمول مالیات در نظر گرفت، ولی نرخ آن مانند نرخ مالیات بر ارزش افزوده، هرساله در بودجه کشور تعیین شود. بر اساس مطالعاتی که مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی سه سال پیش انجام داده است، در اکثر کشور‌ها فارغ از اینکه نرخ سود چقدر است، بر آن مالیات وضع می‌شود و دولت‌ها صرف آنکه برای فرد درآمدی ایجاد شده، تصمیم به اخذ مالیات از آن گرفته‌اند.

در تمام کشور‌های عضو گروه ۲۲ به‌جز عربستان، سود سپرده بانکی مشمول مالیات بوده و به سه طریق مختلف از این درآمد مالیات اخذ می‌شود. این در حالی است که در کشور ما طبق ماده ۱۴۵ قانون مالیات‌های مستقیم، این درآمد برای اشخاص حقیقی و حقوقی معاف از مالیات است.

اگر در بودجه ۹۹ بنا شود این مالیات از سود سپرده‌ها اخذ شود و تنها مختص سپرده‌های بالای یک میلیارد هم باشد، با توجه به اینکه بر اساس آمار‌های مرکز پژوهش‌ها نزدیک به ۰.۱ درصد حساب‌های بانکی شخصی بالای یک میلیارد تومان موجودی دارند، به این معناست که از هر هزار حساب بانکی، یکی مشمول مالیات خواهد شد. پس بالطبع فشار آن حداقلی و آن‌هم محدود به دانه درشت‌های بانکی است که با سرمایه‌ای که دارند، سود کلان و بادآورده می‌گیرند.

کارشناسان: جای نگرانی نیست

یکی از انتقاد‌هایی که در مواجهه با شکل‌گیری این مالیات می‌شد، ناشی از این نگرانی بود که وضع مالیات بر سود سپرده باعث خروج پول از سیستم بانکی شود؛ در‌حالی‌که کارشناسان معتقدند وضع مالیات بر سود سپرده باعث خروج پول از سیستم بانکی نمی‌شود؛ زیرا بخش درخور توجهی از پول ماهیت فیزیکی ندارد، اما ممکن است ترکیب سپرده‌ها و سهم هر بانک از این منابع تغییر کند. یکی از نگرانی‌هایی که در رابطه با وضع مالیات بر سود سپرده‌های بانکی مطرح می‌شود، خروج منابع از نظام بانکی و ورود به سایر بازارهاست.

درآمد حاصل از اخذ مالیات بر سود سپرده

بر اساس آماری که مرکز پژوهش‌ها در شهریورماه ۱۳۹۶ می‌دهد، حجم سپرده‌های مدت‌دار در نظام بانکی بالغ بر ۱۱۲۲ هزار میلیارد تومان بوده است که با فرض نرخ سود میانگین ۱۵ درصدی برای سپرده‌ها، نرخ سود سالانه آن‌ها نزدیک به ۱۶۵ هزار میلیارد تومان خواهد بود. با فرض اینکه در بلندمدت نرخ مالیات بر سود سپرده ۱۲ درصد تعیین شود، بر اساس حجم سپرده‌ها در سال مذکور درآمد حاصل از مالیات بر سود سپرده بالغ بر ۱۶.۵ هزار میلیارد تومان خواهد بود که این عدد در مقایسه با درآمد ۱۱۲ هزار میلیاردی پیش‌بینی‌شده در بودجه سال ۱۳۹۶ سهم قابل‌توجهی (حدود ۱۵ درصد) داشته است.

در اصل این عدد از ظرفیت بالای اخذ این مالیات برای تأمین مخارج دولت خبر می‌دهد. هادی قوامی، سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس، با تأکید بر ضرورت اخذ مالیات از سود سپرده‌های کلان بانکی به فارس گفت: اگر صرفا یک درصد از سود سپرده‌های بالای یک میلیارد تومان مالیات اخذ شود، دولت می‌تواند سه هزارو ۲۰۰ میلیارد تومان درآمد داشته باشد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      فقط بدنبال دوشیدن مردم هستین.... آمریکا هیچ غلطی نمیتونه کنه!!

    • بدون نام

      کور خوندین . اونی که میلیاردی پس انداز میکنه اگه بخوایین مالیات بگیرین بلده چجوری از دستتون فرار کنه . الکی میلیاردر نشده .

    • بدون نام

      ملیاردیها الکی به تله نمی افتند حتما بند و تبصره ای گذاشته میشه که خیلیها معاف میشن

    • کوه یخ

      کفگیر به ته دیگ خورده نه ؟ کشوری رو که دارای بالاترین منابع ثروت در دنیاست رو به کجا رسوندید ؟ واقعا پرروئی و وقاحت هم حدی داره ....از بلیط هواپیما مالیات از سپرده بانکی مالیات ... بلد نیستید برید کنار از شما بهترون هم هستن

    • دضا

      یک میلیارد هم زیاد است سپرده های بالای پانصد میلیون باید مالیات بدهتد همین همین سپرده ها مانع پیشرفت تولید میشود

    • رضا

      من بدبخت ۳۲۰۰ اجاره مغازه میدم ۴۰۰ کرایه خونه میدم صابمغازه من ۵میلیارد سپرده داره بعد اون مالیات نمیده ولی ازمن مالیات میگیرن به صابمغازه من بسته معشیتی ندادن ولی هم صابخونه من دادن هم به صابمغازه من چه عدالتی

    • بدون نام

      روی خونه و ماشین های میلیاردی هم مالیات گذاشتن نمیتونه پولشو به اونا تبدیل کنه فقط میتونه به ارز و سکه تبدیل کنه که اون هم ریسک داره

    • م

      با این کار تورم می ره بالا باید چاپ اسکناس و تراور باشید موفق باشید

    • بدون نام

      فقط به فکر بیچاره کردن مردم قدم بر می دارید

    • افشین

      دوباره پولها میاد بیرون.تورم بالای صد درصد

    • بدون نام

      گرفتنی خودتونو با اروپا مقایسه میکنید ولی خدمات انگولا هم ارایه نمیکنید شیطان جلوی شما ها مرده

    • علی

      وقتی شخصی پولشو در بانک میذاره به بانک وکالت میده با اون پول کار وکسب درآمد کنه وبانک پس از سود آوری مالیات آن را پرداخت و پس از ان سهم سپرده گذار یا همان شریکش را پرداخت می کند در واقع سود سپرده قبلا مالیاتش پرداخت شده ودولت میخواهد مالیات مضاعف بگیرد تازه این اول وضع مالیاتهای جدیده

    • بدون نام

      درامد کسب کنه اونوقت چه خدماتی بده ؟

    • بدون نام

      اولش میگه از پولدارا میگیره بعد از همه میگیره سال 99 عجب سالی بشه دمتون گرم

    • علی

      مالیات جدید: مجلس امروز تصویب کرده برای خروج از کشور علاوه بر خروجی باید مالیات خروج از کشور هم پرداخت بشه

    • بدون نام

      بازهم سیاستهای نسنجیده برای افزایش تورم در آحاد جامعه!!!

      پاسخ ها

      • ساعی عرفان

        نمونش اینه که میخواد از اسیب پذیر ترین قشر یعنی حقوق بگیران هم میخواد مالیات بگیره . قشری که تورم رو به روز بیشتر داره لهشون میکنه اخه دیواری از ما کوتاتر پیدا نکردین هیچ جای دنیا از بازنشسته مالیات نمیگیررنخدایا خودت یه رحمی بکن

    • بدون نام

      وضع اقتصادی سال دیگر یاد این ضرب المثل می اندازه که میگه ،ملت من را یاری کنید تا من شوهر داری کنم

    • احسان علیزاده

      گرفتن مالیات یک چیز معمول تو همه کشورهاست،ولی سوال اینجاست که درآمد های مختلف دولت که الان همه جوره از جیب مردم گرفته میشه و قراره خیلی بیشتر گرفته بشه قراره کجا هزینه بشه،پس چرا نمی‌بینیم افزایش سطح رفاه مردم رو...!!؟؟؟

    • ضحا

      به نظرم کار بسیاردرستیه ازاین دسته حتما مالیات بگیریدهم شرعا ربا نمیشه...هم عرفا ثروت دست یکسری ازمردم پولدار مرفه قبض نمیشه..در ضمن این دسته هم مثل تمام مردم ایران شهروندن ملزم به پرداخت مالیاتن با هرقانون وچهارچوب وضع شده که مطابق باشرع وعرف باشه بایدکناربیان .درضمن گمونم بدونید ملکه روباه انگلیس اجباری برای دادن مالیات نداره ولی خودش خودشو ملزم به پرداخت مالیات کرده وهرسال داره مالیاتشو با
      میل باطنی خودش میپردازه!...

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج