۱۱۶۷۱۸۰
۳۰ نظر
۵۰۴۶
۳۰ نظر
۵۰۴۶
پ

صیانت از اتاق خواب مردم با مشوق افزایش جمعیت؟

بالاخره با تمامی حواشی و مخالفت‌ها، طرح جوانی جمعیت ایران تصویب شد. طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده بالاخره به نتیجه رسید.

روزنامه شرق - شهرزاد همتی: بالاخره با تمامی حواشی و مخالفت‌ها، طرح جوانی جمعیت ایران تصویب شد. طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده بالاخره به نتیجه رسید. پیشینه طرح جوانی جمعیت به سال ۹۲ باز‌می‌گردد. در آن زمان مجلس طرحی را تحت عنوان طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده در تاریخ ۲۸/۳/۱۳۹۲ با هدف افزایش نرخ باروری به حداقل ۲.۵ فرزند به‌ازای هر زن با ۵۰ ماده از سوی نمایندگان تهیه و اعلام وصول کرد. حالا این طرح تصویب شده است؛ طرحی که، اما و‌اگر‌های فراوانی دارد و باید جزئیات آن را مورد بررسی قرار داد. از مدت‌ها قبل زمزمه‌هایی مبنی‌بر برداشتن اجبار غربالگری هیاهوی فراوانی را در جامعه ایجاد کرد.

صیانت از اتاق خواب مردم با مشوق افزایش جمعیت؟

هرچند هرگز در ایران غربالگری اجبار نبود، اما زمزمه‌ها حاکی از آن بود که قرار است حریم خصوصی آدم‌ها نشانه گرفته شود. دکتر گیسو ناظمی، فوق‌تخصص زنان و زایمان درباره اجباری‌بودن غربالگری به ما می‌گوید: «من اصلا معنای اجباری‌بودن را نمی‌دانم. یعنی شما وقتی سه‌ماهه باردار باشید، می‌آیند شما را برای غربالگری می‌برند؟ یا مثلا اگر غربالگری‌های دوره‌ای را انجام ندهید زمان زایمان شما را بیمارستان راه نمی‌دهند؟ کدام زمان غربالگری اجبار بوده؟ اصلا چه کسی چنین حرفی زده است؟ به نظر می‌رسد عده‌ای صرفا می‌خواهند آرامش روانی جامعه را بر هم بزنند».

این نگاه واقع‌بینانه نیست!

سیمین کاظمی، جمعیت‌شناس و جامعه‌شناس سلامت، در گفتگو با ما درباره تصویب طرح جوانی جمعیت گفت: «قانون جوانی جمعیت با رویکرد مهندسی فرهنگی جامعه طراحی و تصویب شد و مشخص است که چنین رویکردی جایگاهی برای تمایل، اختیار و انتخاب افراد قائل نیست. گویا جامعه متشکل از اشیای بی‌شکل و فاقد شعوری است که مهندسان فرهنگی هر طور بخواهند، حق دارند و می‌توانند به رفتار آن‌ها شکل بدهند. از‌این‌رو مخصوصا برای زنان به‌عنوان شهروندان درجه دوم، حق کنترل بر بدنشان نقض می‌شود و به‌عنوان ابزار تولیدمثل در خدمت دولت نگریسته می‌شوند که باید از حق انتخاب و تصمیم‌گیری در حوزه بارداری محروم شوند. با تشدید نظارت بر بارداری و زایمان، حفظ حریم خصوصی مردم براساس سطح برخورداری‌شان از منابع مالی ممکن خواهد بود. با چنین قانونی اعتماد مردم به بهداشت و درمان دولتی کاهش خواهد یافت و افراد توانگر به بخش خصوصی مراجعه خواهند کرد که بر‌اساس پولی که می‌پردازند به آن‌ها حق انتخاب خواهد داد».

کاظمی تصریح کرد: «با وجود شکاف طبقاتی عمیق و گسترده و شیوع فقر در جامعه، این اجبار‌ها و فشار‌ها و نقض حریم خصوصی عمدتا دامن‌گیر بخشی از جامعه می‌شود که ثروت و منابع لازم برای عبور از ممنوعیت‌ها و محدودیت‌ها را ندارند. سزارین، سقط جنین، پیشگیری از بارداری و غربالگری بیش از پیش به امتیازاتی تبدیل می‌شوند که در اختیار طبقه ممتاز قرار می‌گیرند و فقرا از آن محروم‌تر می‌شوند.

تأثیرش بر فرودستان، تولد کودکان ناخواسته و با ناهنجاری‌های کروموزومی و عوارض بارداری و زایمان و سقط جنین ناامن برای زنان خواهد بود. بار اصلی این طرح بر دوش فقرا و بخش آسیب‌پذیر جمعیت است و اگر قرار باشد تأثیری داشته باشد به جمعیت این بخش می‌افزاید و هم‌زمان به بازتولید فقر می‌انجامد».

صیانت از اتاق خواب مردم با مشوق افزایش جمعیت؟

کاظمی با بیان اینکه جمعیت هر کشور منطقا باید متناسب با منابع و امکانات موجود در آن کشور و درک محدودیت‌ها باشد، گفت: «در‌حال‌حاضر رویکرد رسمی درباره این موضوع با بزرگ‌نمایی توأم است و مسئله به گونه‌ای بازنمایی می‌شود که گویا تا چند دهه دیگر قرار است یک انقراض بزرگ نسلی صورت بگیرد. در‌صورتی‌که با همین نرخ کنونی افزایش جمعیت هم، تجدید نسل جمعیت به‌طور آرام و پیوسته پیش خواهد رفت». این جمعیت‌شناس در پایان خاطرنشان کرد: «پیش از هر بحث درباره افزایش جمعیت، لازم است توجه شود که امکانات و منابع واقعی در کشور چقدر است و چقدر امکان توزیع ثروت به‌طور عادلانه وجود دارد؟

با توجه به بحران آب و مشکلات محیط‌زیستی افزایش جمعیت چقدر ممکن است بحران را تشدید کند؟ کیفیت زندگی و رفاه اجتماعی در چه سطحی است؟ دسترسی عادلانه به بهداشت و آموزش مناسب چقدر محقق شده است؟ ظرفیت بازار کار چقدر است؟ وقتی در تمام این شاخص‌ها وضعیت نامطلوب و نگران‌کننده است، افزایش جمعیت غیر از تشدید این بحران نتیجه‌ای در‌بر نخواهد داشت و برنامه‌ریزی برای افزایش جمعیت در جامعه‌ای که در گرداب مشکلات و بحران‌ها در حال غرق‌شدن است، واقع‌بینانه نیست».

ما در خطریم، این خطر را جدی بگیرید

دی‌ماه سال گذشته بود که کبری خزعلی، رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان در شورای عالی انقلاب فرهنگی، در توییتی برداشتن اجبار در غربالگری جنین را تبریک گفت. این توییت گرچه به‌دلیل واکنش‌های منفی فراوان حذف شد، اما شروعی بود برای آنکه عده‌ای با هر ضرب و زوری به‌دنبال افزایش جمعیت باشند؛ جمعیتی که کمیت آن از کیفیت و نحوه زندگی آن‌ها مهم‌تر است. ایران در شرایطی به سمت حذف غربالگری و سقط‌درمانی جنین می‌رود که وضعیت زندگی معلولان در کشور اسفبار ارزیابی می‌شود و اگر یک روز را در خیابان بگذرانید، متوجه خواهید شد که حضور معلولان در سطح شهر به سمت هیچ میل می‌کند.

صیانت از اتاق خواب مردم با مشوق افزایش جمعیت؟

نبودن معابر مناسب برای معلولان و همچنین نبود حمایت‌های اجتماعی، آن‌ها را خانه‌نشین کرده است. به نظر می‌رسد، در پس این پیام برداشتن اجبار در طرحی که هیچ‌وقت اجباری نبود، یک پیام مهم وجود دارد؛ بارداری به هر قیمتی! به نظر می‌رسد افزایش جمعیت «به هر نحوی» یکی از اهداف طرح جوانی جمعیت است. طبق ماده ۵۴ آزمایشگاه‌ها باید اطلاعات مراجعه‌کنندگان را ثبت آنلاین کنند و زنان باردار شناسایی شوند و اگر فرزندشان بعدا به دنیا نیاید متهم به سقط می‌شوند. چه کسی چنین حقی به دولت داده؟ براساس ماده ۵۱ توزیع دولتیِ یارانه‌ای و رایگان وسایل جلوگیری از بارداری ممنوع می‌شود. فروش دارو‌های جلوگیری از بارداری هم نیازمند دستور پزشک شده است. ماده ۵۲ عقیم‌سازی (حتی موقت) را جرم‌انگاری کرده است.

همچنین شهلا کاظمی‌پور، جمعیت‌شناس نیز در گفتگو با ما با تأیید بحران جمعیتی در کشور گفت: «بحثی که مطرح می‌شود این است که کشور‌های دیگر هم حدود ۶۰ تا ۷۰ سال پیش کاهش پیدا کرد و متعاقب آن به خاطر سالخوردگی جمعیت، مرگ‌ومیر زیاد شد و رشد جمعیت آن‌ها به صفر و منفی رسید. برای همین آن‌ها سیاست‌های تعدیل ساختاری جمعیت و مهاجرت و افزایش جمعیت را در دستور کار قرار دادند. کشور ما هم شبیه به کشور‌های پیشرفته مثل اروپا و آسیای جنوب شرقی، به نظر می‌رسد این روند ادامه‌دار است. پیش از آنکه ما به آن مرحله نهایی برسیم دولتمردان ما سیاست‌هایی را اتخاذ کرده‌اند که درباره درستی یا نادرستی آن باید در آینده نظر داد. اما به هر حال این سیاست‌ها در این مراحل در کشور‌های مختلف اعمال می‌شود».

مسئله ما با ممنوعیت‌ها حل نمی‌شود

آسیه و ایمان هشت سال است که ازدواج کرده‌اند و قصد فرزند‌آوری ندارند. آسیه به ما می‌گوید: «من در شرایط ایران که همیشه شرایط حساس است، بچه‌دار نمی‌شوم. الان هم که چنین طرحی تصویب می‌شود گارد من هم بیشتر می‌شود و من فکر می‌کنم باشد! می‌خواهند اسم و اطلاعات من را ثبت کنند؟ هیچ اشکالی ندارد، من در خانه با بیبی‌چک کنترل می‌کنم و اگر جواب مثبت شد خیلی ساده با قرص مسئله‌ام را حل می‌کنم. می‌دانید داستان چیست؟ داستان اجبار و زور است. شاید اگر در طرح بحثی بود که به من حاشیه امن می‌داد آن‌قدر حالم بد نمی‌شد». نیکو ۲۸ ساله با تست خانگی بارداری متوجه بارداری خود شده است. او به ما می‌گوید: «من ناراحتی قلبی دارم و اصلا نمی‌توانم بچه را نگه دارم. اما حال و حوصله کاغذبازی و این همه توهین را ندارم. از ایران می‌روم و جایی که انسانی با من برخورد کنند مطابق پرونده‌ام بچه را سقط می‌کنم».

صیانت از اتاق خواب مردم با مشوق افزایش جمعیت؟

آذر تشکر، جامعه‌شناس شهری و کارشناس مطالعات اجتماعی در گفتگو با ما درباره طرح‌هایی نظیر طرح جوانی جمعیت می‌گوید: «به نظرم تجربه نشان داده که سعی در کنترل فضای خصوصی مردم بیشتر به پنهان‌کاری و نفاق و روحیه دورویی در جامعه دامن می‌زند. مردم همیشه سطحی از تمایلات و تصمیمات خودشان را به‌شدت برای خودشان نگه داشته و نه در اختیار دولت می‌گذارند و نه با دولت شریک می‌شوند. البته درباره این سطح با دلایل عقلانی تصمیم می‌گیرند. اما استراتژی‌هایی را به‌کار می‌گیرند که آن سطح را از چشم و کنترل دولت دور کنند؛ بنابراین نتیجه چنین کنترل‌هایی فقط و فقط ضخیم‌کردن تفاوت بین لایه درونی و لایه بیرونی خانواده است و دقیقا همین کار، خانواده‌ها را از دسترس دولت دور و دورتر می‌کند.

یعنی دولت در‌نهایت نقض غرض خودش را می‌کند؛ می‌خواهد کنترل کند، اما با سیاست‌های غلط فضایی را که می‌خواهد کنترل کند از دست می‌دهد». او در ادامه با اشاره به اینکه مردم هم براساس منطق تصمیم می‌گیرند، تصریح کرد: «وقتی ساختار‌های اقتصادی روزبه‌روز خانواده را فقیرتر می‌کند، نمی‌توانی با دادن چند بسته مالی محدود خانواده را تشویق به فرزندآوری کنی. اولا که خانواده با حداقل تحصیل و آگاهی شروع به پنهان‌کردن خودش می‌کند و ثانیا خانواده فقیر ناآگاه هم پس از استفاده از بسته‌های دولت، از زیر بار مسئولیتش در قبال فرزندان جدید سر باز زده و همه‌چیز را به دوش دولت می‌اندازد. مثلا بچه معلول، بچه کار، بچه مدرسه‌نرفته و بی‌سواد، بچه پرخاشگر و ضد اجتماع، بچه با مشکلات جسمی و روحی و... همه این بچه‌ها در آینده هزینه‌شان روی دوش دولت خواهد بود، خانواده فقیر ناآگاه باج اول را می‌گیرد، بچه به دنیا می‌آید و بعد رها می‌کند تا دولت جمعشان کند..».

تشکر در پایان خاطرنشان کرد: «این طرح خانواده آگاه متوسط را وادار به دورویی و لایه پنهانش را از چشم دولت دور و دورتر می‌کند، در نتیجه دولت دیگر به آن لایه پنهان دسترسی ندارد و در کنترل شهروندان روزبه‌روز بیشتر ناتوان می‌شود. در این کار‌ها نقض غرض خودش خواهد بود. در خانواده ناآگاه فقیر هم فقط هزینه دولت بالا می‌رود. پس جنگ با فضای خصوصی مردم در واقع جنگ دولت با خودش است؛ آن هم جنگی بی‌کنترل و پرهزینه!».

جمع‌بندی

با نگاهی به طرح جوانی جمعیت می‌شود برخی نکاتی را دید که تلاش شده در آن تشویق به فرزندآوری جزء رویکرد‌های سیاست‌گذاران باشد. سیاست‌هایی از قبیل افزایش ۵.۷ برابری حق عائله‌مندی در مدت پنج سال، تأمین بودجه ایجاد و بهسازی خوابگاه‌های متأهلان در کلیه مراکز آموزش عالی برای دانشجویان زن و مرد بومی و غیربومی، اختصاص وام ۵۰ میلیون تومانی ودیعه، خرید یا ساخت مسکن برای زوجین بدون فرزند و فاقد مسکن با بازپرداخت ۱۰ساله، تحت پوشش بیمه‌ای قرارگرفتن درمان تمامی زوج‌های نابارور، تجهیز و راه‌اندازی یک مرکز تخصصی ناباروری سطح ۲ در دانشگاه علوم پزشکی و سطح ۳ در هر استان بخشی از این سیاست‌هاست. اما به نظر می‌رسد شاید تنها چند ماده هم می‌تواند کل یک طرح را زیر سؤال ببرد. اصرار بر عدم غربالگری، جرم‌انگاری درباره عقیم‌سازی که جزء خصوصی‌ترین تصمیمات فردی است و مسائلی از این دست می‌تواند به شکاف میان دولت و ملت که سال‌هاست با آن دست‌به‌گریبانیم، دامن بزند.

صیانت از اتاق خواب مردم با مشوق افزایش جمعیت؟

از سوی دیگر حذف غربالگری با هر ترتیب و عنوانی و همچنین حذف اعطای رایگان لوازم پیشگیری از بارداری قطعا هزینه‌های زیادی برای دولت و کشور ایجاد می‌کند. افزایش جمعیت به هر قیمتی می‌تواند افزایش معلولین و کودکان بی‌سرپرست و کودکان مبتلا به اچ‌آی‌وی را در کشور افزایش دهد. در شرایطی قرار است جلوی اعطای رایگان وسایل پیشگیری از بارداری گرفته شود که در‌حال‌حاضر اصلی‌ترین راه ابتلا به اچ‌آی‌وی ارتباط جنسی محافظت‌نشده است. باید دید طراحان طرح جوانی جمعیت چه برنامه‌ای برای شکاف‌ها، بی‌اعتمادی‌ها و همچنین بیماری‌های احتمالی رو به افزایش در آینده‌ای نه‌چندان دور خواهند داشت.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • رجبی

      مثل اینکه نمایندهاتوایران زندگی نمی کنندویاحقوقهای انچنانی می گیرندنفسشان ازجای گرم بلندمیشه بااین تورم وگرانی نبودشیرخشک وگرانی پوشک وهزینه زایمان اجاره مسکن بالاوصدهاهزینه وتورم چه طرح رویایی تصویب می کنن

      پاسخ ها

      • خودم

        توی پول غلت میزنن. اصلا تصوری از بی پولی ندارن

      • بدون نام

        با این طرح احمقانه فقط آمار قتل جنین افزایش پیدا میکنه!

      • بدون نام

        شما و قشر کارگر پول ندارین، به قدری ادم پولدار هست که چند تا بچه هم
        داشته باشن مشکلی ندارن، فقط نمیخوان که مسئولیت بچه بپذیرن ،اختلاف طبقاتی بیداد میکنه

    • عباس

      کار دولت شده سرک کشیدن تو زندگی دیگران و هیچ کاری جزء این ندارند

    • بدون نام

      فضولی و محدودیت اجبار اسمش شده صیانت

    • بدون نام

      مقصر وقاحت دیگران و سکوت انفعال مردمه

    • بدون نام

      جای کار کردن پاسخگو بودن دخالت میکنن توی زندگی مردم

    • بدون نام

      جمعیت ایران با این امکانات افتضاح سو مدیریت ده میلیون هم زیادشه

    • بدون نام

      فرزندآوری ازدواج خوبه نه توی ایران داغون

    • نادر

      اینایی که این طرح رو نوشتن و تأییدش کردن هیچ چیزی نمی فهمن. از نظر اینا مردم فقط وسیله هستند. خدا می داند چه مشکلاتی برای مردم درست خواهد شد که بیا و ببین. خدایا ما رو از دست این جماعت نجات بده.

    • فامیل دور

      اگه دلتون برای مردم میسوزه اینکارارو انجام بدید
      1- هزینه درمان نازایی رو رایگان کنید. الان کلی زوج نابارور هستن که میخوان بچه دار بشن و از پس هزینه هاش برنمیان .. بیمه ها هم هزینه های بالای درمان ناباروی رو تقبل نمیکنن.
      2- اشتغال پایدار ایجاد کنید و حق عائله مندی و حق فرزند رو بطور معناداری بالا ببرید مثلا حق همسر رو بکنید 2 میلیون در ماه و حق هر بچه رو 1 میلیون در ماه در نظر بگیرید .
      البته که من خودم طرفدار وضع موجود و انقراض مردم بی عرضه ایرانم

      پاسخ ها

      • یک ایرانی

        احسنت به شما...

    • امیر

      بهترین کار اینه دست از سر مردم بردارن . فقط همین

    • naser

      این مجلس بیسوادترین وپرحاشیه ترین مجلس تاریخ دنیاست

    • بدون نام

      طرح مجلس صیانت از تولید نسلی فقیر و عقب مانده است
      آخه شما شکم اینایی که هستن نمی تونید سیر کنید دنبال چی هستین به ایران هم که علاقه ای ندارید بزارید منقرض شیم

    • بدون نام

      بخدا ما سه تا داریم هر روز دارم از استرس آیندشون دیوونه میشم هیچ کسم نیست ی کمکی روحی و روانی به آدم بده

      پاسخ ها

      • بدون نام

        کاش نمی آوردین

    • بدون نام

      همون مسئولین پولدار با طرح چند همسری مشکل رو بر طرف کنن

    • بدون نام

      نه به فرزند آوری فریب نخورید مگر ما که ده شصت چندین فرزند آوردیم چه گلی به سرشون زدند که حق نداشتیم بچه زیادی بیاریم حلا به ۱۴۰۰ دیها میگیم بچه نیارید به وعدهای دروغ گوش ندید از همه مهمتر خود اون بچه هم است میخواد بیاد بدبخت بشه زجر بکشه حسرت بکشه مثل سگ زندگی کنه تا بمیره پدرومادر هم جونشون عمرشون سلامتی شون آرامش نداشته شون همه را بپای بچه بریزند یک کلام بچه نیازید بچه برای قشر مرفه وپولدار چون توی جامعه ما همه چی شده پول پول پول

    • بدون نام

      برای سیل جمعیت بیماران جسمی و روحی و روانی در آینده آماده باشید !

    • بدون نام

      برای سیلی از جمعیت نوزادان و بیماران مادرزادی معلولان سندروم داون مبتلایان به اچ آی وی و بیماری های تناسلی و بیماران روحی روانی در آینده آماده باشید !

    • بدون نام

      اینجوری فقط جمعیت فقرا و بیماران زیاد میشه !

    • بدون نام

      میخوان جمعیت فقرا و بیماران رو زیاد کنن !

    • بدون نام

      اینجوری فقط فقر و بیماری و بدبختی زیاد میشه !

    • بدون نام

      اینجوری فقط جمعیت فقیر ها و مریض ها زیاد میشه !

    • بدون نام

      حذف غربالگری بیماری های ژنتیکی، حذف سقط قانونی خیانت به کشوره، خیانت به اون خانواده و خود بچه س

    • بدون نام

      همینایی که زاییدیم رو بزرگ کنین برای انسانیتشون ارزش قائل باشین. بقیه پیشکش

    • یک ایرانی

      اوایل طرح زندگی سالم تر و بهتر بابچه کمتر!!مادم برای بدنیا اوردن پنجمین بچه خانواده به زایشگاه مراجعه کرده بود پرستارها و مامای وقت اون بیمارستان به مادرم بی احترامی وحتی هولش داده بودن روی تخت که چرا حامله شده ومیخواد بچه بیاره واین قانونه چرا گوش نکردی..و حالا دوباره قانونی دیگر..از ما چی میخواین؟چقدر بیچاره ایم ما...

    • بدون نام

      اگر بجای این همه طرحهای غیر واقع بینانه به مشکلات ریشه ای ساختاریتون پرداخته میشد اکثر مشکلاتمون باهم حل میشد .
      اما مشکل همینجاست که پول شما در باقی مونده سرچشمه مشکلاته

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج