۶۸۴۹۳۷
۱۵ نظر
۵۰۲۱
۱۵ نظر
۵۰۲۱
پ

دو دفترچه‌ای بودن ۶ میلیون ایرانی؛ آیا این انصاف است؟

دو دفترچه بیمه، مراجعه به دو پزشک متفاوت و استفاده دوباره از پوشش بیمه‌ای در یک روز. تکرار چنین روندی حتی تا سه مرتبه نیز جا دارد. همین مساله کافی است که فقدان یکپارچگی در نظام بیمه‌ای به چشم آید.

روزنامه آرمان امروز - نگین باقری: دو دفترچه بیمه، مراجعه به دو پزشک متفاوت و استفاده دوباره از پوشش بیمه‌ای در یک روز. تکرار چنین روندی حتی تا سه مرتبه نیز جا دارد. همین مساله کافی است که فقدان یکپارچگی در نظام بیمه‌ای به چشم آید. گرچه بارها و بارها مقابله با این معضل به میان آمده اما کوچک‌ترین بهبودی در روند آن حاصل نشده است. از این رو باید گفت که در نهایت دود همپوشانی بیمه‌ها به چشم نظام سلامت می‌رود.

دو دفترچه‌ای بودن ۶ میلیون ایرانی؛ آیا این انصاف است؟

برخی‌‌ دو دفترچه بیمه دارند، حتی در مواردی آمار به سه دفترچه هم می‌‌رسد. مثلا دخترخانمی از طریق محل کار خود دفترچه بیمه تامین اجتماعی دارد. از طرف دیگر، با داشتن دفترچه بیمه سلامت به‌علت مجرد‌بودن تحت پوشش بیمه پدر خود نیز است یا معلولانی که دفترچه بیمه سلامت را از سازمان بهزیستی گرفته و حق بیمه تامین اجتماعی خود را نیز می‌‌پردازند.

بیماران خاص نیز در زمره چند دفترچه‌ای‌‌ها می‌‌گنجند. چنان که براساس پیش‌بینی وزارت رفاه افراد دارای بیماری‌های خاص که چند دفترچه بیمه دارند، سالانه حداقل 250 تا 300‌میلیارد ریال هزینه غیرضروری به بیمه‌‌ها تحمیل می‌‌کنند. بنابراین کم نیستند افرادی که از دایره خدمات به‌طورمضاعف بهره می‌‌برند و در مقابل نیز افرادی از حداقل‌‌ها برخوردار نیستند. آن چنان که به‌گفته علی ربیعی، وزیر کار شش‌میلیون ایرانی دفترچه تامین اجتماعی ندارند.

گرچه با توجه به اختیارات اعطایی به قوه مجریه بر اساس تبصره 24 قانون بودجه سال 1395، مقرر شد دفترچه‌های بیمه پایه درمانی مازاد افرادی که بیش از یک دفترچه بیمه پایه درمانی دارند و تا پایان شهریور سال گذشته نسبت به تعیین تکلیف و انتخاب یک دفترچه اقدام نکنند، ابطال شود، اما آنچه در عمل دیده شد خلاف این ادعا بود. آن چنان که اطلاع‌‌رسانی گسترده انجام نشد و اصلا عده‌‌ای از افراد از چنین رویکردی خبر نداشتند. با وجود این، پس از گذشت سال‌ها همچنان معضل همپوشانی دفترچه‌های بیمه حل نشده است. این در حالی است که براساس برنامه ششم توسعه و دولت هر ایرانی باید یک دفترچه بیمه درمان داشته باشد.

براساس اعلام آمارها ۸۱‌میلیون و ۱۵۰‌هزار دفترچه بیمه در کشور صادر شده است که از این تعداد ۳۸‌میلیون و ۸۸۳‌هزار و ۳۹۸ دفترچه برای بیمه سلامت ایرانیان است که 47/92‌درصد از دفترچه‌‌ها را به خود اختصاص می‌دهد. همچنین ۳۶‌میلیون و ۲۲۱‌هزار و ۸۴۳ دفترچه بیمه یعنی 44/6 ‌درصد برای بیمه تامین اجتماعی، یک‌میلیون و ۲۴۵‌هزار دفترچه بیمه یعنی 1/53‌درصد برای کمیته امداد و چهار‌میلیون و ۸۰۰ دفترچه بیمه یعنی 5/91‌درصد برای نیروهای مسلح است. گرچه شهریور امسال ایرج حریرچی، سخنگوی وزارت بهداشت گفت که هفت‌میلیون ایرانی دو دفترچه دارند، اما آمارهای اخیر این تعداد را شش‌میلیون نفر تخمین زده است. بی‌تردید همپوشانی بیمه‌‌ها بودجه سالانه را تحت تاثیر قرار می‌‌دهد و موجب اتلاف آن می‌شود. از این رو عدم به‌کارگیری تدبیرهای کارآمد تبعاتی دارد که در پاره‌‌ای موارد غیرقابل جبران است.

مقابله با موازی‌کاری‌ها

پرونده الکترونیک سلامت، نرم‌افزاری است که قرار بود از دوره‌‌های پیشین اطلاعات بهداشتی ایرانیان را ثبت ‌کند و به حذف سیستم کاغذی شبکه بهداشت بپردازد. از سوی دیگر، با موازی ‌کاری و صرف هزینه برای غربالگری مردم نیز مقابله کند، اما تاکنون آن چنان که باید و شاید این پرونده‌سازی برای بیماران عملیاتی نشده است. با وجود این، دی امسال معاون بهداشت وزارت بهداشت قول مساعد داد که تا انتهای سال 1397 سامانه پرونده الکترونیک سلامت را برای آحاد جامعه کشور اجرایی خواهد کرد. از این رو باید گفت که همین رویکرد می‌تواند خطاهای سیستم مثل استفاده هم‌زمان از چند دفترچه بیمه پایه را حذف کند.

دو دفترچه‌ای‌بودن ۶ ‌میلیون ایرانی

ماه جاری عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه شش‌میلیون ایرانی دو دفترچه بیمه دارند، اجرای آزمون وسع را نیازمند همکاری موثر بیمه سلامت، وزارت بهداشت و تعاون دانست. رسول خضری با بیان اینکه 10‌میلیون و 400 ‌هزار نفر در طرح تحول سلامت تحت پوشش بیمه سلامت همگانی قرار گرفتند، گفت که متاسفانه پنج تا شش‌میلیون از این میزان دو دفترچه بیمه داشته و از دو محل یارانه درمان می‌‌گیرند. بنابراین باید تعدادی از آنها حذف یا آزمون وسع در مورد آنها انجام شود. نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس با بیان اینکه بر اساس قانون بیمه همگانی مصوب سال 73 هر ایرانی باید دارای یک دفترچه باشد، ادامه داد: این قانون در سال 93 و با اجرای طرح تحول سلامت بعد از 20 سال اجرایی شد.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در رابطه با اجرای آزمون وسع برای دارندگان بیمه سلامت، بیان کرد: سازمان بیمه سلامت بر اساس قانون اختیار انجام این کار را دارد و می‌تواند میزان وسع افراد را مشخص کند تا متناسب با نتایج ارزیابی، افراد نیازمند از خدمات رایگان بیمه بهره‌مند شده و سایر افراد نیز بابت خدمات ارائه شده حق بیمه را پرداخت کنند. نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس دهم، ادامه داد: به‌طور قطع دولت باید سازوکار اجرای آزمون وسع را فراهم کند؛ تحقق این کار نیازمند همکاری هماهنگ بیمه سلامت، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت بهداشت است. به گزارش خانه ملت، عضو کمیسیون تلفیق بودجه 97 اظهار کرد: بر اساس مصوبه روزهای اخیر کمیسیون تلفیق مقرر شد هفت‌هزار و 500‌میلیارد تومان برای رفع مشکل کسری بودجه به سازمان بیمه سلامت اختصاص یابد.

تهدید چرخه خدمات بیمه‌ها

«استفاده برخی افراد از چندین دفترچه بیمه معضلی است که از گذشته وجود داشته و مشکل قانونی هم ندارد. باید در ابتدا سازمان‌های مجری اعم از بیمه سلامت، تامین اجتماعی، خدمات درمانی، نیروهای مسلح و سایر بیمه‌ها از یک سامانه مشترک استفاده کنند و استعلامات لازم را انجام دهند تا آنهایی که از چندین دفترچه بیمه استفاده می‌کنند، دفاترشان حذف شود. آن چنان که این مساله یک هزینه ذاتی به گردن کشور می‌اندازد.» اینها را همایون هاشمی به «آرمان» می‌گوید؛ عضو کمیسیون بهداشت مجلس. به‌گفته او سامانه جامعه ایرانیان توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی رونمایی شد و قرار بود که همه نهادهای خدمات اجتماعی از این سامانه مادر استفاده کنند، ولی نمی‌دانم که چرا این مساله به سرانجام نرسید یا حتی اگر رسیده چرا به خوبی انجام نشده که مشکلاتمان در این حوزه برطرف شوند.

او ادامه می‌دهد: درواقع همپوشانی نمی‌‌گذارد که ما استفاده از خدمات را توسعه دهیم. برای مثال افرادی از یک خدمت دو مرتبه استفاده می‌کنند، ولی برخی حداقل استفاده از خدمات را دارند. هاشمی خاطرنشان می‌کند: همچنین افرادی هستند که از خدمات سازمان بهزیستی و کمیته امداد استفاده می‌کنند. البته من شنیده‌ام که این دو سازمان همپوشانی‌ها را مغایرت‌گیری کرده‌اند. این عضو کمیسیون بهداشت مجلس عنوان می‌کند: ما خلأ قانونی نداریم.

باید دستگاه‌های اجرایی ورود پیدا کرده و این همپوشانی‌ها را مغایرت‌گیری و رفع مغایرت کنند. او بیان می‌کند: براساس نص قانون هر ایرانی می‌تواند از یک صندوق بیمه‌ای استفاده کند. در غیراین صورت سازمان‌های بیمه‌گر متضرر می‌شوند. از این رو منافع این سازمان‌ها ایجاب می‌کند که مدیران این موضوع را جدی بگیرند. او اظهار می‌کند: گرچه شش‌میلیون ایرانی دو دفترچه بیمه دارند، اما با جمعیت زیاد کشور این رقم به چشم نمی‌آید. هاشمی خاطرنشان می‌کند: بودجه حوزه سلامت محدود است و هم‌اکنون ما با کمبود منابع و نقدینگی در این حوزه دست و پنجه نرم می‌کنیم.

این عضو کمیسیون بهداشت مجلس می‌افزاید: حوزه تغییر و تحول سلامت بالغ بر 15 الی 16‌هزار‌میلیارد بدهی دارد. بنابراین همپوشانی‌ها هم هزینه مضاعفی را بر دوش دولت و سازمان‌های بیمه‌گر می‌گذارند و هم در عمل چرخه خدمات بیمه‌ها را در معرض تهدید قرار می‌دهد. بنابراین برای از بین بردن این مشکلات به آمار و پیمایش اطلاعات نیاز داریم. او اضافه می‌کند: اگر ما رقم ریالی که برای این شش‌میلیون نفر هزینه می‌شود به توسعه اختصاص دهیم، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد. او توضیح می‌دهد: دو راهکار پیش رو داریم. یکی کار فرهنگی است که باعث آگاهی مردم می‌شود.

درواقع عملا مانع از دست رفتن منابع می‌شویم. دومین کار این است که (همان‌طور که اشاره کردم) پیمایش اطلاعات داشته باشیم و بنا به اطلاعات سازمان‌های بیمه‌گر افراد را مکلف کنیم که از یک دفترچه استفاده کنند. این کار شدنی است. گرچه در طول 10 سال گذشته این همپوشانی‌ها برطرف نشده و هنوز شش‌میلیون نفر دو دفترچه بیمه دارند. هاشمی می‌افزاید: این مساله بیشتر به سوء مدیریت و رفتارهای مدیریتی برمی‌گردد که گاهی ضررهای جبران‌ناپذیری را به‌همراه دارد که امیدوارم هرچه زودتر برطرف شود.

هدررفت منابع درآمدی

در تشخیص همپوشانی‌های اطلاعاتی باید سه مقوله سطح خدمات، اعتبارات صرفه شده و منابع مورد توجه قرار گیرد كه در بخش سطح خدمات با سه سطح پایه، همگانی و مكمل مواجه هستیم. از این رو وقتی افراد همزمان از چند نهاد بیمه‌‌ای استفاده می‌کنند بی‌‌‌شک منابع درآمدی سازمان‌های بیمه‌‌گر را نشانه می‌‌گیرند که این مساله به حوزه سلامت لطمه وارد می‌کند. بنابراین کمی و کاستی‌ها در همپوشانی بیمه‌‌ها به عوامل بسیاری بستگی دارد که باید توسط متولیان امر بررسی شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      من که یه دفترچه هم ندارم بزار جای منم برن به درک

      پاسخ ها

      • بدون نام

        میتونی یکم بخودت زحمت بدی و بری خودتو بیمه خویش فرما کنی. همه چیز مفتی نیست. پدر بزرگم میگفت بزی که علف میخاد گردنشو میکشه

    • دکتررضا

      من پزشک خانواده دراصفهانم ویواشکی آمار افراد دودفترچه ای رابه اداره بیمه رد میکنم.اونها هم سریعا قطع میکنند.البته زیر آب زنی نیستا!!!

    • دو دفترچه مشکلی ندارد

      مقاله ی فوق از اساس اشتباه و مزخرف است. مدتی است که همه ی ایراد های سازمان های بیمه گر را پشت مساله ی دو دفترچه ای بودن برخی مردم پنهان کرده اند. نکته ای که نمیبینند این است که بیمار با دو دفترچه به دو پزشک مراجعه نمیکند بلکه دقت میکند که مراجعه به فلان پزشک با کدام دفترچه امکان پذیر و به صرفه تر است و دارو را دوبرابر مصرف نمیکند و دوبار بستری نمیشود و.... جالب اینجاست که سازمان های بیمه دوبار جدا در طول سالها از وی حق بیمه گرفته اند و حالا برای سرویس دادن دبه در میآورند

    • بدون نام

      و همه ی این پولا داره میره تو جیب دکترا ،یعنی بارشونو بستن ها !!!! نوه هاشونم لازم نیست برن سر کار .

      پاسخ ها

      • بدون نام

        نوش جونشون. قطعا لیاقتشو داشتن. شما هم سختته برو پیش عطاریا یا بشین خونه تا خودت خوب شی. جالبن ملتی که حتی واسه جونشون حاضر نیستن پول بدن!!!

    • بدون نام

      چرا انصاف نباشد؟ مثلا مادر من خودش 32 سال در آموزش و پرورش کار کرده و حق بیمه داده است. از آن طرف پدرم هم 37سال کار کرده و حق بیمه داده است.
      چرا انصاف نباشد؟؟
      افرادی مثل پدر و مادر من حق خودشان را استفاده میکنند، حقی که هر کدام برای آن جداگانه سالها پول (حق بیمه) داده اند .

      لطفا اینقدر چشم طمع به مال مردم نداشته باشید.
      مرتضوی تامین اجتماعی را غارت کرد . حالا دیگر نوبت کیست؟؟

    • دزدان واقعی بیمه ها هستند

      چرا دروغ میگویید ؟ چرا ضعف مدیریت خود را گردن مردم میاندازید ؟
      بنده بیش از 20 سال است که 2 دفترچه بیمه مختلف دارم. تمام این حرف ها دروغ است. دفترچه را که مجانی به بنده نداده اند! هم از حقوق پدرم برای بیمه بنده کسر کرده اند و هم از حقوق مادرم. یعنی ۲ برابر یک فرد عادی پول بیمه داده ام. خب بنده 2 برابر که دکتر نمی روم یا ۲برابر قرص بخورم. یا اگر دست را خواستند گچ بگیرند هر دو دست را گچ نمیگیرند. یا دوبار بستری نمیشوم. در نتیجه بیمه واقعا یک سرویس به من میدهد آنهم ناقص و دست و پا شکسته. من میروم دکتر منشی میگوید این بیمه را قبول نداریم خب آن بیمه را میدهم یا می توانم دکتر دیگری بروم. نهایتا یکبار که مریض شوم دیوانه نیستم که چون ۲ بیمه دارم ۲ بابر قرص بخورم. بیمه ها از افراد دو دفترچه ای سود دو برابر میبرند و بی عرضگی خودشان را گردن این ها می اندازند. در حقیقت اگر ناراحتند باید پول اضافه ای که گرفته اند را برگردانند

    • بدون نام

      چرا انصاف نباشد؟؟
      مثلا یکی مثل مادر من 32سال در آموزش و پرورش حق بیمه پرداخت کرده. پدرم هم 37 سال حق بیمه داده.
      اشکالش چیست که یکی مثل مادر من دو دفترچه بیمه داشته باشد؟؟
      مگر افرادی مثل پدر یا مادر من حق کسی را میخورند؟؟
      زحمت کشیده خودشان است که استفاده میکنند.
      هر کدام از آنها در مناطق محروم جنوب جداگانه سالها حق بیمه داده اند . چه از شما کم میشود حق آنها را به خودشان بدهید؟؟؟
      هر دویشان رویهم رفته 69 سال حق بیمه داده اند به دولت، مگر چقدر میتوانند از این 69 سال استفاده کنند؟؟!

      پاسخ ها

      • بدون نام

        چرا مادر و پدر شما روی هم 4 سال بیشتر کار کرده و حق بیمه داده اند؟
        بی خود نیست اینقدر جوان بیکار داریم

    • مرتضی

      من نمی دانم چرا هنوز در کشور یک نظامی برای پرونده پزشکی افراد وجود ندارد.
      نظامی که در آن همه سوابق پزشکی افراد در آن ثبت شود و در هنگام مراجعه به پزشک پزشک بتواند سوابق فرد را با یک کلیک مشاهده و بر اساس آن بیمار را مداوا کند.
      این وظیفه وزارت بهداشت است تا با ایجاد یک سامانه هوشمند همه امور پزشکی را نظام مند کند.
      این سوابق بیمه ای و سوابق پرداخت ها و داروها و درمان ها و ... می تواند کمک بسیار بزرگی برای اداره و مدیریت وضعیت سلامت و هزینه ها آن در جامعه باشد.

    • بدون نام

      خیر.با پیشرفت تکنولوژی که امروزه در کشور هست خیلی راحت می شود آنها را شنا سایی کرد.

    • بدون نام

      خوب بیمه ها که هر کدام حق بیمه خود را جدا از فرد دریافت میکنند و بدلیل اینکه تفاوت بین بیمه ها هست و بعضی بیمه ها مثل تامین اجتماعی علیرغم دریافت حق بیمه زیاد و پوشش ناقص و پرداخت حق بیمار زیاد در زمان مراجعه فرد به پزشک و مراکز درمانی بی خاصیت هستن خوب اون مرکز تامین اجتماعی که شما میگین مثلا رایگان هست بعضی خدمات اول که برای ویزیت هست و بعدش اینقدر شلوغ هست و کثیف و آلوده آدم رغبت نمکیه پا بذاره توی بیمارستانهای تامین اجتماعی و دیگه اینکه شاید عملکرد پزشک مستقر در اون بیمارستان در کار درمان خوب نباشه بیمار باید حق انتخاب پزشک خودش و محل درمانش رو داشته باشه این همه پول میگیرن بیمه ها ولی موقعی که باید خدمت ارائه کنن به مردم زورشون میاد اگر بیمه استفاده نکنیم و خودمون همون مبلغ حق بیمه رو پس انداز کنیم مقرون به صرفه تر هست و دردسر کمتر

    • احسان اله

      دلتون واسه بیمه ها نسوزه...از بانکها درامدشون بیشتره.مردم مهم تر هستن.نباید به فکر جیب سرمایه دار به تنهایی باشیم

    • علیرضا

      به نظر من اشکالی ندارد هرکسی ۲ دفترچه داشته باشد مکر سیستم ندارد بکویند در روز از یک دفترچه می توان استفاده کرد

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج