۸۵۰۶۷۰
۵ نظر
۵۰۱۰
۵ نظر
۵۰۱۰
پ

بارندگی‌ها باعث شکست سد کرخه می‌شود؟

نگرانی‌ها درباره وضعیت خوزستان و به‌طور مشخص سد کرخه با ورود موج جدید بارندگی‌ها، شدت یافته است. شایعاتی مبنی بر احتمال شکستن سد کرخه نیز در روزهای اخیر مطرح شده، اما یک استاد دانشگاه قویاً این شایعات را رد می‌کند.

ایرنا نوشت: نگرانی‌ها درباره وضعیت خوزستان و به‌طور مشخص سد کرخه با ورود موج جدید بارندگی‌ها، شدت یافته است. شایعاتی مبنی بر احتمال شکستن سد کرخه نیز در روزهای اخیر مطرح شده، اما یک استاد دانشگاه قویاً این شایعات را رد می‌کند.

رضا مکنون، رئیس شورای راهبردی دفتر توسعه پایدار دانشگاه امیرکبیر و عضو هیئت علمی گروه آب و محیط زیست این دانشگاه می‌گوید: مقدار زیادی از حجم مخزن سد کرخه تا کنون پر شده است. باید برای سیل جدید آمادگی داشت تا بارندگی‌های جدید به سرریز شدید منتهی نشود. زیرا در این صورت ممکن است به سد نیز لطمه‌ای وارد شود.

وی در ادامه اضافه می‌کند: مصوب شده که حجم آب بیشتری در سد سیمره (در بالادست) نگهداری شود تا آب کمتری پایین بیاید. راهکار دیگر این است که بین بد و بدتر تصمیم‌گیری شود؛ یعنی یا تا لحظه آخر ریسک بپذیرند و در حالی که حجم سد پر است به استقبال سیل بروند یا اینکه دبی خروجی را زیاد کنند. البته ناگفته نماند که افزایش دبی خروجی سد به پایین‌دست لطمه می‌زند. اکنون وزارت نیرو باید بین این سناریوها یکی را انتخاب و بررسی کند که ریسک آینده چقدر قطعی است و کدام تصمیم منطقی‌تر است.

مکنون تصریح می‌کند: به‌نظر می‌رسد در نهایت پایین‌دست سد کرخه دچار خسارت می‌شود، منتها ممکن است افزایش دبی خروجی سد، خسارت کمتری را در پی داشته باشد، نسبت به اینکه سیل سنگین‌تری در راه باشد و حجم آب ناشی از آن توسط سد قابل ذخیره نباشد و ‌یکباره ناچار شوند حجم آبی معادل ۳ هزار متر مکعب بر ثانیه یا بیشتر را از سد خارج کنند.

این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه توان سرریز کلی سد بیش از ۱۰ هزار متر مکعب بر ثانیه است، می‌گوید: مسئله این است که این حجم زیاد آب قطعاً لطمه شدیدتری از سرریز آن به پایین‌دست خواهد زد. در بارندگی‌های اخیر حجم زیادی آب جاری شده که نحوه مواجهه با آن نسبت به دفعات گذشته متفاوت است. برای نمونه در سال گذشته تنها ۴۲ درصد حجم سدهای ما آب داشت، در حالی که اکنون گفته می‌شود بیش از ۹۰ درصد آن‌ها پر شده است.

وی می‌افزاید: گویا مجوز گرفته شده و حجم زیادی از آب را به بخش عراقی هورالعظیم هدایت کرده‌اند و اکنون بخشی از این تالاب برای این منظور استفاده شده است.

مکنون در رابطه با احتمال شکستن سد کرخه نیز معتقد است: استحکام سازه بتنی نسبت به خاکی بیشتر است، اما آب روی بدنه سد خاکی اثر می‌گذارد. البته پهنای سد کرخه زیاد است و این‌گونه نیست که به این سرعت سد تخریب شود. ضمن اینکه مدام مانیتور می‌کنند و اگر اشکالی ببینند آن را رفع می‌کنند.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه شخصاً فکر می‌کنم احتمال شکستن سد کرخه بسیار پایین است، ادامه می‌دهد: ظرفیت سرریز سد بیش از ۱۰ هزار متر مکعب بر ثانیه است و قطعاً در شرایطی که آب خروجی به ۳ هزار متر مکعب نمی‌رسد، مشکلی برایش پیش نمی‌آید. اگر سیل عظیمی باشد و دبی خروجی مثلاً به ۲۰ هزار متر مکعب برسد و آب از روی سد خارج شود (Overtop) چنین خطری وجود دارد. در حالی که اکنون در این وضعیت نیستم و آب از کانال‌های سد در حال تخلیه است.

وی در انتها یادآور می‌شود: خوشبختانه رئیس جمهور از مسئولین مرتبط خواسته در محل حاضر باشند و شخص وزیر نیرو نیز در جریان بالاترین تصمیمی که درباره آب گرفته می‌شود، قرار دارد. این‌گونه نیست که فردی بتواند تصمیمی غیرکارشناسی بگیرد.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      مگر هوا شناسی اعلام نکرد که امسال خیلی باران داریم
      سه یا چهار ماه پیش به تدریج آب پشت سدها را خالی
      می کردند

    • بدون نام

      سدترک خورده میگید طورنیست ریسک کردن جایزنیست فرارکنید

    • بدون نام

      خداوند ختم بخیر کند و انشاالله که این بارندگی که رحمت خداوند است اسیبی به مردم خونگرم خوزستان نرساند

    • سرلک پور از شاهین شهر

      باید از وقوع فاجعه جلوگیری کرد و بهترین راه شناسایی محل هاییست که در معرض خطر سیل هستند و خالی نمودن موقت این مکان هاست، ما باید حتی به شرایطی که از شکسته شدن سد هایی که حتی درصد احتمال شکستن آنها پایین است توجه نماییم حتی مکان هایی که با وقوع این احتمال در خطر هستند نیز باید برای پیش گیری از خطرات جانی به طور موقت تخلیه شوند و شرایط بارش های آینده با حجم آب پشت سد ها باید مورد بررسی و توجه عالمانه و دقیق مسئولان مربوطه قرار بگیرد.

    • بدون نام

      سد ی مشکل داره شک نکنید

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج