۹۰۲۳۱۰
۷ نظر
۵۰۰۷
۷ نظر
۵۰۰۷
پ

رقابت بانک‌ها باید در نرخ کارمزد باشد، نه سود

عضو شورای فقهی بانک مرکزی تاکید کرد که رقابت بانک‌ها باید در تفاوت نرخ کارمزد باشد، نه نرخ سود سپرده.

خبرگزاری ایسنا: عضو شورای فقهی بانک مرکزی تاکید کرد که رقابت بانک‌ها باید در تفاوت نرخ کارمزد باشد، نه نرخ سود سپرده‌.

حجت‌الاسلام و المسلمین غلامرضا مصباحی مقدم در سی‌امین همایش بانکداری اسلامی که در ساختمان بانک مرکزی در حال برگزاری است، با اشاره به نتایج جلسات شورای فقهی بانک مرکزی، اظهار کرد: یکی از نتایج این جلسات این بود که در حال حاضر نظام بانکی در احتساب سود با مشکل جدی روبرو است و اکنون احتساب سود بانکی که در چارچوب بانک‌داری بدون ربا باید متناسب و بر مبنای سود تسهیلات اعطایی و نرخ حق‌الوکاله باشد، با آن مطابقت ندارد.

وی احتساب سود سپرده با عنوان هزینه و سود دریافتی به عنوان درآمد بانک را یکی دیگر از مشکلات تعیین نرخ سود دانست و گفت: این اقدام بانک‌ها که سود سپرده را قبل از تحقق پرداخت می‌کنند اشکال شرعی دارد، چراکه این نوع شیوه محاسبه بر اساس شیوه محاسبه سود پول است که در بانکداری بدون ربا جایی ندارد.

عضو شورای فقهی بانک مرکزی افزود: در بانکداری بدون ربا، سود باید از طرف تسهیلات به سمت سپرده باشد، یعنی اول سود تسهیلات و بعد سود سپرده مشخص می‌شود و اساس تعیین سود سپرده، سود تسهیلات و نرخ حق الوکاله باشد.

مصباحی مقدم درباره عقود مبادله‌ای نیز گفت: اگر قرارداد مبادله‌ای باشد، در ابتدای قرارداد نرخ سود مشخص می‌شود و اگر مشارکتی باشد در پایان قرارداد مشخص خواهد شد و یکی از مولفه‌های تعیین نرخ سود در عقود مشارکتی نرخ بازدهی بازار کالا و خدمات و بازار دارایی‌هاست و به همین دلیل نمی‌توانیم شاهد نرخ‌های یک‌دست و بالاتر از بازدهی (بازدهی اسمی) اقتصاد در بانک‌ها باشیم.

وی با تاکید بر اینکه رقابت بانک‌ها در اعلام نرخ سود سپرده باید متوقف شود، اظهار کرد: این اقدام که از سال‌ها پیش فراگیر شد،‌ اشتباه بود و همین مساله بانک‌ها را به رقابت با ابزار نرخ سود بانکی کشاند، در حالی که رقابت بانک‌ها برای جذب مشتری باید در نرخ حق‌الوکاله باشد.

عضو شورای فقهی بانک مرکزی پیشنهاد داد که بانک مرکزی نهادی داشته باشد که نرخ بازدهی در بازارها را مدام رصد کند و سود تسهیلات بر اساس آن تعیین شود.

مصباحی مقدم با بیان اینکه بانک نباید هیچ منفعتی غیر از نرخ حق‌الوکاله از سرمایه‌گذاران و سپرده‌گذاران به دست بیاورد، خاطرنشان کرد: باید ترتیبی داده شود که در هر فصل یا در پایان سال مالی، مابه‌التفاوت سود علی‌الحساب سپرده‌ها به حساب مشتریان واریز شود، اما در طول این سال‌ها به ‌ندرت شاهد این اقدام از سوی بانک‌ها بوده‌ایم.

وی ادامه داد: نرخ سود سپرده باید به گونه‌ای تعیین شود که در پایان هر دوره، مبلغ مازادی به عنوان مابه‌التفاوت سود علی‌الحساب سپرده‌ها باقی مانده و به سپرده‌گذاران پرداخت شود و نباید تعیین نرخ به ‌گونه‌ای باشد که دقیقا در سطح سود حاصل از تسهیلات و سرمایه‌گذاری بانک باشد.

عضو شورای فقهی بانک مرکزی با اشاره به شیوه حسابداری بانک‌ها به عنوان یکی دیگر از مشکلات نظام بانکی، گفت: شیوه حسابداری بانک‌های ایران مطابق با بانک‌داری اسلامی نیست، چراکه در بانک‌داری اسلامی دو نهاد وجود دارد که مرجع استانداردسازی حسابداری بانک‌داری اسلامی هستند.

مصباحی مقدم با بیان اینکه بر اساس حساب‌داری بانک‌داری اسلامی، سود سپرده به عنوان هزینه بانک تلقی نمی‌شود، اظهار کرد: سود سپرده بانک از محل تسهیلات اعطایی بانک پرداخت می‌شود، بنابراین در صورت‌های مالی بانک‌ها در کنار ستون بدهکار و بستانکار باید ستون سومی با عنوان وجوه وکالتی ایجاد شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • رحیم

      سود بالای سپردها بیشتر به نفع اجاره نشین هاست از وقتی که کم شد دیگه دستمون رفت زیر

      پاسخ ها

      • نگاه به زندگی

        بانکهای ایران اصلا برای این نظام نیستن خودشون یه حکومتی جدا هستن

      • بدون نام

        در چهل سال اخیر معمولا نرخ سود بانکی پایین تر از تورم بوده ! و در واقع سود بانکی کم تر از بی ارزش شدن پول ملی بوده است ! ارزش ریال در این مدت حداقل ۱/۶۰۰۰ شده‌است . . . . .

    • محمد

      نزول خورها در جامعه بیداد می کنند به فریاد برسید

      پاسخ ها

      • بدون نام

        اولا:اگه یه کمی انصاف به خرج بدیم می بینیم وامی که درسال ۹۶ گرفتیم و با آن منزل یا خودرو یا هر چیز دیگری خریدیم لان آن جنس ۳ تا ۵ برابر رشد قیمت داشته پس ۱۸ درصد نرخ سود بانک را که جبران کرده هیچ بلکه سود منفعتی هم رسانده .
        دوما: اقتصاد مملکت خراب هست کاری به عملکرد بانکها ندارد .
        ثانیا: ما ملت عادت داریم فقط منفعت خودمان را در نظر بگیریم .دوست داریم نرخ سود سپرده ها مثلا ۲۰درصد باشد ولی نرخ وام ۴ درصد ،اگر کمی حساب و کتاب بلد باشیم میبینیم بانکداری به این صورت نیست بلکه نرخ سود سپرده با نرخ سود وام با هم مرتبط هستند.
        بنابراین اگر بخواهیم مانند کشور های پیشرفته نرخ بهره تسهیلات را پایین بیاریم باید نرخ سود سپرده هم کم شود

    • بدون نام

      خدا لعنت کنه شماها را که با افتتاه بانکهای خصوصی وجذب پولهای مردم وپر کردن جیبهاتون از سود پول مردم که شروع کردی به خرید املاک وسرمایه گذاریهای ساخت وساز وربا دادن به مردم وکلاه سر مردم گذاشتید وربا را وارد زندگی مردم کردید وربا خواری را رایج کردید خدا از کسانیکه میتوانستند وبه گردنشون بود که مخالفت شدید خود را با احکام اسلامی اعلام کنند چشم پوشی کردند واعتراض نکردند ومردم را به این سودها عادت دادید کهفقط پرسه جو کنند ببینند کدام بانک خصوصی بیشتر سود میدهد این بانکها مال چه کسانی است ذی نفع چه کسانی هستند که دارند کشور ومردم را غارت میکنند خوب لقمه حرام کهمردم به بچه هاشون دادند نتیجه اش میشه دزد مشروبخوار قمه کش معتاد قاچاق فروش فحشا کاهبردار نه کنه توقع داشتید نماز شب خون بشند با رحم ومروت بشند انسان صالح وسالم بشند نه اینها خواب ورویاست

      پاسخ ها

      • بدون نام

        احسنت

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج