۹۷۸۰۷۸
۱۳ نظر
۵۰۲۴
۱۳ نظر
۵۰۲۴
پ

سرنوشت تلخ پزشکی که اثر «شستن دست‌ها» را کشف کرد!

در روز‌هایی که مدام دست هایمان را می‌شوییم تا ضد عفونی کنیم بد نیست بدانیم ۱۵۵ سال پیش پزشکی بر سر این کشف، روانۀ بیمارستان روانی شد.

وب‌سایت عصرایران: در این ۴۵ روز که از شیوع ویروس کوید ۱۹ و بیماری کرونا در ایران می‌گذرد و تا کنون جان ۳۰۰۰ نفر از هم‌میهنان‌مان را گرفته و در کشور‌های دیگر نیز رواج یافته و شبانه روز قربانی می‌گیرد، شاید به اندازۀ تمام عمرمان دست‌هایمان را شُسته باشیم! آن‌قدر که در روز‌های اول لطیفه‌های بامزه‌ای در سطح فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی دربارۀ دست شُستن‌های بسیار دست به دست می‌شد.

اما جالب است بدانید در قرن ۱۹ و اول بار که یک پزشک مجارستانی به نام «دکتر ایگناتس زمل‌وایس» به مزایای پزشکی شستن دست‌ها مشخصا برای کاهش عفونت پی برد هیچ‌کس حرف او را جدی نگرفت و حتی پزشکان به او خندیدند یا بر او خشم گرفتند. (البته منظور از اول‌بار این نیست که ارزش دست شستن قبل از او شناخته نبود. منظور کشف رابطه عفونت‌های منجر به مرگ مادران در بیمارستان با دست‌های آلوده است).

سرنوشت تلخ پزشکی که اثر «شستن دست‌ها» را کشف کرد!

او در یک درمانگاه مامایی در بیمارستان عمومی وین کار می‌کرد و از این که می‌دید مادرانی که در درمانگاه فرزند خود را به دنیا می‌آورند بیش از مادرانی که در خانه زایمان می‌کنند جان می‌سپارند شگفت‌زده شده بود. زیرا قاعدتاً موضوع باید معکوس می‌بود.

مدت‌ها تحقیق کرد و دریافت مشکل از پزشکان است و حین رفت و آمد آنان بین اتاق‌عمل و رفتن نزد نوزادان اتفاقی می‌افتد. اما چگونه؟ او راز را دریافت: از طریق دست‌های همان پزشکان.

از این رو از آنان خواست دست‌های خود را با محلولی از آب لیمو و کلر و مکرر و باحوصله بشویند، اما پزشکان دیگر او را به سُخره گرفتند و می‌گفتند بین دست آنان و مرگ مادران هیچ ارتباطی وجود ندارد و از اتهام «دست‌های آلوده» خشمگین می‌شدند و می‌گفتند «تمیز» ند. حال آن‌که «زمل‌وایس» شستن عادی را کافی نمی‌دانست و در واقع می‌خواست بگوید «ضد‌عفونی کنید»، اما هنوز علم با این پدیده آشنا نبود!

سرانجام پزشکان از اصرار او خسته شدند و حساسیت «زمل‌وایس» بر دست شستن کار را به شکایت کشاند و با تصور این‌که به بیماری روحی وسواس مبتلا شده او را به بیمارستان روانی منتقل کردند.

تاریخ دقیق کشف او ۲۰ مارس ۱۸۴۷ بود و سال‌ها زحمت برای واداشتن دیگران نتیجه نداده و سر از تیمارستان درآورده بود!

در همان‌جا هم بیکار ننشست و پزشکانی را که بدون ضد‌عفونی کردن دست‌ها اقدام به زایمان می‌کردند عامل قتل مادران توصیف کرد و روزی که اصرار داشت از تیمارستان خارج شود و به بیمارستان برود مورد ضرب و شتم نگهبانان قرار گرفت و بعد از دو هفته درگذشت.

یک روایت هم این است که قانقاریا گرفت، ولی در این که پاداش زحمات علمی خود را با کتک نگهبانان گرفت تردیدی نیست. تردید در این است که به خاطر آن درگذشت یا نه! حسرت‌بار بود که نبود تا ببیند برخی از پزشکان همان بیمارستان دست‌های خود را به شیوه‌ای که خواسته بود شستند و دیدند که مرگ و میر مادران کمتر و کمتر می‌شود و در نهایت به صفر رسید.

«زمل وایس» البته تنها از شستن دست‌ها سخن گفته بود و به عفونت و میکروب‌ها اشاره‌ای نکرده بود تا این که «لویی پاستور» نظریۀ میکروبی بیماری‌ها را ارایه داد و «جوزف لیستر» کار بر روی میکروب شناسی را آغاز کرد.

سال‌ها بعد که دیگر ضرورت ضد‌عفونی کردن و شستن دست‌ها و گندزدایی از محیط به امری بدیهی و لازم‌الرعایه در تمام بیمارستان‌های دنیا بدل شد، نام «زمل‌وایس» از منظری دیگر ثبت شد: «اثر زمل‌وایس» یا واکنش «زمل‌وایس» اصطلاحی است به معنی مقاومت منفی و نپذیرفتن واقعیت علمی به خاطر الگو‌های فکری موجود در یک جامعه. در واقع نام او بیشتر یادآور رفتاری است که با او شد و نه باور خود او.

همچنین جالب است بدانید ۸ سال و دو ماه پیش و در بهمن ۱۳۹۰ در ایران و در تالار انتظامی خانۀ هنرمندان نمایشی با عنوان «دست‌های دکتر زمل‌وایس» به روی صحنه رفت که نمایشنامۀ آن را «نغمۀ ثمینی» نوشته بود. هم او که بعدتر با نوشتن داستان سریال «شهرزاد» ساختۀ حسن فتحی به شهرت رسید.

سرنوشت تلخ پزشکی که اثر «شستن دست‌ها» را کشف کرد!

کل نمایشنامۀ «دست‌های دکتر زمل وایس» در واقع یک مونولوگ است و «پیام فروتن» آن را روی صحنه برد و «رضا بهبودی» هم نقش زمل‌وایس را بازی کرد. آخرین روز‌های زندگی پزشک در تیمارستان که به اهمیت دست شستن برای نجات جان مادران، پی برده بود و پس از مرگ او لویی پاستور میکروب را کشف کرد و در صحنۀ نمایش هم مدام دارد دست‌های خود را در ظروف آب می‌شوید.

چنان‌که گفته شد زمل‌وایس چند سال بعد هم زنده نماند تا ببیند کشف لویی پاستور بر نظرات او صحه گذاشت و مادران نجات یافتند چه رسد به این که حدس بزند ۱۵۵ سال بعد همه جا در مقابله با کرونا از شستن دست‌ها سخن گفته می‌شود.

سرنوشت تلخ پزشکی که اثر «شستن دست‌ها» را کشف کرد!

۸ سال پس از نوشتن و روی صحنه بردن آن نمایشنامه در ایران، اما نویسنده و کارگردان می‌بینند که همه دارند دست‌های خود را می‌شویند مثل دکتر زمل‌وایس!

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      ببینم یعنی در تمام طول تاریخ حتی یک نفر از اون ۱۲۴ هزار تا نگفت ضدعفونی کنید؟؟

      پاسخ ها

      • بدون نام

        :))))))

      • بدون نام

        من هم مثل تو قبول ندارم داستان اونا رو ولي برادر من به ظرف زماني و ظرفيت فكري اون دوره ها هم يه نظري بنداز

      • بدون نام

        بله گفته قبل از توالت و بعد از آن
        قبل از غذا و بعد از آن
        پیامبر اسلام

      • بدون نام

        در ظرف شکسته غذا نخورید ناخنهای خود را کوتاه کنید
        و هزاران دستور دیگه برای رعایت بهداشت
        احادیثش موجوده

      • hamiiiiiid

        تو سرزمینی که اونا بودن آبی نبوده که مردم شستشو کنن

    • بدون نام

      زمل وايز...
      كودك بودم. تلوزيون فقط يك بار فيلمي داستاني درمورد اين پزشك پخش كرد و من با اينكه سن زيادي نداشتم، مجذوب مقاومت مثال زدنيش براي افزايش دادن شانس زنده موندن انسانها شدم.
      اين اسم رو هيچوقت يادم نرفت. مردي كه براي زنده موندن انسانها تلاش ميكرد و جونشو در همين راه از دست داد.
      دهها و صدها سال گذشت تا بشر بفهمه اون چي گفت و اصرار به چي داشت. خداوند رحمتش كنه...

    • بدون نام

      ماجراي بسيار عجيبي است،،،باز هم ميكروبها و مرگ انسانها،،،شايد اگر پافشاري نميكرد الان جمعيت جهان با يكي دو ميليارد جمع ميشد،،،و اين همه مشكلات پديد نميامد،،،،شايد او با ارتباط اجنه و شياطين،،، هم كه پيامبر اسلام به او اشاره كرده است تحت عنوان لشكر شياطين در موضوع الودگي و ظرفهاي نشسته همين است،،،و شايد هم خواست خداوند بوده است كه به مغز او رسانده است،،در هر صورت به مغز انسانها و يا هر انساني ممكن است توانايي ذهني برسد كه به ان علم ميگويند،

    • بدون نام

      پاستور هم خون به جگر شد

    • بدون نام

      البته در زمان لويي پاستور و در ان دهه إثبات موضوع موجودات ميكروب و مخرب و تاثير گذار بسيار جنجال برانگيز و بسيار إثبات ان و باور ان با دشواري بود

    • بدون نام

      كلًا به انسانهاي احمق و كله خراب فهماندن مطالب مهم كه درك انها براي انها قاعدتا دور از انديشه انهاست هميشه خطرناك بوده است،،،و در همين موضوع پيامبر اسلام فرموده است مداد علما أفضل من دما شهدا،،،يعني قلم عالمين از خون شهدا بالاتر است،،،و در تعريف علم و عالم كسي كه ماوراي فهم و شعور انسانهاي هم عصر و گذشته و اينده مطالب مفيد و هدايت كَر بيان ميكنند عالمان علم ،،،و مابقي كه علوم عالمان را تدريس ميكنند مدرس و إستاد ،،و محققان دانش اموز و دانشجو،،

    • بدون نام

      چون ایمان داشته به شستن دستها میدونسته که اینکار روزی انجام میشه

    • بدون نام

      مظلوم به كلمه واقعي مفهوم ان بر اين نگون بخت شده است ،،،،كه عل عليه سلام بر ترجمان كلمه مظلوم فرمودند مظلوم نه به ان معنا كه حقي از مال شخص پايمال شده است به مفهوم عام ضرر زيان در معاملات تجاري كالا،،،بلكه مظلوم به مفهوم واقعي به عالمي ميگويند كه درميان نادانان علم مي اموزد و انها قدر و منزلت او را به جاي نمياورند و او را درك نميكنند او مظلوم است،،

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج