۲۱۸۹۳۴
۱۳ نظر
۵۰۰۶
۱۳ نظر
۵۰۰۶
پ

«پایتخت» همه معادلات را بر هم زد

سریال «پایتخت٤» به‌کارگردانی سیروس مقدم، که پس از مدت‌ها توانسته مردمی را که ساعتشان با سریال‌های تلویزیونی ترکیه‌ای جم تنظیم می‌شد، پای تلویزیون ایران بنشاند و معادله قبلی را بر هم بزند، زیر تیغ نقد منتقدان است.

روزنامه شرق: سریال «پایتخت٤» به‌کارگردانی سیروس مقدم، که پس از مدت‌ها توانسته مردمی را که ساعتشان با سریال‌های تلویزیونی ترکیه‌ای جم تنظیم می‌شد، پای تلویزیون ایران بنشاند و معادله قبلی را بر هم بزند، زیر تیغ نقد منتقدان است.

مردم در کوی و برزن، در هر محفل و جمعی پس از سه دوره پخش کامل این سریال و البته ١٠، ١٢ قسمت پخش دوره جدیدش، تکه‌کلام‌های کاراکترهای این سریال را تکرار می‌کنند و هرروز در محل کار، درباره اتفاقات شب گذشته سریال حرف می‌زنند. بابا پنجعلی با بازی علیرضا خمسه، ارسطو با بازی احمد مهرانفر و نقی معمولی با بازی محسن تنابنده، محبوب‌ترین چهره‌های هر چهار دوره این سریال هستند. بااین‌حال برخی منتقدان، این سریال را متنافر با اصول طنز و متمایل به لودگی می‌دانند.

رضا درستکار، منتقد سینما، روز گذشته در خبرآنلاین با انتقاد از تمامی سریال‌های مناسبتی، مشخصا درباره مجموعه «پایتخت» گفت: «پس از آغاز ماه مبارک رمضان، موفق شدم چند قسمت از برخی سریال‌ها را ببینم، ازجمله «پایتخت۴» را تماشا کردم که دقیقا شامل همان گفته‌های بالاست، یعنی به نظرم همان قصه و درام نیم‌بند «پایتخت» هم دیگر وجود ندارد و سازندگان کوشیده‌اند تا صرفا از طریق لودگی شخصیت‌ها یا مکررکردن برخی عبارات، سریال را سرپا نگه دارند.این ایده‌ها تا جایی بامزه و دیدنی است، از یک جایی اعصاب بیننده را خرد می‌کند!

مثلا در قسمت‌های اول، نیم‌ساعت و بی‌هیچ دلیل دراماتیکی، یک فضای خفه و بسته (غسال‌خانه) انتخاب می‌شود لوکیشن اصلی برای این‌سو و آن‌سوکشیدن کاراکترها! این یعنی اطناب، یعنی بیهودگی! هیچ درام و داستانی در کار نیست، فقط کش‌دادن است و مطول‌کردن. بنابراین می‌توان گفت که این موقعیت‌های نمایشی نیست که کار را خنده‌دار جلوه می‌دهد بلکه اصرار بر نوعی گویش و ادای لهجه‌ها را درآوردن و رفتن به سمت نوعی تمسخر است که صحنه را نگه می‌دارد!»

البته انتقاد او به همین‌جا ختم نشد. او در بخش دیگری از اظهارنظرهایش نکته‌ای را یادآوری کرد که درباره سریال «پایتخت» نیز صادق است: «نکته دیگر درباره سریال‌های ایرانی، شلوغ‌بازی درآوردن و شلوغ‌بودن آنهاست. نمی‌دانم چه اصراری است برای چیدن میزانسن‌های ترکیبی و چندنفره؛ میزانسن‌هایی که فقط باعث سردرگمی‌ و سرگیجه مخاطب می‌شود. اینها به نظرم اصرار و زیاده‌روی‌ در حوزه‌هایی است که دلیلی موجه هم بر اثبات آن نداریم.

گاهی از عهده یک میزانسن و فرم دونفره برنمی‌آییم، آن‌گاه ۱۰، ۲۰ نفر مقابل دوربین با هم حرف می‌زنند. اینها نامش اغراق و تصنع است، نه توانایی در اجرا. شنیده‌ام که برخی هم می‌گویند فلان سریال با استقبال خوب مردم مواجه شده است. حال وقتی جامعه آماری روشن و مکانیسم مشخصی نداریم، چگونه می‌توانیم با استناد به چیزی که نداریم، چنین ادعایی کنیم؟ بااین‌حال، حتی همان استقبال فرضی مردم هم، دلیلی برای نادیده‌گرفتن ضعف‌ها نیست و منتقد باید کار خودش را بکند. کار منتقدان، ارزشیابی و تحلیل کلی و ساختاری همین آثار و شرایط است، آنها باید از وجه فنی و هنری این مجموعه‌ها حرف بزنند». این در حالی است که برخی کامنت‌های مردم زیر انتقادات رضا درستکار، اغلب در مخالفت با اوست. اغلب مخاطبان از پایتخت و دیگر سریال‌های مناسبتی دفاع کرده بودند و برخی هم البته پایتخت را سریالی سخیف دانسته‌اند.

اما چطور سریالی که مردم اغلب آن را می‌پسندند، منتقدان را به خود جلب نمی‌کند؟ دکتر «سیدمجید حسینی‌زاد»، استاد جامعه‌شناسی سینما در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، به این سؤال چنین پاسخ می‌دهد: «بخشی از این شکاف بین نگاه منتقدان و مردم، به‌خاطر نوع نگاه تخصصی منتقدان است. هریک از منتقدان روشی دارند برای نقد. مردم ولی یک پدیده تلویزیونی را در کلیتش می‌بینند. الان پایتخت به‌دلیل داشتن چند حسن، مردم را به خودش جلب کرده. نخست اینکه سابقه خوب این سریال باعث شده مردم آن را پی بگیرند.

مخاطب با آدم‌های این سریال نوستالژی دارد. بعد هم به‌طورکلی این دست برنامه‌هایی که حالت عامه‌پسند دارند و از نظر زیبایی‌شناسی و هنر حرفی برای گفتن ندارند، برای مردم خوشایند هستند؛ یعنی داستان و محتوا و آنچه بر مردم تأثیر می‌گذارد در یک سریال، فرق دارد با آنچه منتقد به‌خاطر آن، سریال را می‌بیند. اتفاقا سریال پایتخت، یک سریال به‌شدت تلویزیونی است. تلویزیون یک مخاطب عام دارد که عمده این مخاطب برای سرگرمی سریال می‌بینند و می‌خواهند سریالی ببینند که برایشان تفریح باشد و با دیدنش بخندند و از آن خوششان بیاید.

اگر در ساعات بعد از افطار، از تلویزیون تارکوفسکی پخش شود، با همه قابلیت‌های هنری و زیبایی‌شناختی آن، مردم از آن استقبال نمی‌کنند. همیشه منتقدان حتی با مردمی که حتی به‌طور جدی سریال را دنبال می‌کنند، اختلاف‌نظر دارند، چون دلایلشان برای تماشای یک سریال متفاوت است. یک تماشاگر حرفه‌ای سریال، می‌خواهد سریال را مثل یک زندگی پی بگیرد، درحالی‌که برای منتقد جنبه‌های هنری اثر مورد توجه است».

در بین منتقدان البته استثنائاتی هم وجود دارد. در شرایطی که مسعود فراستی می‌گوید: «من این مزخرفات را نمی‌بینم»، روبرت صافاریان هم تأکید می‌کند که مدت‌هاست تلویزیون ندیده و مازیار فکری‌ارشاد هم از اظهار نظر درباره یک سریال تلویزیونی اجتناب می‌کند. هوشنگ گلمکانی که سال‌هاست سریال تلویزیونی ندیده، استثنائا پایتخت را دنبال می‌کند. گلمکانی که این سریال را بسیار دوست دارد، درباره آن می‌گوید: «من سال‌های‌سال سریال نگاه نمی‌کردم و حتی سه‌تا پایتخت قبلی را هم بعد از پخش تلویزیونی دیدم ولی امسال وقتم را تنظیم کردم و برای اولین‌بار در ٢٠ سال اخیر یک برنامه تلویزیونی روتین را تماشا می‌کنم.

البته منهای برنامه «٩٠» که همیشه نگاه می‌کردم. سریال بسیار خوبی است با عناصر کارشده و دلپذیر. فیلم‌نامه، بازیگری، کارگردانی و جزئیاتش همه در بالاترین استانداردهای تلویزیون ما هستند با طنزی ظریف و به‌اندازه. جنبه‌های تبلیغاتی‌اش هم سازگار با ساختار سریال، درست و به‌جا در سریال جای داده شده».

درهرحال، چه منتقدان سریالی همچون پایتخت را از تلویزیون ببینند و چه نبینند، سریال پایتخت پس از چهارسال، طرف‌داران خودش را در بین مردم دارد. چه بهتر که به‌جای قهر با سیما، منتقدان این سریال را دنبال کنند و با طرح نظراتشان، به بهبود کیفی آن کمک کنند.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • asal

      اقا چرا اینقدر عیب میگذارید رو سریال
      سریال خوبیه مردم هم راضی هستن
      دیگه چی میگین شما؟

    • abas

      سريال بي محتوا و از نظر فن سينما قابل مقايسه با سريال هاي تركي نيست هرچند كه أنها هم از نظر داستان خيلي ضعيف هستند ولي از لحاظ تكنيك فيلم بردا ري ، ميزانسن خيلي قوي تراند با اين وجود هردوي اينها براي كشاندن مردم عامه پسند پاي تلويزيون و خوراندن تبليغات به أنها است و بالآخره اينكه سيماي ايران خيلي وقت است كه فقط به ادم هاي خاص در اين مورد اجازه كار مى دهد كه تتيجه أن هم كيفيت فعلي اين سريال ها است .

    • mehdi

      عزیزم حسادت چیز خوبی نیست. من که با این سریال زندگی میکنم..

    • احمد

      مگه الان کسی ماهواره نگاه میکنه !! من که اصلا ماهواره نگا نمیکنم فقط منوتو میبینم !

    • بدون نام

      هرسال که سریال پایتخت پخش میشه ، عادت کرده ایم تا سال بعد منتظر بمانیم تا سری جدیدش پخش بشه. امیدواریم "پایتخت 5 و 6 و 7 و ... " را هم ببینیم.

    • بدون نام

      سریالی که در کمتر از نیم ساعت جنبه های مثبت زیادی مثل1- یاداوری حجاب پدر به دخترای نزدیک به سن تکلیف2-رفتن خانوادگی نماز صبح به مسجد3-احترام ورفتارقابل تحسین با پیرمرد مریض خانواده4-نمایش آفات انتخابات توشهرهای کوچک وشوخی با درخواستهای بی ربط مردم5- زن انتخاب شده درشورای شهر که باوجود همه مشکلات مادر بودن ورسیدگی به امور خانواده دغدغه اصلیش هست و......نمیتونه سریال بدی باشه منتقدان عزیز ما بهتره بانگاه گورخری (سیاه وسفید) به موضوع نگاه کنند وفقط جنبه های ازدید فنی و نظر خودشان منفی رابزرگنمایی نکنند

    • علی

      اینایی که به پایتخت گیر میدن همون بهتر که برن بقول یکیشون سریال هاب فاخر ترکی ببینن وحرف الکی نزنن من وخانواده ام که کلی با این فیلم حال میکنینم

    • سام

      مگه میشههههه مگه داااریم
      بهترین سریاله بیخود انتقاد نکنید

    • کوروش

      درود به سازندگان سریال پایتخت،بخدا مردم واقعا با این سریال زندگی کردن و میکنن،،این سریال بسیار طبیعیه و مثل زندگی همه مردم ایران،منتقدان بهتر اول حداقل سه قسمت پشت سر هم‌این سریال تماشا کنن بعد،افاضات بفرمایند،ممنون از بهترینها

    • بدون نام

      ولی کیفیت پایتخت امسال پایینه لودگی تودیالوگاشون خیلیه من خیلی منتظربودم سری جدید پایتخت روببینم ولی مسئولین ساخت برنامه فکرمیکنن همه چیز به دیالوگ فیلم مربوط میشه درصورتی که داستان فیلم هم شرط اصلیه متاسفانه داستان فیلم خیلی ضعیفه واین امکان داره لطمه بزنه به خاطره خوشی که ماز سریال سری قبل تر از اون روداشتیم

    • بدون نام

      اتفاقا تنها چیزی که به این سریال نمیچسبه لودگیه.لطفا شما منتقد عزیز فقط سریال ترکی را نگاه کن.

    • بدون نام

      دوست عزیزی که درباره تکنیک خوب سریال های ترکیه ای صحبت کردند حتما درباره تکنیک فیلمبرداری و میزانسن و نیز تفاوت سینما و تلویزیون مطالعه بیشتری یکنند.
      البته این به معنای این نیست سریال پایتخت یک سریال عالی و بی عیب است اما موضوع این است که این سریال مردم را پای خود می نشاند پس به جای جبهه گیری، برنامه سازان و منتقدان و کارشناسان از فرصت به وجود آمده با این سریال و سریال ها و برنامه های اینچنینی کمال بهره برداری را بنمایند، هم جهت اعتلای صنعت سینما و تلویزیون و هم فرهنگ جامعه. ممنون

    • یه ایرانی

      راستی چرا فیلم "شمعدونی "با اون بی محتوایی پخش شد هیچ منتقدی اظهار نظر نکرد؟؟؟؟؟؟

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج