۴۸۴۵۶۷
۲ نظر
۵۰۷۲
۲ نظر
۵۰۷۲
پ

اقبال آذر، از مزرعه تا دربار

ابوالحسن اقبال آذر (۱۲۴۲- ۱۳۴۹)، را خیلی‌ها پدر آواز ایران به شمار می‌آورند. چند چیز زندگی او را از همتایان آواز خوان متمایز می‌سازد. با آن‌که پدرش روحانی و دارای شرایط اجتهاد بود از وجوه شرعی استفاده نمی‌کرد و برای ارتزاق در مزرعه به کار زراعت می‌پرداخت.

برترین ها : ابوالحسن اقبال آذر (۱۲۴۲- ۱۳۴۹)، را خیلی‌ها پدر آواز ایران به شمار می‌آورند. چند چیز زندگی او را از همتایان آواز خوان متمایز می‌سازد. با آن‌که پدرش روحانی و دارای شرایط اجتهاد بود از وجوه شرعی استفاده نمی‌کرد و برای ارتزاق در مزرعه به کار زراعت می‌پرداخت.
اقبال آذر، از مزرعه تا دربار

پس از مرگ پدری چنین متقی و پرهیزکار، چیزی برای فرزندش باقی نماند که وسیله گذران زندگی شود. تنها چیزی که سرمایه او محسوب می‌شد، صدای رسا و آواز خوش او بود. پس به فکر بهره گیری از آن می‌افتد. تمرین آواز خوانی را با حضور پرندگان و مرغان خوش آهنگ در دشت و بیابان آغاز می‌کند.

خودش گفته است که بیش از همه به صدای بلبل علاقه داشته و سعی در تقلید از آن می کرده است. تا سرانجام "چرخ بازیگر....نوای بلبل را در حنجره من تعبیه کرد و شهری را از آن با خبر ساخت. مردم قزوین دانستند که انسان کوچکی هم هست که مثل کبک قهقهه و مثل قناری چهچهه می‌زند."

شهرت صدایی ابوالحسن خان به گوش شبیه خوانان تعزیه نیز رسید. او را یافتند و در جمع خود پذیرفتند و نقطه عطفی در زندگی او پدید آوردند. البته خواندن او دیگر در انحصار مجالس عزا نبود بلکه به محافل بزم و سرور اشرافی نیز راه پیدا کرد.

نام ابوالحسن خان رفته رفته در تکیه های دولتی نیز دهان به دهان می‌گشت. او با وجود داشتن صدای خدادادی و آموزش نزد خود با کمک مرغان و پرندگان خوش آواز، ضروری دیده بود که ردیف موسیقی سنتی را به درستی بیاموزد.
اقبال آذر، از مزرعه تا دربار
این کار در محضر حاج ملا کریم جناب قزوینی که از استادان آواز به حساب می‌آمد، انجام شد و راه برای سر برآوردن خواننده‌ای کار آزموده هموار شد.

بخت یار اقبال آذر بود که آوازش به گوش محمد علی میرزای ولیعهد رسید، که در تبریز می‌زیست. فرمان داد که او را به دربار ببرند و خانواده‌اش را نیز از قزوین به تبریز منتقل کنند. این نیز نقطه عطف دیگری را در زندگی او به وجود آورد.
محمد علی میرزا که به سلطنت رسید، ابوالحسن خان را نیز با خود به دربار تهران ‌برد.
اقبال آذر، از مزرعه تا دربار
حتی پس از به توپ بستن مجلس و پناهنده شدن محمد علی شاه به سفارت روس، اقبال آذر هم‌چنان همراه او بود.

'ودیعه قدسی'

نصرت الله فتحی، نویسنده‌ای که در سال‌های دهه سی، به دیدار اقبال آذر رفته می‌گوید: "او با آن‌که جسمش در اختیار مظهر ضد آزادی بود، روحش در هوای حرّیت پر می‌زد. با آن‌که با نان استبداد بزرگ شده، در دلش عشق به آزادی شعله‌ور است."

اقبال آذر در دوره سلطنت احمد شاه نیز از موقعیت ممتازی برخوردار بود. لقب اقبال‌السلطان، را آخرین پادشاه قاجار به او اعطاء کرد.
او در دوره پهلوی نیز در ادارات دولتی تبریز و تهران مسئولیت‌هایی را برعهده داشته، از جمله مدتی به عنوان مشاور موسیقی رادیو تهران به کار مشغول شده است.
اقبال آذر، از مزرعه تا دربار

اقبال‌السلطان در سفر درویش خان و گروهش به تفلیس با او همراه شد. اقبال‌السلطان، شاگردانی را نیز پرورش داد که نام‌آورترین آن‌ها عبارتند از ملوک ضرابی کاشانی و رضا قلی میرزا ظّلی.

صفحاتی از خوانده‌های اقبال آذر همراه با تار علی اکبر شهنازی بر جای مانده است.

اقبال آذر موسیقی سنتی ایران را ودیعه قدسی تلقی می‌کرد و بر این باور بود که هرگونه دگرگونی در آن، ذات خجسته‌اش را مخدوش می‌کند: "خنده‌ها و گریه‌های تمام ملت ایران در موسیقی آن منعکس است.
مخبرالسلطنه‌ها و رضا دیوانه‌ها روی این زبان رنج برده‌اند. همانطور که زبان سعدی و حافظ این توده را به هم پیوند داده همان کار را هم پنجه آقا حسینقلی و درویش کرده.
این سرودها و این فریادها، اعم از شادی بخش یا اندوه بارش همه یادآور غم ها و شادی‌های ماست..... موسیقی ما ماده نیست، روح است و روح را نمی‌توان به زنجیر کشید....."

ابوالحسن اقبال آذر، سرانجام در سال 1349 در صد و هفت سالگی در تهران درگذشت.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود
آموزش هوش مصنوعی

تا دیر نشده یاد بگیرین! الان دیگه همه با هوش مصنوعی مقاله و تحقیق می‌نویسن لوگو و پوستر طراحی میکنن
ویدئو و تیزر میسازن و … شروع یادگیری:

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      روحش شاد

    • حمیده

      اقبال اذر در شهر تبریز فوت کرده و در این شهر مدفون است.در قبرستان وادی رحمت.

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج