اسنپ پی_استیکی داخلی
adexo3
۹۹۵۶۰۸
۱۸ نظر
۵۰۰۴
۱۸ نظر
۵۰۰۴
پ

بورس مسکن به نفع چه کسانی است؟

تامین سرمایه پروژه‌های مسکن از طریق بازار سرمایه که در روزهای اخیر وارد فاز اجرایی شده، بنا به گفته موافقان این طرح می‌تواند رونق مناسبی را در تولید مسکن ایجاد کند؛ مخالفان اما می گویند که این طرح بیشتر به نفع شرکت‌های دولتی و بانک‌ها است.

ایسنا: از روز ۱۶ اردیبهشت ماه ۱۳۹۹ مذاکرات وزارت راه و شهرسازی و مسئولان سازمان بورس برای تامین منابع مالی بخش مسکن از طریق بازار سرمایه به تفاهم نهایی رسید و به نوعی وارد مرحله اجرایی شد. در فاز اول قرار است ۱۰۰۰ واحد مسکونی از این طریق تامین مالی شود.

تجربه نسبتا موفق سایر کشورها در بورس مسکن

موافقان این طرح با استناد به تجارب موفق سایر کشورها در زمینه بورس مسکن معتقدند که با توجه به ظرفیت بزرگ بازار سرمایه، این اتفاق می‌تواند منجر به رونق ساخت و ساز پروژه‌های مسکونی و تجاری شود.

در سوی دیگر منتقدان می‌گویند که به جز معدودی از شرکت‌های بخش خصوصی، بعید است بخش خصوصی واقعی با این اقدام از رکود بیرون بیاید و این طرح بیشتر به نفع شرکت های دولتی است و بنگاهداری بانک‌ها را توسعه می‌دهد؛ این در حالی است که مطابق اصل ۴۴ بانک‌ها باید املاک و مستغلات مازاد خود را واگذار کنند.

نقدینگی کشور باید به بورس مسکن بیاید

سید حسین افضلی - عضو کمیسیون عمران مجلس - تامین مالی پروژه های مسکونی را استراتژی دانست که در سایر کشورها نیز تجربه شده و آثار مثبتی داشته است. او با اشاره به حجم بالای نقدینگی سرگردان در کشور، بر لزوم هدایت این نقدینگی در یک مسیر درست تاکید کرده و بورس مسکن را مسیر درستی می‌داند.

وی البته خاطر نشان می کند: در سالهای گذشته شاهد بودیم که اعتبارات کلانی به بازار مسکن وارد شد اما متاسفانه به جای هزینه کرد این اعتبارات در بخش ساخت و ساز، بخش خرید و فروش مسکن مورد توجه قرار گرفت زیرا نگاه افراد به بازار مسکن، رویکرد سرمایه ای بود.

بورس مسکن به نفع دولت و بانک ها خواهد بود

غلبه رویکرد سفته بازانه و دلالی بر رویکرد تولید به عنوان مهمترین پاشنه آشیل بازار مسکن که افضلی به آن اشاره می کند از سوی سازندگان نیز تایید می‌شود. دبیر کانون انبوه‌سازان می‌گوید: طی حدود ۱۰ سال گذشته به دلیل هزینه های سنگینی که بر دوش سازندگان قرار گرفته، تولید مسکن به حدود یک سوم کاهش یافته است. همواره تاکید می شود که سالیانه به ساخت حدود یک میلیون واحد مسکونی در کشور نیاز داریم اما تولید بین ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار واحد است. این انباشت تقاضا به کسری حدود چهار میلیون واحد مسکونی منجر شده است.

فرشید پورحاجت، از دست رفتن توان خرید متقاضیان، رشد فزاینده قیمت زمین، هزینه‌های مالیاتی، عوارض، دستمزد و رشد قیمت نهاده های ساختمانی را از مهم‌ترین مشکلات بخش ساخت و ساز دانست و به ایسنا گفت: سالهاست که این مشکلات را فریاد می زنیم اما مسئولان کار خود را می‌کنند. قوانین بالادستی نیز در تضاد با فعالیت بخش خصوصی است. به طور مثال بارها راجع به خنثی بودن قانون پیش فروش به عنوان مهمترین روش تامین مالی پروژه های ساختمانی صحبت کرده‌ایم اما هیچ اقدامی برای اصلاح این قانون انجام نمی شود.

وی درباره پیش بینی از تاثیر بورس مسکن بر رشد ساخت و ساز در کشور گفت: در حال حاضر هم تعدادی از شرکت‌های سرمایه‌گذاری مسکن در بورس فعالیت می کنند اما اقدامات آنها تاثیری در خروج مسکن از رکود ایجاد نکرده است. معتقدم بورس مسکن بیشتر به نفع شرکت‌های دولتی و بانکها است که می‌تواند بنگاهداری بانک‌ها را تشدید کند.

دبیر کانون انبوه سازان با اشاره به رشد بیش از ۲۰۰ درصدی قیمت مسکن طی ۲.۵ سال گذشته یادآور شد: برخی افراد فکر می کنند افزایش قیمت به نفع سازندگان است ولی واقعیت این است که صرفاً واسطه ها و دلالان از رشد قیمت مسکن منتفع می شوند. اگر مشوق ها برای بخش خصوصی فراهم شود تولید مسکن بالا می رود و قیمت ها شکسته می شود.

به گفته پور حاجت کسانی که در شمال تهران زندگی می کنند درک چندانی از قدرت نقدینگی متقاضیان مسکن در کل کشور ندارند. تا صحبت از قیمت مسکن می‌شود میگویند قیمت آپارتمان مثلا در فرشته و الهیه متری ۷۰ میلیون تومان است. خوب برای سازندگان و دلالان آن منطقه فرمول خاص مالیاتی تهیه کنند. اما همه جای ایران که شمال تهران نیست الان در بسیاری از شهرهای کشور قیمت هر متر آپارتمان کمتر از ۴ میلیون تومان است اما قدرت خرید نیست. بنابراین وقتی برای بخش مسکن نسخه میپیچیم باید کل ایران را ببینیم.

باید بستر رقابت در بورس مسکن فراهم شود

وی در بیان علت عدم تاثیر گذاری بورس مسکن بر بخش تولید اظهار کرد: به طور مثال هم اکنون چند شرکت معدود در حوزه فولاد در بورس فعالیت می کنند اما مجوز فعالیت اقتصادی را به بخش خصوصی واقعی نمی‌دهند. آنقدر سنگ جلوی پای بخش خصوصی می‌اندازند که عطای کار را به لقایش می بخشند. اگر بورس مسکن واقعا بخواهد موفق باشد باید یک بستر کاملاً رقابتی و اقتصادی برای فعالیت همه فعالان عرصه ساخت و ساز فراهم شود.

پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با ١٥ سال گارانتي 9/5 ميليون تومان

ویزیت و مشاوره رایگان
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • بدون نام

      چون پول کشور هر روز بی ارزش میشه مسکن و سکه و ارز بهترین سرمایه گذاری است اما اگر دلال بابا نبرند.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        بورس به نفع دولت است.
        بودجه باید تامین شودباجیب
        ملت

    • بدون نام

      تورو خدا یه فکری برای قیمت مسکن بکنید

      پاسخ ها

      • بدون نام

        حکومت صد در صد عامل افزایش قیمت مسکن است چرا که خودش بزرگترین ملاک است.

      • بدون نام

        چرا باید قیمت زمین اینقدر بالا باشه اونم تو بر بیابون !؟

      • بدون نام

        هیچ فکری برای ارزانی نکنید
        مسکن راهم چند برابر خواهیم
        کرد بااحترام سرمایه گذار در بازار
        مسکن وخودرو

    • بدون نام

      مسولین خودشون تو کار ساخت وسازند دوست ندارند مسکن ارزان شود

    • بدون نام

      مستاجران و جوانان، نابودند، چه با بورس، چه بی بورس، زیرا حتی اگر در یک سال صد میلیون خانه هم تولید شود با قیمتهای فعلی فوق نجومی مسکن، سودی برای جوانان و مستاجران نخواهد داشت، چون باز هم نمیتوانتد بخرند و همه ان صد میلیون خانه را سوداگران مسکن میخرند و احتکار میکنند، و تنها راه نجات جوانان و مستاجران، کاهش ۸۵ در صدی قیمت مسکن است، زیرا افزایش کمتر از ۵۰ در صدی حقوق مستاجران در چند سال اخیر، در مقایسه با افزایش بیش از ۵۰۰ در صدی قیمت مسکن، در چند سال اخیر، فاصله خیلی زیادی دارد و حتی قبل از افزایش قیمت مسکن در سال ۹۵ هم توان خرید نداشتند و ......

      پاسخ ها

      • بدون نام

        دقیقاااااااا....بهیچ عنوان با این قیمتا نمیتونیم خونه بخریم

    • بدون نام

      شما رو قسم میدهیم فقط در مورد مسکن ومسکن فکری به حال جوانان بکنید وام ازدواج رو برداشیم هیچی نمیتونم بخریم اعصاب روان شدیم جوانان هیچ اانگیزه زندگی کردن ندارن بازهم از ازمسولین التماس میکنیم به جان عزیزانشان ا این مشکل را حل کنند

    • فرهاد

      این سران مملکتی چرا فکر مردم نیستند. مسکن به شدت گرون شده که اگر عمر نوح هم داشته باشی نمیتوانی مسکن بخری. با این تورم و گرانی. متاسفانه جوانان ایران به فساد کشیده شدند. سن ازدواج بشدت در حال افزایش است. صله رحم از بین رفته . مملکت شده از جهنم بدتر . معلوم نیست با این اوضاع چه بر سر مردم بیاد.

    • بدون نام

      خونه گرون نمیشه
      این ریاله که داره سقوط می کنه

    • صفرخان

      همه چیزه بچه بازی کردید مسکنه دیگ ول کنید

    • بدون نام

      اخه چه دولت بی عرضه داریم که حریف دلال نمیشه

    • بدون نام

      شما خدا شماروبه این شب قسمتون میدم قیمت مسکم رو کم کنید تا بتونیم یه خونه اجاره کنم

      پاسخ ها

      • مهدی موثق

        آقا خونه ارزان نمی‌شود حالا در سال99قیمتها از اینی هم که هست گران‌تر میشود

    • بدون نام

      اگر زمین برای بخش مسکن ملی اعلام بشود وسرمایه ملی دربرس برای فقط
      ساخت ساز باتوجه به متراج دراختیار
      سازندگان انبوه مسکن قرار بدهند
      چندسال نمیکشد مشکل مسکن حل
      میشود به دست خود ملت

    • بدون نام

      به نفع روحانی کسری بودجه تامین میشه

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج