تصمیم آمریکا برای برجام خط پایانی مذاکرات است
مذاکرات لغو تحریمها در وین، این روزها در حالی پیگیری میشود که تیمهای مذاکرهکننده از بسیاری از پرانتزها و موارد اختلافی عبور کردهاند و رسیدن به یک توافق خوب، به تصمیمات خاص سیاسی واشنگتن درباره مسائل باقیمانده و رفع تحریمها، بستگی دارد.
خبرگزاری ایرنا: مذاکرات لغو تحریمها در وین، دیروز دوشنبه در حالی آغاز شد که مذاکرهکنندگان ارشد کشورها برای تایم اوت دوم در دور هشتم، راهی پایتختها شده بودند تا هم به وظایف سیاسی خود رسیدگی کنند و هم مشورتهایی را با تصمیمگیران کشورهایشان داشته باشند.
علی باقری مذاکرهکننده ارشد کشورمان به منظور از سرگیری مذاکرات دور هشتم پس از توقف موقت دوم در روز جمعه، صبح روز دوشنبه، راهی وین، شهر برگزاری مذاکرات شد تا دوباره گفتوگوهای خود را برای کار بر روی موضوعات چارگانه رفع تحریمها، اطمینان از رفع موثر تحریمها، تعهدات هستهای، راستی آزمایی و اخذ تضامنی که دولتی در واشنگتن توافقات بینالملل و این توافق را به سخره نخواهد گرفت، آغاز کند.
مذاکره کننده ارشد کشورمان در دو روز اقامت در تهران، در قالب یک برنامه سنگین و فشرده با همه مقامات ذیربط بالادستی، فنی و تخصصی نشستهای هماهنگی و مشورتی داشت.
البته زمانی که مذاکرهکنندگان ارشد کشورها در پایتختها به سر میبردند، مذاکرات کارشناسی کماکان ادامه داشت و جلسات کارگروه رفع تحریم و ترتیبات اجرایی(کارگروه سوم) با حضور کارشناسان ایران و گروه ۱+۴ در این مدت در هتل کوبورگ وین برگزار شد.
رئیس هیئت مذاکرهکننده کشورمان در ادامه رایزنیهای دیپلماتیک خود، روز گذشته با نمایندگان اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی دیدار کرد. هم زمان نیز جلسات کارشناسی در خصوص موضوعات مختلف جریان در وین جریان داشت.
در این میان موضع چین و روسیه بسیار منطقی بود و از خواستههای عقلانی جمهوری اسلامی ایران حمایت کردند؛ در حالیکه مذاکرهکنندگان ارشد اروپایی تلاش کردند که با تعیین ضربالاجلهای ساختگی و مقصرنمایی ایران، مسیر مذاکرات را از رسیدن به یک توافق خوب، منحرف کنند.
حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان در این باره تصریح کرد: نماینده چین در وین در کنار نماینده روسیه، نقش مثبتی را در حمایت از حقوق هستهای جمهوری اسلامی ایران و در حمایت از لغو تحریمها دنبال میکنند.
رئیس دستگاه دیپلماسی اظهار داشت: امروز توافقات مهمتری را دنبال میکنیم تا در وین در زمانی کوتاه به یک توافق خوب و دست پیدا کنیم. در این موضوع نقش چین در کنار روسیه بسیار مهم است.
وی تاکید کرد: امیدواریم که طرفهای غربی هم با نگاهی واقعبینانه و با هدف نیل به یک توافق خوب که حقوق و منافع ملت ایران هم در آن دیده شود، مذاکرات را در وین دنبال کنند و ابتکار عمل داشته باشند.
امیرعبداللهیان با تاکید بر نداشتن ابتکار عمل طرفهای غربی در مذاکرات وین، تصریح کرد: اشکالی که در طرفهای غربی وجود دارد، این است که هم سه کشور اروپایی و هم آمریکا در non-paper هایی که تبادل میکنند و یا پیامهایی که از طرف برخی از واسطهها میفرستند، حرفهای خوب میزنند اما در عمل هیچ ابتکار عملی را ارائه نمیدهند.
وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: رفتار غربیها در مقایسه با اظهاراتشان مبنی بر اینکه نگران هستیم و عجله داریم، نشاندهنده این است که در رفتار و گفتار آنها تعارض وجود دارد و ما امیدواریم که از این مرحله عبور کنیم.
با این حال با تلاش تیم مذاکرهکننده کشورمان در وین، این گفتوگوها پیشرفتهایی داشته است که ادامه این روند رو به جلو، به تصمیمات و اقدامات تیمهای غربی برای نشان دادن میزان جدیتشان در این مذاکرات، بستگی دارد و جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات توافق پایدار و قابل اتکا است و همواره از دستیابی به یک توافق خوب در کوتاهترین زمان ممکن استقبال میکند.
سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در مورد آخرین روند این مذاکرات گفت: طی روزهای اخیر هیاتها گفت و گوهای فشرده ای در وین داشتند و برای تنفسی به تهران برگشتند. تمرکز جلسات در چهار مورد بوده است و در این تنفس هم جلسات کارشناسی در وین قطع نبود.
وی ادامه داد: آخرین وضعیت گفتوگوها در این جا قرار دارد که بسیاری از جداول آماده شده و ستونهای این جداول نیز آماده هستند. بخشی از پرانتزها (موارد اختلافی) پاکسازی شدند و توافقات درباره ایدهها تا حدود زیادی انجام شده و در حال تبدیل شدن به کلمات و جملات هستند.
خطیبزاده تاکید کرد: البته آنچه باقی مانده موضوعات کلیدی است که به طور ویژه تصمیمات خاص سیاسی را میطلبد و واشنگتن باید تصمیمات خود را درباره مسائل باقیمانده و رفع تحریمها اعلام کند. اگر این اتفاقات در بازگشت از پایتختها بیفتند، میتوان گفت با سرعت خوبی در حال حرکت به یک توافق قابل اتکا و پایدار هستیم.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «سی جی تی ان» (CGTN ) چین تاکید کرد: تهران هرگز بدنبال اتلاف وقت در مذاکرات وین و یا به انحراف کشاندن روند گفتوگوها نیست و اگر طرف مقابل به تعهدات توافق هسته ای بازگردد، ایران هم به تعهداتش بازخواهد گشت.
حسین امیر عبداللهیان مواضع پکن در مذاکرات وین را سازنده و منطقی خواند و گفت که ایران از چین به علت حمایت از مواضع تهران در روند مذاکرات هسته ای قدر دانی می کند.
پیشرفت در متون مرتبط با موضوع هستهای نشاندهنده میزان جدیت ایران در دورهای جدید مذاکرات پس از آغاز دولت سیزدهم بود و حالا زمان آن رسیده است که غرب جدیت خود را در موضوعات تحریمی نشان دهد.
دور هشتم مذاکرات لغو تحریمها از ششم دی ماه در وین آغاز شده است و هیئتهای مذاکرهکننده ایران و کشورهای ۱+۴ سرگرم بحث درباره ازسرگیری اجرای توافقات سال ٩۴ با تمرکز بر راستی آزمایی، رفع تحریمها و تضمین هستند. به اذعان تیمهای مذاکرهکننده این گفتوگوها پیشرفتهایی هرچند کم و کند داشته است.
ارسال نظر