۱۲۰۰۷۱
۱ نظر
۵۰۱۱
۱ نظر
۵۰۱۱
پ

فرار شیر از سبد مصرف خانوار

به‌رغم تأکید دولت یازدهم بر اهمیت سلامت و امنیت غذایی خانوارها، زمزمه‌های افزایش ۳۰درصدی نرخ شیر خام و حذف یارانه پرداختی به تولید‌کنندگان تراژدی تلخی رقم خواهد زد که پیامد آن حذف کامل شیر از سبد مصرفی اقشار کم‌درآمد با افزایش بیش از ۳۵درصدی قیمت شیر و لبنیات خواهد بود.

همشهری آنلاین: به‌رغم تأکید دولت یازدهم بر اهمیت سلامت و امنیت غذایی خانوارها، زمزمه‌های افزایش ۳۰درصدی نرخ شیر خام و حذف یارانه پرداختی به تولید‌کنندگان تراژدی تلخی رقم خواهد زد که پیامد آن حذف کامل شیر از سبد مصرفی اقشار کم‌درآمد با افزایش بیش از ۳۵درصدی قیمت شیر و لبنیات خواهد بود.

تبعات منفي حذف يارانه ۵۰۰ميليارد توماني شير خام در مرحله نخست هدفمندي يارانه‌ها بر سلامت خانوارها و افزايش هزينه‌هاي درمان پوكي استخوان و پوسيدگي دندان در حالي ادامه دارد كه هنوز يك‌سوم يارانه ۳۰۰ميليارد توماني شير خام در ۳‌ماه پاياني سال گذشته پرداخت نشده و تازه‌ترين خبرها از افزايش نرخ شير خام از ۱۱۱۰تومان كنوني به ۱۴۴۰تومان از ابتداي تير‌ماه حكايت دارد. به گفته حسن ركني، معاون وزير جهادكشاورزي براساس مصوبه ستاد تنظيم بازار از ابتداي تير‌ماه قيمت خريد هر كيلوگرم شير خام از ۱۱۱۰تومان به ۱۴۴۰تومان افزايش يافته و كارخانه‌هاي لبني موظف به خريد شير خام با نرخ مذكور از دامداران هستند.

كاهش ۴۲درصدي مصرف شير و لبنيات در ۲سال نخست اجراي قانون هدفمندي يارانه‌ها موجب تشديد نگراني مردم شده است. به‌نظر مي‌رسد با تصميم‌گيري اخير كارگروه تنظيم بازار براي تخصيص يارانه به شير مدارس و حذف يارانه شير خام، تراژدي تلخ حذف كامل شير از سبد مصرف اقشار كم‌درآمد و كاهش حدود ۶۰درصدي مصرف خانوارها رقم خواهد خورد.

افت بيش از ۵۷درصدي مصرف شير و لبنيات

افزايش ۳۰درصدي نرخ شير خام موجب خواهد شد تا صنايع لبني براي حفظ شرايط موجود در شرايطي ناچار به افزايش ۳۵درصدي قيمت‌ها شوند كه هر ۲تا۳‌درصد افزايش قيمت كاهش يك درصدي مصرف را به‌دنبال خواهد داشت. سخنگوي صنايع شير ايران با اشاره به رويكرد دولت يازدهم مبني بر مخالفت با تثبيت دستوري قيمت‌ها به خبرنگار ما اعلام كرد، با توجه به حاشيه سود ۳تا ۴درصدي شركت‌هاي لبني، حذف يارانه و افزايش ۳۰درصدي نرخ شير خام تأثير بسياري بر تشديد بحران توليد و مصرف شير و لبنيات خواهد داشت. به گفته حسين چمني اين ميزان افزايش قيمت علاوه بر آنكه مغاير رويكرد دولت براي شيب ملايم افزايش قيمت‌هاست شرايطي را فراهم خواهد كرد كه مردم توان خريد شير و لبنيات را از دست مي‌دهند. چرا كه مطالعات ميداني پس از مرحله نخست هدفمندي يارانه‌ها نشان مي‌دهد به ازاي هر ۲تا ۳درصد افزايش قيمت شير و لبنيات سهم اين محصولات در سبد مصرفي خانوارهاي آسيب‌پذير يك درصد كاهش خواهد يافت. وي از تأثير حداقل ۱۰تا‌۱۵درصدي افزايش ۳۰درصدي قيمت شير و لبنيات بر كاهش مصرف اين محصولات خبر داد و تأكيد كرد، مقاومت براي پرداخت يارانه شير در حالي است كه هزينه‌هاي درمان ناشي از كاهش مصرف شير و لبنيات به‌مراتب بيشتر از رقم يارانه پرداختي به توليد‌كنندگان شير است. با توجه به اينكه شير مدارس تنها ۲۵۰هزار تن از ۸ميليون تن شير خام توليدي كشور را جذب خواهد كرد، اين امر موجب كاهش شديد ظرفيت دريافت شير خام صنايع لبني از دامداران، توقف كامل صادرات، به خطر افتادن ذخاير ژنتيك كشور و كاهش ظرفيت فعال كارخانه‌هاي لبني به كمتر از رقم ۵۰درصدي كنوني خواهد شد.

پيگيري حذف يارانه شير در دستور كار مجلس

رئيس كميسيون بهداشت درمان و آموزش پزشكي با ابراز تأسف از آمارهاي كاهش شديد مصرف شير و لبنيات به‌دليل رشد بي‌رويه قيمت‌ها به خبرنگار ما اعلام كرد، با توجه به اهميت شير و لبنيات در سبد مصرفي افراد مختلف به‌ويژه كودكان، سالمندان و زنان باردار، بايد تخصيص يارانه به مصرف اين محصولات اولويت نخست دولت باشد و حتي بيش از پرداخت يارانه نقدي به اين موضوع توجه شود.

به گفته حسينعلي شهرياري بهتر است كه دولت در مورد افزايش ۳۰درصدي نرخ پايه شيرخام و تخصيص حداقل يارانه به شير مدارس تجديد نظر كند چرا كه به‌رغم وعده‌هاي قبلي هيچ وقت شير مدارس به‌طور منظم و مرتب عرضه نشده است.

گراني حداقل ۳۴درصدي لبنيات

به گفته رضا باكري، دبير انجمن صنايع لبني با توجه به سهم ۷۰درصدي شير خام در قيمت نهايي فرآورده‌هاي لبني درصورت افزايش نرخ پايه شير خام از ۱۱۱۰تومان به ۱۴۴۰تومان اعلام شده و ساير عوامل مؤثر در رشد هزينه تمام‌شده توليد از ابتداي امسال، قيمت لبنيات برخلاف تمايل توليد‌كنندگان حداقل ۳۴درصد افزايش خواهد يافت كه تأثير منفي بر كاهش مصرف و در نهايت ادامه فعاليت صنايع لبني خواهد داشت.

افزايش قيمت شير و لبنيات كليد خورد

حذف يارانه و آزادسازي نرخ شير خام موجب شده تا از چند روز پيش شركت‌هاي لبني افزايش قيمت شير و لبنيات و كاهش عرضه اين اقلام را در دستور كار قرار دهند. به گزارش همشهري افزايش ۱۵۰تا ۳۰۰توماني نرخ برخي انواع شير و لبنيات توسط شركت‌دامداران در حالي اجرا شده كه عاملان پخش شركت پاك با كاهش توزيع شير و لبنيات از اعمال قيمت‌هاي جديد تا چند روز آينده خبر مي‌دهند اما برخي شركت‌ها مانند پگاه و كاله هنوز تغيير قيمتي در محصولات خود نداشته‌اند. اين در حالي است كه انجمن صنفي صنايع لبني ايران طي نامه‌اي به اعضاي اين انجمن از آنها خواسته است، قيمت محصولات خود را حداكثر تا ۱۵درصد افزايش دهند. گرچه بنابر اعلام مسئولان اين تشكل صنفي از اين پس فقط شير خام مشمول كالاهاي اولويت يك و قيمت‌گذاري دولتي بوده و شير و لبنيات جزو اقلام كالايي گروه دوم است كه نرخ آن توسط اتحاديه‌ها و براساس ضوابط سازمان حمايت تعيين مي‌شود.
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.

همراه با تضمین و گارانتی ضمانت کیفیت

پرداخت اقساطی و توسط متخصص مجرب

ايمپلنت با 15 سال گارانتی 10/5 ميليون تومان

>> ویزیت و مشاوره رایگان <<
ظرفیت و مدت محدود

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت برترین ها هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نظر کاربران

    • رز سفید

      قابل توجه دولتمردان تدبیر و امید که گفته بودن هیچ افزایش قیمتی در ماه رمضان صورت نخواهدگرفت دستشون درد نکنه واقعا چقد به حرفاشون عمل میکنن

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج