یادگار امام: آیتالله، باهوش ترین شخصیت بود
سید حسن خمینی اظهار داشت: ما خوشمان بیاید یا نیاید آقای هاشمی از باهوشترین شخصیتهای سیاسی است لذا درک او نسبت به موضوع و پشت پرده دقیق وعمیق بوده است.
او افزود: تعارض بین اخبار و روایات یک واقعیت از آن اتفاقاتی است که به خود قدمت بشریت برمیگردد و همیشه افرادی اتفاقاتی را حکایت میکنند و زاویه نگاه خود را در این مساله میبینند. تعارض بین نقلهایی که در مورد یک واقعه اتفاق میافتد امری محتوم است و آیندگان که آن را درک نکردند با این مواجه میشوند که با تعاریف متفاوت و متعارض برخورد میکنند و معمولاً تکذیب میشود و آنها نمیدانند کدام درست است.
یادگار امام یادآور شد: وقتی برداشتی داریم و میخواهیم آن را بیان کنیم شرایط مختلفی نسبت به آن حوزه ثبت و تلقی میشود. اولین مساله این است که چه مقدار واقعه را دقیق ثبت میکنیم لذا وقتی در دادگاه برای شهادت میرویم باید سه مرحله را رعایت کنیم که آن حقیقت را بگوییم، جز حقیقت نگوییم و همه حقیقت را بیان کنیم.
سید حسن خمینی گفت: در روایت یک واقعه و نگاه به یک مساله باید توجه داشته باشیم که چه مقدار واقعی و دقیق ثبت میکنیم و چه مقدار عمیق تلقی کرده و آن را میفهمیم. یکی از بزرگترین آفتهای بحث خاطرات این است که همه جوانب در آن نیست. در زمینه خاطرات حضرت امام هم همین مشکلات را داریم طرف دروغ نمیگوید اما همه موضوع و عوامل پشت پرده را نمیدانند. پس باید در بیان خاطرات ضبط کامل باشد و اینکه نقل مستقیم باشد.
او ادامه داد: لذا هرچه واسطه بیشتر میشود درصد خطا در سند بالا میرود و این که چقدر افراد در تلقی موضوع بیطرف باشند اهمیت دارد. اگر راوی به صورت ناخودآگاه در بیان داستان حب و بغض داشته باشد با زاویه نقد میکند. نکته حائز اهمیت این است که دسترسی به موضوع چقدر بوده است و تا چه حد بیطرف و عادلانه قضاوت میکنند.
سید حسن خمینی بیان کرد: این که زمان گفتن خاطره چه موقع است بسیار مهم است لذا بسیاری از کسانی از امام نقل خاطره می کنند اگر از دوستداران ایشان باشند یک جور نقل و وقتی در دسته مخالفان هستند به گونه ای دیگر نقل خاطره میکنند بنابراین زمان نقل مهم است.
او با تاکید برا ینکه خاطره نگاری روزانه آقای هاشمی جزء ارزشمند ترین منابع تاریخی انقلاب است گفت: کتاب خاطرات آقای هاشمی چه آنهایی که او را می پسندند و چه آنهایی که او را نمی پسندند از ارزشمندترین کتابهای تاریخ انقلاب است. این موارد است که آیت الله هاشمی را تاریخ ساز انقلاب و بازیگردان و بازیگر صحنه میکند و تاریخ نگاری او مهم است.
یادگار امام بیان کرد: آقای هاشمی روزنگاری کرده که تلقی ما را روشن می کند که با نقل بی شناسنامه مواجه نیستیم و تاریخ نگارش خاطره و نقل آن روشن است.
او افزود: آقای هاشمی بسیار مقید بود که همان طور که روی کاغذ آورده همان مطالب منتشر شود. در مقطعی به ایشان نقد کردم که چرا در متن فردی را که در آن زمان لقبی نداشته این گونه مورد خطاب قرار دادهایم که ایشان هم پذیرفتند.
سید حسن خمینی اظهار داشت: ما خوشمان بیاید یا نیاید آقای هاشمی از باهوشترین شخصیتهای سیاسی است لذا درک او نسبت به موضوع و پشت پرده دقیق وعمیق بوده است.
او با بیان اینکه ای کاش آیت الله هاشمی خاطرات مفصلتر مینوشت گفت: برداشت کوتاهی که داشتهاند خواننده را با نویسندهای باهوش که دارای زکاوت بالایی دارد مواجه میکند و با عوامفریبی روبرو نمیشویم. کسانی که دارای هوش سرشار هستند در تاریخ سرنوشت ساز است.
یادگار امام ادامه داد: کسی را به اندازه آقای هاشمی سراغ نداریم که نامش با انتخابات گره خورده باشد لذا او خود دو دوره رییس جمهور بود ، رییس مجلس خبرگان و در انتخابات ها حضور موثر داشت. حضور در عرصههای تصمیم گیری از جمله خصوصیات بارز ایشان بود.
سیدحسن خمینی افزود: نکتهای که ارزش خاص به خاطرات آقای هاشمی میبخشد نقل قولهایی است که به صورت مستقیم بیان شده که چنین خاطراتی ارزشمند برای مبانی تاریخ ایران است و در اینجا نمی شود با آن همانند دیگر خاطرات برخورد کرد و کار آیتالله بسیار بزرگ است.
او ادامه داد: سخن از تاریخ سخن از پیشینیان ما نیست بلکه دست گرفتن از اشتباهات است و تجربه شده ها را نباید دوباره تجربه کنیم. بنابراین تاریخ باید خوانده شود.
سید حسن خمینی تاکید کرد: ملتی که از گذشته خود درس نگیرد محکوم است و اشتباه گذشته خود را دوباره تکرار میکند. باستانی پاریزی میگوید بزرگترین درس تاریخ این است که کسی از تاریخ درس نمیگیرد. ما ملت بسیار بزرگی هستیم و آینده را می سازیم و درس گرفتن از پیشینیان یکی از سرمایهها برای آینده است .
او در ادامه گفت: بزرگترین نقش برای انتقال تجربه صحیح به آیندگان وظیفه کسانی است که در امور فرهنگی و اجتماعی نقش دارند.و ان چیزی که می توانید در این جلسه بیان کنیم این است که آیت الله هاشمی با تاریخ نگاری یکی دیگر از وظایفی که در زمینه تاریخ و تمدن ایران داشت ایفا کرد.
او با بیان اینکه آقای هاشمی شجاعت بسیار داشت و صبری که ریشه در عقل داشت از خصوصیات ایشان بود گفت: هاشمی صبور، شجاع بود و می توانست در بزنگاه تصمیمهای بزرگ بگیرد و نمونه آن را در انتخابات ۹۲ شاهد بودیم.
او تاکید کرد: از آیتالله هاشمی شجاعت را یاد بگیریم لذا او با تاریخ نگاری خود باری از خدمت را بر دوش کشیده است.
نظر کاربران
این نظر ایشونه
جوری شما از هاشمی حرف می زنید که گویا هیچ کس دیگری او را ندیده و نشناخته؟؟؟؟
روحش شاد
خدا رحمتش کند.مرد بزرگی بود