گیاهخواری خوب است یا بد؟
جالب است كه با وجود پیشرفت تکنولوژی و ورود آن به تمام جوانب زندگی انسان، گیاهخواری بیشتر از همیشه مورد استقبال مردم جهان قرار گرفته است و روز به روز بر تعداد گیاهخواران اضافه میشود.
مجله ایده آل : جالب است كه با وجود پیشرفت تکنولوژی و ورود آن به تمام جوانب زندگی انسان، گیاهخواری بیشتر از همیشه مورد استقبال مردم جهان قرار گرفته است و روز به روز بر تعداد گیاهخواران اضافه میشود. شاید شیوع و افزایش بیماریهای دوران مدرن ناشی از تغییرات زندگی انسان از جمله بیماریهای قلبی- عروقی و چاقی باعث شده است که افراد به رژیمهای گیاهخواری روی بیاورند. گاهی اوقات نیز علاقه به حیوانات و توجه به حقوق آنها باعث میشود که افراد از گوشت آنها تغذیه نکنند. اما شما جزو کدام دسته هستید؟ آیا تا به حال این رژیم را امتحان كردهاید؟
مشکلات گیاهخواری
رژیمهای گیاهخواری مشکلات خاص خودش را دارد. برخی از رژیمهای گیاهخواری در درازمدت سلامت فرد را به خطر میاندازند. اگر فرد گیاهخوار شیر، لبنیات و تخممرغ نخورد یا به عبارت دیگر گیاهخوار صرف باشد به تدریج دریافت کلسیم در بدنش کاهش پیدا میكند، زیرا منبع عمده کلسیم، شیر و لبنیات است. در واقع این افراد خود را از این منابع محروم میكنند و در نتیجه تراکم استخوانیشان پایین میآید. علاوه براین، آهن موجود در غذاهای گیاهی بسیار پایین است و قدرت جذب بسیار کمی دارد. کمبود آهن در نهایت باعث کمخونی و اختلال در یادگیری و کارکرد بدنی میشود. همچنین ویتامین B۱۲ که یکی از ویتامینهای محلول درآب است فقط در غذاهای حیوانی مانند گوشت و جگر یافت میشود. انسان در زمان تولد چیزی حدود ۲۵۰۰ میکروگرم ویتامین B۱۲ از مادر خود به ارث میبرد. بنابراین در کوتاهمدت خیلی جای نگرانی وجود ندارد. اما یک فرد گیاهخوار برای مدتهای بسیار طولانی این ویتامین را دریافت نمیكند. اگر مادری برای مدت طولانی گیاهخوار باشد و فرزندی به دنیا آورد، فرزند او نیز گیاهخوار به شمار میآید. این موضوع بیشتر برای کسانی مطرح است که از لحاظ عقیدتی گیاهخواری میكنند. کاهش تدریجی غلظت ویتامین B۱۲ در بدن این افراد در نهایت باعث کمخونی ماکروسیتیک مگالوبلاستیک میشود. در این نوع کمخونی گلبولهای قرمز درشت میشوند اما فرد کمخون است.
سویا و خاصیت ضد سرطانی
سویا نوعی پروتئین گیاهی بسیار مفید است که تا حدودی میتواند جای گوشت را بگیرد. کیفیت پروتئین سویا بسیار بالاست. نوع چربیای که در سویا وجود دارد یکی از بهترین انواع چربیهاست. نه تنها این چربی مضر نیست بلکه بسیار مفید است و باعث کمتر شدن غلظت چربیهای بد در بدن میشود. با این حال باید یادمان باشد که در سویای خام و برخی از سویاها موادی وجود دارد که ممکن است برای سلامت مضر باشند،از جملـــه فیتواستــروژنها. مصرف فیتواستروژنها از سرطانها به غیر از یک نوع سرطان سینه (سرطان سینهای که استروژن رسپتور دارد) جلوگیری میكند. در سرطان سینه که ممکن است در خانمها روی دهد، توصیه نمیشود که بیمار سویا مصرف کند. به این دلیل که استروژنهای موجود در سویا باعث افزایش رشد تومور میشوند اما در باقی موارد دیده شده است که سویا باعث کمتر شدن خطر بروز سرطانها میشود.
پخته بهتر از خام
توصیه میشود گیاهخواران به جای خامخواری تا حد امکان غذای خود را پخته مصرف کنند، زیرا بعد از پختن، کیفیت پروتئینها افزایش پیدا میكند. یکی از نگرانیهای موجود در رژیم گیاهخواری کیفیت پایین پروتئینهای دریافتی است. بسیاری از پروتئینها در صندوقچههای فیبری غذاهای گیاهی قرار دارند و تا وقتی که غذا پخته نشود پروتئینها از این صندوقچهها بیرون نمیآیند و قابل مصرف نیستند. با پخته شدن غذا، فیبرها گسسته میشوند و دسترسی سیستم گوارش به پروتئینها امکانپذیر میشود البته این موضوع بستگی به نوع غذا دارد. برای مثال اگر یک هویج خام را با یک هویج پخته مقایسه کنید، میبینید که مواد مغذی هویج مانند کاروتینوئیدها و بتا کاروتن با پخته شدن بسیار راحتتر در اختیار بدن قرار میگیرند. علاوه براین از لحاظ بهداشتی نیز غذای پخته به خام ترجیح داده میشود. بسیاری از مشکلات گوارشی مانند اسهال و استفراغ بر اثر وارد شدن باکتریها از طریق سبزیها و گیاهان روی میدهد. این مشکلات برای گیاهخواران بیشتر اتفاق میافتد.
کالری کمتر و مواد مغذی بیشتر
در یک رژیم گیاهخواری اسیدهای چرب غیراشباع بیشتر مصرف میشوند. این یکی از جنبههای مثبت گیاهخواری است. علاوه براین دریافت آنتیاکسیدانها بالاتر است. این ویژگی خطر بیماریهای قلب و عروق و سرطانها را کاهش میدهد. همچنین مقدار فیبر دریافتی بالاتر است چون بیشتر غذاهای گیاهی دارای مقادیر زیادی فیبر هستند. مصرف فیبر بیماریهای گوارشی و کالری یا انرژی دریافتی را کاهش میدهد و از بروز چاقی و مشکلات حاصل از آن جلوگیری میكند. دیگر اینکه برخی از مواد فعالی که در غذاهای گیاهی وجود دارند در رژیم گیاهخواری بیشتر وارد بدن میشوند، ازجمله فیتواستروژنها و فلاونوئیدها. از طرفی رژیمهای همهچیزخواری مشکلات خاص خود را دارد از جمله فیبر پایین، اسیدهای چرب اشباع بالا و کالری یا انرژی دریافتی بالا. قاعدتا فردی که گیاهخوار است و غذایی مثل سیبزمینی و سبزیجات پخته میخورد در مقایسه با فردی که ساندویچ همبرگر میخورد، کالری و چربی بسیار کمتری دریافت خواهد کرد. به طور کلی در رژیمهای گیاهخواری انرژی پایینتر و مواد مغذی بالاتر است. درحالی که در رژیمهای همه چیز خواری و به خصوص رژیمهای غربی که غذاهای گوشتی در آن زیاد مصرف میشود، انرژی دریافتی بالاتر و مواد مغذی پایینتر است.
گیاهخواری خوب است یا بد؟
رژیم گیاهخواری اوو- لاکتو- وگان نسبت به دیگر رژیمهای گیاهخواری ترجیح داده میشود. بنابراین توصیه این است که گیاهخواران حداقل از شیر و لبنیات و تخممرغ هم استفاده کنند. به خصوص برای افراد بالای ۰۳سال که نگرانی زیادی درمورد دریافت گوشت و پروتئینهای حیوانی ندارند، گیاهخواری میتواند الگوی تغذیهای نسبتا خوبی باشد. به یاد داشته باشیم که در رژیمهای گیاهخواری خطر بیماریهای دوران مدرن از جمله بیماریهای قلب و عروق، سرطانها، بیماریهای التهابی، آسم، دیابت و چاقی کمتر است. بنابراین نمیتوان گفت که گیاهخواری خوب یا بد است. در بسیاری از جوامع مانند جامعه ایالاتمتحده به دلیل اینکه جمعیت وسیعی از افراد گیاهخوار هستند، محصولات گیاهی را به باکتریهای تولیدکننده ویتامین ۲۱B آلوده میكنند. به این ترتیب گیاهخواران دچار کمبود این ویتامین نمیشوند. البته این مواد غذایی در ایران وجود ندارد به همین دلیل به خانمها توصیه میشود تا حد امکان از گیاهخواری صرف خودداری کنند. افرادی که گیاهخوار صرف هستند، حتما باید از مکملهای ویتامین مینرال استفاده کنند تا سلامتشان به خطر نیفتد. همچنین اگر فرد گیاهخوار در جامعهای زندگی میكند که عمده ید دریافتیاش از ماهیها و غذاهای دریایی است، قطع کردن مصرف غذاهای دریایی میتواند باعث کمبود ید در بدنش شود اما این اتفاق در جامعه ایرانی رخ نمیدهد، زیرا به نمکهای موجود در بازار ید اضافه شده است.
آنهایی كه نباید گیاهخوار شوند
کودکان به واسطه اینکه در سنین رشد قرار دارند نیاز بیشتری به گروههای مختلف مواد غذایی از جمله پروتئینها دارند. از آنجایی که این پروتئینها و اسیدآمینههای ضروری در رژیم گیاهخواری به اندازه کافی موجود نیست و نیاز بدن را برطرف نمیكند، میتواند رشد و تکامل جسمی آنها را تحت تاثیر قرار داده و سطح ایمنی بدنشان را پایین آورد. به این ترتیب بدن آنها در برابر عفونتهای میکروبی یا ویروسی مقاومت کمتری خواهد داشت. یک خانم باردار داخل رحمش جنینی را حمل میكند که این جنین به سرعت در حال رشد و ساخت بافتهای بدن خودش است، بنابراین اگر خانم باردار بخواهد پروتئینهای حیوانی را نادیده بگیرد و خود را به گروههای غذایی گیاهی منحصر کند قطعا در رشد و تکامل مناسب ساختارهای اساسی و پایهای بدن جنین و نیز تكامل سیستم ایمنی او تاثیر منفی خواهد گذاشت ضمن اینكه سلامت خود مادر نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. این موضوع در دوران شیردهی نیز صدق میكند. شیردهی روش بسیار خوبی برای کاهش چربیهای بدن مادر است اما به هرحال نباید نیازهای بدن را نادیده گرفت و پروتئینهای حیوانی را از رژیم روزانه خود حذف كرد.
نظر کاربران
اولین مزیت گیاه خواری سلامت و کم کردن وزنه
تو ایران یکمی سخت هست ولی خوبه
من خودم به خاطر حساسیت به گلوتن موجود در غلات بیشر به مای کینوا علاقه دارم، چون مای کینوا هم غذای گیاهیه هم گلوتن نداره