جاباما
۲۲۰۶۵۵
۱۸ نظر
۵۰۳۹
۱۸ نظر
۵۰۳۹
پ

ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد

ماریا اسکلودوسکا کوری (ماری کوری) (به لهستانی: Marie Skłodowska-Curie) (زاده ۷ نوامبر ۱۸۶۷ - درگذشته ۵ ژوئیه ۱۹۳۴) فیزیکدان و شیمی‌دان لهستانی بود.


تولد: ۷ نوامبر ۱۸۶۷ - ورشو، لهستان

مرگ: ۵ ژوئیه ۱۹۳۴ میلادی (۶۶ سال) - پاسی، اوت سووآ، فرانسه ، سرطان خون

ملیت: لهستانی-فرانسوی

تبار: لهستانی

دانش‌آموختهٔ: دانشگاه پاریس

دلیل شهرت: واپاشی هسته‌ای، پولونیم، رادیم

همسر: پیر کوری


ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد

ماریا اسکلودوسکا کوری (ماری کوری) (به لهستانی: Marie Skłodowska-Curie) (زاده ۷ نوامبر ۱۸۶۷ - درگذشته ۵ ژوئیه ۱۹۳۴) فیزیکدان و شیمی‌دان لهستانی بود. ماری کوری نخستین زنی است که برنده جایزه نوبل شد. او همچنین تنها دانشمندی است که دوبار جایزهٔ علمی نوبل را در رشته‌های فیزیک و شیمی دریافت کرده است. وی در ۷ نوامبر سال ۱۸۶۷ در ورشو پایتخت لهستان متولد شد. در سال ۱۸۹۳ لیسانس خود را در رشته فیزیک دریافت کرد و تنها یک سال بعد در رشته ریاضیات نیز موفق به اخذ لیسانس گردید.

موفقیت‌های وی شامل نظریه رادیواکتیویتی (اصطلاحی که خودش ابداع و باب کرد)،روش‌هایی برای جداسازی ایزوتوپ و کشف دو عنصر، پولونیم و رادیم است. به تاسی از کارهای وی اولین مطالعات پرتوزایی روی از بین بردن تومورها از طریق ایزوتوپ‌های رادیواکتیو صورت گرفت. وی دو مرکز کوری یکی در پاریس و دیگری در ورشو راه‌اندازی کرد که امروز از مراکز بزرگ پزشکی هستند ولی همچنین در جنگ جهانی اول اولین مرکز درمانی نظامی رادیوپزشکی را ایجاد کرد.

وی اگرچه شهروند فرانسه بود ولی از امضای ماریا اسکلودوسکا کوری استفاده می‌کرد و هیچگاه هویت ملی خویش را فراموش نکرد. وی به دخترانش زبان لهستانی یاد داد و آنها را برای دیدن به لهستان می‌برد. همچنین اولین عنصری که کشف کرد را به افتخار لهستان، پولونیوم نامید.

کوری در سال ۱۹۳۴ به خاطر کم‌خونی آپلاستیک که ناشی از پرتوزایی پرتو ایکس بود درگذشت. وی این پرتوها را به خاطر تحقیقاتش در مراکز پزشکی نظامی در جنگ جهانی اول دریافت کرده بود.
او درباره دین خود و همسرش می گوید «پیر به هیچ دینی تعلق نداشت و من نیز هیچ دینی را تجربه نکردم».

آشنایی با پیر کوری

ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد

او در سال ۱۸۹۱ به پاریس رفت و در دانشکده علوم به تحصیل در رشته زیست‌شناسی پرداخت. در سال ۱۸۹۵ با فیزیکدان جوان فرانسوی به نام پیر کوری آشنا شد. این آشنایی به ازدواج انجامید. او به پیر کوری در انجام آزمایش‌های عملی‌اش درباره الکتریسیته کمک می‌کرد. او به اتفاق شوهرش پیرکوری عناصر پلونیوم و رادیوم را کشف کرد. زن وشوهردر ۱۹۰۳ جایزهٔ نوبل در فیزیک را برای کار برروی تشعشع (که نخستین بار هنری بکرل آن راکشف کرده بود) دریافت کردند. مادام کوری بار دیگر در سال ۱۹۱۱ در رشتهٔ شیمی جایزهٔ نوبل را گرفت.

شروع فعالیت آزمایشگاهی ماری کوری

زمانی که ماری کوری در سال ۱۸۹۵ در انباری چوبی کوچکی که آزمایشگاه او بود شروع بکار کرد، نه او و نه هیچ کس دیگر چیزی در باره عنصر شیمیایی رادیوم نمی‌دانست و این عنصر هنوز کشف نشده بود.

البته یکی از همکاران پژوهشگر پاریسی و فیزیکدان فرانسوی، «هانری بکرل»، در آن زمان تشخیص داده بود که عنصر شیمیایی اورانیوم، پرتوهایی اسرار آمیز نامرئی از خود می‌افشاند.

کشف هانری بکرل

ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد
تمبر یادبود ماری کوری - انتشار در ۱۹۴۷ - لهستان

بکرل به طور اتفاقی یک قطعه کوچک از فلز اورانیوم را بر روی یک صفحه فیلم نورندیده که در کاغذ سیاه پیچیده شده بود گذاشته بود. صبح روز بعد مشاهده کرد که صفحه فیلم درست مثل این که نور دیده باشد سیاه شده‌است. بدیهی بود که عنصر اورانیوم، پرتوهایی را از خود ساطع کرده بود که از کاغذ سیاه گذشته و بر صفحه فیلم اثر کرده بودند.

بکرل این فرایند را دوباره با سنگ معدنی که سنگی سخت و سیاه قیرگون است و از اورانیوم بدست می‌آید، تکرار کرد. این بار، اثری که سنگ بر روی صفحه فیلم گذاشته بود، حتی از دفعه قبل هم قوی‌تر بود. بنابراین می‌بایست به غیر از عنصر اورانیوم، یک عنصر پرتوزای دیگر هم در سنگ وجود می‌داشت.

ارائه نظریه

ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد

در ۱۲ آوریل ۱۸۹۸ کوری‌ها نظریه خود را به آکادمی علوم پاریس گزارش کردند. در ۱۴ آوریل، کوری‌ها با همکاری «لمون» شیمیدان فرانسوی، به جستجوی عنصر ناشناخته مزبور پرداختند. نتیجه این کار تنها چند قطره از ماده‌ای بود که آنها این ماده را در لوله‌های شیشه‌ای آزمایشگاهی نگهداری می‌کردند.

بر اثر این فعالیت‌ها در نخستین زمستان، ماری کوری دچار نوعی عفونت و التهاب ریوی شد و تمام فصل را مریض بود. ولی پس از بهبودی، کار پختن مواد در دیگها را در آزمایشگاه از سر گرفت. پس از آن، نخستین دخترش به نام ایرن متولد شد.

پیر و ماری کوری در ماه ژوئیه (مرداد ماه) همان سال توانستند این موضوع را انتشار دهند که سنگ معدن به غیر از اورانیوم، دو عنصر پرتوزای دیگر را نیز در خود دارد. نخسیتن عنصر را به یاد محل تولد و بزرگ شدن ماری کوری که لهستان بوده‌است، پولونیوم نامیدند و دومین عنصر را که اهمیت زیادی داشت رادیوم نامیدند که از واژه لاتین به معنی «پرتو» الهام می‌گرفت.

تولد رادیوم

ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد

در ۲۶ دسامبر ۱۸۹۸(۵ دی ماه ۱۲۷۷) اعضای آکادمی علوم پاریس، گزارشی تحت عنوان «درباره ماده شدیداً رادیواکتیوی که در (pitch-blende)پشبلند وجود دارد» انتشار دادند و این روز تاریخ تولد رادیوم است. پیدایش رادیوم در میان عناصر رادیواکتیو طبیعی تقریباًٌ به فوریت ثابت کرد که این عنصر مناسبترین عنصر رادیو اکتیو برای بسیاری کارهاست. بزودی معلوم شد که نیمه‌عمر رادیوم نسبتاًٌ زیاد است (~۱۶۰۰ سال). کشف رادیوم موجب دگرگونی‌های اساسی در دانش بشر درباره خواص و ساخت ماده شد و منجر به شناخت و دستیابی به انرژی اتمی شد.

اولین جایزه نوبل

خانواده کوری بهمراه بکرل بخاطر کشفشان در سال ۱۹۰۳ جایزه نوبل در فیزیک را از آن خود کردند و به این ترتیب توانستند وامهایی را که برای کارهای پژوهشی طولانی خود گرفته بودند، پرداخت کنند.

دومین جایزه نوبل

پیر کوری در ۱۹ آوریل سال ۱۹۰۶ در ۴۷ سالگی به علت تصادف با درشکه درگذشت. مادام کوری پس از مرگ شوهرش به مطالعات خود ادامه داد و در سال ۱۹۱۰ موفق به تهیه رادیوم خالص گردید. در این هنگام استاد سوربون و عضو آکادمی طب بود و در سال ۱۹۱۱ برای دومین بار به دریافت جایزه نوبل نائل شد. ماری کوری به همراه لینوس پاولینگ، جان باردین و فردریک سنگر تنها افرادی هستند که دو بار این جایزه را از آن خود کرده‌اند.

ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد

ماری کوری نقش اصلی در تاسیس انستیتو رادیوم پاریس در سال ۱۹۱۲ داشت و تا زمان مرگ مسئول اداره بخش فیزیک-شیمی آن بود.

درگذشت

مادام کوری در ۴ ژوئیه ۱۹۳۴ یعنی ۲۵ سال بعد از مرگ شوهرش و در سن ۶۲ سالگی به دلیل ابتلا به سرطان خون درگذشت. مرگ وی به دلیل تحقیق بر روی رادیوم (که به خاطر انتشار پرتو ایکس که ماده‌ای سرطان‌زا است) به وقوع پیوست.

در سال ۱۹۹۵، خاکستر جسد ماری کوری و همسرش پی‌یر از گورستانی کوچک به پانتئون منتقل شد. این کار برای بزرگداشت زندگی و خدمات ماری کوری انجام شد.

ماری کوری، زنى كه جهان را روشن كرد

دستاورد کشف کوری

این واقعیت که پرتوهای رادیوم می‌توانند بافتهای زنده اندامها را از بین ببرند، به‌عنوان مهم‌ترین دستاورد کشف کوری‌ها مشخص گردید. پزشکان و پژوهشگران علوم پزشکی به زودی دریافتند که به این وسیله می‌توانند غده‌ها و بافتهای بدخیم را که در سرطان و همچنین بیماریهای پوستی و غدد ترشحی بروز می‌کنند، از بین ببرند.

منبع: ویکی پدیا
پ
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن برترین ها را نصب کنید.
درآمد ماهیانه 5-20 میلیون از توی خونه با موبایل

آموزش رایگان کسب درآمد 5-20 میلیون ماهیانه از خونه و فقط با یه موبایل ساده رو در یک وبینار رایگان آموزشی یاد بگیر

محتوای حمایت شده

تبلیغات متنی

سایر رسانه ها

    نظر کاربران

    • کاربر

      نامش پاینده باد.

      پاسخ ها

      • بدون نام

        منفی ؟؟؟؟؟؟ متاسفم

    • ملیحه

      روحشان قرین رحمت الهی

    • فارسیl

      امثال اینا میرن بهشت زیرا به بشریت خدمت کردن . چه البرت انشتین چه کوروش باشه همه دانشمندان حتی شکیلا که با صدای خودش دل همه را شاد کرده . نه ما مسلمانان که هیچ کاری نکردیم تازه باعث ازارو اذیت دیگران هم شدیم . میدونم سانسورش کن حرکاتای ما جز این نیست

    • فارسیl

      یه چیز برام جالبه چرا اونایکه دانشمند یا چیزی را اختراع میکنند همه انها بی دین هستند مثل همین خانم فکر ما ضعیفه یا فکر اینا خیلی بالاست

      پاسخ ها

      • ارغوان

        بر خلاف فهم علمیشون بعد معنوی زندگی رو درست درک نکرده
        نه فکرماضعیفه نه فکر اونا بالا
        ب نظرم قدرت نعنوی اگر بالا نباشه علم ساقط!

    • بدون نام

      مرسی

    • بدون نام

      لطفا کسانی که منفی دادن توضیح بدن

    • بدون نام

      ارزش هرکس بقدر همت اوست ،چه ربطی دارد،،،،

    • بانو

      هم اكنون فيلم ماري كوري از شبكه نمايش در حال پخش است و در اين فيلم نشان داده شده كه ماري تمام عمرش را وقف علم كرد! او حتي وقتي براي مهماني رفتن نداشت! حتي براي فرزندش را هم پرستار گرفت و تا قبل از ازدواجش آشپزي را نياموخته بود! اينچنين بود كه ماري جايزه نوبل گرفت!

    • رئوف

      هرچند اسمی دین نداشته ولی فطرتی که خداوند در انسان به ودیعه گذاشته در کسانی که برای خدمت به بشریت صادقانه تلاش میکنند بیدار است و در واقع همان دستورات آخرین دین الهی رو انجام می‌دهند که نمونه‌ بارزش( هیچ گاه شهرت و مقام او را فریفته نکرد و با وجود مقام بلند علمی در خانه، کدبانو و مادری مهربان بود.) اینیشتین درباره او گفته است : “ماری کوری یکی از نام آورترین کسانی است که نام و آوازه او را نفریفت.”

    • بی نام

      خذایی عجب مخیی ها ولی ماهم زیاد دانشمند داری

    • عسل

      خوب بود

    • میرزایی

      ازحذف نام وشناخت کشف این الگوها درمطالب درسی اموزش ایران متحیرنیستم.زیرا کمال وجمال افرینش رابانام دین به شرک بدل میکنند.اما کتاب مبین یه راهنمایی چون دیگر کتابها به خدایی بشر پرداخته.مشکل ترس کوردلانی است که بشررا بخاطر امیال پست خودشان از کوری ها ورازی ها و.....دور کنند وحقوق مردم بخاطر نااگاه بودنشان محدود گردد امادهکده جهانی باصوت وتصویر میلیادهاسال زندگی رابتویرکشید تا جوان امروز را بانام دین دفن کنند.لکن دیگر ظلم جایش راباخته وکوری ها زنده اند ودرخدمت دنیا.

    • سحر

      روحشان قرین رحمت

    • محمد

      اگه توجه کرده باشین دین ما هم خدمت به جامعه بشریت و همچنین شاد کردن دل مردم را میخواهد ماری کوری اگرچه به قول بعضی ها دین نداشته ولی کاری. که کرد خدایی بود. امثال ایشون کم هستند ولی هستند در هر برهه ای از زمان هستند یکی کوروش کبیر میشود یکی فیلسوف و دانشمند میشود امثال زکریای راضی ابن سینا . ادیسون و ماری کوری و همچنین دانشمندای عصر حاضر و... که هر کدام به نحوی به بشریت خدمت میکنند. به نظر من همه اینها نزد خداوند جایگاه ویژه ای دارن و مورد لطف حق قرار میگیرن و برای ماهم قابل احترام هستن

      خداوند هر انسانی رو که از جا بلند میشه برای خدمت به بشریت دستش رو بگیره و کمکش کنه و در اخر هم اجرش خودش بده و کسایی که از جا بلند میشن برای ضربه به مردم خوده خدا به عذابی سخت گرفتارشون کنه
      یاحق

    • علی

      بدون شک موفقیت شگفت انگیر خانم کوری نظریه سست وبی پایه عده ای در انکار استعدادهای جنس زن را از اذهان در تاریخ برای همیشه پاک کرد وثابت کرد تلاش بدون در نظر گرفتن عنصر جنسیتی محکوم به موفقیت است.

    • بدون نام

      بزرگی فرموده هوشوذکاوت با انسان متولد میشود ,ادب واحترام راانتخاب کنیم ,که هوشمان دوچندان شودوراحت زندگی را بگذرانیم ,ماری کوری وامثالهم..نمونه های بارز این مقوله اند وهیچ دینی نمی تواند اثری در هوش وادب داشته باشد
      الف.قائمی

    ارسال نظر

    لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

    از ارسال دیدگاه های نامرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.

    لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.

    در غیر این صورت، «برترین ها» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.

    بانک اطلاعات مشاغل تهران و کرج